Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 30

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29          

Sport
2017-30 4-7
"Ronaldos skattefifflande påverkar hela fotbollsindustrin"
Fotbollsspelaren i Real Madrid, Ronaldo, kan komma att ställas inför rätta för skattebrott till följd av Der Spiegels avslöjanden. Hans fans är upprörda, medan andra, däribland Uefas ordförande, är ursinniga på spelarnas agenter som har dragit ner den professionella sporten i smutsen. Ronaldo bor i det lyxiga området La Finca. Där bor också agent Jorge Mendes.
Spanska myndigheter anklagar Ronaldo för att ha undvikit att betala 14,7 miljoner euro i skatt mellan 2011 och 2014. Ronaldo riskerar fängelsestraff om han ställs inför rätta.
Andra toppspelare som Lionel Messi och Naymar har redan dömts för skattefusk.
Vad kommer folk att tänka på om en sport vars största idol - Ronaldo - skor sig på samhällets bekostnad? Der Spiegel avslöjade Ronaldos skattefiffel i december förra året via visselblåsar plattformen Football Leaks.
Cristiano Ronaldo har varit den största profitören de senaste åren. Han tjänar 40 miljoner euro om året hos Real Madrid. För flera år sedan godkände han en skatteplaneringsmodell via sin agents agentur Gestifute.
Football Leaks, https://footballleaks2015.wordpress.com/
Football Leaks https://en.wikipedia.org/wiki/Football_Leaks
Sydsvenskan https://www.sydsvenskan.se/2017-07-31/anklagad-ronaldo-fornekar-brott

Kina, Afrika, USA, handel
2017-30 8-9
"Kinas nya Sidenväg öppnar affärsmöjligheter i Afrika - för både USA och Kina"
Den nya Sidenvägen är Kinas globala plan för infrastrukturprojekt och handelsavtal som ska förbinda Afrika, Asien och Europa, och projektet omfattar 68 länder och beräknas kosta 1 biljon dollar (1000 miljarder). Det ska sammanlänka Kinas befolkning och marknader med regioner som ligger långt utanför Kinas gränser. Det är snarare Kinas behov, än någon bestämd politisk vision, som är drivkraften bakom Pekings verksamheter i utvecklingsländer. Det handlar mer om att göra affärer än om politik. Kinas byggföretag behöver ha uppdrag, Stigande löner i Kina driver landets företag utomlands till regioner där arbetskraften är billigare.
I det ljuset ser Kinas "Marshallplan" mer ut som ett stimulansprojekt än som en plan för geopolitisk kontroll. På grund av Pekings "icke-inblandningspolitik" välkomnar de afrikanska länder Kina som utvecklingspartner.

USA
2017-30 10-13
"Vi måste hjälpa Trump"
New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg om sin kamp mot klimatförändringarna och motståndaren Donald Trump, som han inte vill ska misslyckas.
Allt som vi förknippar med namnet Michael Bloomberg är maxat: Hans fastighet på Lexington Avenue är en av de högsta skyskraporna i New York. Hans biografi: "från ingenjör och finansman till härskare över en medie- och datajätte. Hans förmögenhet på 50 miljarder dollar. Hans politiska karriär: borgmästare i New York 2002-2013 och FNs särskilda representant. Han har donerat flera miljarder dollar projekt för hälsa, miljö och klimat.
Bland annat två miljarder dollar till John Hopkins University i Baltimore.   Wikipedia.

Ibland har han varit demokrat, ibland republikan. Han vill gärna prata om sin bok "Climate of Hope".
Han menar att kampen mot klimatförändringarna i första hand kommer att bedrivas på lokal nivå, i städerna, i delstaterna, inom företagen. USA kommer på detta sätt att uppnå målen i Parisavtalet. Nu har hans stiftelse lanserat "American Cities Initiative".
" Michael R. Bloomberg Announces $200 million American Cities Initiative to help U.S. Cities Innovate, Solve Problems, and Work Together in New Ways"

Frankrike
2017-30 14-16
"Med snart hundra dagar vid makten visar han sina verkliga ambitioner"
Emmanuel Macron är en mästare på att övertyga. I sin umgdom förförde han sin gifta gymnasielärare, kvinnan som nu är hans hustru. När han kom upp i medelåldern övertygade han - utan att ha någon regeringserfarenhet - en sittande president om att ge homom en eftertraktad position i regeringen. Sedan - utan stöd från ett etablerat parti - bländade han en nation och blev med sina 39 år den yngsta presidenten någonsin i Frankrike, ett land där traditioner är en viktig del av livet.
Han kandiderar nu till ytterligare ett ämbete: Ledare för den fria världen. Twitterkampanjen "Make our planete great again". Det nya mittenpartiet som han grundade "République En Marche, har nu absolute majoritet i parlamentet.

USA
2017-30 17
"Jag skulle lyda order!"
Under ett tal på Australian National University i Canberra nyligen fick befälhavaren för USAs Stillahavsflotta en hypotetisk fråga: Om president Donald Trump beordrade en kärnvapenattack mot Kina, skulle han lyda order?
- Svaret är ja, svarade befälhavaren amiral Scott Swift.
-Varje amerikansk militär har svurit en ed om att försvara USAs konstitution gentemot alla fiender, såväl främmande som inhemska och att lyda officerarna och presidenten i USA, förklarade han.

