Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 49

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48       

Japan
2013-49 s 4-7
"Är Shinzo Abes nya nationalism et återgång till militarismen?"
Håller Japan på att återuppliva sitt militära synsätt på omvärlden?
Den allt tydligare konfrontationen mellan Japan och dess jättelika granne Kina över de omstridda Senkaku-öarna, som den här veckan drog in amerikanska militära styrkor i form av B-52 bombflygplan, bekymrar inte Kenji Fujii, befälhavare och kapten på den japanska jagaren JS Murasame.
Förra året beslöt Japan att nationalisera en del av de privatägda Senkaku-öarna vilket ledde till en storm av protester från Kina som betraktar öarna som sitt territorium.
Shinzo Abe, Japans konservativa premiärminister menar att Japan måste lossa på de grundlagsmässiga band som hållit landet tillbaka sedan 1945 och börja försvara sitt lands intressen och värderingar. De flesta länder i Asean är står bakom Shinzo Ave, der är Kina, och Nord- och Sydkorea som är emot.

2013-49 s 8-9
"Våldsamma demonstranter hotar de koreanska invandrarna"
Huvudgatorna i Shin-Okubo - Tokyos Koreatown - äe fyllda av rökiga barbecue-ställen och grällt belysta varuhus. Trappor leder ner till källarlokaler och dolda barer.
Men nu är området fullt av antikoreanska protester, som är ett utslag på de försämrade relationerna mellan Japan och Korea. Fientligheterna, som har sina rötter i Japans brutala ockupation, av den koreanska halvön före och under andra världskriget, inklusive Japans sätt att använda koreanska kvinnor som sexslavar, är irriterande för USA.

Österrike
2013-49 s 11-12
"Strukturreformen spär på missnöjet med regeringen"
Steiermarks reformregering har varit förebild för hela Österrike. Men det stora valnederlaget har fått bilden att krackelera. Strukturreformerna orsakar stort missnöje och överlag förlorar de stora partierna mark medan de små som FPÖ, Frihetspartiet vinner fler och fler väljare.
I senaste valet rasade SPÖ från 38 till 7 %, och det borgerliga Folkpartiet från 32 till 11% i den lilla kommunen Pichl-Kainisch i Steiermark. Orsak: Förslaget om att slå samman små kommuner. I protest har invånarna röstat på andra partier som förutom FPÖ som vill framstå som det nya arbetarpartiet, Miljöpartiet, Team-Stronach (cirka 10 %), NEOS och Piratpartiet.

Tyskland
2013-49 s 13
"Stat och förbud framför frihet"
Tyskarnas uppskattning av frihet har minskat enligt en studie från John-Stuart-Mill institutet på Heidelbergs universitet. Mer omtyckt har den vårdande staten blivit.
Förbud är något som tyskarna gillar. 64 % tycker att hälsofarliga livsmedel borde förbjudas och 49 % vill ha statlig kontroll över hur våld gestaltas på video. Men bara 13 % vill förbjuda dödshjälp och 26 % hasardspel.
Men ofta är medierna långt mer frihetsfientliga än befolkningen. Där är tron på det statliga förbudets välsignelse obruten. Att förbud alltid kan lösa ett problem.

Storbritannien
2013-49 s 14-15
"Bulgarer och rumäner är inte längre välkomna"
David Cameron flaggar för en hårdare immigrationspolitik inom EU. Som ett svar på politiska påtryckningar från höger, och allmänhetens rädsla för en ökad ström av rumäner och bulgarer tidigt nästa år, säger premiärminister David Cameron att han avser att begränsa rättigheterna för invandrare från EU-länderna, bland annat när det gäller bostadsbidrag för nyanlända och gränserna för arbetslöshetsersättningen. Cameron säger att Storbritannien kommer att deportera alla immigranter från EU som tigger på gatorna eller sover utomhus.
Bakgrunden är den förändring som kommer den första januari 2014. Då blir det fritt fram i hela EU för rumäner och bulgarer.
Cameron plan som stöds av liberalernas ställföreträdande premiärminister Nick Clegg mötte svidande kritik från Bryssel.
Cameron vill göra det svårare för invånare i låginkomstländer att flytta till rikare länder och konkurrera om arbeten och få statliga förmåner.

Ukraina, EU
2013-49 s 16
"Bakslaget lär Bryssel att ha tålamod"
Av de möjliga upplösningar som mötet mellan Ukrainas och EU:s ledare i Litauen, Vilnius, kunde fått var uppväckandet av den Orangea revolutionen det kanske minst förväntade. För att ge Ukraina möjlighet till sansade beslut för en övergångslösning bör man kanske tänka i banor, från såväl EU som Ryssland, som gör det möjligt att ha en fot i båda lägren. Det kalla krigets tid, då Ukraina kunde ses som en trofé att vinna eller förlora, är över.
Landet är splittrat i två delar. Det västorienterade spåret kommer inte att överges utan strid.
Ukrainas president Viktor Yanokovic är inte pro-Ryssland. Han vill knyta närmare band med EU men inser att Ukraina inte helt har kastat av sig sin postsovjetiska identitet. Det vore oklokt att bränna alla broar till Ryssland i ett svep.
EU bör gå lugnare fram i sina krav och kanske vänta till efter presidentvalet 2015 som kan komma att ha EU-frågor i fokus.

