Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 14

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13       

EU
2013-14 s 4-5
"De duktiga nordbornas brist på empati"
Lappland är ungefär så långt norrut man kan komma från Cypern. Men en vårdag när solen speglar sig på en ändlös vidd av snö kan vara lika ljus som en strand vid Medelhavet. Nöjeslystna ryssar och affärsmän kan flockas till bägge platserna. Men räknat i ekonomiska termer handlar det om vitt skilda världar. Denna vecka blev Cypern det femte landet inom eurozonen som förhandlade sig till en räddning. Finland med AAA-betyg är på sitt lakoniska vis den kanske mest hårdhänta av de långivande nationerna.
Det är slående hur EU-ekonomierna kring Östersjön - från Skandinavien ner till Tyskland, Polen och de före detta sovjetiska staterna i Baltikum - visar upp EUs snabbast växande ekonomier medan många av EU-staterna vid Medelhavet från Grekland till Spanien sjunker fortast tillbaka. Anledningarna är komplicerade.

EU, Cypern
2013-14 s 6
"Cypern fruktar en förlorad generation"
Många ungdomar studerar redan utomlands. Nu blir det många som inte återvänder efter studiernas slut. Det finns inte längre attraktiva jobb inom landets finansiella sektor. De unga har inte mycket att hoppas på i Cypern. En "brain-drain" riskerar att ytterligare förvärra landets redan usla framtidsutsikter.

Ryssland
2013-14 s 9
"Ingen sörjer Berezovsky"
Oavsett om Berezovsky blev mördad eller tog sitt liv är han synnerligen avskydd i Ryssland. I alla läger.
Denne post-sovjetiske rövarbaron var den tongivande insidern i Kreml innan han blev avskydd och utstött. Kanske hade det varit bättre för honom att hamna i fängelse som hans vän oljeoligarken Mikhail B. Khodorkovsky, även han en antagonist till Vladimir V. Putin och som fortfarande är frihetsberövad.
- Khodorkovsky räddade sig själv, sa Berezovsky nästan beundrande till en kolumnist på Forbes ryska upplaga, publicerad dagen före hans förmodade självmord.

Georgien
2013-14 s 10-11
"Beskyllningar och bråk efter maktskiftet"
När man i dessa dagar rör sig i Georgiens departement, riksdagsförvaltning och institutioner hamnar man ofta framför slutna dörrar bakom vilka det förs häftiga diskussioner. Processen inleddes för drygt 100 år sedan efter det att president Micheil Saakasjvilis parti, Nationella rörelsen, tvingats finna sig i ett bittert valnederlag. Några av ministrarna flydde från sina arbetsplatser i fruktan för att den nye presidenten Bidsina Ivanisisjvili och hans parti Georgisk dröm skull ge igen för den orättvisa behandling de fått under de gångna nio åren.
Ivanisisjvili har bildat en ny regering men Micheil Saakasjvili har fortfarande makten i riksdagen till oktober. Ivanisisjvilis professionella ministrar arbetar nu hårt för att reparera Saakasjvilis internationellt kritiserade försummelser. En kommission ska utreda vilka politiska beslut som år 2008 ledde till kriget med Ryssland.

Bosnien
2013-14 s 12
"Från klusterbomber till industriella kluster"
Under kriget 1992-1995 belägrades staden Gorazde av serbiska trupper. De ljudligaste smällarna nuförtiden handlar om tillverkningen vid Bekto Precisa-fabriken som expanderar.
Bosnien lider av en stagneras ekonomi, hög arbetslöshet och en regering som är dysfunktionell. Men i östra Bosnien kring Goradze finns några industriella kluster, med typiska drag som dynamiska borgmästare, starka entreprenörer och starka band till Tyskland.

Frankrike
2013-14 s 13
"Hollande kan inte hantera arbetslösheten"
Arbetslösheten ligger på 10,8 %, vilket är högre än förra året. Oppositionen anklagar president Hollande för att ha skapat problemen genom en "skattechock" parat med ett tvärstopp av utgifter i den offentliga sektorn.

