Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 10

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09    

Italien
2013-10 s 4-5
"Hur kinesisk är Italiens tomatpuré"
Den växande kinesiska tomatindustrin orsakar oro bland länder med en längre tradition av tomatodling. Tomater har ingen plats i ett traditionellt kinesiskt kök. Ändå odlar Kina nu fler tomater som processas än någon annanstans, bortsett rån Kalifornien. De odlas på statskontrollerade plantager i provinsen Xinjiang, där många av invånarna är Kazaker eller uigurer eller från Mongoliet.
När tomaterna väl har pressats till pasta exporteras de, i första hand till Europa, där de sedan förvandlas till puréer, ketchup, pastasås, salsa och andra produkter.
Kina exporterar också färska och torkade tomater, tomatpulver och burktomater.
Men det är pastan som skapar problemen i Europa. Ett land som Italien som är en stor producent av tomatprodukter utgår från importerat kinesiskt, billigt, koncentrat men vill ändå använda "kvalitetsstämpeln" Made in Italy och "producerat i Italien". Det ska räcka med att späda ut det kinesiska koncentratet med vatten, tillsätta salt och fylla i nya burkar menar "tomatkungen" Antonino Russo, 83 år, som nyligen dömts till fängelse för brott mot livsmedelslagstiftningen.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/27/asda-italy-tomato-puree-china

2013-10 s 6
"Toppolitiker erkänner 'Jag tog emot mutor av Berlusconi'"
Förre mitten-vänster politikern Sergio De Grigorio anklagas för att 2006 ha fått tre miljoner euro av Silvio Berlusconi för att bli medlem i hans "Frihetsparti" och därmed åstadkomma att dåvarande mitten-Vänster koalitionen under Romano Prodi kollapsade. De Grigorio har redan tidigare utretts gör korruption och penningtvätt: man antar också att han har förbindelser till ' Ndranghetan i Kalabrien och Camorran i Neapel.

2013-10 s 6
"Grillo förutspår Italiens kollaps"
Han är den oväntade segraren i Italiens parlamentsval; nu förutspår den nya politiska stjärnan Beppe Grillo sitt fosterlands sammanbrott - skuldbördan är för stor.
Hans Femstjärnerörelse blev med sina 25,55 % det största enskilda partiet i underhuset.
Om sex månader är det slut påstår han, då finns det inte pengar kvar, varken till räntor eller till statsanställdas löner.

Bulgarien
2013-10 s 7
"Kris och rabalder i Sofia"
Folk protesterar mot politikerna. Inget parti har fått mandat att bilda en övergångsregering fram till nästa val. Det blir nyval i mitten av maj.
Ingen är villig att leda en tillfällig tjänstemannaregering. Närmast ligger Simeon Djankov som var finansminister i den avgående premiärministern Bojko Borisovs regering. Djankov ses im utlandet som en garant för finansiell stabilitet.
Och presidenten Plevneliev har misslyckats med att blidka demonstranterna genom att införa ett "folkets parlament".

Österrike
2013-10 s 8-10
"Frank Stronachs korståg genom Österrike"
Den 80-årige miljardären Frank Stronach som återvänt till Österrike från Kanada gör succé med sitt missnöjesparti, "Team Stronach". Med värden som Sanning, Öppenhet och Rättvisa.
Men vem är han? Och vad är det som driver honom in i politiken?
Frank Stronach lämnade Österrike när han var pojke för att tjäna en miljardförmögenhet i Kanada. Men nu har 80-åringen återvänt hem och startat ett politiskt parti som utmanar de etablerade tungviktarna. Men många ställer sig frågan: Varför det nu då?
Han vill satsa på att minska antalet regeringstjänstemän, stimulera ekonomi och satsa på bra mat och ungdomsidrott. Han vill presentera ett utlopp för rättskaffens medborgares raseri över korruptionen.

Tyskland, Samhälle
2013-10 s 11
"Turk eller tysk? Du måste välja!"
Enligt tysk lag så måste personer födda i Tyskland av turkiska föräldrar och som därför har dubbelt medborgarskap bestämma sig för vad de ska välja när de blir myndiga vid arton års ålder. De har fem år på sig att bestämma sig. Innan de är 23 år måste de avsäga sig sitt turkiska medborgarskap annars förlorar de nöjligheten att bli tyska medborgare. I år har den första gruppen med dubbla pass, cirka 3300 personer, nått denna ålder. Från år 2018 kommer antalet att stiga till 40 000 om året eller fler. Två tredjedelar är av turkisk härkomst.
I till exempel USA kan man behålla sitt dubbla medborgarskap livet ut.

Grekland
2013-10 s 12-13
"Akut brist på mediciner - men vem bär skulden?
Grekland lider brist på hundratals mediciner och situationen förvärras stadigt. Regeringen har gjort en lista över fler än 50 läkemedelsföretag som de menar har avbrutit sina leveranser, eller planerar att gör detta.
Företagen upphör med sina leveranser därför att Grekland som har ett av Europas lägst läkemedelspriser inte är lukrativt. Ett annat skäl är de många obetalda räkningarna som grekiska staten inte har betalt.
Röda Korset skär ner sina leveranser av givarblod till Grekland eftersom räkningarna inte betalats i tid. Grekland är skyldig 1,9 miljarder euro till olika läkemedelsföretag.

Afrika
2013-10 s 15-17
"Afrika reser sig: En hoppfull kontinent"
Man har proklamerat ett afrikanskt "århundrade" och talar om "morgondagens Kina" eller "ett nytt Indien". Skeptiker invänder att Afrika har upplevt falska gryningar förr, men aldrig tidigare har Afrikas export-boom gått hand i hand med ökad demokrati, färre krig och stabilare gränser.
Det är emellertid uppenbart att Afrikas resning överdrivits. De hävdar att kontinenten inte lyfts utan snarare plundrats av utländska investerare. Många befattningshavare är korrumperade och de som är hederliga saknar nödvändigt expertkunnande.

