Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 43

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42      

Hjälporganisationer, Samhälle
2013-43 s 4-7
"Berättelser från slaveriets frontlinje"
Slaveriet har inte upphört i världen. Förra fredagen var anti-slaveriets dag, en dag ägnad åt att höja medvetenheten om människor som är fångade i tvångsarbete, som i vår tid ofta klassas som slaveri. I samband med dagen har vi frågat aktivister runtom i världen och bett dem att ta fram exempel på kampanjer eller individer som har lyckats bekämpa mänskligt slaveri. The Guardian har beskrivit läget världen över.
- Nepals fackförbunds Landsorganisation säkrar säker omställning
- Orissa, tidigare Kalinga, är en fattig delstat i östra Indien med låg industrialiseringsgrad förs varje år 200 000 lågkasiga familjer till södra Indien där de får arbeta årt till låg lön vid ugnar som bränner tegelsten. Byborna i Orissa har börjat organisera sig för att motstå slavhandlare.
- I sydvästra London arbetar en utredningsgrupp inom Stop the Traffik 2011 särskilt med så kallade Massageinstitut.
- Frälsningsarmén räddar människohandlade barn i Malawi.
- Anti-Slavery International - ett skolprojekt i Niger
http://www.antislavery.org/english/english/niger_schools_appeal/slavery_in_niger.aspx

Samhälle
2013-43 s 8-9
"Av världens 30 miljoner slavar finns 60 000 i USA!"
Vi tror att slaveriet tillhör det förflutna, men praktiken att förslava människor och göra dem till egendom existerar fortfarande. Just nu lever 29,8 miljoner människor som slavar, enligt en omfattande ny rapport från Walk Free Foundation i Australien.
Det handlar om nära 30 miljoner människor som lever som tvångsarbetare, tvångsprostituerade, barnsoldater, barnbrudar i tvångsäktenskap och som i alla avseenden ses som egendom; ägodelar som trälar under en absolut ägare. Walk Free har undersökt 162 länder och hittat slavar i alla. Men bruket är mycket värre i en del länder än i andra.
Det land där det är troligast att man förslavas är Mauretanien. Fast denna vidsträckta västafrikanska nation har försökt tre gånger att förbjuda slaveriet inom sina gränser, så är slaveriet så vanligt att det nästan är normalt. Rapporten räknar med att 4 procent av befolkningen är slavar; en slav på var 25:e invånare. (Biståndsgruppen SOS Slavery som har en bredare definition av begreppet slaveri, beräknade för flera år sedan att så pass många som 20 procent av Mauretaniens befolkning är slavar.)
Slaveriets omfattning är alarmerande hög på Haiti, i Pakistan och i Indien. Värst av alla områden när det gäller slaveri är det svarta Afrika, SOS.

Samhälle, Tyskland, Turkiet
2013-43 s 10-11
"Turkiska barn tas olagligt från sina föräldrar"
Kritiken riktas framför allt mot Tyskland, Belgien och Nederländerna. Människorättsaktivister i Ankara anklagar europeiska länder för att beröva turkiska invandrarbarn deras kultur. De sägs ofta olagligt skiljas från sina föräldrar och placeras på barnhem.
I ovanligt skarpa ordalag ger turkiska politiker luft åt sin upprördhet. I flera europeiska länder ska "tusentals turkiska barn" illegalt ha tagits från sina familjer, enligt en rapport från turkiska parlamentets människorättskommission. I hela Europa ska omkring 5 000 barn och unga ha drabbats.
Det är framför allt Tyskland, Belgien och Nederländerna som angrips enligt tidningen "Today´s Zaman". Familjerättsadvokater tillmäter i regel uppgifter från myndigheterna större trovärdighet än utsagor från föräldrarna, skriver de turkiska politikerna. Det blir tydligt eftersom domsluten i de allra flesta fall går emot föräldrarna. Godtyckligt hävdar man som grundtes att allt sker för barnens bästa.
Turkiet hävdar att barnen omhändertagits på grund av påstådd misshandel, ekonomiska problem eller andra "felaktiga anklagelser" vilket lett till "splittring inom familjen" och till att barnen assimilerats till den europeiska kulturen. Barnen i Tyskland har blivit främlingar inför den turkiska kulturen.
Belgien anklagas främst för att ha placerat barn från turkiska familjer hos homosexuella par.

