Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 38

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37      

Gibraltar
2013-38 s 4-5
"Striden om Gibraltar"
"Vi gillar inte dem, de gillar inte oss". Tvister om fiskevatten och gränskontroller tynger relationen mellan Spanien och Gibraltar. Ett pågående projekt för att bygga ett konstgjort rev skapar också irritation. Motviljan mot Spanien härstammar från Francos tid
I den angränsande spanska staden är arbetslösheten hög, 7000 pendlar dagligen till Gibraltar för att arbeta. Gibraltars privilegier är orsak till dess rikedom. Turismen ökar och finanssektorn blomstrar.

Historia
2013-38 s 6-7
"Rudolf Hess hemliga dossier till salu"
En dossier som uppenbarligen har sammanställts av Rudolf Hess under de år han var inspärrad i Storbritannien består av cirka 300 sidor och säljs på auktion i USA. I dag är dossiern värderad till mellan 1,3 till 1,9 miljoner kronor.
Huruvida dokumenten kommer att kasta något ljus över den ställföreträdande führerns bisarra handlingar är en annan fråga.
Sedan dagen då Hess nödlandade i Skottland har det rått stor förvirring om exakt vad som fått det tredje rikets i ordningen tredje mest mäktige man att flyga till Skottland. Vad hoppades han uppnå med sin mission och agerade han på eget bevåg eller var han auktoriserad av Adolf Hitler eller hade han rentav beordrats av Hitler att flyga till Storbritannien?

Tyskland
2013-38 s 8-9
"Ett par säkra händer"
Uppfattningen o Tysklands förbundskansler som troligen vinner valet på söndag, är helt annorlunda på hemmaplan än utomlands. Utanför Tyskland identifieras Angela Merkel främst med en viss hållning i fråga om eurokrisen som säger att krisen bara kan lösas med "åtstramningar", brutala budgetnerskärningar för slösaktiga regeringar. Tyskarna däremot menar att Angela Merkel egentligen inte har åstadkommit något av det hon lovade före förra valet. Hon är en "vårdnadshavare, likt en "Mutti", inte den krävande person som hom framställs som i irländska och grekiska karikatyrer. Merkel har en god chans att förbli vid makten. Hon har hanterat krisen väl. Om hon har en vision så är det att eurozonen och hela EU också ska bli starkt.

2013-38 s 10
"Seehofer kan regera ensam. Absolut majoritet för CSU i Bayern".
I fem år fick CSU dela makten med liberalerna i Bayern. Nu kan de regera på egen hand.
Konservativa Christlich-Soziale Union,CSU, i Bayern, systerparti till Angela Merkels CDU, har entydigt lyckats vända nederlaget för fem år sedan. Under ledning av Bayerns regeringschef Horst Seehofer uppnådde de vid söndagens delstatsval runt 49 procent av rösterna och återvann därmed absolut majoritet. Socialdemokraterna, med Christian Ude på första plats, ökade något i jämförelse med föregående val 2008, men blev tvungna att nöja sig med knappa 21 procent. Liberalerna, FDP, som regerat i koalition med CSU, störtdök till 3 procent och kommer inte att vara representerade i det blivande parlamentet kommande mandatperiod.
Det kommer att märkas under den här mandat "jättarna" lyckades bara två partier ta sig över 5 procent-spärren, "Fria Väljare" och "De gröna", båda nådde runt 8,5 procent av rösterna. Utanför parlamentet befinner sig Vänsterpartiet och Piratpartiet som fick ungefär 2 procent vardera.

Rumänien
2013-38 s 12-13
"Rumänien tänker massutrota gatans mordlystna hundar"
En hunds dödliga attack mot en fyraårig pojke i Bukarest har riktat uppmärksamheten mot ett gammalt problem: Rumäniens hundratusentals kringströvande hunder. Regeringen har planer på en massutrotning vilket har fått djurvänner att reagera skarpt. Fast de flesta rumäner stöder det nya radikala utrotningsprogrammet.

Grekland
2013-38 s 14
"Nynazistisk attack mot kommunister"
Tusentals greker har strömmat ut på Atens gator för att protestera mot en våldsam attack riktad mot medlemmar av kommunistpartiet av anhängare till det nynazistiska partiet Gyllene Gryning. Det radikala vänsterpartiet Striza, är det största oppositionspartiet med 29 % medan är med 13-15 % landets tredje parti. Antonis Samaras höger-mitten parti leder en koalition. Gyllene Gryning avsikt sägs vara att skapa ett klimat av inbördeskrig, att skapa en splittring där folket måste välja mellan vänster och höger.

Vitryssland
2013-38 s 15
"Nervös tystnad i Minsk"
Att antalet arresteringar minskat i Vitryssland är inget tecken på liberalisering, utan beror snarare på att ingen längre vågar protestera offentligt, tror experter på mänskliga rättigheter. Lukasjenko har erfarit att öppenhet kan väcka krafter till liva som sedan inte går att kontrollera. Minsta lilla medborgarinitiativ kvävs direkt i sin linda.

