Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 33

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32       

Storbritannien, Irland
2017-33 4-5
"Britterna vill ha en öppen irländsk gräns men inser att handeln blir problematisk"
De militarieserade gränskontrollerna som tidigare fanns längs gränsen mellan Irland och Nordirland blev centrum för sekteristiskt våld under Nordirlandskonflikten, och ingen vill ha tillbaka gränserna när Storbritannien lämnar Europeiska Unionen 2019.
Men ett dokument för hur den öppna gränsen i området ska bevaras som nyligen publicerades av den brittiska regeringen, visar hur komlicerat Storbritanniens planerade utträde är.
Storbritannien har lovat att hålla gränsen öppen men det är oklart hur man kommer att åstadkomma det när man samtidigt lämnar Eus inre marknad och tullunion.
Efter brexit kommer den 500 km långa gränsen mot Irland att vara den enda landgränsen som Storbritannien delar med EU.
Över 10 000 griser exporteras från Irland till Nordirland varje vecka, och en fjärdedel av all mjölk som produceras på mejerier i Nordirland exporteras till Irland för bearbetning.

Ryssland, USA
2017-33 6-7
"Liberalerna som en gång trodde att Rysslands framtid låg i deras händer"
De flesta ryssar som har sett hur Washington vacklat under Donald Trumps första månader som president har pendlat mellan fascination för ett USA i oordning och bestörtning över allt det kan innebära för Ryssland. Men en liten grupp tidigare inflytelserika män i Moskva känner en gnutta av något som påminner om avundsjuka. De var anhängare till Boris Jeltsin och har träffats för att minnas augusti 1991, då den ryske ledaren avstyrde ett kuppförsök utfört av kommunistpartiet. En fredlig revolution hade besegrat den totalitära staten.
Men nu har Ryssland en president. President Putin backas upp av de så kallade silovikerna - högt uppsatta, nuvarande och före detta, represanter från militären och säkerhetstjänsten, som kontrollerar några av landets mäktigaste företag.

Tyskland
2017-33 8-9
"Motdemostranter stoppade nynazistisk marsch i Berlin"
Lördagen den 19 augusti, stod Kese, 30, mitt emot en folkmassa på cirka 500 nynazister. De hade samlats för att fira Rudolf Hess, 30-åriga döddag. Motdemonstranterna markerade en annan, nytillkommen minnesdag. För en vecka sedan marscherade nynazister och vit maktanhängande i Virginia, USA. Målet för marschen var platsen där Spandaufängelset låg, där Hess begick självmord år 1987. Nynaziaterna hävdade att Hess i hemlighet blev mördad av britterna.

USA
2017-33 10-12
"Symbolerna i Charlottesville"
När vita nationalister sammanstrålade för att protestera i Charlottenville, Virginia, hade de med sig ramsor, banderoller, förilämpningar, sköldar och flaggor. Motdemonstranterna, däribland antifascistiska grupper, lokala invånare, kyrkobesökare och medborgarrättsledare, hade sina egna symboler och slagord. Varje symbol som har setts i staden bär på sin egen historia.

USA, Ryssland
2017-33 4
"Världen har större förtroende för hur Rysslands president Vladimir Putin hanterar världsfrågor än USAs president Donald Trump, enligt Pew Research Centers vårmätning. Av 36 undersökta länder har 22, bland andra Tyskland, Frankrike, ett större förtroende för Putin. I 13 länder däribland Storbritannien, Indien och Israel ett större förtroende för Trump. Endast tanzanierna sed dem som jämnbördiga.
I USA var 23 % av befolkningen för Putin, medan 53 % har förtroende för Trump.
De flesta ryssar anser att Putin har förbättrat landets ställning i världen, enligt undersökningen. Samtidigt har amerikanarnas och ryssarna inställning till varandra blivit mindre negativ.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-17/trump-less-trusted-than-putin-balance-of-power

Flyktingpolitik, Libyen
2017-33 14-16
"Helvetet på jorden"
Interneringsläger i Libyen löser inte flyktingproblemet. Drömmar om Europa krossas ofte efter vistelse i Libyen.
Det finns många som anser att migranter bör hindras från att via båt försöka ta sig till Europa och i stället placeras i uppsamlingsläger i Libyen. Men en aktuell rapport, sammansatt av EU-diplomater som har besökt Libyen, avslöjar att en sådan lösning är fullständigt omöjlig.
Migranter berättar om vidriga övergrepp de utsattes för under färden till norra Afrika. Många har förlorat sina pass, mobiltelefoner och pengar. Nu menar represanter för SPD i Tyskland att flyktingar borde inhysas i libyska läder, ledda av EU eller FN. Detta är det enda sättet att hindra migranter från att ge sig ut på den farliga färden över Medelhavet.

EU, Handel, ekonomi
2017-33 17
"Europeiska centralbanken är bekymrad över stark euro"
ECB varnar för att euron kan styrkas ytterligare. Valutan har nu nått sin högsta nivå i förhållande till dollarn sedan ECB i januari 2015 presenterade sina penningpolitiska insatser för att få fart på inflationen.
I år har euron stigit 11 % mot dollarn och fem procent mot ett vägt genomsnitt samtidigt som som den ekonomiska återhämtningen sprider sig i eurozonen.
Eurozonens ekonomi tog fart under årets andra kvartal och växte med 0,6 %.

Indien
2017-33 18-19
"Natten då syrgasen tog slut"
Leverantören av flytande syre hade avbrutit sin leverans eftersom han inte fått betalt. Trots upprepade varningar från leverantören och sjukhusets tekniker tog syrgasen slut på fredagen. När flödet åter stabiliserats hade fler än 60 barn dött.Många led av japanska hjärnhinneinflammationoch andra tropiska sjukdomar och kan ha dött av andra orsaker. Det statliga sjukhuset var ansett som det bästa i regionen, ett föredöme förmiljontals människor. Nu har det blivit en symbol för Indiens byråkratiserade misskötta och ofta korrupta folhälsovårdssystem. I Indien pressar offentliga myndigheter ofta sina leverantörer på "provisioner". "Sjukhuset är fullbelagt 10 gånger om".

