Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 18

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17   

Tyskland, Samhälle
2013-18 s 4-5
"Sextremist-träning med Femen-aktivister"
De barbröstade kvinnoaktivisterna har kommit till Tyskland. Unga kvinnor har bildat avdelningar i Berlin och Hamburg efter förebild av Femen-grundaren, Anna Hutsol från Ukraina.
Femens uppgift är att attackera det tyska patriarkatet. Femens korfattade manifest lyder så här:"Patriarkatet bygger på politisk tyranni, sexindustrin och religionen. Med andra ord: Putin, Herbertstrasse och moskén".
Ingen lyssnade på kvinnorna när de var påklädda. Mer uppmärksamhet fick de som nakna eller halvnakna.

Italien
2013-18 s 6-7
"En ovanlig italiensk regering - ung, kvinnlig och färgglad"
När Enrico Letta lanserar sin nya regering finns inte många av Partito Democraticos (PD) gamla storheter med i laget. Det är dock ingen garanti för nya, friska vindar i politiken - både statsministern och den vice statsministern, Angelino Alfano, har rötter i det gamla politiska systemet.
I det främlingsfientliga Lega Nord höll man sig för skratt. Lega Nords representanter opponerade sig högljutt mot Italiens första färgade minister, den Kongofödda integrationsministern Cècil Kyenge "Ingen italienska".
Regeringen är en koalition mellan Lettas PD och Berlusconis "Frihetens folk", PDL. Sju av 21 ministrar är kvinnor, nio är under 50 år och endast en över 70.

Schweiz, Handel
2013-18 s 8-9
"Med tiden tickar räntan"
Smarta marknadsstrateger hade inte kunnat tänka ut det bättre: När Niel Armstrong 1969 blev den första människan att bestiga månen, bar han en Omega Speedmaster Professional Chrono­graph på handleden, som därmed blev den första klockan på månen.
Samma sak skedde med den Rolex Cosmograph Daytona som Paul Newman bar i filmen "Winning" och klockan Luminor, av italienska märket Panerai, som Sylvester Stallone hade runt handleden i filmrullen "Daylight".
Med tilltagande berömmelse steg priset på somliga högprecisionsklockor till svindlande höjder. Den som då var ägare till de begärda objekten, kunde nå en förtjänst som vida översteg avkastningen på aktier och obligationer.
Är då klockor en god kapitalplacering? frågar man sig. Klockornas värld är full av anekdoter, myter och legender, som bidrar till att både enskilda modeller och vissa varumärken blir populära med motsvarande prisstegring som följd. Spektakulära prisökningar kan visserligen inte förutsägas.

Rumänien
2013-18 s 10-12
"Det smutsiga guldet"
I Rumänien finns det guld som kan utvinnas långt under den lilla staden Rosia Montana i Transsyl­vanien. Dess värde beräknas med dagens priser ligga kring 137 miljarder svenska kronor. Det gör guldet till den största kända guldreserven i Europa och den tredje största i världen.
De länder i Europa som har drabbats värst av finanskrisen är de länder som främst vill exploatera sina gudreserver.
I Rumänien planerar man att öppna fyra dagbrott som tillsammans omfattar åtta kilometer i diameter. De flesta runäner ser projektet som utländsk exploatering och fruktar hemska miljökonsekvenser. Kritikerna hävdar att staten bara skulle få 2,2 % i royalty från gruvdriften.

Kanada, Miljö
2013-18 s 14-15
"Gruvbolagen får härja fritt"
För en vecka sedan granskades Kanada av FN:s råd för mänskliga rättigheter inom ramen för Universal Periodic Review, UPR, en allmän ländergranskning som alla FN:s medlemsländer genomgår under en fyraårsperiod.
När Kanada nu får sina "mörkaste sidor" granskade, så betonas att man inte får vända ryggen åt landets delaktighet i en global gruvindustri vars företag tillhör några av de värsta lagbrytarna i världen vad beträffar brott mot mänskliga rättigheter och miljöbrott.
Det är ingen slump att 75 procent av världens gruvbolag har sitt säte i Kanada, och de flesta av dem bedriver sin verksamhet utomlands. Kanadas regering har påskyndat sin strävan att åstadkomma avtal om investeringar i den "globala södern" för att kunna tjäna dessa utanför landet verksamma industriers intressen.
Dessa överenskommelser tillåter företag att ifrågasätta miljöbestämmelser, hälsoregler och annan politik som påverkar gruvornas vinster.
Samtidigt tillåter Kanada sina företag att gå straffria genom att inte erbjuda några lagliga möjligheter för negativt utsatta samhällen att agera, samt genom att inte kräva något redovisningsansvar i utbyte mot generösa offentliga subventioner, som EU och andra gör. Detta har gjort Kanada till en tillflyktsort för den globala gruvindustrin.

Terrorism, Ryssland
2013-18 s 16-17
"Katastrofens konsekvenser"
Om islams spridning och rivaliserande tolkningar efter Bagdads fall för mongolerna 1258 - och dess nuvarande roll i nationalismen och frihetskampen. Det ledde till två olika effekter på religionen, dels en hård och puritansk tolkning av den muslimska läran vars arv dominerar i Saudiarabien och i form av sufismen som är en lugn, icke-krigisk variant av islam.
Emiratet i Kaukasus avvisar med militant jihadretorik alla ideologier som inte är muslimska, allt från demokrati till kommunism och prisar talibanernas strid mot västs trupper i Afghanistan. Men man har kraftfullt förnekat att man i något avseende skulle vara ansvarig för Boston-attackerna.
Emiratet i Kaukasus predikar den hårdaste sausiska varianten av muslimsk förkunnelse.
Tjetjeniens proryske ledare, Ramzan Kadyrov är mer påverkad av den sufiska traditionen och salafisterna hålls tillbaka. I grannlandet Dagestan går det bättre för salafisterna som utmanar regimen. Båda varianterna av islam är uttryck för ett segmenterat samhälle med oavbrutna makstrider mellan olika klaner och lokalbefolningar.

