Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 27

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26        

Tyskland
2014-27 s 4-5
"SS-Siggi" tar plats i stadsfullmäktige"
Nynazistiska framgångar avslöjar de etniska spänningarna i Dortmund.
Han är känd som SS-Siggi - Siegfried Borchardt - med sina Germania-tatueringar. I 30 år har han varit en del av den yttersta högern i denna dystra industristad med 600 000 invånare. en stad i östra Ruhrområdet i Tyskland. Den är den tredje största staden i delstaten Nordrhein-Westfalen och hade 571 403 invånare år 2011. Det är en stad med få jobb, hög kriminalitet och ett centrum för asylsökande, nästan var tredje invånare är av utländsk härkomst.
I juni tog han till det politiska etablissemangets och många av stadens invånares fasa sin plats bland de 94 medlemmarna i stadsfullmäktige. Han behövde bara 1 % eller 2100 för att få en plats.

Ukraina, Ryssland
2014-27 s 6-7
"Viktor är Putins man i Kiev"
Viktor Medvedchuk betraktades tidigare i ukrainsk politik som en "grå eminens". Nu har han klivit fram på världsscenen genom att vara den som satt igång dialogen med de proryska separatisterna. Det pikanta är att Putin är gudfar till Medvedchuks dotter. Och hennes gudmor är Svetlana Medvedjeva, hustru till den ryska regeringschefen Dimitri Medvedjev.
2004 anklagade hans poliriska motståndare honom för att bära ansvaret för det valfusk som kom att utlösa den orangea revolutionen.
2012 grundade han rörelsen "Ukrainas väl" som framför allt agiterat för en starkare anknytning till Ryssland. Ledde en kampanj för anslutning till Moskvas auroasiatiska tullunion med Vitryssland och Kazakstan.

EU, Polen
2014-27 s 8
"Det regnar manna över polska bönder"
Polen jordbruk är troligtvis den största enskilda mottagaren av EU-bidrag. Tack vare EU-medel har jordbrukarnas inkomster tredubblats sedan inträdet i EU. Men jordbruket är efterblivit, det står för 3,4 % av BNP men 12,4 % av sysselsättningen.
Det mest omedelbara bekymret för polska bönder handlar mera om krisen i Ukraina. Äpple och köttexporten i synnerhet är sårbara för ett ryskt exportförbud och merparten av Polens jordbrukare är beroende av ukrainsk arbetskraft och hoppas nu på det bästa.

Ryssland
2014-27 s 9-10
"En ny utvandringsvåg skapar debatt"
Att fly eller inte fly? Det har alltid varit frågan för en viss del av den ryska befolkningen, från tsarsamhället genom den sovjetiska eran och 1990-talets kaos fram till dagens samhälle. Människor har alltid lämnat Ryssland i olika vågor för politiska, etniska eller ekonomiska skäl.
Under de senaste veckorna har ämnet kommit upp till diskussion igen. Samtidigt som opinionsundersökningar visar att president Vladimir Putin är mer populär än någonsin finns det en känsla i den moderna, liberala storstadsbefolkningen att deras kamp för ett annorlunda Ryssland är förlorad.
Den ryske journalisten Leonid Bershidsky menar att för honom handlar det inte om en politisk eller ekonomisk utvandring - utan om en "besvikelsens utvandring". Som journalist, med ett imponerande CV, sa han att det inte fanns någonstans han kunde arbeta i Ryssland, där valet stod mellan statens propaganda och oppositionsmedia som ingen tittade på.
Men problemet är att de inte har ett yrke som fungerar utomlands.

Tyskland, EU
2014-27 s 12-14
"Splittring i Berlin"
EU-kommissionens presidentkandidat sätter kanslern i saxen"
Angela Merkel har hamnat i en situation där hon måste stoppa socialdemokraten Martin Schultz och bara hoppas att Juncker drar sig ur då han kanske inser att chanserna att bli EU-president är så små att han självmant drar sig ur.
Utnämningen av nästa ordförande i EU-kommissionen har delat Europa och antytt möjligheten att Storbritannien kan lämna unionen. London är en mycket viktig allierad till den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Nu får hon skynda sig att hitta en kompromisslösning.
Hon vill behålla Storbritannien inom EU, hon vill inte reta upp SPD, hon vill inte göra folk i sitt eget parti upprörda och hon vill inte uppfattas som den som struntade i valresultatet och förhindrade valets vinnare Jean-Claude Juncker från att inte sin rättmätiga plats som kommissionens president.

