Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 37

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36       

Europa, Teknik, Näringsliv
2013-37 s 4-5
Inom luftfarten har det privatägda lågprisflyget skakat om marknaden och fått traditionella företag att backa. Men inom Europas järnvägssystem är det fortfarande föga konkurrens om passagerarna. Till och med inom godstransporter domineras marknaden av statliga företag.
Europakommissionens "Transport 2050" plan, som antogs för två år sedan, utlovar att hälften av kontinentens medellånga godstransporter år 2050 ska vara borta från vägarna och fraktas på tåg. Men trots att en del framsteg har skett vid utformningen av gränsöverskridande "järnvägskorridorer", kommer planen inte att kunna förverkligas om det inte skapas större valmöjligheter och mer konkurrens. Nya, privata tågfraktsföretag klagar över att deras ansträngningar att ta sig in på marknaden omintetgörs av de statliga företagen. Laszlo Horvath, ordförande vid CER Hungary, säger att de stats­ägda jätteföretagen, som vanligtvis äger spåren och sköter tågtrafiken, uppträder otrevligt när små unga uppstickarföretag som hans för­söker att utvidga verksamheten.

Näringsliv, Miljö, Frankrike
2013-37 s 6-7
"Vargarna återvänder till Alperna och hotar fårskötseln"
På den sydfranska alpernas sluttningar jagades länge gråvargen tills den dog ut på 1930-talet. Den första vargen återvände till Frankrike från Italien först 1992. Sedan har vargstammen vuxit kraftigt. Områdets herdar är inte glada över detta. Under de senaste fem åren har vargen rivit minst 20 000 får - orsaken till vargstammens växande styrka är just att det finns rikligt med mat i form av får. Frankrikes 6 miljoner får kan omöjligen leva samman med vargar. Det finns bara 250 vargar men de är mycket blodtörstiga.

Syrien
2013-37 s 8-11
"'Kalla kriget" - hamn förser Syrien med vapen"
Den 5 januari lämnade den 115 meter långa Ocean Fortune, ett fraktfartyg som ingår i den globala vapenhandeln, hamnen i Oktyrabrask i Ukraina vid svarta havet med en okänd last dold i sitt innandöme. Farkosten gick söder ut, slank igenom Bosporen och fortsatte mot östra delen av medelhavet. Sedan försvann hon!
Fartygets transponder, som normalt sänder ut automatiska signaler till andra fartyg och till hamnar utmed de livliga farlederna, tystnade den 9 januari när fartyget rundade Turkiet och kom ut på öppet vatten.
Ocean Furtunes trolleriakt upprepade ett mönster som andra fraktfartyg, som lämnat samma hamn i Svarta havet, har visat upp under det gångna året. Oktyrabrsk är en känd utgångshamn för vapentransporter. Nyligen har detta beteendemönster tilldragit sig allt större uppmärksamhet bland de utredare som spårar flödet av vapen och reservdelar till de stridande i Syriens sedan två och ett halvt år pågående uppror.
Regeringar i väst har sedan länge vetat att Ryssland på ett avgörande sätt förser stöd åt president Bashar al-Assads regering, däribland också många tunga vapen som används för att bekämpa oppositionstrupperna.