Sydafrika
2017-33 20-21
"Chocka och lamslå"
Johannesburgs borgmästare nya borgmästare, Herman Mashaba, säger att interntionella biståndsorganisationer måste hjälpa till att ta hand om papperslösa migranter som han planerar att vräka från deras bostäder i innerstan. I stället vill han locka till sig privata investeringar för att bygga upp Sydafrikas ekonomiska centrum.
Herman Mashaba, 57, säger att han planerar att använda taktiken "chocka och lamslå" för att driva ut boende som vistas olagligt i några av Johannesburgs fastigheter: "Det är inte Johannesburgs uppgift att ta hand om hela världen". Han menar att så många som 80 % av invånarna i innerstan är papperslösa migranter. "Staden Johannesburg har förvandlats till slum".

Kina, Historia
2017-33 22-24
"Sökandet efter Kinas försvunna barn börjar långsamt att tas på allvar"
I oktober för tolv år sedan väntade femåriga Cheng Ying på sina mamma som skulle komma och hämta henne från skolan. Men mamman var försenad och bara hundra meter från skolan kidnappades den unga kvinnan av främlingar som stuvade in henne i en taxi. Så startade ett lidande som skulle präga resten av hennes barndom och dom berövade henne på ett helt decennium av livet.
Ying var ett av hundratusentals barn i Kina som tros ha försvunnit de senaste fyrtio åren, ett problem som landet långsamt börjar inse tack vare allmänhetens påtryckningar på Internet och i sociala medier.
Orsaken till problemet har att göra med trationella kinesiska värderingar i kombination med en korrupt auktoritär stat.

Kenya
2017-33 25
"Det kenyanska valresultatet kommer att prövas i domstol"
Den kenyanska oppositionen har givit efter för internationella påtryckningar och gått med på att pröva valresultatet i domstol. Situationen har varit orolig i Kenya sedan president Uhuru Kenyatta förklarades som segrare i valet den 8 augusti.
Hans motståndare, Raila Odinga, har sagt att det är en stulen valseger.
Oppositionen hävdar att en algoritm hade lagts in i den kenyanska valkommissionens datorsystem för att garantera att Kenyatta och hans Jubilee Party skulle behålla ledningen genom hela rösträkningen.

Saudiarabien
2017-33 26-27
"Saudiarabien bygger städer i öknen för att anpassa sig tii livet efter oljan"
Efter att i över 50 år ha förlitat sig på oljan som ekonomisk motor riktar Saudiarabien nu uppmärksamheten mot sin andra naturresurs - öknen.
Kungadömet ska omvandla tusentals kvadratkilometer sant till nya städer för att försöka diversierar ekonomin, skapa jobb, och öka investeringarna i så kallade ekonomistäder.
Saudiarabiens största framtidsprojekt är Röda Havet - Förvandla 50 öar och 34000 kvadratmeter längs Röda havets kustlinje till en internationell turistdestination.
Al Faisaliyah - Bostadsområden och nöjesinrättningar, Underhållningsstaden - Kultur, sport och nöjesstad, King Abdullah Economic City och King Abdullah Financial District.

IS, Terrorism
2017-33 28-29
"Nu kämpar hon för att få IS grymheter prövade i domstol"
Nadia Murad, jazidisk aktivist, blev misshandlad och våldtagen av IS-soldater. Hennes brott var att hon tillhör den religiösa minoritetan jaziderna, som IS betraktar som otrogna, dvs icke-muslimer.
Nu arbetar hon för att IS grymheter ska prövas i domstol och har vunnit en liten,men viktig seger. Hennes land,Irak, har gått med på att låta FNs säkerhetsråd utse en panel av oberoende utredare som ska samla bevis om terrorgruppensmest allvarliga brott. Målsättningen är att få IS grymheter prövade i domstol.
Murats fall blir ett avgörande test för löftet om internationell rättvisa, som föddes ur askan av nazisternas folkmord efter andra världskriget för 70 år sedan.
Om inte de mäktigaste länderna i världen klarar av att ställa de somär anklagade till svars för att ha utnyttjat kvinnor somsexslavar, halshuggit dem de påstått vara fiender, tvingat barn till att bli självmordsbombare och utfört något somen internationell panel bedömer kan vara folkmord mot jaziderna, vad skulle då internationelladomstolar vara bra för?

Samhälle
2017-33 30
"De fick dö tillsammans"
Nic och Trees Elderhorst visste precis hur deville dö. De var båda 91 år och med försämrad hälsa. 2012 drabbades Nic av en stroke och nyligen hade hans fru Trees blivit diagnosticerad med demens, enligt den nederländska tidningen De Gelderlander.
Ingen ville leva utan den andra, eller lämna den här världen ensam.
De somnade in hand i hand med hjälp av en dubbel eutanasi som är tillåten enligt nederländsk lag. De hade noggrant planerat sin begravningar.
Eutatanasi, där en läkare avslutar patienten liv på hens begäran är lagligt i några länder som Belgien, Luxemburg och Colombia. Paret Elderhorst tillhörde NVVE som har 165 000 medlemmar.
Bland kritiker har assisterade självmord väckt djupt religiösa farhågor.
" Elderly couple got 'deepest wish' - to die together - in rare euthanasia case"
https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/08/17/elderly-couple-got-deepest-wish-to-die-together-in-rare-euthanasia-case/?utm_term=.874986e39731