Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 23

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    

Bosnien
2013-23 s 4-6
"De andras liv"
I Bosniens regering är endast tre etniska grupper tillåtna. Övriga räknas till "de andra" och är politiskt diskriminerade. Vi den kommande folkräkningen har "de andra" äntligen möjlighet att dra det etniska tänkandet till sin spets.
I Dayton 1995 konstaterades den rigida uppdelningen i te "konstitutionella folkgrupper" bosniaker (bosniska muslimer), serber och kroater. Endast dessa har möjlighet att nå höga poster inom staten. Negligerade blev judar och romer men också de som ser sig som bosnier eller herzegoviner. Alla klassas som "de andra".

Italien
2013-23 s 7
"Italien tar krafttag mot kvinnovåldet"
Parlamentet i Italien har ratificerat Istanbulkonventionen som siktar till att bekämpa våld mot kvinnor. 25 länder i Europa har skrivit under konventionen men bara Albanien, Turkiet, Portugal och Montenegro har ratificerat den. I många patriarkaliska samhällen uppfattas inte våld mot kvinnor i hemmet som ett brott.

EU, Ungern
2013-23 s 8-9
"EUs konservativa har ett ungerskt problem"
Ungerske premiärministern Viktor Orbáns hårdhänta politik i Budapest förpestar livet för EU:s konservativa grupp. EPP är den dominerande grupperingen i Europaparlamentet och den räknar Orbáns Fidesz som en lojal anhängare. Han är en av EPPs vice ordförande.
Europaparlamentets rapportör för medborgerliga rättigheter publicerade i maj en rapport som fastslår att de senaste ändringarna i den ungerska konstitutionen strider mot grundläggande värderingar inom EU. Som att landets författningsdomstol hindras från att stoppa lagar som genomförs med stöd från två tredjedelar av parlamentet. Angela Merkel uppmanar Viktor Orbán till "ett ansvarsfullt bruk av den två tredjedels majoritet som den ungerska regeringen har till sitt förfogande i parlamentet".

Historia, Frankrike, USA
2013-23 s 10-11
"Den mörka sidan av Frankrikes befrielse"
En ny bok avslöjar den mörka sidan hos en del soldater som befriade Frankrike. Plundring, våldtäkter och horeri var vanligt bland dem. Befriarna var bullersamma och drack för mycket. De slogs på gatorna och stal. Men det värsta var att de var som besatta av fransyskorna. De vill ha sex - en del gratis, andra mot betalning och somliga med våld.
Författaren till boken är Mary Louise Roberts, professor i historia vid University of Wisconsin. Hon talar om landstigningen vid Omaha Beach i Normandie den 6 juni 1944 som "en formlig våg av manlig brunst".

Kuba
2013-23 s 13
"Politik, korruption och golf: Affärslivet i Kuba"
Regeringen i Kuba har gett klartecken till en ny semesterort för golfare i vad som kallas "början på en helt ny politik för att höja golfandet på Kuba". Carbonera Club ska byggas för 350 miljoner dollar. Andra stora turistprojekt är också på gång. En småbåtshamn för 1300 båtar ska byggas och landets flygplatser rustas upp.
Raùl Castro vill "uppdatera" Kubas socialistiska modell snarare än att införa "fullblodskapitalism".

Colombia
2013-23 s 14-15
"Colombia på väg tillbaka"
På 1990-talet dök FARC-gerillan upp, sedan kom armén och i dess fotspår följde höger extremistiska paramilitärer som startade en motterror mot FARC. Nu har både FARC-gerillan och miliserna som stred mot dem kraftigt reducerats. Paramilitärerna har demobiliserats och anslutit sig till kriminella ligor, kallade Bacrim, som mest sysslar med droghandel och utpressning. FARC-gerillan är dock långtifrån besegrad. Deras förhandlare äe inåtriktade, stalinistiska och dogmatiska och saknar kunskap om världen bortom Hugo Chávez Venezuela där många FARC-ledare sökt skydd.

USA, IT
2013-23 s 16-17
"Välståndet i Silicon Valley har skapat en högre klass"
San Francisco är en smutsig stad med sönderfallande vägnät och ett föga imponerande utbildningssystem. Men det finns en del av staden där allting fungerar mycket bättre, dt är i Silicon Valley där Apple, Facebook Google med flera företag har sin hemvist. Den tekniska eliten som jobbar där är starkt privilegierad med bland annat gratis transporter mellan hem och arbete i vita, luftkonditionerade bussar. Den nya klassen kallas "techies" och många retar sig på dem. Men subventionera är nödvändiga menar de för att skapa det flöde av optimal koncentration som krävs för mjukvaruprogrammering.