Terrorism, Ryssland
2013-18 s 18-19
"Boston-Dagestan - och Rysslands rädsla för islamiseringen"
Kriget i Rysslands södra delar är inte längre en separatistkonflikt. Utan det handlar snarare om den globala spridningen av islamisk fundamentalism. Ryssland hotas av samma radikala islam i norra Kaukasus som väst gör på sina håll. Det beror också på Rysslands skoningslösa aktiviteter i området. Det självutnämnda emiratet i Kaukasus, en jihadorganisation, består främst av salafister.

Kirgizistan
2013-18 s 20-21
"Etniska motsättningare bubblar under ytan"
Kriget, eller upploppen, mellan kirgizer och uzbeker är slut - men konflikterna bubblar under ytan.
Upplopp och pogromer i södra Kirgizistan kostade mer än 400 liv i juni 2010. Nästan tre år efter "kriget" mellan kirgizer och uzbeker, som lokalbefolkningen kallar upploppen, har denna uråldriga stad utmed Sidenvägen återvänt till vardagen.
I en rapport från en FN-kommitté i mars om rasdiskriminering upprepas de bedömningar som gjorts i tidigare internationella rapporter: "Det var mestadels uzbeker som föll offer för händelserna i juni 2010".
Det noteras också att under åren som gått efter våldsamheterna så har uzbeker dömts och fördömts i oproportionerlig omfattning.

USA
2013-18 s 22-23
"Vem är George W Bush"
Ett gigantiskt museum i Texas över Bush vill visa besökarna bakgrunden till hans politik. Geogre W. Bush Presidential Library and Museum ska visa presidenten som rättfram, säker allt annat än urskuldande och villig att överlåta till hsitorien att bedöma hans tid i presidentämbetet. Fyra händelser står i centrum för Bushs presidentskap:
- invasionen i Irak, beslutet i januari 2007 att skicka ytterligare 30 000 trupper till Irak, den kritiserad reaktionen på Katrina 2005 samt beslutet att rädda bankerna efterb det finansiella sammanbrottet 2008.

Paraguay
2013-18 s 24-25
"Bondeuppror och växande klassklyftor"
Paraguay har gått från att vara den fattigaste av Sydamerikas länder till det land som har den snabbaste tillväxten - men de många fattiga märker ingen skillnad.
Nästan all tillväxt kommer från det högt mekaniserade jordbruket som inte skapar några nya arbetstillfällen. Men inflation och arbetslöshet är låg och fattigdomen har fallit.
Men många misstror denna solskenshistoria.
Projekten mot fattigdom får mycket blygsam finansiering främst därför att det inte finns något beskattningssystem. Pataguay har inte ens något beskattningssystem förrän förra året.

Tunisien
2013-18 s 26-27
"Judar och kristna flyr Tunisien"
Efter Jasminrevolutionen har Tunisien blivit allt mer intolerant mot andra religioner. I dag finns bara ett fyrtiotal judiska familjer kvar i Tunis och de kristna utgörs huvudsakligen av immigranter.
Religiösa spörsmål är inte längre en privatsak i Tunisien.
Islam präglar både det offentliga rummet i Tunisien och den politiska diskursen om det är möjligt att förena politik och tro, islam och demokrati. Om detta råder det skilda meningar.
Jasminrevolutionen 2011 medförde både yttrandefrihet och rätten att leva ut sin muslimska tro. Men denna religionsfrihet verkar dock vara större för muslimer än för de religiösa minoriteterna, som för de kristna och judarna.
Före självständigheten levde omkring 300 000 kristna i Tunisien, i dag är de reducerade till att omfatta 30 000 personer. De har förvandlats till en minoritet som huvudsakligen består av immigranter, det vill säga afrikanska studenter och utlänningar som är stationerade i Tunisien.
Även den tidigare mycket stora judiska gemenskapen har minskat kraftigt till omkring fyrtio judiska familjer i Tunis och tusen judar på ön Djerba.

Ghana, Afrika
2013-18 s 28-29
"Fredligt liv i välsignat mönsterland"
I Ghana lever kristna och muslimer av olika etniskt ursprung fredligt sida vid sida.
I valet i december 2012 vann John Mahama från NDC knappt. Oppositionspartiet NPP talade om valfusk. Men något systematiskt valfusk är det inte fråga om.
Ghana har sin förste president Kwame Nkrumah att tacka för stabiliteten i landet. Han formade Ghana till en nation med engelska som officiellt språk. Han förbjöd religiösa och etniska partier.
Ghana har god ekonomi, guld, kakao och olja kan exporteras dyrt. Ghana räknas av världsbanken som ett medelinkomstland i nivå med Indien. Kriminaliteten är låg och det förekommer inte mycket social oro.

Island
2013-18 s 31
"Häpnadsväckande vändning för Självständighetspartiet"
Självständighetspartiet vann 26,5 % av rösterna vid de allmänna valen i söndags. Detta gav 19 platser av 63 i Alltinget. Framstegspartiet fick 18 platser medan det regerande socialdemokratiska partiet fick nöja sig med nio platser. Björn Benediktsson får nu i uppgift att bilda en samlingsregering. Han är ledare för Självständighetspartiet och en före detta professionell fotbollsspelare.