Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 24

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   

Turkiet
2013-24 s 4-5
Atatürk, den sekuläre reformatören, har blivit en symbol för det unga Turkiet som trotsar det som de uppfattar som Erdogans reaktionära återgång till det Ottomanska imperiets förflutna. Ungdomarna framhåller i stället Mustafa Kemal Atatürk, den turkiska republikens grundare. Och vill atty Turkiet ska bli en progressiv, sekulariserad europeisk nation och inte ett mer eller mindreuttalat religiöst land, en sorts muslimsk version av kristen demokrati. Turkiets premiärminister Erdogan som är en trogen muslim vill glömma Atatürk.

Frankrike
2013-24 s 6-7
"Frankrike anlitar Hollywood för att skydda 'l'exception culturelle'"
'L'exception culturelle' är ett undantag från frihandel som tillåter länder som Frankrike att skydda sin produktion av Film, musik och andra konstarter från utländsk konkurrens. I ett kommande nytt handelsavtal mellan EU och USA ifrågasätts detta undantag.

2013-24 s 7
"Paris hotar samtal EU-USA i skuggan av handelskrig med USA"
Frankrike kräver att kultursektorn inte övergår i överläggningarna. Storbritanniens David Cameron är mot detta, så mycket som möjligt ska läggas på förhandlingsbordet. Också USA kräver att allt ska diskuteras. Frankrike har stöd av 16 EU-länder bland annat Tyskland.

EU
2013-24 s 8
"EU saknar katastrofpengar till översvämningarna"
Tyskland och flera av landets grannar har kämpat mot rekord i översvämningar. Men EU sa i förra veckan att fonderna för sådana katastrofer är tomma. Centraleuropa får klara sig på egen hand. EUs solidaritetsfonder är tömda. "Katastrofernas storleksordning ligger bortom EUs förmåga". "Inte heller kan EU bidra med den hjälp som FN bett om för Syrien.

Tyskland
2013-24 s 9
"Tronföljare har problem"
Angela Merkel må fortfarande vara populär i Tyskland och favorit till att förbli förbundskansler även efter valen i september. Men hon och hennes centerhöger läger står inför olika problem. Ingen tydlig talang har dykt upp som skulle bli hennes efterträdare. En efter en har hennes hoppfulla medarbetare fallit bort, misslyckats i lokalvalen eller avgått som en följd av skandaler av det ena eller det andra slaget.
En av de få som finns kvar är Thomas de Maizière, som blev försvarsminister 2011 då han efterträdde Karl-Theodor zu Guttenberg (en annan före detta tronföljare), som avgick sedan det upptäckts att det fanns plagiat i hans doktorsavhandling.
Thomas de Maizière slåss nu för sitt politiska liv. Det handlar om ett avtal kring inköp av obemannade flygplan, så kallade drönare och en missbeömning över säkerheten vid användning.

Ryssland
2013-24 s 10-11
"Opålitliga element rensas ut enligt gammal tradition"
Vladimir Putin återvände som president till Kreml för ett år sedan. Ett år senare är repressionen ett faktum. Det nya klimatet symboliseras av ett förslag till en minnesplakett över Leonid Brezjnev som enligt opinionen är Rysslands favoritledare.
Putins krafttag mot oliktänkande kan vara tecken på både svaghet och styrka. Han sägs oroa sig för instabilitet utan att inse att den största destabiliserande faktorn var hans egen återkomst till Kreml. Han trappar upp motsättningar med västvärlden i sitt sökande efter inre fiender.

Paraguay
2013-24 s 12-13
"Paraguay som ledande jordbruksexportör: Mellan högteknologiska skördetröskor och oxkärror"
Tack vare den kraftiga efterfrågan på jordbruksexport har Paraguays ekonomi vuxit enormt de senaste åren. Som ett av regionens fattigaste och mest efterblivna länder har Paraguay upplevt flera år av exceptionellt hög tillväxt. Landet är världens fjärde största exportör av soja bönor och dess köttexport har passerat Argentinas.
Mellanskiktet har berikats sig och bor numera i flotta egna hem. Restauranger, pubbar och diskotek har vuxit som svampar ur jorden. Världsstjärnor kommer numera med popkonserter till Asunción. Men rikedomen är enormt ojämnt fördelad. En fjärdel av befolkningen är undernärd. Många småbönder har förlorat sin jord till de stora jordägarna.