2013-10 s 18-19
"Zambia, Zimbabwe och Bootswana: Underjordiska rikedomar bygger välfärden"
Råvaror beräknas generera en tredjedel av Afrikas BNP-tillväxt. Många utländska gruvarbetare, särskilt kinesiska, flyttar allteftersom till andra yrken och sprider kunskap, kontakter och kapital.
I Zambia utgör koppar 80 % av landets export. Men vad händer när världens efterfrågan på koppar faller från nuvarande? Råvaror är känd som en blandad välsignelse. Många afrikanska länder har blivit beroende av inkomsterna. Det har väckt orealistiska förväntningar. Välfärden har gjort eliten girig.

Sydafrika
2013-10 s 20-21
"Vem har rätt om Afrikas framtid?"
Det finns både hejaklacksledare och skeptiker när Afrikas framtid diskuteras.Om det finns något land som exemplifierar de utmaningar som Afrika står inför i takt med växande rikedom och den utveckling denna medför, så är det Sydafrika. Landet har den största ekonomin och den mest utvecklade demokratin bland de större afrikanska staterna. Men det är också det mest ojämlika landet.
I en global ranking av Gini Coefficient, som mäter inkomstklyftor, framstår Sydafrika som ett av de sämsta länderna (inom en redan usel grupp). Den sydafrikanska ekonomin växer och statens socialbidrag har brutit ner de absoluta fattighetsnivåerna, men gapet mellan rik och fattig är nu större än under tiden med apartheid.

Afghanistan
2013-10 s 22-23
"Hon går bokstavligen genom eld och vatten"
Jafari är Afghanistans första kvinnliga borgmästare som med sitt liv som insats kämpar för att bygga upp sin provins och vara ett föredöme för andra kvinnor.
Redan när hon utnämndes till borgmästare i Nili visste Azra Jafari att den magra månadslönen på 75 amerikanska dollar (470 svenska kronor) bara skulle räcka till livets nödtorft och att det skulle bli en utmaning att samtidigt ta hand om den fyraåriga dottern.
Idag tituleras hon "Herr borgmästare" av folket i sin stad, en titel som inger respekt i ett land som knappast är känt för att värna kvinnors rättigheter.
Sin budget har hon fått skaffa genom regelbundna resor till Kabul. Som Afghanistans första och enda borgmästare är Azra Jafari fast besluten att sätta sitt avtryck. Inte bara på infrastrukturen utan också på attityderna mot kvinnor.

USA
2013-10 s 24-25
"Hur hög får en bilist vara?"
- När är någon för berusad för att köra bil? Svaret visar sig vara allt annat än enkelt i Colorado, som i höstas blev en av de första delstaterna i USA som legaliserade marijuana.
När är någon för berusad för att köra bil? Svaret visar sig vara allt annat än enkelt i Colorado, som i höstas blev en av de första delstaterna i USA som legaliserade marijuana. Åklagare och en del lagstiftare har sedan länge velat få en lagstiftning som fastställer strikta THC-nivåer i blodet. THC, tetrahydrokannabinol, är cannabisens nyckelingrediens. En bilist med ett högre värde av THC än den fastställda gränsen skulle dömas för rattfylla på samma sätt som om han eller hon berusat sig med alkohol.

Brasilien
2013-10 s 26-27
"Rios gatubrunnar exploderar"
Gas från ett stort antal källor samlas i underjorden. Elektriska kablar, som ofta löper genom samma rör kan avge gnistor och orsaka explosioner som trycker upp de tunga järnluckorna högt upp i luften.
Man har identifierat 314 gatubrunnar med stor explosionsrisk och dess sägs ha åtgärdats. Men de fortsätter att explodera. Stora försummelser leder till en ny typ av våld, den oavsiktliga.

Venezuela
2013-10 s 28
"Hugo Chavez ville vrida klockan tillbaka"
Hugo Rafael Chávez Frias, född 1954, har dött i cancer. Han blev president 1998, i en tid av intensivt missnöje med Venezuelas politiska elit. Hans psykiater har beskrivit honom som "en hyperkänslig och impulsiv man, någon som överreagerar på kritik och lätt blir uppretad. Skarpsynt och manipulativ men med en enorm uthållighet".
Han propagerade för en ny tidszon för nationen - en halvtimme senare än den gängse.

Sydkorea
2013-10 s 29
"Presidenten ber om ursäkt för avhoppen och röran"
Efter sin första orosfyllda vecka som Sydkoreas nytillträdda president ber Park Geun-Hye om ursäkt beträffande runt ett avgörande lagförslag om att ändra regeringens förslag. Förslaget har fortfarande inte godkänts av parlamentet vilket lett till att en av de tilltänkta ministrarna avgått. Innan dess kan hon inte forma ett regeringskabinett.
Oppositionspolitikerna hindrar henne från att överföra ansvaret för handelsförbindelserna från utrikesministeriet till ett nyskapat handelsministerium och från att ge ansvaret för de offentliga medierna till ett nytt vetenskapsministerium.

Saudiarabien
2013-10 s 30
"Prinsen sur på Forbes "Jag är rikare än så!"
En av världens rikaste män, pris Alwaleed bin Talal, har brutit banden med magasinet Forbes som nyligen publicerade sin årliga lista över världens mest förmögna. "De har gravt underskattat min rikedom". Han hamnade först på 26e plats sedan de uppskattat hans förmögenhet till 20 miljarder dollar. Själv hävdar han att den är nästan 30 miljarder.
Rikast i hela världen är fortfarande Bill Gates med 50 miljarder dollar.