EU
2014-27 s 15-16
"Unionen har viktigare saker att göra än att käbbla om presidentkandidaterna"
En artikel i Neue Zürcher Zeitung av Eric Gujer.
Engelska språket har berikats med ett nytt låneord - "spetskandidater". Financial Timeshar översatt det mes "lead candidate" och förklarar att man därmed syftar på socialdemokraten Martin Schulz och kristdemokraten Juncker.
Förklaringen var nödvändig, eftersom väljarna i Storbritannien knappast kände till de båda gemytliga herrar som lett sina partier i valkampanjen inom EU.
Merkel har på ett oförlåtligt vis underskattat dynamiken när det gäller spetskandidater. Följden blev att tvisten om EUs nye kommissionsordförande blockerades i två veckor, medan Storbritannien med sitt otvetydiga avståndstagande från Juncker såg sig åsidosatt.
Tyskland och Merkel är faktiskt inte så allsmäktiga som de framför allt sydeuropeiska staterna gärna påstår. Det räcker med en motsträvig person för att visa vilken begränsning som finns för Berlins inflytande. Medan Frankrike är fullt upptaget av sig självt och Storbritannien liksom Schweiz odlar sin Europafobi är det viktigt med tysk ledning.

Google, IT
2014-27 s 17
"Goggle ritar om världskartan"
Beroende på var man befinner sig visar Googles kartor olika nationsgränser. Särskilt politiskt upprörande är skillnaderna när det gäller halvön Krim.
Google vinnlägger sig om att inte dras in i politiska konflikter genom sin kartservice. Av den anledningen presenterar kartorna alltså, beroende av vilket land klienten befinner sig i helt olika nationsgränser.
Ett exempel är den indiska delstaten Arunachal Pradesh som ligger i landets nordöstra del. Ett område som både Indien och Kina gör anspråk på. Ett annat är kungariket Bhutan. Sett från väst är det ett självständigt land. Från Kina som en del av Folkrepubliken.
Halvön Krim har fått tre olika gränser beroende på från vilket land man betraktar det.
Hackare har sammanställt dessa och andra exempel på en webbsida.
http://opennews.kzhu.io/map-disputes/ "Disputed Territories"

Verblüffende Ländergrenzen bei Google Maps
Google zeichnet die Weltkarte neu

Estland, IT
2014-27 s 18-19
"Estland visar vägen"
Ett nationellt ID-kort blir globalt. Alla invånare som är 15 år eller öldre har elektroniska ID-kort som används i sjukvården, bankärenden på Nätet, e-shopping, för att skriva på kontrakt och kryptera e-post. ID-korten kan också användas som spårvagnsbiljetter och mycket mera - till och med för att rösta. Tillsammans erbjuder den estländska staten 600 e-tjänster till sina medborgare och 2 400 till sina företag.
Nu planerar Estland att exportera sin ID-modell till medborgare i andra länder.

Pakistan, Terrorism
2014-27 s 20
"Bättre sent än aldrig"
Pakistan har gjort irriterande lite åt att Norra Waziristan blivit en fristad för terrorister, anser väst. Men nu, efter 13 år av tjat från Washington av tjat, har en operation som ska driva ut de radikala islamistiska rebellerna inletts. Förmodligen mest därför att man nu själv fått problem med terroristerna. Operation Zarb-E-AZB mot de pakistanska rebellerna Tehreek-e-Taliban har utlysts av statsministern Nawaz Sharif men skeptiker tvivlar kring hur mycket Pakistans armé verkligen kommer att städa upp i området. Militanta terrorister finns inte bara i Norra Waziristan utan i hela Pakistan.

Egypten
2014-27 s 21
"Framåt - mot det förflutna"
Maktfullkomlig och diktatorisk. Är al-Sisi bara ett nytt ansikte på den gamla regimen?
En månad efter att Abdel Fattah al-Sisi under triumfartade former valts till president (utan någon verklig opposition), kans hans politik-trötta medborgare fortfarande inte vara säkra på vad de får. Även om det entusiastiska stödet för presidenten dominerar i de egyptiska medierna växer betänkligheterna också bland dem som från början stödde al-Sisi och applåderade när han förbjöd Muslimska Brödraskapet. Tecken på krypande maktfullkomlighet blir alltmer vanliga. Tusentals imamer harv avskedats, förbud mot TV-stationer och program som anses vara för självständiga och en tyst svartlistning av kritiker.
Med det Muslimska Brödraskapet uträknat är den inhemska oppositionen splittrad och ofokuserad. De rika Gulfstaterna fortsätter att stärka al-Sisis regering.