Georgien
2013-43 s 12-13
"Ingen förändring till det bättre"
Georgien tycks ha gått bakåt under Bidzina Ivanishvili.
Mikheil Saakashvili, Georgiens avgående president kan beskyllas för många saker, men dit hör inte bristen på visioner. För tio år sedan ledde den då 36-årige Saakashvili revolutionen som gjorde honom till världens yngste nationelle ledare. Han utkämpade och förlorade ett krig mot Ryssland bland annat. Han förlorade förra årets parlamentsval till Georgiens dröm, en koalition ledd den 56 årige miljardären Bidzina Ivanishvili. Den 27 oktober ska Georgien rösta fram en ny president vars makt kommer att begränsas av en ny konstitution. Den ledande kandidaten är Georgiens Dröms Georgy Margvelashvili, en före detta utbildningsminister, med brist på politisk erfarenhet och ambition. Bidzina Ivanishvili har sagt att han kommer att avgå som premiärminister efter presidentvalet. Det sägs att han främsta mål varit att krossa Mikheil Saakashvili och dennes partiorganisation och det har han lyckats med. 70 % är missnöjda med hans tidiga avgång. Men Bidzina Ivanishvili har rört fram en del mörka krafter i det georgiska samhället, däribland högervridna nationalister och halvt kriminella krafter, som nyligen iscensatte obehagliga upplopp mot homosexuella. Anti-armenisk och antimuslimsk retorik är under framväxt.

Frankrike
2013-43 s 14
"Presidenten i skottgluggen efter deponering av tonåring"
En romsk familj som uppehöll sig illegalt i Frankrike skickades tillbaka till sitt hemland i Kosovo. Ett barn, en femtonårig flicka, Leonarda Dibrani, hämtades i sin skola i samband med utvisningen. Detta väckte protester och fick den franske presidenten Hollande besluta att Leonarda skulle återvända till Frankrike för att slutföra sin utbildning. Detta beslut attackerades med lika kraftigt raseri från höger till vänster. För att beslutet förlöjligar statens auktoritet.
Beslutet att utvisa familjen, som sju gånger ansökt om asyl, sedan den kom till Frankrike 2009, anses av alla som helt korrekt. Fadern hade arresterats för stöld, avvisat erbjudanden om arbete och hotat tjänstemän med våld. Dottern Leonarda var långa tider borta från skolan och familjen hade förstört den lägenhet de tilldelats.

Nutidshistoria, Jugoslavien
2013-43 s 16-17
"Titos änka talar ut, efter sin död"
Titos änka Jovanka levde efter sin berömde makes död i misär. Nu har hon själv avlidit men lämnar efter sig sina memoarer som beskriver de svåra åren. De första avsnitten har redan publicerats i en serbisk skandaltidning. När hennes make Tito dog 1980 stöttes hon ut i samhällets marginal. Först år 2006 fick hon en blygsam pension efter att ha levt på socialbidrag på omkring 120 euro i månaden.
Mycket för att hon hade en djup insikt i den realsocialistiska statsmaktens inre mekanik. Hon skylldes för att ha planerat en statskupp och att hon spionerade för Ryssland.