Nordkorea, USA, arabländer, Qatar
2017-30 18-19
"Nordkoreas märkliga roll i Gulfkrisen"
Nordkorea har kommit att få en ovanlig roll i den pågående diplomatiska krisen mellan Qatar och den rivaliserande saudiledda sammanslutningen.
De senaste dagarna har båda sidor i konflikten anklagats för att ha olagliga ekonomiska relationer med det isolerade Nordkorea.
Till exempel nyheter på nätet om ett påstått vapenkontrakt, värd 100 miljoner dollar, mellan Nordkorea och ett företag i Förenade arabemiraten. Samtidigt anklagas Qatar för att ha ett "farligt" förhållande med Nordkorea. I Qatar jobbar 3000 nordkoreaner.
Om USA vill vara konsekvent måste man kanske titta utanför Qatar. Kuwait, ett land som har försökt hålla sig utanför dispyten och som är en viktig allierad till USA, är troligen det land i Gulfen som Nordkorea har den starkaste ekonomiska relationen med.

Afghanistan, USA
2017-30 20-21
"Vad skulle hända om USA lämnade Afghanistan åt sitt öde?"
Ingenting tyder på att USAs längsta frig någonsin har slut inom överskådlig tid. Det har gått 16 år, och nästan 2 400 amerikanska soldater har dödats. Kriget har vid det här laget kostat drygt 700 miljarder dollar, men ingen pratar som en föreståend seger. Målet stycks snarare vara "att inte förlora".
Ett antal personer har fått frågan.
Helt avvikande uppfattning har Zabihullah Mujahid, talibanernas talesperson, som menar att Afghanistans och Amerikas räddning är att amerikanerna drar sig tillbaka och sätter punkt för ockupationen.
William Salvin, talesman för USAs militär i Afghanistan menar att om USA och NATO lämnar Afghanistan uppstår ett tomrum som skulle utnyttjas av ett 20-tal terror- ochvåldsextremistiska organisationer, grupper som skulle utföra attacker mot USA och västvärlden.

Flyktingpolitik
2017-30 22-23
"Fem ur besättningen har nu ansökt om asyl"
"Generation Identity" har hamnat i blåsväder och anklagas för att ha fört flyktingar ombord på det fartyg de chartrat för sina aktiviteter.
Fem personer från Sri Lanka som befann sig ombord på fartyget ansökte om asyl på Nordcypern - ett stort bakslag för aktivisterna som tillhör rörelsen Generation Identity, som hyrt det Djibouti-flaggade fartyget C-Star för att försöka hindra flyktingar utanför Libyens kust från att ta sig till Europa.
Generation Identity rörelsen består av en samling europeiska invandringsfientliga ungdomsgrupper som säger att de vill skydda sina europeiska identiteter mot invandring från länder utanför Europas gränser. De har också lockat en handfull unga invandringskritiska aktivister från USA.
Den italienska regeringen har satt press på frivilligorganisationerna och vill skicka tillbaka fler migranter till Libyen.

Japan
2017-30 24-25
"Abe har lägre opinionssiffror än Donald Trump"
Härom veckan förlorade den japanska premiärministern både sin försvarsminister och sin arméchef. De avgick på grund av anklagelser om att de försökt att dölja uppgifter om Japans fredsbevarande styrkor i Sydsudan. Senast låg han på 20 %, lägre än Trumps på 30 %. Många väntar sig en ny neslig sorti från politiken, tio år efter hans första plötsliga avgång som premiärminister.
I början av 2017 låg Abe och hans styrande parti, det konservativa LDP, kring 60 %. Sedan dess har han och hans fru anklagats för korruption. Och han har försökt ändra konstitutionen så att han skulle kunna vara kvar som premiärminister till 2021.

Japan, handel
2017-30 27
"Japans exotiska Kitkat-smaker lockar turister"
Wasabi, grönt te och sake är inte bara livsmedel i Japan, de är också några av landets många olika Kitkat-smaker.
De senaste smakerna, inbegriper vaniljkräm och ingefära, har gjort landet till ett måste för turister som är ute efter annorlunda varianter av chokladkakan. Nestlé håller på att bygga sin första Kitkat fabrik på 26 år för att möta efterfrågan.
Kitkat introducerades i Storbritannien 1935 men särskilt Japan tog till sig Kitkai delvis på grund av att produktens namn låter som "kittu katsu" eller "säker seger" på japanska.

Afghanistan
2017-30 28-30
"Afghanistans unga liberala elit utmanar talibanerna"
Eun ung liberal elit har växt fram I Kabul och bland dem finns många kvinnor. Genom politiska och konstnärliga initiativ tar de ställning mot talibanernas grymheter och de vill utrota våldskulturen i Afghanistan.
Shaharzad Akbar, 29 år, har studerat i Oxford. I januari dödade en av hennes bästa vänner, Abdul Ali Shamsi, vice guvernör i Kandahar. Den dagen hade han besök av diplomater från Förenade Arabamiraten. Bomben var gömd bland soffkuddarna på guvernörens kontor, när den detonerades och dödade 13 personer.
Shamsi och Akbar hade tillsammans bildat gruppen "Afghanistan 1400", en rörelse för unga och välutbildade afghaner som arbetar för att få slut på inbördeskriget.
Huvudstaden Kabul är en enda stor fästning och staden genomgår den blodigaste perioden sedan USAs invasion. Att sprida så stor skräck som möjligt är talibanernas strategi. Målet är att döda så många människor som möjligt så att det afghanska folket gör uppror mot regeringen i Kabul eftersom staten inte kan skydda medborgarna.
I en milhödär våldet regerar är det inte lätt att tro på fred.