Terrorism, Irak, ISIS, Kurdistan
2014-27 s 23-24
"ISIS rekryterar kurdiska ungdomar"
Rebellgruppen når rotlösa ungdomar överallt i hela Irak. Och tvärs över de etniska gränserna. En högt placerad lokal underrättelseofficer i Halabja, som är en stad i Irakiska Kurdistan i norra Irak, säger att ISIS redan har celler i staden som försöker få arbetslösa och desillusionerade ungdomar ansluta sig till ISIS. De flesta kurder är sunnimuslimer, precis som ISIS, men de har ett eget språk och kultur. Många ser gärna att dessa ungdomar lämnar Kurdistan i stället för att ställa till bråk där.

Tyskland, Samhälle, Historia
2014-27 s 25-27
"Hon tar hjälp av rappare i kampen mot fascismen"
Ester Bejarano överlevde Auschwitz. I dag samarbetar hon med en tysk hiphop-duo. Den tyske rapparen Kutlu Yurtseven i hiphop-duon Mikrofonmaffian med turkiska och italienska rötter, erkänner att han ibland känner sig ganska trött och sliten av allt turnerande runt världen. "Men då rittar jag på Ester och tänker: OK, hon är 89 år och lämpar fortfarande för en bättre värld". Ester Bejarano är en av de få överlevande medlemmarna i Auschwitz flickorkester. Hon gillar inte rapmusik men bandets texter och är glad för chansen att nå ut till en yngre publik. Hon använder musik för att bekämpa fascismen.
Förra året fick hon utmärkelsen "Order of Merit", en av Tysklands viktigaste medaljer.

Brasilien, Latinamerika, Sport
2014-27 s 28-29
"En bön om gudomligt ingripande"
Talang är inte alltid avgörande för resultatet i fotboll; tur är den 12e spelaren på planen. Genom bestämda ritualer, turkläder eller böner till de himmelska makterna hoppas fotbollsfans över hela världen att kunna kontrollera slutresultatet, Framför allt i det religiösa Brasilien.

Bolivia
2014-27 s 30
"Nu tickar tiden motsols"
Bolivias "tidsenliga" försök att återuppväcka sin identitet.
Siffrorna på klockan som pryder kongressbyggnaden i La Paz har vänts åt andra hållet och visarna är inställda på att gå motsols, som en stolt bekräftelse på att nationens "sydländskhet". Det vill säga att landet befinner sig på andra sidan ekvatorn, på södra halvklotet där solurets skugga rör sig moturs. Och då bör ju även södra halvklotets klockor röra sig moturs. "Det här är en bra förändring eftersom vi måste respektera får identitet. Alla klockor på kontinenten bör vara som den här". Allt enligt Bolivias utrikesminister David Choquehuanca som på det senaste G77 och Kina-toppmötet i Bolivia skänkte delagaterna den omvända klockan i present.
Bolivia turns back the clock in bid to rediscover identity and 'southernness'

Religion, Nigeria, Samhälle, Terrorism
2014-27 s 31
"Ateist i Nigeria räknas som sjuk och får psykvård för att han inte tror på Gud"
I delstaten Kano som införde muslimska sharia-lagar år 2000 behandlas den 29-årige kemiingenjören Mubarak Bala som mentalpatient. Skälet är att han förklarat att han inte tror på Gud. Bala hade berättat för sin familj om sin avsaknad av tro och dessa rådfrågade en läkare om man möjligtvis kunde vara sjuk. Denne läkare trodde inte att så var fallet, men läkare nummer två som tillfrågades menade att Bala led av en mental sjukdom och att ateism kunde vara en bieffekt av detta. Utlåtandet möjliggjorde tvångsintagning på psyket där nu Mubarak Bala behandlas. Via en insmugglad telefon kunde han kontakta människorättsorganisationen Humanist and Ethical Union.
The Guardian "Nigerian atheist faces death threats after release from psychiatric ward"
Free Mubarak Bala
BBC News Africa: "Nigeria atheist Bala 'deemed mentally ill' in Kano state"
The International Humanist and Ethical Union (IHEU)