Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 06

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05       

FN globalt, New Zealand
2014-06 s 4-5
"Blir Helen Clark den första kvinnan som leder FN?"
Som premiärminister i Nya Zeeland lyckades Helen Clark skaka av sig genuskritiken. Nu kan hon bli den första kvinnliga som leder FN. Hon är nu den mäktigaste kvinnan i FN och gör sin andra mandatperiod som chef för FNs utvecklingsprogram. Hon vet hur kvinnor vid makten blir bemötta. Med dubbelmoral: Styrka hos män beskrivs som hårdhet hos kvinnor och de bedöms därefter. Vid det senaste mötet i Davos var endast 15 % av delegaterna kvinnor.
Om några år avgår den nu sittande Ban Ki-Moon.

Norden, Skandinavien
2014-06 6 -8
"Nordens mörka länder"
Den bistra sanningen bakom "det skandinaviska undret"
The Guardians skribent Michail Booth ger en personlig reflektion. Han menar att TV i Danmark är skräp, finska män super - och Sverige är inte direkt en demokratisk förebild. Varför tror alla att Norden är ett ideal? frågar han sig. Han ger en mörkare analys av de beundrade Norden. Norge till exempel tar inte emot många flyktingar. Danmark dumpar icke-västliga invandrare på Jylland. Svenskarna är födda med en kombination av luthersk blygsamhet, bondens sparsamhet, geografisk determinism och hänsynslös pragmatism.
En ovanligt dålig artikel som beskriver ett exempel på avundsjukan mot de nordiska länderna i engelsk massmedia.

Ryssland
2014-06 s 9
"Skulle Leningrad ha kapitulerat?
Frågan som inte fick ställas vållade folkstorm i Sankt Petersburg. På 70-årsdagen för slutet av belägringen av Leningrad ställde den ryska populära och oberoende tv-kanalen Dozhd en fråga till tittarna: "Borde Leningrad ha gett upp för att rädda livet på hundratusentals människor?"
Det visade sig av reaktionerna att döma att andra världskriget är ett heligt ämne i Ryssland.
En våg av raseri har översvämmat kanalen Dozhd.
Den officiella bilden som är att det sovjetiska folket genom enorma och heroiska uppoffringar räddade sitt land och resten av världen från nazisterna får inte ifrågasättas. Rysslands officiella historiebeskrivning bryr sig inte om de mer skrämmande aspekterna av belägringen: kannibalism, familjer som överger sina barn, barn som överger sina föräldrar. Så många som 900 000 människor dog - 1000 per dag - de flesta svalt eller frös ihjäl. Och mycket olämpligt att undra om huruvida Josef Stalin som aldrig gillade staden, försökte straffa den genom att inte göra mer för att häva belägringen.
http://www.washingtonpost.com/world/europe/russian-tv-channel-takes-flak-just-for-asking-should-leningrad-have-surrendered/2014/01/30/c1455812-89c0-11e3-833c-33098f9e5267_story.html
Bok av Anna Reid http://www.mynewsdesk.com/se/norstedts/pressreleases/belaegringen-av-leningrad-av-anna-reid-749773
Recension i Tidningen Kulturen http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/12947-litteratur-anna-reid-belaegringen-av-leningrad

Tyskland
2014-06 s 10-12
"Tyskland vill ha större inflytande i världspolitiken"
Utrikesminister Frank-Walter och försvarsminister Ursula von den Leyen vill att Tyskland ska ta på sig en större roll i världspolitiken, inklusive militära uppdrag utomlands. Det är ett budskap som den tyske statschefen, president Joachim Gauck, också vill leverera. Deras inställning markerar en brytning med Angela Merkels återhållsamma politik.
Den nya tyska regeringen, som består av en koalition mellan CDU och socialdemokraterna, och som tillträdde för bara en månad sedan planerar en ny kurs i utrikespolitiken.