2013-38 s 16-17
"Kievs lyxiga spökstad som miljonärer fruktar att beträda"
Den kallas miljonärernas spökstad: ett dussin ljust målade hus i imiterad 1800-tals stil, som elegant har placerats i en ravin i hjärtat av det historiska Kiev.
Dagtid är Vozdvyzhenka ett populärt ställe för stadens flanörer, men by night är den 17 hektar stora bebyggelsen tom, byggnaderna mörka, gatorna tömma. Trots dess centrala läge lever nästan ingen alls där. Kiev drabbades av krisen och hade svårt att hitta hyresgäster och ägare till de stora byggnaderna.

Syrien
2013-38 s 18-19
"Syriens kristna fastnar i korselden"
Syriens kristna minoritet har fått nya problem. Många har fastnat i Libanon efter flykten från Syrien. De kristna har följt Påvens råd och bett för Syrien. Men alla är inte övertygade över bönens makt.
De flydde undan en bitter konflikt därför att de fruktade rebellerna utan att förvänta sig hjälp från Assad. Nu har många av Syriens kristna fastnat i Libanon och följer påvens upprop genom att be för sitt land - och för att det inte ska bli någon amerikansk attack.

Libyen
2013-38 s 20-21
"Två år efter Libyens revolution"
Libyens bräckliga regering saknar kontroll över hundratals milisgrupper. I stället är det Höga säkerhetskommittén (SSC), en privatmilis, som kontrollerar gatorna i Tripoli och den nationella säkerheten. Miliserna av vilka de flesta skapats för att störta Gaddaffi i revolutionen 2011, består allt från patrask om några få män till organiserade styrkor om tusentals soldater. En del har förvandlats till kriminella gäng medan andra har förvandlats till religiösa extremister. Alla de unga männen som tidigare inte hade någonting - ingen framtid, inga drömmar, inga ambitioner, inga pengar, har nu makt. Det har stigit dem åt huvudet.

Medicin, Forskning
2013-38 s 22-23
"Antibiotikaresistenta bakterier leder till 23000 dödsfall om året"
Åtminstone två miljoner amerikaner insjuknar varje år på grund av resistenta bakterier och minst 23000 avlider. Det är oklart i vilken omfattning djurhållning i industriell skala har bidragit till problemet.
En dödlig form av bakterie som kallas CRE har blivit helt motståndskraftig mot så gott som all antibiotika på marknaden. Den är relativt sällsynt men har identifierats på vårdcentraler i 44 delstater.

Honduras
2013-38 s 24
"Honduras överlämnar land till urinvånarna"
Honduras regering har överlåtit 7 % - cirka tio kvadratmil - av landets territorium till miskitofolket, landets ursprungliga befolkning. Avsikten är att rädda ursprungsbefolkningens skogar. Överenskommelsen kan visserligen inte helt hindra knarksmugglare och odlare av oljepalmer att ge sig på markerna, men naturskyddsgrupper menar att den infödda befolkningen är den som varit bäst på att sköta sina egna skogar. I nordväst har mäktiga företag som ägs av honduranska oligarker planterat vidsträckta områden med oljepalmer vilket har utlösts våldsamma strider om marken.

Kina
2013-38 s 25
"Kina går tillrätta med kritiken på Internet"
Kinas regering har intensifierat sin censur av internet och betecknar kritik av det regerande kommunistpartiet som olagligt. Man har på TV visat upp en av landets mest populära kommentator online, Charles Xeu, där denne erkänner sig skyldig. Avsikten är att stoppa kraven på politiska reformer i Kina och att tillskansa partiet kontrollen över landets oregerliga internet.
Charles Xeu, som har 12 miljoner anhängare på det Twitter liknande Sina Weibo, arresterades i augusti, anklagad för att ha hyrt in prostituerade till gruppsexpartyn, en uppenbarligen falsk anklagelse.
Personer som ses av mer än 5000 användare ska kunna anklagas för "för spridning av on-line-rykten".

Indien, Forskning, Teknik
2013-38 s 26-27
"Varför inte resa till Mars?"
Indien planerar att för att fira 50 års minnet av landets första uppskjutning av en raket i rymden skicka upp en farkost som ska ligga i en bana runt planeten Mars. Ända från början har Indiens rymdprogram utlöst två extrema reaktioner - den ena är att detta är en viktig och ärevördig uppgift. Den andra är att rymdprogrammet är ett slöseri med pengar i ett land där barn dör av svält. Den oundvikliga frågan är varför primärhälsovården i Indien inte har samma hjältestatus som rymdprogrammets pionjärer och utövare har och har haft.

Kenya, FN
2013-38 s 28-29
"Kenya-fallet är en ihålig triumf för ICC"
William Ruto och Uhuru Kenyatta är de första regerande ledare som ska dömas av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag men de kommer knappast att avtjäna något fängelsestraff. I egen hög person ställs den sittande vice presidenten i en nationalstat inför domstolen i Haag och han ska stå till svars för hemska brott som han anklagas för.
Och i november kommer Uhuru Kenyatta, Kenyas president att anklagas för sin roll efter valet 2007/2008 i de våldsamheter som utbröt i Kenya och som lämnade efter sig mer än 1000 döda och tiotusentals flyktingar.
Men det är så att även om de båda döms som skyldig finns det inte någon kraft i Kenya som kan tvinga dem i fängelse eller utlämna dem. De båda är den högsta myndigheten i Kenya och de har hela den afrikanska kontinentens stöd.