Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 22

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21        

Frankrike
2015-22 s 4-8
"Han är tillbaka"
Nicolas Sarkozy har rest sig ur nederlag och skandaler. Nu vill han bli Frankrikes president igen. Älskad, hatad och redo för en revival.
Hans tidigare rådgivare säger att han blivit tålmodigare och bättre på att lyssna, men hans kritiker menar att han har glidit längre högerut. Är fransmännen redo för en uppföljare?
Med en knapp tvåtredjedels majoritet valdes han nyligen som partiledare för UMP. 2017 ska ny president väljas. Sarkozy tycker att han då är den enda rivalen till Nationella Frontens ledare Marine Le Pen som är värd att ta på allvar. Han vill att det är invandrarna som ska anpassa sig inte fransmännen. Föredrar assimilerin i stället för integration. Han vill byta partiets namn till "Republikanerna".

Georgien, EU
2015-22 s 9-10
"Georgien i väntrummet"
Medlemskap i EU och Nato är avlägsnare än någonsin.
Hela 31 %! - denna höga siffra örsakade härom dagen uppseende i Georgien. Så stor är enligt en ny opinionsundersökning den andel Georgier som är för ett inträde i den ryskdominerade Euro-asiatiska unionen. Detta borde oroa EU eftersom Georgien anses vara det land som är mest positivt till en euro-atlantisk inritning bland staterna i öst. Resultatet i opinionsundersökningen bekräftar stämningarna i landet. De röster som på senare tid ifrågasätter den euro-atlantiska kursen hörs allt tydligare. Många tvivlar på att "dekadensen i väst" passar Georgiens kultur spm präglas av traditionen och den ortodoxa kristendomen.

Tunisien, Terrorism
2015-22 s 11
"Misstänkt för museimassakerna i Tunisien är gripen i Italien"
Jihadisterna kan resa till Europa med flyktingbåtarna till Sicilien.
Abdel Majid Touil greps utanför Milano efter det att tunisiska myndigheter meddelat att ha hjälpt till med logistiken under massakern i Tunisien då 24 personer dödades. Detta skrämmer upp italienarna - och resten av Europa sedan IS fått fotfäste i Libyen. Det är lätt för jihadister att gömma sig bland migranterna på de flyktingbåtar som anländer till Sicilien.

Terrorism
2015-22 s 12-13
""Saddams närmaste man slöt en djävulspakt"
Den shiitiska milisen iscensatte i slutet av april ett makabert spektakel inne i Bagdad. I en glänsande likkista bars den döde Izzet Ibrahim al-Duri genom stadens gator. Duri var Saddam Husseins för detta ställföreträdare. Om det var Duri som låg i likkistan är dock osäkert, hans röst hörs ännu på en inspelning som påstås vara äkta.
Duri var han som splittrade Baathpartiets anhängare och sedan ställde sig i spetsen för de arabiska sunniternas uppror i Irak. För att i fjol ställa sig på Islamiska Statens (IS) sida. Däe var han, när det gäller terror och förtryck överlägsen till och med extremisterna i IS.

Terrorism
2015-22 s 14
"Hamza bin Ladin anses vara Usama bin Ladins älsklingsson och den efterföljare som den dödade Al Qaida ledaren föredrog. Ett brev som nu offentliggjorts visar i vilken grad Hamza vördar sin far och jihadrörelsen.
Om berättelserna och mediernas rapporter om bin Ladins "älsklingsson" motsvarar sanningen eller bara är legender är svårt att avgöra.

USA, Media
2015-22 s 15-17
"Snowden betraktar sina segrar på avstånd och ergänner att han längtar hem till USA"
För att vara internationell flykting som gömmer sig undan amerikanska spionanklagelser så går det bra för Edwars Snowden. Han gör virtuella framträdanden som drar in massor med pengar och hans avslöjanden har fått effekter på såväl USAs lagstiftning som Apples och Googles krypteringsverktyg. Men hur mår han i det Ryssland som ironiskt nog utövar en allt intensivare censur oxh övervakning på sina medborgare? Ingen vet, men han erkänner att han längtar hem till USA.
I en ny biografi uttrycker Michael Morell, tidigare biträdande chef och tillförordnad chef för CIA, många underrättelseveteraners mörka ståndpunkt, genom att anklaga Snowden för att ha stärkt extremistgruppen IS. Är han en hjälte eller en förrädare?

EU, Storbritannien, Frankrike
2015-22 s 18-19
"Cameron kan inte förvänta sig att Europas ska lösa hans problem"
Gérard Errera, ordförande i Blackstone Group i Frankrike och tidigare fransk ambassadör i Storbritannien.
Storbritannien har aldrig varit i harmoni med det europeiska projektet men tack vare ledarnas handlingsskicklighet och Eus tolerans har Storbritannien haft en särställning inom EU under de senaste 30 åren. Storbritannien har haft tillgång till en inre marknad med 500 miljoner människor och en minskning, den "brittiska rabatten" av sitt bidrag till EU-budgeten. Så varför riskera att förlora detta geom att utlysa en folkomröstning?

