Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 26

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25                  

FN, Nato, USA, Ryssland, Kärnvapen
2015-26 s 4-7
"Ett nytt kallt krig"
Amerikanska kärnvapen kan snart återvända till Europa.
Det har gått mer än tre decennier sedan d omfattande fredsdemonstrationerna intog Hofgarten i Bonn i början på 1980-talet. Då tågade omkring en halv miljon demonstranter in i stadens centrum, en kilometerlång samling människor strömmade genom stadens gator. Det var den största uppslutningen i Förbundsrepubliken Tysklands historia.
Washington talar åter igen om att stationera kärnvapen i Europa. Ryssland skruvar upp retoriken och européerna är bekymrade över att hamna mitt i ett nytt kallt krig.
Berlin oroar sig över att Europas återigen kan komma att bli skådeplats för en ny konfrontation mellan öst och väst. För Tysklands regering är möjligheterna till en eventuell kärnvapen upprustning en mardröm.
De västallierade har problem med att reda ut om Moskva verkligen har brutit med INF-avtalet vilket Ryssland kraftigt förnekar.
INF-avtalet (officiellt: Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar) är ett avtal slutet 8 december 1987 i Washington D.C., verkställt 1991, mellan Sovjetunionen och USA om kärnvapennedrustning genom att avskaffa medeldistansrobotar. INF står för Intermediate-Range Nuclear Forces. Avtalet ses ibland som början till slutet på kalla kriget.

Storbritannien, Historia
2015-26 s 8
"Storbritanniens förflutna är närvarande i Salisbury"
Förra måndagen stod Arthur Pendragon i kvällssolen tillsammans med en stor folksamling och ett antal uppklädda och beprydda, ansedda personer från grevskapet Wiltshire. De såg en procession av väldiga figurer som föreställda grevskapets baroner som undertecknade Magna Charta, ett exemplar som i 800 år bevarats i Salisburys katedral.
Magna Charta har prisats och mytologiserats för inrättandet av en rättsstat och skydd för medborgarnas rättigheter. Dokumentet inverkade även på andra länders demokratiutformning, inte minst USAs
I Salisbury valde den forna konservativa premiärministeran Edward Heath att bo mot slutet av livet.

USA
2015-26 s 9
"Detta behöver Jeb Bush göra för att vinna primärvalet"
Jeb Bush, Floridas före detta guvernör, har som bekant offentliggjort att han är med i kampen för att bli republikanernas president kandidat.
Det är behöver han böra för att vinna.
Han måste vinna rösterna från mitten-höger-republikaner, men ocks röster från konservativa väljare. Han förväntas också få stöd från latin-amerikanska grupper.
Han måste vinna minst en av de fyra första nomineringskampanjerna - Iowa, New Hampshire, South Carolina eller Nevada för att vara med i striden.
Han ska försöka återuppliva sin äldre brors "godhjärtade konservatism".

Libyen
2015-26 s 10-11
"Väst talar med fel libyer och det kan leda till ktastrof"
Libyen är inblandet i ett inbördeskrig med flera sidor. Två rivaliserande grupper - en i Tobruk och en i Tripoli - hävdar båda att de är rättmätiga och riksomfattande makthavare trots att ingen av dem faktiskt styr de små territorierna de påstår sig kontrollera. Den verkliga makten ligger istället hos milisledare och lokala råd.
Tobruks ledare har antytt att de kommer att tillgripa en militär lösning om en politisk överenskommelse misslyckas.
Men milisledare och andra kriminella grupper i Libyen är inte motiverade att skapa fred. De har tillräckligt med drivkrafter för ett fortsatt lågintensivt inbördeskrig.
Smugglingen av flyktingar - och ibland också av droger av droger och jihadister - är alltför lukrativ.
Det politiska dödläget har inte brutits eftersom västerländsk diplomati fortsätter att fokusera på vem som ska eller bör ha makten snarare än på vem som verkligen utövar den
Alldeles för länge har Tobrukregeringen övertygat FN och västmakterna att stänga ute Tripoli och dess anhängare..

Sydafrika
2015-26 s 12-15
"Förmår Thulisile Madonsela rädda Sydafrika?"
Två decennier efter den sydafrikanske apartheidregimens fall har Allmänhetens ombudsman fullt upp med att bekämpa korruptionen i regeringens högsta kretsar.
Thulisile Madonsela är den första kvinnan på denna post, och den första som visar sig modig uppgiften. Madonselas myndighet är ett mellanting mellan regeringsövervakare och allmän åklagare . Det så är en av de kallade Kapitel Nio-institutioner som föreskrivs i den nya författning som tillkom efter apartheidregimens fall i syfte att skydda Sydafrikas nyfödda demokrati. Nu har myndigheten publicerat en rapport som innehåller Madonselas 18 månader långa utredning om Sydafrikas president Jacob Zumas. Resultatet är att presidenten har missbrukat statens pengar och brutit mot statens etiska kod.
Vi har haft andra ombudsmän före Madonsela, men alla var ganska milda mot regeringen, säger domare Malala, som är politisk analytiker I Johannesburg. Men så kommer Thulisile Madonsela och visar att det förekommit ett utbrett makt missbruk.