Iran
2013-24 s 14
"Medelklassen överger Absolut Vodka för hembränd arrak"
De norra medelklassförorterna till Teheran är Irans våtlagda del. Ingen annanstans är avsaknaden av fromhet och konservatism så påtaglig som här. Däremot är alkoholkonsumtionen hög. I takt med att valutan rialen sjunkit i värde har dem importerade alkoholen blivit för dyr. Nu bränns det hemma. Irans armeniska spritsmugglare destillerar arrak, en billig, stark och hembränd russindryck.
Alkohol är strikt förbjudet för muslimer i Iran. Men Irans armenier, som är kristna, tillåts dricka sprit

Israel
2013-24 s 15
"Israeliska och palestinska miljonärer vill ha fred"
Vid Världsekonomiskt forums möte vid Döda havet i Jordanien för en kort tid sedan meddelade den israeliske riskkapitalisten Yossi Vardi och den palestinske oljemagnaten Munib al-Masri att de har arbetat på ett hemligt projekt under det gångna året.
de har bildat en gemensam front som består av 200 affärsmän på högsta toppnivå från Israel och Västbanken i avsikt att övertala sina respektive ledare att ställa sig bakom den amerikanske utrikesministern John F. Kerrys ansträngningar att återuppta fredssamtalet, som i stort sett har legat tillplattade sedan slutet av 2008.
Gruppen kallar sig "Breaking the Impasse" och består av rika tungviktare från vänster till höger, religiösa och sekulära, personer som alla delar den uppfattningen att det ska finnas en israelisk och en palestinsk stat, som lever i fred med varandra, sida vid sida.
Gruppen representerar en meningsfull del av Israels BNP och kanske en ännu större del av palestiniernas.

2013-24 s 16-17
"Israel vill få ortodoxa judar att 'dela bördan'"
Israel har på senare tid varit upp­taget av utmaningen att integrera i samhället den trångsynta och växande ultraortodoxa minoritet, som kallas Haredim.
I den senaste valrörelsen ställdes krav på att de ortodoxa och de israeliska araberna bör dela den börda som medborgarskap innebär. Främst gäller detta militärtjänstgöringen. En parlamentarisk kommitté har tillstyrkt en lagstiftning som gör slut på ortodoxa studenters rätt att slippa göra lumpen.
Samtidigt som detta är ett känsligt område och tusentals har protesterat mot förslaget, så utgör det låga antalet ultraortodoxa män som förvärvsarbetar ett mycket större problem, som har en negativ effekt på produktiviteten, skatteintäkterna och de sociala utgifterna.
Bara fyra av tio ortodoxa män ett arbete. Deras genomsnittliga inkomster ligger på 57 procent av vad andra judiska män i Israel tjänar. År 2050 beräknas de utgöra en fjärdedel av Israels befolkning. Om inget görs kommer Israels ekonomi att kollapsa. Det är många hinder som måste undanröjas. De ortodoxa skolorna undervisar mycket lite matematik, vetenskap och engelska. De ortodoxa skyr internet. Många män vill bara arbeta några timmar.

Turkiet
2013-24 s 18-19
"Har den turkiska modellen spelat ut sin roll"
Turkiet har under de senaste åren betecknats som modell för arabvärlden. Proteströrelsen visar dock tydligt landets brister. De skulle kunna utgöra en impuls till ytterligare demokratisering.
Alla besökare från de muslimska länderna är fascinerade av Turkiet. Många ser Turkiet som en framgångsrik blandning av egen kultur och europeisk ordning. Nu har protesterna skadat den positiva bilden. I ett slag tycks den turkiska modellen, kopplingen mellan islam och demokrati ha kollapsat.
Anhängare till Muslimska Brödraskapet i Nordafrika anklagar den turkiska proteströrelsen för att de vill vrida klockan tillbaka. Deras motståndare uppfattar det tvärtom att Erdogan vill smygislamisera landet.

2013-24 s 19
"Fler rättigheter"
Demonstranterna i Istanbul är av flera olika slag. Vid sidan av inbitna turkiska nationalister står kurder som vill ha autonomi. Den alavitiska minoriteten demonstrerar tillsammans med troende sunniter, pajasfigurer samsas med herrar i kostym.
De flesta förkastar den överhetsstat som Turkiet i många avseende fortfarande är. De vill ha ett socialt och politiskt liberalare samhälle.

USA
2013-24 s 21
"USA riskerar att försämra de "fem ögonens" synförmåga"
Den sedan länge existerande men sällan vidkända överenskommelsen mellan fem västländer om att dela på underrättelserapporter, har sedan länge utgjort den innersta och dolda kärnan i den västliga alliansen. De fem länderna är USA, Storbritannien, Kanada, Australien samt Nya Zeeland. Överenskommelsen tillkom för att övervaka Sovjetunio­nen. De "fem ögonens" globala system höll koll på allt och alla från misstänkta terrorister i Mellan­östern, kärnfysiker i Iran, jihadister i Indonesien samt till militära kommunikationer i Kina, västs nya framväxande rival.
USA:s överdrivna engagemang, som avslöjats på senare tid av de läckor om verksamheten som förekommit, kan bara under­minera denna maktstruktur.
Ett resultat av NSA-läckan kan bli att allmänhetens stöd nu kan försvinna.

