Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 33

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32               

Spanien, Kultur
2015-33 4-5
"Picassos målning ska hem till Spanien!"
För de spanska myndigheterna är Picassos målning "Ung kvinnas ansikte" från 1906 ett unikt verk, en "nationell konstskatta" och får inte säljas utanför landet.
Ägaren, Jaime Botín, hävdar att tavlan är hans egendom, inte Spaniens. I dag är tavlan beslagtagen av franska tullen.
Beslaget av Picassos tavla följs noga av andra länder som ett exempel på hur ett försök att skydda statliga intressen kan kollidera med deb privata äganderätten. Många länder funderar på att ändra exportreglerna för konstverk som är av nationellt intresse.
Det är den stora efterfrågan från de superrika som lockat ägarna att sälja sina dyrgripar.
Jaime Botín köpte tavlan 1977 i London och förvarade den på en yacht som legat förtöjd längs den spanska Medelhavskusten. Fartyget är registrerad i Storbritannien och ägs av ett Panamaföretag där Jaime Botín är majoritetsaktieägare. Nu ligger båten förtöjd i Korsika. Franska tulltjänstemän har nu beslagtagit tavlan. De påstår att Jaime Botín planerade att flyga tavlan från Korsika till Schweiz för att sälja den.

USA
2015-33 6-8
"De republikanska presidentkandidaterna drar allt längre åt höger"
Den senaste tidens uttalanden återspeglar förändringar i långsiktiga prioriteringar eller positioner. De republikanska presidentkandidaterna tänker betona de konservativa poitionerna mer än tidigare i hopp om att fånga intresset hos de republikanska väljarna.
Scott Walker har upprepade gånger betonat att han är emot abort, även vid våldtäkt, incest eller för att rädda kvinnans liv.
Marco Rubio har sagt att han stöder byggandet av ett stängsel för att hålla illegala invandrare utanför landet, och upprepar därmed den ledande kandidaten Donald Trumps krav på en ny mur vid gränsen.
Och när det gäller samkönade äktenskap har Rick Santorum jämfört en legalisering av ett sådant förbund med det ökända beslutet i högsta domstolen 1857, att afroamerikaner inte kan vara amerikanska medborgare.

IS, terrorism, Ryssland, arabländerna
2015-33 9
"IS lanserar ryskspråkig propagandakanal"
Den militanta gruppen IS har trappat upp sina ryskspråkiga propagandainsatser, vilket är ytterligare ett tecken på att organisationen växer sig allt starkare i de postsovjetiska länderna.
Under senaste veckorna har en ny ryskspråkig avdelning, Furat Media, dykt upp med inlägg och filmer på Twitter, fr o m den 18 juni, Facebook och Tumblr-konton. Här har IS deklarerat att de inrättat en egen provins i norra Kaukasus, inne i själva Ryssland. Ett dussintals filmklipp finns att ladda ner från webbplatsen.
Föregångaren var FiSyria som startades 2013 av en grupp tjetjenska jihardister ledda av Omar al-Shishani (https://www.facebook.com/pages/Abu-Omar-al-Shishani/1398153660417103?fref=ts). Omar al-Shishani gick över till IS 2013, där han nu är militäfbefälhavare i Syrien.
Furats huvudsyfte är att rekrytera nya ryskspråkiga IS-krigare, både i Ryssland och de länder som tillhörde det forna Sovjetunionen, särskilt i Centralasien. Ett annat viktigt syfte är att bygga ideologiska broar mellan jihadisterna i Syrien och Irak, som kallas "bröderna i kalifatet" å ena sidan och de som fortfarande befinner sig i norra Kaukasus.

Furat Media, öppen grupp

Isis launches Russian-language propaganda channel
Islamic State's social media and video efforts have stepped up, part of a region-wide effort to sign up youths to fight take up the black flag. RFE/RL reports

Ukraina, IT, Samhälle
2015-33 10-11
Ukrainas armé av frilansare, den fjärde största i Upworks globala nätverk, tjänade 61 miljoner dollar under förra året. För många har de nya plattformarna på nätet blivit ett smidigt sätt att arbeta och tjäna pengar, framför allt i länder ned hög arbetslöshet och för människor som tidigare varit marginaliserade. Det är ett sätt att dela upp arbetet i mindre delar och nå många fler arbetstagare, och skapa jobb åt fler, men också samtidigt hota de traditionella jobben som inneburit säkra löner och förmåner.
Det är i huvudsak västerländska företag som lägger ut jobb på hemsidan Upwork.
Ukrainska webb- och mobilutvecklare är hos arbetsgivarna kända för att vara billiga, lyhörda och uppskattade utifrån kontrollerade recensioner av tidigare kunder. Jobb som grafiska formgivare och översättare finns också.

"Where will great work take you? Find freelancers to tackle any job, any size, any time".

Religion, Kina, Handel
2015-33 14-16
"Kinas skandalösa munk: Pengar, sex och kung-fu"
Anklagelserna växer mot Shaolins andlige ledare.
Det mytomspunna Shaolintemplet, vaggan för kung-fu och zenbuddismen ligger inbäddad i skogarna i den centrala kinesiska provinsen Henan.
Nu sprids obscena påståenden om den berömda abboten Shi Yongxin, känd som Kinas ledande munk. Han sägs ha omvandlat Shaolin till ett globalt kommersiellt imperium, att han är en svindlare och en kvinnorkarl som i hemlighet skaffat barn med två av sina älskarinnor, trots sitt löfte att leva i celibat.
Anklagelserna bygger till stor del på dokument som publicerats av en person som påstår sig ha varit en munk i templet. Denne har sagt till reportrar att han är trött på abbotens hyckleri och vill se "templet Shaolin bli renat igen".
Kanske är alla rykten till för att öka tillströmningen av turister, ett marknadsföringsjippo som är bra för handeln.