EU
2013-43 s 16
"Brüssel struntar i grekisk visselblåsare"
Tjänstemän i Brüssel som ska bekämpa korruption har struntat i att utreda rapporter om slöseri av EU-pengar vid ett utbildningsinstitut i Grekland, rapporterar en tysk tidning. Lärare med bra kontakter påstås ha betalats upp till 610 euro (5 360 kronor) i timmen och fått betalt för 225 timmars arbete i månaden - även när de har varit utomlands!
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) har enligt uppgift struntat i upprepade tips om försnillade EU-pengar i Grekland, enligt Süddeutsche Zeitung. Den tyska dagstidningen rapporterar att grekiska statstjänstemän avslöjat flera fall av svågerpolitik och uppblåsta löner när de inspekterade finanserna hos en yrkesskola. Tjänstemännen i Brüssel har uppenbarligen inte reagerat på den visselblåsare, som meddelade sina misstankar i flera brev, tillägger tidningen.
Enligt en annan tidning, har Giorgos Boutos, en statlig finanstjänsteman i Aten börjat genomföra en revision av bokföringen hos Organisationen för yrkesskolor (OEEK). Institutet erhåller och distribuerar EU-pengar som öronmärkts för yrkesutbildning i Grekland. Boutros snubblade oupphörligen över oegentligheter och dokumenterade fallen i ett antal brev till OLAF.

Kenya, Terrorism
2013-43 s 19
"Plundring dämpar minnesceremonin"
En minnesceremoni hölls i måndags till minne av de nästan 70 människor som dödades i Westgate Mall för en månad sedan. Ceremonin dämpades av videoupptagningar som visade att Kenyas försvarsstyrkor (KDF) ägnat sig åt plundring av köpcentrat framför att rädda de hotade människorna. Dessutom skonade al-Qaidas terrorister en del muslimer som kunde citera Koranen. Det blir svårt att svetsa samman Kenyas folk efter detta och att hindra detta var kanske det främsta skälet till den dödliga attacken.
En av de fyra beväpnade männen som alla sköts ihjäl var en norsk-somalier.

FN, Världsbanken
2013-43 s 20-21
"Zen och konsten att reducera fattigdom"
Världsbanken har fått en ny president, Jim Kim, sydkorean. Han är en beundrare av Thich Nhat Hanh, en 87-årig vietnamesisk munk och grundare av Order of Interbeing. Ord som vill beskriva mitt beroende av allting annat. Den 10 september genomförde 300 bankmänniskor en dag med "koncentrerad meditation" tillsammans med sin chef.
Hanh säger att han tror på "planlöshetens makt" och anser att civilisationen hotas av "omåttlig" ekonomisk tillväxt.
Hanh vill inte bara förbättra villkoren för de fattigaste människorna i världen utan vill angripa den "relativa fattigdomen" i alla världens länder. T ex de 40 % i Sverige som har lägst inkomst. Banken vill erbjuda sin expertis också till dessa rika personer, globalt sett.
Kim behöver verkligen något nytt sedan USAs regering prackat honom på Världsbanken förra året. Många äldre medarbetare har lämnat organisationen sedan han blev chef.

Israel
2013-43 s 22-23
I åratal har utbildade och talangfulla judar från hela världen och framför allt från Europa invandrat till Israel och bidragit till landets ekonomiska högkonjunktur, som inleddes mot slutet av 1980-talet och som har pågått ända sedan dess. På senare tid har emellertid en del israeler rört sig i den motsatta riktningen och återvänt till Europa eller till USA. Utvecklingen har utlöst oro i Israel för att man ska förlora en del av sina högt utbildade och entreprenörsbenägna medborgare - den sorts människor som bidragit till det ekonomiska miraklet.
Denna oro kristalliserades för Israel när detta års lista över nobelpristagare offentliggjordes. Kemi­priset gick till tre amerikaner, av vilka två var födda i Israel, men utvandrat till USA. Det upplevdes som upp och nervända världen för Israel, som satt en ära i att vara ett land som drar till sig talanger. Nobelpriset har varit en symbol för detta: Av Israels 11 nobelpristagare var 6 födda i andra länder.
Det finns orsaker till kunskapsflykten, bätre resurser vid forskningsuniversitet i USA och Europa samt högre levnadsstandard. BNP per capita vad gäller köpkraft ligger i Israel på samma nivå son Saudiarabiens och lägre än i de flesta europeiska länder.
Zionismen drar fortfarande invandrare till Israel men de kommer mest av religiösa skäl, färre filosofie doktorer än tidigare.