Handel & Näringsliv, Kina, Latinamerika
2013-14 s 14
"Kakao - en god investering"
Handelsbanken SinoLatin Capital i Shanghai - vars affärsnisch är handeln mellan Kina och Latinamerika. Banken har identifierat choklad som en god möjlighet för långsiktiga investeringar. Kinas medelklass växer och tjänar alltmer. Och de konsumerar väldigt lite kakao, cirka 100 gram per person. Japan konsumerar 2 000 gram och Schweiz 12 kilo. Brasilien är ett bra exportland men har dålig tillgång till den senaste teknologin. Andra lämpliga länder är Ecuador, Peru, Colombia och Nicaragua och kanske även Venezuela efter Chávezs död.

Handel & Näringsliv, Brasilien
2013-14 s 15-17
"Förödmjukad tungviktare försöker resa sig"
Tillväxten har stannat upp och Brasiliens regering ser sig om efter nya idéer för att åstadkomma återväxt. Man vet att regeringschefen Dilma Rousseff är desperat och vill återuppliva landets ekonomiska mirakel. BNP växte med mindre än en procent förra året, vilket är lägst bland de så kallade BRIC-nationerna. En tvärnit jämfört med 2010 års tillväxt på 7,5 %. Investerarna föredrar nu Mexiko. Brasilien lider fortfarande av de så kallade valutakriget som inleddes 2009. De många politiska pålagorna oroar affärsvärlden som vill ha stabilitet och transparens.

Brasilien
2013-14 s 18-20
"Kan Aécio Neves medicin bota Brasilien?"
När Aécio Neves valdes till guvernör i Minas Gerais, Brasiliens andra folkrikaste delstat, stod den på konkursens rand. Aécio Neves lät ett team av experter under akademikern Antonio Anastasia ta sig an problemen. De ökade skatteintäkterna och sänkte utgifterna i vad de kallade en "förvaltningschock".
Med underskottet bortopererat vann Aécio Neves en andra period som guvernör innan han 2010 avgick för att ställa upp till Brasiliens senat.
Han kommer troligen att utses till presidentkandidat för Brasiliens socialdemokratiska parti - PSDB - som är det viktigaste oppositionspartiet vid nästa års val. Mot det regerande partiet, PT, mitten-vänster parti, Lula da Silvas parti, som nu leds av Dilma Rousseff.
Sedan arbetarnas parti, PT, tog makten 2002, har antalet ministrar vuxit från 26 till 40.

Brasilien, Handel & Ekonomi
2013-14 s 20-21
"Amerikanerna bygger bo i Sydamerika"
Det talas mycket om sydamerikanerna som i rasande fart köper andelslägenheter i Miami och New York, men i Syd­amerika är det tvärtom; här är det främst amerikanska fastighetsbolag som investerar i hus och lägenheter i Brasilien, Uruguay och även Colombia, ett land som plågades av rebellanfall under det senaste årtiondet.

Kina, Ekonomi, Utbildning
2013-14 s 22-23
"Företagsledarna återvänder till skolbänken"
Kinesiska företagsledare har bra intuition och erfarenhet, men de saknar de bredare, teoretiska perspektiven. De söker efter en bredare förståelse för den globala affärsvärlden. Hur ska de bli bättre ledare och vad ska de göra när de har lyckats? Efter Kulturrevolutionen upplevde många människor ett behov av att ta igen den tid man förlorat. För 20 år sedan existerade knappast någon företagsekonomisk utbildning i Kina. Nu gäller det ekonomisk utbildning - att greppa framgångens perspektiv. Varför gör man affärer, hur gör man affärer och vad gör man med de pengar man har?