Norge
2013-37 s 12
"Tredje gången gillt för Erna Solberg"
Det blir regimskifte i Norge, norska höjres ordförande Erna Solberg blir ny statsminister. Men det lär bli mycket hårda förhandlingar innan hon får ihop en duglig regering. Fyra partier ska samsas.
Vid tredje försöket lyckades det: 52-åriga Erna Solberg blir Norges nästa statsminister. Oppositionen som leds av ordföranden för konservativa Höjre vann klart valet i måndags och banar därmed väg för en borgerlig regering. Sedan katastrofvalet 2002 har Erna Solberg konsekvent styrt sitt parti mot mitten och sedan 2009 har partiet ökat fråm 17 till 27 %. Jens Stoltenberg hade strax dessförinnan meddelat, att han den 14 oktober efter att ha framlagt statens budget för år 2014 skulle meddela sin avgång. Hans socialdemokratiska Arbeiderparti fortsatte med nära 31 procent av rösterna - det näst sämsta valresultatet i partiets historia - att vara stortingets starkaste kraft. Eftersom också centerpartiet tappat lite och vänstersocialisterna väldigt mycket förlorade vänsterkoalitionen sin majoritet. De fyra borgerliga partierna får, när tre fjärdedelar av rösterna räknats, 96 av 169 mandat. Det gröna Miljöpartiet, som från praktiskt taget ingenstans dykt upp på den politiska scenen och erövrat ett mandat, vägrar att ta ställning för någotdera av de politiska blocken.

Tyskland
2013-37 s 14-15
"Sex saker du inte visste om Angela Merkel"
Hon har inte bara klarat av alla sina (manliga) konkurrenter i sitt parti. Hon har också bemästrat Tysklands politiska system, brottat ner två partier i sina koalitions regeringar och tycka bara bli allt starkare i Europa.
1. Hon är "polack" till en fjärdedel. Hon föddes som Angela Kazmierczak.
2. Hon älskar att baka plommontårta - och skryta med dem.
3. Hon har stor hundskräck sedan hon blivit svårt biten.
4. David Cameron har lärt sig att ta sig i akt.
5. Hon har ingen plan för EU. Hon föredrar att ta ett steg i taget.

Ryssland
2013-37 s 16-17
"Borgmästarvalet i Moskva kan ändra det politiska landskapet"
I valet i Moskva klarade sig anti-korruptionskandidaten Alexei Navalny långt mycket bättre än väntat. Det är fortfarande inte helt klar om den sittande borgmästaren Sergei Sobyanin uppnår 50 % i första valomgången. Navalny vann mellan 25 och 50 %. Valdeltagande var lågt. Två timmar innan stängningsdags hade bara en fjärdedel röstat.

IT, USA
2013-37 s 18-20
"Hur skyddar man sig mot NSAs övervakning"
NSA besitter en alldeles oerhörd kompetens. Om NSA vill titta in i din dator, så gör NSA det! Nu när vi har tillräckligt med detaljkunskap om hur NSA tjuvlyssnar på internet kan vi äntligen fundera ut hur vi ska skydda oss.
Man ska gömma sig i nätverket. Utnyttja dolda tjänster som anonymitetstjänsten Tor. men det kräver arbete.
Kryptera dina kommunikationer. Använd TLS.
Använd en "luftspalt" mellan din dator och nätverket. Skaffa en ny orörd dator som aldrig varit uppkopplad. Arbeta på den. Kryptera filen och lägg den sedan via ett USB-minne över den till din Internetdator.
Var misstänksam mot kommersiella krypteringsmjukvaror. De kan ha NSA-vänliga "bakdörrar".
NSA har förvandlat Internet till en omfattande övervakningsplattform.

Chile
2013-37 s 21
"Mördad folksångares familj stämmer den utpekade"
En stämning har lämnats in i Florida mot en före detta chilensk officer som anklagas för att ha torterat och avrättat folksångaren Victor Jara kort efter general Augusto Pinochets militärkupp 1973. Hans järnhårda regim efterlämnade 3000 döds eller "försvunna" människor. Minnena av det förgångna är starka i Chile nu då presidentvalet i november kommer allt närmare Michelle Bachelet - en före detta president vars far var bland de 27 000 tortyroffren. Åtta officerare åtalas i december vid Chiles högsta domstol för att ha dödat Victor Jara. Pedro Pablo Barrientos har nyligen hittats i Deltona, Florida.