Israel, Palestina
2015-22 s 20-21
"På konkursens brant"
Gaza riskerar att drabbas av finansiell kris som kan bli mycket farlig:
Den islamiska gruppen Hamas har styrt Gaza sedan 2007 och har fått allt större problem sedan Egypten stängde smugglingstunnlarna. Tunnlarna fungerade både som ekonomisk och social ventil.
Den pågående blockaden, kriget förra året och dålig förvaltning har också slagit hårt mot Gazas ekonomi. Situationen kan få farliga konsekvenser. Fattigdomen är mycket utbredd trots att nästan 80 % får någon form av bidrag.
"Den nuvarande arbetsmarknaden i Gaza kan inte erbjuda några jobb vilket gör stora grupper desperata, i synnerhet ungdomar", säger Steen Lau Jorgensen, Världsbankens avdelningschef för Västbanken och Gaza. I Gaza är 60 % av ungdomarna arbetslösa.

Israel, Palestina
2015-22 s 22-24
"Jerusalem bygger åter katakomber"
Senast man byggde underjordiska begravningsplatser var för 2000 år sedan.
För judar som söker evig vila ligger den mest eftertraktade gravplatsen i världen i Jerusalem, men dessvärre börjar staden snabbt får slut på utrymme för att begrava de döda.
Detta har lett till att en israelisk begravningsorganisation har börjat arbeta med ett banbrytande byggföretag, de borrar djupt ner i ett berg för att skapa en stort underjordisk begravningsplats - med hissar.
Den första fasen kommer att omfatta 22 000 kryptor och kostar 50 miljoner dollar finansierade med privata medel. "Framtiden finns i underjorden".

El Salvador, Vatikanen
2015-22 s 25-26
"Óscar Romero kan bli de fattigas helgon"
Tiotusentals människor fyllde gatorna i San Salvador för att fira saligförklaringen av Óscar Romero, ärkebiskopen som vandrade med sitt folk i fattigdom och blev mördad för att han kritiserat regimen för den stora fattigdom som råder i landet.
Under flera år har ärkebiskopens saligförklaring fördröjts, att han förespråkade social rättvisa var en källa till obehag i den konservativa Vatikanens hierarki och bland många latinamerikanska biskopar. Men påve Franciskus, väl förtrogen med den smärtsamma ekonomiska splittringen i regionen har under året påskyndat förfarande.

Vatikanen
2015-22 s 26
"Påvens fokus på fattiga återuppväcker föraktad teologi"
Fader Gutiérrez är en av grundarna av befrielseteologin, den latinamerikanska rörelsen som inbegriper de fattiga och efterlyser social förändring, något de konservativa i Vatikanen föraktat som uttalat marxistiskt och som man därför behandlat fientligt.
Som den förste påven från utvecklingsländerna har Franciskus placerat de fattiga i centrum för sitt påvedöme.

Guatemala
2015-22 s 27
"Riksbankens chef i Guatemala är anhållen"
Gripandet av chefen för Guatemalas riksbank är bara det senaste i raden av uppmärksammade korruptionsskandalen som också tvingat bankens vice VD att avgå.
Även energi- och gruvministern samt skatteministern har anhållits.
Julio Suárez, Riksbankens chef, greps tillsammans med hela styrelsen för Guatemalas socialförsäkringsinstitut . 15 personer har gripits anklagade för bland annat jäv, illegala uttag av provisioner, insideraffärer och bedrägerier. De gripna anklagas för att ha sett till få kickbacks till ett värde av 16 % av hela affärens värde. Folmassorna kräver presidentens avgång efter den senaste tidens växande skandaler.

Miljö, Handel, USA, terrorism
2015-22 s 28-29
"Chelsea Clinton kämpar för Afrikas elefanter"
Under de senaste åren har familjen Clinton kommit att bli en av världens viktigaste försvarare av elefanterna. Bill Clintons dotter, Chelsea, har nyligen besökt ett av Afrikas mest elefantreservat för att skapa uppmärksamhet kring hotet om att elefanterna kan bli helt utrotade. Efterfrågan på elfenben har lett till ett ökat tjuvskytt över hela Afrika. Ungefär 100 000 av kontinentens elefanter har dödats för sina betars skull mellan 2010 och 2012. Den trenden verkar fortsätta i några av Afrikas krigshärjade länder där tjuvjägare ofta samarbetar med kriminella- och terroristnätverk.

Grekland, Kultur
2015-22 s 30
"Bidraget till Schlagerfestivalen blev ett budskap från ett land i nöd"
Grekland slutade på en 19e plats i årets schlagfestival, European Song Contest.
Oavsett de musikaliska kvaliteterna fås enligt reglerna bidragen inte innehålla några politiska budskap. Detta är en princip som blivit allt svårare att upprätthålla. Det spända läget i Europa har skapat en situation där nästan varje sång kan få en politisk funktion som går långt utöver vad textförfattaren från början hade avsett.
Ett belysande exempel på en schlager som fått politisk innebörd är "One Last Breath", dvs Greklands bidrag till årets upplaga av European Song Contest. Många greker har tolkat den som en beskrivning av landets desperata situation under den kris som plågat landet sedan 2009, avskedanden, lönesänkningar, skattehöjningar, avskaffande av bidrag och annullering av arbetsrättsliga avtal.