Tyskland
2014-06 s 13
"Sexuella trakasserier inom militären"
Ett sätt att återställa den gamla könmaktsordningen. I en av försvarsmaktens egna undersökningar står det att 55 % av de intervjuade kvinnliga soldaterna minst en gång upplevt sexuella trakasserier i sitt förband. Det är en svår miljö för unga kvinnor. Inte på många andra arbetsplatser arbetar, äter och sover båda könen tillsammans.
De flesta 18-åriga pojkar har inte lärt sig hur man umgås med det motsatta könet.

Tyskland, Historia
2014-06 s 14-15
"Berlins hemliga dokument avslöjas"
Amerikaner både finansierade och dokumenterade den dramatiska flykten under muren då ett antal östtyskar lyckades fly till Västberlin. Nu har Nationalarkivet i Washington offentliggjort hundratals akter som avslöjar hemliga samtal och västs aktiviteter under det kalla kriget.
CIAs representation i Västtyskland var tidvis störst bland de hemliga säkerhetstjänsterna i Europa. Att Berlin åter blev en enad stad det har tyskarna inte någon annan nation än USA att tacka för - och därmed också denne allierades hemliga säkerhetsorganisationer.

Frankrike
2014-06 s 16-17
"Borgmästarval i Paris"
Vem som än vinner innebär att Paris får en kvinnlig borgmästare. Borgmästaren är indirekt vald och det krävs en majoritet av rösterna från Paris invalda fullmäktigeledamöter.
Kampen står mellan socialisten Anne Hidalgo och den borgerliga kandidaten Nathalie Kosciusko-Morizet (kallad NKM). Båda vurmar före ett miljövänligare Paris genom att satsa på att bygga ut kollektivtrafiken. Anna Hidalgo är naturaliserad fransk medborgare med spanskt ursprung och var tidigare yrkesinspektör men har arbetat i stadshuset under de senaste 13 åren. NKM är före detta miljöminister och kommer från en politisk familj som har polska rötter. Hon fördömer nedsmutsning av stadens gator och brottsligheten och lovar en tuffare attityd till aggressivt tiggeri.

Ukraina
2014-06 s 18-19
"Ukrainas proteströrelse"
Historien upprepar sig, dagens kravaller har sina rötter i 60-talets demonstrationer. En röd tråd löper genom historien i mellan nu och då, 1967. 22 år efter att Ukraina blivit självständigt från Sovjetunionen anser många att det fortfarande är Moskva som drar i de viktigaste trådarna. Dagen ukrainare vägrar att lyssna till sina generations erfarenheter.

Östterrike
2014-06 s 20-21
"Missförståndet Frank Stronach"
Den kanadensiske miljardären drar sig ur politiken. Den 81-årige Stronach satsade 30 miljoner i valkampanjen och många österrikare satte sitt hopp till honom, trötta på korrupta politiker. Men han läst mest förvirrad i debatterna och efter det misslyckade valresultatet sjunker hans parti ned i kaos. I parlamentsvalen fick Team Stronach (TS) inte ens sex procent och hamnade långt under sin grundares förväntningar. Parlamentsgruppen ledare Katrin Nachbauer talade i december om en "reningsprocess". Utan sin karismatiske ledare är partiet nära sin upplösning.

Thailand
2014-06 s 22
"Det är långt ifrån slut än"
Därför hotas Thailand att hamna i inbördeskrig. Även om valet avlöpte fredligt i större delen av landet i helgen, tror nästan ingen att det kommer att bidra till att den politiska krisen som försvagar Sydostasiens näst största ekonomi avslutas. Röstningen har skapat nya dimensioner av osäkerhet på grund av oppositionens bojkott och störningar av valet.
Militären har genomfört 18 framgångsrika kuppförsök under de senaste 82 åren.