Japan
2013-43 s 24
"Pressfrihet i Japan: Hemligheter och lögner"
En tuff ny lag om sekretess har plötsligt blivit kontroversiell. Denna höst försöker premiärminister Shinzo Abe att täppa till läckorna genom att skapa en kraftfull ny sekretesslag samtidigt som han arbetar på ekonomiska reformer som en del av hans åtgärdsprogram, som kallas "Abenomics".
I Japan är man långt mindre benägen att straffa läckor än vad man är i andra länder. Tjänstemän som bryter mot sekretessregler hamnar för närvarande bara ett år i fängelse. Det är bara tjänstemän vid Japans självförsvarsstyrkor som riskerar möjligheten av ett strängare straff: fem år för att läcka försvarshemligheter, eller tio om det som läcks har snappats upp från Japans säkerhetspakt med USA.

USA
2013-43 s 25
"Våldtäkt bland de väpnade styrkorna"
Kan en kampanj få Pentagon att ompröva sin attityd"
LaVena Johnson var en begåvad 19-årig flicka från Missouri som anslöt sig till armén för att tjäna pengar till sin utbildning. Hon placerades i Irak, där hon åtta månader senare våldtogs och mördades. Försvarsdepartementet fastslog att hon begått självmord. Trots att obduktionsprotokollet avslöjade en helt annan dödsorsak. Petitioner till Kongressen har inte fått Försvarsdepartementet att dra tillbaka sitt kontroversiella självmordspåstående.

2013-43 s 26-27
"Överenskommelsen skjuter bara upp problemen till 2014"
Washington har ännu en gång backat vid stupet. Men innebär Tea Party-rörelsens nederlag slutet på den dysfunktionella cykel som fört USA från den ena krisen till den andra? Var inte så säker på det!
President Obama vann kampen på så sätt att han fick en uppgörelse som lämnade hälsovårdslagen, Obama Care, orubbad. Men alla spelarna i det politiska spelet är tillbaka på samma punkt igen i januari när en ny överenskommelse krävs för att hålla staten i gång. Och i februari är man framme vid ännu en tidpunkt. Då måste lånetaket höjas igen.

Latinamerika, Nutidshistoria
2013-43 s 28-29
"Söker efter sanningen"
Latinamerika gräver upp sina döda för att göra upp med det förflutna. I land efter land upplever Latinamerika en våg av gravöppningar vilket inte bara speglar den svårighet en del politiker gestaltar har att få vila i frid utan också Sydamerikas vilja att återuppväcka obesvarade frågor och diskussioner om regionens historia.

Afrika allmänt
2013-43 s 30
"Afrikapris hålls inne igen!
För fjärde gången på fem år har det årliga priset till afrikanska ledare för gott ledarskap inte delats ut. Priset som donerats av Mo Ibrahim, en i Sudan född miljardär i telekommunikationer, är avsett att belöna demokratiskt valda afrikanska ledare som visat fina kvaliteter i sitt ledarskap. Priset är på 5 miljoner dollar.
Sedan det tillkom för sju år sedan har det delats ut tre gånger, 2007, 2008 och 2011. Den som senaste blev belönad var den tidigare presidenten på Kap Verdeöarna, Pedro de Verona Rodrigues. Nelson Mandela har fått en hedersutmärkelse.
Mo-Ibrahim-fonden meddelade i tisdags att man har övervägt alla afrikanska statsöverhuvuden och ledare som dragits sig tillbaka sedan 2010 innan man bestämde sig för att inte utdela priset i år.
http://www.nytimes.com/2013/10/15/world/africa/african-governance-prize-again-withheld.html?_r=0

Pedro de Verona Rodrigues
http://www.nytimes.com/2011/10/11/world/africa/cape-verde-ex-leader-pires-wins-ibrahim-prize.html

Mo IBrahim Foundation
http://www.moibrahimfoundation.org/