Jordanien, Arabländerna
2015-33 19-21
"Jordanien och kriget i Mellanöstern"
Vänner och fiender: En balansakt på slak lina.
Mitt i det levantiska kaoset försöker Jordanien bevara sin utrikespolitiska neutralitet. Åtminstone en liten del av den. Landet står Israel, västvärlden och Saudiarabien nära.
Den stora fienden är den syriska presidenten Assad. Och Islamska staten.
Anbar, den nya staten är född. "Ett land som stiger upp ur Iraks askor". Det är ett sunnitiskt land, ett stamfolkens land, sekulärt, fredligt, företagsvänligt, tolerant, med banker, industri och gas från Israel, välvilligt gentemot väst. Ett drömland för shejken Abdul Razzaq Suleiman, en av de mest ansedda ledarna av Dulaimi-stammen dit nära fyra miljoner irakier räknar sig. Sedan ett år tillbaka bor han i Jordanien. Shejk Suleiman var nyligen i Washington för att övertyga USA att det vore bättre att leverera vapen för kampen mot IS direkt till honom och inte till korrumperade tjänstemän i Bagdad.
Världen vid Jordanisens norra gräns har lossnat i fogarna. Att Irak och Syrien ska återuppstå i sin gamla form tror knappast någon. I Anbar har IS ställt till ett blodbad. Jordanien ser sig belägrad av vänner och fiendet. Det hashhemitiska kungariket utmanas som aldrig tidigare. Nära 1½ miljon syrier har flytt till Jordanien.
Shejk Suleiman främsta fiender är mullornas regim i Teheran, dess skyddsling Assad och Hizbollah.

Samhälle, Malaysia
2015-33 22-23
"Det är inte sant! Det är en konspiration!"
Trots de nya bevisen vägrar många anhöriga överge hoppet om att flygplanet inte störtat.
Fragmenten efter flygplansvingen från MH370 slår fast att det 235 ton tunga planet kraschat i Indiska Oceanen, på en liten ö, Reunion Islands, strax öster om Madagaskar, men många av de saknades familjer vägrar tro på de nya rapporterna. Bland dem finns flera som är övertygade om att flygplanet blivit kapat och att Malaysia döljer sanningen.
De 239 personer som gick ombord på planet den 8 mars 2014 kom från 14 olika länder, men de flesta var från Kina.

Burundi
2015-33 24-25
"Presidentens främsta vapen: Somalia"
Varför krisen i Burundi ställer till det för Afrikanska Unionen.
De senaste månaderna har president Pierre Nkurunziza stärkt sitt grepp om makten vilket kulminerade i och med hans ifrågasatta omval den 21 juli.
Två nätter i huvudstaden Bujumbura och två mordförsök mot högt uppsatta personer i
motsatta läger på den politiska skalan. Det ena lyckades , det andra inte. General Adolphe Nshimirimana, presidentens kollega och förtrogne dödades tillsammans med sina livvakter. Människorättsaktivisten Pierre Claver Mbonimpa skades allvarligt av en motorcyklist som sköt in i hans bil.
Tillsammans utgör de dåliga nyheter för ett land som vacklar efter flera veckors sammanstötningar på gatorna samtidigt som hoppet bleknar för en fredlig lösning och det internationella samfundens goda idéer börjar ta slut. De internationella samfunden är också beroende av att Burundi har 5000 soldater i Somalia för att bevara freden - kämpa mot terroristgruppen al-Shabaab. Ingen vill att dessa ska dras tillbaka.

Tidning http://www.irinnews.org/country/bi/burundi

Indien, Miljö
2015-33 26-28
"Indien säljer ut sina tigrar"
Indiens tigrar är i fara. Premiärminister Narendra modis regering ändrar landets miljölagar vilket hotar att omintetgöra framgångarna i det bevarandearbete som på de senaste åren har ökat tigrarnas antal. Indiend är världens sista skyddade plats för tigrar.
Indien utgör ett hem för nästan tre fjärdedelar av de 3200 vilda tigrarna som finns kvar i Asien. Tigrarnas antal har ökat sedan fyra år.
Men regeringen Modis förslag till ändrade miljölagar hotar att omintetgöra framgångarna i de bevarandearbete som på de senaste åren har ökat tigrarnas antal. Bland annat ska stora dammar byggas ut som kan leda till översvämningar och hota urskogen.

Ryssland
2015-33 29
"Alla barn ska lära sig försvara Ryssland!"
Det finns många klubbar i Ryssland som ger barn mellan 5 och 17 år militär utbildning och undervisning i "rysk nationalism". Nu har den ryska regeringen bestämt sig för att skapa nya klubbar som riktar sig till barn mellan 1 och 6 år. Utbildningsdepartementet hoppas att de nya klubbarna ska öka antalet unga människor till de väpnade styrkorna och antalet ryssar som är stolta över sitt land.

Nordkorea
2015-33 30
"Nordkorea drar tillbaka klockan"
Nordkorea inrättar en egen "Pyongyang-tid" som träder i kraft den 15 augusti. På så sätt vill man utrota arvet från den japanska kolonialtiden. Det betyder att Nordkorea kommer att ligga en halvtimme efter Sydkorea.
Även om detta agerande kan tyckas vara märkligt så är Nordkorea inte ensamt om att inrätta en egen tidszon. Det har även Nepal och Samoa gjort.
Den nya tidzonen ska gälla från den 15 augusti - på 70-årsdagen av Koreas befrielse från det japanska styret i slutet av andra värlskriget.
Under detta tvingades hundratusentals koreaner att kriga som frontsoldater, arbeta under slavförhållanden eller fungera som prostituerade på bordeller som drevs av den japanska militären under kriget.