Sport, OS, Indien
2014-06 s 23-24
"Indiens deltagare får inte bära sin flagga vid öppningsceremonin"
Trotsade IOK och uteslöts - Nyval två dagar för sent för att rensa upp i röran.
Internationella olympiska kommittén (IOK) uteslöt den indiska OS-kommittén för ett år sedan för brott mot stadgarna. Bland annat valdes en medlem in under pågående åtal mot honom. Der innebär att Indiens tre olympier - Keshavan och två landskamrater visserligen kan tävla i Sotji, men då endast som självständiga idrottsmän. Keshavan som främst tävlar i Rodel är nu med i sitt femte OS! För ett land med mer än en miljard invånare har Indien en bedrövligt låg statistik gällande OS-medaljer. Totalt 26 OS medaljer men aldrig i ett Vinter-OS.

Saudiarabien
2014-06 s 25-26
"Trots sina enorma rikedomar är saudierna inte nöjda"
Pengar kan köpa många saker: lyx, inflytande, trygghet - och till och med tid. Men det är frustrerande att vara enormt rik och ändå aldrig riktigt få det du vill ha. Det är dilemmat för världens rikaste familj, Al Saud i Saudiarabien. Stämningsläget kan beskrivas som en gnagande oro. Det gnisslar i statsapparatens maskineri och byråkratin är lika toppstyrd och trasslig som förut. Vanliga saudier har ingenting att säga till om hur pengarna ska användas. Det finns enighet om två saker, dels att det inte är lämpligt att röra upp någonting, våldet i andra arabiska länder har skrämt saudierna till en butter tystnad, och del att kungadömets ledning är på glid.

Jemen
2014-06 s 27-28
"Störtad - men sitter ändå kvar"
Trots anklagelser om mord, terror och nepotism.
Ali Abdullah Saleh är en sällsynt figur i den arabiska världen, eller var som helst: en envåldshärskare som störtats av en folklig revolt men som ändå stannar kvar i landet ohotad.
Under tre decennier styrde han det stormiga Jemen. Skenbart är Saleh, 71 år, en pensionerad statsman som skriver sina memoarer. Den nuvarande presidenten, Abdu Rabbu Mansour Hadi, var Salehs ställföreträdare i 18 år. Saleh beviljades åtalsimmunitet då han avsattes 2013. Men har fortfarande stor makt, ledare för Hadis egna politiska parti, till presidentens förtret.

Kina, Handel
2014-06 s 29-30
"Världens tredje marknad för rött vin"
På fem år har kinesernas konsumtion av rödvin stigit med 136 procent. Rött är en lyckofärg i Kina och de nyrika urbana kineserna attraheras av västerländsk kultur. Men vitt vin är fortfarande sällsynt. Vitt är dödens färg.
För många kineser är vin fortfarande något man införskaffar vid speciella tillfällen.
Boomen i Kina har också lett till ett ökat intresse bland kineser att köpa upp franska vingårdar.

Historia, Rwanda, FN
2014-06 s 31
"Historisk rättegång om folkmord inledd i Paris"
Efter 20 år startar äntligen rättegången mot den tidigare kapten Pascal Simbikangwa i Rwandas armé. Han är anklagad för folkmord i samband med att 800 000 människor dödades under mitten av 1990-talet. Pascal anklagas för uppvigling och organiserandet av folkmorden då hutumilisen dräpte män, kvinnor och barn som var tutsier. Det finns en grundlag i Frankrike som gör rättegångar möjliga för brott begångna i Rwanda. Kapten Simbikangwa nekar till förbrytelserna men nuvarande inrikesminister i Rwanda Johnston Busingye hyser gott hopp om att få honom dömd. Det skrivs historia med denna rättegång. Vi har hela tiden undrat varför det skulle behöva ta 20 år. Frankrike har ett stort antal misstänkta inom sina gränser som vi anser antingen ska utlämnas till Rwanda eller åtalas i Frankrike, menar han.

Läs mer här i
http://www.english.rfi.fr/africa/20140204-rwanda-welcomes-paris-trial-pascal-simbikangwa-genocide-charges
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26030493