Kuba
2013-14 s 24-25
"Reformerna når inte de färgade kubanerna"
Förändring är den senaste nyheten som kommer från Kuba, men för afrokubaner är detta mer en dröm än verklighet. Verkligheten är den att hur man upplever dessa förändringar hänger samman med vilken hudfärg man har.
Den privata sektorn på Kuba upplever just nu ett visst mått av ekonomisk frihet, men färgade är inte väl positionerade för att dra nytta av detta.
De svarta har ärvt tre århundraden av slaveri under den spanska kolonialeran. Rasistisk uteslutning fortsatte efter det att Kuba blev självständigt 1902 och ett halvt sekel av revolution har inte lyckats övervinna detta arv. Nu är det uppenbart att den färgade befolkningen är underrepresenterad på universiteten, i finanssektorn och politiken, men överrepresenterad bland de kriminella och marginaliserade.
Under det tidiga 1990-talet, förlorade Kuba sin främste välgörare, Sovjetunionen, och störtade ned i en djup lågkonjunktur då det var ont om mat, ständiga strömavbrott och en kollektivtrafik som knappt fungerade.

Irak
2013-14 s 26-27
"Det isolerade Irak"
För ett år sedan firade Irak sitt återinträde i Arabförbundet. Ändå värjer sig alla, särskilt Saudiarabien, mot ett närmande.
Konflikten med Syrien och Iran har fördjupat klyftorna, liksom Iraks behandling av sunnimuslimerna.
På senaste toppmötet i Doha i Quatar avvisade Irak både att man skulle överlämna Syriens plats till oppositionen och att man skulle leverera vapen till de syriska rebellerna. Iraks regeringschef Nuri-al-Malaki håller nämligen på shiamuslimerna och är vän med Iran och vill stoppa de sunnitiska rebellerna i Syrien.
Bortsett från Kuwait råder iskyla mellan regimen i Bagdad och gulfstaterna. En viktig orsak är regeringschefen al-Malikis kompromisslösa hållning gentemot sunniterna.

Sudan
2013-14 s 28
" Södra Sudans röda barnsoldater har blivit vuxna"
Under det tidiga 1980-talet rekryterade och tränade Sudans folkliga befrielsearmé (SPLA) pojkar så pass unga som tolv år för att strida i kampen för självständighet för Sudan. Användandet av barnsoldater är ett av de mer skrämmande inslagen i skapelsen av Södra Sudan. Men nu har före detta armémedlemmar samlats i Juba för att med sina gemensamma erfarenheter bilda en ny front. För mindre än ett år sedan startade Red Army Foundation (RAF) en organisation för att bekämpa sociala problem bland ungdomar i Södra Sudan. I Duba valdes Deng Bol Aruai till ledare.
Uppgiften är enorm, mer än halva landets befolkning lever under fattigdomsgränsen, det är brist på mat och utbildningen är låg.

Libyen
2013-14 s 29
"Gaddafis änka försvunnen på flykt med tre barn"
I Algeriet har man bekräftat att den döde diktatorns andra hustru Safia Gaddafi med dottern Aisha och sönerna Hannibal och Muhammed har flytt från den luxuösa kustregionen Staoueli, nära Alger. Där har de bott sedan de flydde från Libyen 2011. De har tidigare erbjudits asyl av Oman och Venezuela.
Gaddafis mest framstående son Saif al-Islam sitter i fängsligt förvar i Libyen och hans bror Saadi i husarrest i Niger.

Afghanistan
2013-14 s 30
"Kriget om opiumodlingarna"
Talibanerna beskyddar opiumodlingarna i södra Afghanistan med landminor och krypskyttar. Detta efter att regeringens beslut att under 2013 förstöra opiumodlingar på 15 000 hektar i kampen för att få kontroll över heroinsmugglingen som orsakar ytterligare våld och korruption i den krigshärjade nationen.
Afghanistan står för 90 % av världens produktion av opium. Det senaste året har landets opiumproduktion ökat med 18 %.