Kuba
2015-26 s 16-17
"Glasnost börjar värma Kuba"
"Man inte lita på yankees", är fortfarande en vanlig inställning bland regeringsmedlemmar på Kuba. Men Raùl Castro själv har börjat uppmundra till kritik av det ekonomiska systemet.
Pressen har blivit friare och färre åsiktsmotståndare fängslas. Kuba börjar på allvar uppleva ett varmare politiskt klimat. Den kommande partikongressen i april 2016 kommer att bli en barometer som visar regeringens inställning. Raùl Castro, nu 83 år, säger att han vill fördjupa de ekonomiska reformerna och på det viset öka sannolikheten av en mjuklandning 2018.

Japan, Historia
2015-26 s 18-21
"Japan steg fram som stormakt och förändrade maktordningen"
När man tänker på första världskriget glömmer man ofta bort att det också radikalt förändrade maktordningen i Östasien. Den store vinnaren vid krigsslutet blev Japan som var allierat med den västliga Ententen.
Vägen till Japans segrar började redan 1914 då japanerna tvingade bort tyskarna från Kiautsjau i nordöstra Kina. Efter denna vinst utnyttjade japanerna skickligt kriget i Europa för att skaffa sig fler tyska kolonier på öarna i Stilla Havet. Konsekvenserna av att Japan växte till en mäktig spelare i Ostasien under det första världskriget ledde senare till möjligheten att inleda det fälttåg mot Kina som avslutades först vid andra världskrigets slut, 1945. Fälttåget krävde miljoner döda.

Kultur, Argentina
2015-26 s 22-23
"Därför har Buenos Aires fler bokhandlar än någon annan stad i världen"
Argentinarna har uthärdet militärdiktatur, ekonomisk kollaps och en i synnerhet aggressiv politik. Såkanske är det inte så konstigt att argentinaren finner tröst i den äldsta av nöjen; att slå sig ner med en god bok.
Buenos Aires har fler bokhandlar per person än någon annan stad i världen. Med en befolkning på omkring 2,8 miljoner har Buenos Aires minst 734 bokhandlar, det är ungefär 25 stycken per 100 000 invånare.
För 100 år sedan var Buenos Aires den skinande huvudstaden i ett av världens rikaste länder: Europeiska migranter skapade en multikulturell miljö dät kultur och konst frodades. Boken aom föremål blev en kulturell symbol som hänger kvar än i dag.

Syrien, Israel
2015-26 s 24-25
"Vi fruktar en massaker"
Från sina körsbärsodlingar på höjden kan delar av Israels drusiska minoritetsbefolkning ligger bevaka och oroa sig över sina gelikar i Syrien, vars städer bara några mil bort. Druserna är ett gammalt folk vars mystiska tro kombinerar element från islam, kristendomen och judendomen, tillsammans med hinduistiska och buddhistiska läror.
De israeliska druserna - 170 000 personer - fruktar för att de snart kommer att få bevittna ett massmord på sitt folk i Syrien och vädjar till Israel och den internationella koalitionen mot Isis att ingripa. Isis och andra sunnimiliser ser druserna som en heterodox gren av shiaislam, som icke-troende och anser att se vanhelgar islam.
Men än så länge ser alla på och avvaktar.

Sydafrika
2015-26 s 26
"President Zuma rullade ut röda mattan för den sudanske diktatorn Oma al-Bashir"
Internationella domstolen ICC krävde att Oma al-Bashir skulle arresteras, en grupp juridiska aktivister lämnade snabbt in en domstolsansökan som skulle tvinga Sydafrika att gripa honom. Zuma var i Johannesburg för att närvara vid Afrikanska Unionens toppmöte. Sydafrikas regering hade snabbt och i tysthet utfärdat en kungörelse där man garanterade immunitet för alla deltagare.

USA, kriminalitet
2015-26 s 27-29
"De kriminella får betalt för att inte döda"
Devone Boggan, som tidigare var kriminell, har infört en ovanlig modell för att stoppa våldet i Richmond. Hans idé för att lösa de växande och akuta problemen för gatuvåld och skjutningar är så radikal, ovanlig - och lovande - att social tjänstemän över hela USA kommer resande för att lära sig modellen.
Det är enkelt, säger Boggan. Betala folk för att inte döda.

Indien, samhälle
2015-26 s 30
"Miljoner människor böjde och vred sig på yogans dag för att skapa en ny era av fred, sinnesro och harmoni. Indiens premiärminister Narenda Modi hade lobbat via FN för att kunna förklara den 21 juni som den första yogans dag. I Modis egen delstat arrangerades yogaevenemang på nästan 30000 platserÄven om Modis budskap handlar om fred och harmoni var det många indier som oroade sig för att evenemanget var ett försök av hinduistiska att ge hindusiman ett uppsving. Många muslimer protesterade och en del kristna grupper var upprörda över att massyoga-grupperna kolliderade med söndagsmässan.