Mali, Arabvärlden
2013-24 s 22-23
"Timbuktus slavar befriades när islamisterna flydde"
Tuaregerna brukade överfalla Bella-samhällen och ta byborna som slavar. De fick arbeta utan ersättning som herdar, tjänare, saltarbetare och även som sexslavar. Men under perioder av svält eller andra ekonomiska kriser, har Bellafolket frivilligt inrättat sig i ett slaverisystem för att överleva. Idag har många medlemmar i Bellafolket assimilerats in i tuaregkulturen. De talar deras språk, Tamashek. Många kallar sig idag för "Svarta Tamashek".
Sakernas tillstånd förändrades efter en militärkupp i mars 2012. Islamisterna och al-Qaida ingrep och efter en vecka hade de fördrivit tuaregrebellerna.

Indien, Kultur
2013-24 s 24
"Varför är så många filmstjärnor politiker i den indiska delstaten Tamil Nadu?"
Filmen "Parasakthi" som kom 1952 kom att markera inledningen till filmvärldens huvudroll i den tamilska politiken. Under de gångna 50 åren har fem av Tamil Nadus åtta chefsministrar varit filmstjärnor eller manusförfattare.
Sydindiens dyrkan av sina filmstjärnor utgör en bra grogrund för varje förhoppningsfull politiker.

Indonesien
2013-24 s 25
"I Indonesien handlar Miss World om intelligens och inte om bikinin"
Miljardären Tanoesoedibjo, en indonesisk mediemogul, som håller i årets Miss World tävling, en extravagant historia som börjar den 4 september, har deklarerat att det inte blir några bikinidräkter i år. Det handlar också om "inre skönhet, som inkluderar intelligens, uppträdande och prestationer".
Indonesien har världens största muslimska majoritet. De nya reglerna tycks delvis ha tillkommit för ett blidka en liten med högljudd grupp av konservativa muslimer.

Nicaragua, Kina
2013-24 s 26
"Nicaragua ger Kina kontrakt att bygga alternativ till Panamakanalen"
Nicaraguas beslut att låta Kina bygga en kanal som förenar Atlanten med Stilla Havet kommer att få djupgående geopolitiska följder. Projektet som är kostnadsberäknat till 265 miljarder kronor kommer att vidga Beijings växande inflytande i världshandeln och försvaga USAs dominerande ställning. Nicaragua planerar att bevilja en kinesisk operatör ett 100-årigt kontrakt.
Nicaraguas nya kanal får hög kapacitet som överträffar den 99-åriga Panamakanalen som för närvarande breddas till en kostnad av 34 miljarder kronor. Nicaraguas kanal blir 22 meter djup, 20 meter bred och 286 kilometer lång.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/06/nicaragua-china-panama-canal
Bilder här:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2339521/Nicaragua-announce-plans-rival-Panama-Canal-25billion-channel-country-funded-China.html

Kina
2013-24 s 27-29
"Dagens ledare formades av upproret på den himmelska fridens torg"
Under fyra dagar var över 400 av Kinas klarast lysande politiker samlade på ett hotell i Beijing, där de energiskt diskuterade nationens framtid. Det var i april 1989. Efter ett årtionde av ekonomisk förvandling stod Kina inför krav på politisk liberalisering. Någon tid senare exploderade protesterna på Den Himmelska Fridens Torg. Livet för dem som samlats på hotellet tog en helt ny vändning.
Många av dem är i dag nationella ledare, däribland Li Keqiang, Kinas premiärminister. - Stämningen vid mötet var att låta hundra blommor blomma och hundratals olika tankar tävla, säger Chen Yizi, som var med och organiserade konferensen. Efteråt var det omöjligt att hålla ett liknande möte.
I år firas 24-årsminnet av blodbadet och det är första gången som det sker under ett ledarskikt som domineras av individer med så intima och ambivalenta bindningar till händelserna 1989. Många toppledare gjorde sina politiska lärlingsår under 1980-talet då gränsen mellan det tillåtliga och det förbjudna inte var så tydlig och så bevakad som den är i dag. Deras karriärer och vänskapsförhållanden och ibland också deras åsikter bestod av ett lapptäcke av intellektuella, ämbetsmän samt av politiska rådgivare som fängslades eller avsattes efter den 4 juni.