USA, Samhälle, katastrofer
2013-23 s 18-19
""Att gräva hjälper oss att läka"
Överlevande efter tornadon i Oklahoma sållar och silar genom de tillplattade ruinerna av sina hem. Att gräva är en del av de drabbades läkningsprocess. Katastrofzoner är utomvärldsliga skådeplatser.

USA, Handel, Näringsliv
2013-23 s 20-21
"Huspriserna stiger i USA och kunderna börjar handla igen"
Tack vare att bostadsmarknaden har återhämtat sig så har amerikanerna tagit på sig spenderbyxorna. Det är fortsättningen på en trend som startade för tre månader sedan. Konsumenternas förtroende i maj var den högsta på fem år. Den senaste veckan fallande bensinpriser har troligen hjälpt till liksom de stigande kurserna på aktiemarknaden. Byggarna hinner inte tillföra marknaden bostäder lika snabbt som köparna vill ha dem. Ekonomerna förväntar sig att huspriserna ska fortsätta att stiga.

Kuwait
2013-23 s 22-24
"Reformkraven ökar i Kuwait - Vi tror på yttrandefrihet"
Varför demonstrerar medborgarna i en av världens rikaste samhällen? För att de är trötta på förmyndarskap och den styrande familjens kompetens. Politikern Musallam al-Barrak dömdes i april till fem års fängelse för att han talat emot emiratets styrande familj. Som svar samlades tusentals människor utanför hans fängelse den 16 april. Han uttalande var: "Vi vill ite tillåta ers Höghet att föra Kuwait till autokratins avgrund.
Ett civilt samhälle har vuxit fram i Kuwait, en motvikt till den självsäkra och självupptagna förmyndarmentalitet som präglar landet regerande Sunni-familj.
Al-Barrak är emiratets populäraste politiker just nu och ocks landets framtida premiärminister när man fått fria val. Kuwait är det enda labndet i Persiska viken som har ett parlament som utsetts vid relativt fria val.

Pakistan
2013-23 s 25
"Nytt våld väntar"
Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) leds av Wali-ur-Rehman. Hans militanta islamister är fast beslutna att ta över landet. Det är det största hotet mot landets inre säkerhet. Pakistans nyvalde premiärminister Nawaz Sharif förespråkar en mjuk linje mot TTP. Det är föga troligt att arméchefen Ashfaq Parvez Kayani håller med om detta. Denne sa förra året att hela landet borde gå samman i ett "krig mot extremism och terrorism". Han tycks vara övertygad om att hårdhänta åtgärder krävs för att få bukt med de pakistanska talibanerna.
Värst är det i norra Waziristan som förblivit ett laglöst land och en tillflyktsort för jihadister från hela världen.

Thailand
2013-23 s 26-27
"Den militära disciplinen utmanas i skolorna"
De thailändska skolorna är en sergeants dröm om hur disciplin ska fungera i ett diktatoriskt, militärt system med rötter i det förflutna. Systemet bygger på total underkastelse. Eleverna ska se likadan ut, ingen får avvika i klädsel eller hår.
Att studera länge och intensivt har ansetts vara en av de viktigaste anledningarna till Ostasiens ekonomiska mirakel och det är den modell som Thailand försökt använda för att klättra upp till samma nivå som Asiens framgångsrikaste nationer har gjort.
Men eleverna har förkvävts i denna modell. Förespråkare för en förändring anser att den föreliggande läroplanen är packad med fakta som ska memoreras vilket hindrar eleverna från att tänka på egen hand.

Nigeria
2013-23 s 28-29
"Regeringen rår inte på upprorsmakarna"
denna månad har Nigerias armé dragit igång sitt hittills mest ihärdiga försök att krossa Boko Haram, en terrorgrupp vars korståg för att skapa en islamisk stat i detta religiöst blandade land har lett till cirka 3000 dödsfall de senaste fyra åren. Den 14 man utlyste president Goodluck Jonathan undantags tillstånd i tre delstater. I Maiduguri där Boko Haram en gång grundades håller terrorgruppen fortfarande stånd. Därifrån har minst 2000 invånade flytt till grannlandet Niger men också till Kamerun.

Kärnkraft, Mellanöstern
2013-23 s 31
"Mellanöstern satsar på atomenergi"
Det oljerika Förenade Arabemiraten har börjat bygga sitt andra kärnkraft. Totalt tänker man bygga fyra reaktorer som kommer att sänka utsläppen av koldioxid med 12 miljoner ton från 2020. Kraftverket byggs av ett internationellt konsortium som leds av ett statsägt företag från Sydkorea. Det beräknas kunna tas i bruk 2018.
Flera andra länder i Mellanöstern har också börjat använda annat än olja. I mars öppnade Abu Dhabi världens största solkraftverk.
Jordanien som hittat 20 000 ton uran planerar också för att använda atomenergi. Nu importerar ökenlandet 95 % av sin energi. Atomenergin kan användas till avsaltning av för att kunna få bukt med vattenbristen i landet.