Australien
2013-37 s 22-23
"Den galne munken Abbott är Australiens nya ledare"
År 2004 var Tony Abbott den dåvarande premiärministern John Howards hälsominister. Han hade börjat fördjupa sina tankar om de komplexa politiska frågor som var till hans nackdel. Som politiker var han redan något av en karikatyr: han uppfattades vitt och brett som en "head-kicker", någon som man inte ger sig på ostraffad, odisciplinerad, alldeles för religiös och aggressiv; en fanatiker.
Nu är han upphöjd till Australiens premiärminister tack vare arbetarpartiets dysfunktionella styre och en obeveklig valkampanj. Abbotts koalition vann en jordskredsseger i valet och vann 89 mandat mot arbetarpartiets 57.

Israel, Palestina, Egypten
2013-37 s 24-25
"Slut på tunnelsmuggling skapar kassakris i Gaza"
Egyptens militärer har förstört smuggeltunnlarna utmed den egyptiska gränsen mot Gazaremsan. Gazas regerande Hamasrörelse står inför en allvarlig ekonomisk kris till följd av att den arméstödda egyptiska regeringen fått tunnlarna att störta in.
De skatteinkomster som den islamistiska gruppen kammat in på egyptiskt bränsle, cement och andra varor, som förts genom tunnlarna, har torkat in, vilket har medfört att Hamas varken kan betala ut löner till många statslöner fullt ut eller i tid. En avsevärd del av Hamasregeringens inkomster har kommit från skatter på varor som smugglats genom tunnlarna. Demoleringen av tunnlarna utgör en del av en bredare upplagd säkerhetsoperation som siktar in sig på militanta grupper i Sinai.

Kenya, Handel, Näringsliv
2013-37 s 26
"Lättaste landet för skalbolag"
I Kenya är det lättast att skapa skalbolag som inte kan spåras. Ett skalbolag används för att genomföra affärstransaktioner utan någon egentlig verksamhet och utan att ha tillgångar. De är lagliga och har legitima uppgifter men när de skapas anonymt fungerar de som redskap för penningtvätt och skattesmitning.
I Kenya är kontrollen obefintlig. Ingen frågar efter korrekt ägar-ID.
Även i Ghana är kontrollen mycket svag.
Afrika förlorar mer pengar via det illegala finansiella flödet än vad det får i form av bistånd och investeringar.

USA
2013-37 s 27
"En svensk vana som Obama inte får importera"
Efter sitt besök i Sverige menar Barack Obama att han har en känsla att politiken i Sverige just nu innebär att både den styrande parten och oppositionen är inbegripna i en respektfull och rationell debatt som bygger på fakta kring frågorma.
Respektfull och rationell debatt är ett främmande koncept för den republikanska oppositionen. Debatt baserad på fakta kastades ut genom fönstret vid en tidig punkt i Obamas första presidentperiod.

Afghanistan
2013-37 s 28-29
"Armén förlorar allt fler män och kvinnor"
Det är ett stort problem inom Afghanistans poliskår och armé. Vid en tidpunkt då dessa ska ta över striden mot en hänsynslöst och krigsvant uppror och då väst drar tillbaka sitt stöd så blöder både polisen och armén. Allt fler låter bli att förnya sina kontrakt. Utsikterna att skadas eller dödas, våldet som växer över hela landet, omfattande drogmissbruk, svår korruption samt talibanerna som soldater och poliser som måltavlor även när de inte är i tjänst - allt detta bidrar till flykten från armén och poliskåren. Folk ansluter sig inte till polisen för att tjäna landet utan för att tjäna pengar. När lönen uteblir lämnar de jobbet.

USA
2013-37 s 30
"Tillbaka till månen"
USA är åter på väg till månen. Fast den här gången är det en obemannad farkost och för en gångs skull sköts raketen inte upp från Cape Canaveral eller någon annan känd rymdbas utan från Wallops Island i Virginia. Rymdfarkosten Ladee ska göra 100 varv runt månen och undersöka den svaga atmosfär som finns innan den kraschlandar på månytan.
http://www.cnsnews.com/news/article/nasa-aiming-moon-again-time-va