Frankrike
2013-49 s 17-18
"Stark utrikes svag på hemmaplan"
De inrikespolitiska misstagen kommer slag i slag och tenderar att öka. Klyftan ökar mellan den franske presidentens beslutsamhet och hans tveksamhet hemma i Frankrike.
Medan fransmännen förbereder sig för ännu ett militärt äventyr på främmande mark är det många som undrar över hur en så beslutsam ledare i krig kan vara så obeslutsam på hemmaplan. Flera tabbar har han gjort:
1. att lägga sig i ett domstolsbeslut att skicka tillbaka till hemlandet Kosovo Leonarda Dibrani, en illegal romsk student.
2. att först införa den nya "ekoskatten", en avgift för stora långtradare, och sedan när protesterna och demonstrationerna blev stora, försöka ta tillbaka beslutet.
Det visar både obeslutsamhet och klåfingrighet.

Centralafrikanska republiken (CAR)
2013-49 s 19-20
"Franska soldater välkomnas"
CAR håller på att sjunka in i ett läge av fullständigt kaos. Fruktansvärda händelser pågår.
I mars marscherade den allians av rebeller som kallar sig Seleka från den norra muslimska delen av landet in i huvudstaden Bangui och störtade president François Bozizé som själv kom till makten i en militärkupp 2003. Muslimerna utgör 10-20 % av landets 4,6 miljoner människor.
Rebellerna härjar vilt, plundrar byar och våldtar kvinnor. Kristna har bildat nya militanta grupper som försvarar sig mot Seleka och andra radikala islamister. Striderna handlar om makt och kontroll över den ekonomiska sektorn i landet.
Amerikanska trupper befinner sig redan i landet för att hjälpa till i jakten på krigsherren Joseph Kony som leder de terrorister som kallar sig "Herrens motståndsarmé". Han tros gömma sig i CAR.
Landet har varit instabilt ända sedan självständigheten från Frankrike för drygt 50 år sedan.
Frankrike har meddelat att de kommer att skicka 1000 soldater till landet utöver de 420 som redan bevakar flygplatsen i huvudstaden.
"The Central African Republic descending into 'complete chaos'"
http://www.washingtonpost.com/world/africa/the-central-african-republic-descending-into-complete-chaos/2013/11/26/35f71348-5394-11e3-9e2c-e1d01116fd98_story.html
http://www.theguardian.com/world/central-african-republic

Indien, Narkotika, Nigeria
2013-49 s 21-22
"Narkotikaligorna förmörkar turistparadiset"
Den lilla indiska staten Goa har blivit ett populärt resmål de senaste 30 åren, men nu präglas solkusten av våld, knark och gänguppgörelser. Goa har blivit navet för internationell droghandel och ecstasy-jagande turister och kallas "kokainkusten".
För ett par veckor sedan dödades en nigeriansk man i ett gängkrig mellan rivaliserande knarkligor, som sedan anföll poliser.
Detta utlöste en kraftig reaktion bland befolkningen som protesterade och krävde alla nigerianer lämnade Goa. Regeringen lät arrestera och deportera alla nigerianer som saknade giltiga handlingar.
Goas knarkhandel värderas till 950 miljoner dollar om året. Under de senaste fyra åren har nigerianer infiltrerat handeln och trängt i på marknaden.

http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/indias-popular-beach-destination-goa-debates-price-of-tourism/2013/11/26/144a907c-4c59-11e3-bf60-c1ca136ae14a_story.html

Egypten
2013-49 s 23
"Kopterna och Kairos sopor"
Egyptens kristna minoritet, zabaleenerna, har sedan 1940-talet livnärt sig som lumphandlare och grisuppfödare. Sedan 1980-talet har de tagit hand om Kairos sophantering och utvecklat ett fungerande ekosystem.
För 10 år sedan gav Hosni Mubaraks ekonomiskt liberala regim uppdraget att ta hand om sopor till multinationella företag. Den modellen passade inte Kairos invånare som var vana vid att ha soptunnor som töms varje dag på varje våning. I stället fortsatte de flesta att att betala zabaleenerna och vägrade sedan att betala sopföretagen. Det mest förödande för zabaleenerna var ett beslut våren 2009 att massavliva 300 000 grisar för att förhindra spridningen av svininfluensan - ett helt felaktigt beslut enligt WHO. Utan grisuppfödning ingen ekonomi i att hämta sopor. Nu fylldes i stället gator och trottoarer med ruttnande sopor.
Nu försöker den nuvarande egyptiska regeringen att ge en officiell status till zabaleenernas roll i Kairos sophantering.

Kanada
2013-49 s 24-25
"Hela senaten kan komma att avskaffas för att skyla över skandalerna"
Den kanadensiske premiärministern Stephen Harpers auktoritet har drabbats av en skandal som handlar om traktamenten.
Frågan är vad Harper har känt till om de traktamentskrav som tre konservativa senatorer fått bakläxa på och alldeles särskilt vad hans stabschef Nigel Wright kände till.
Harper skulle ändå kunna rycka åt sig initiativet igen tack vare sitt ytterst populära projekt att avskaffa hela senaten. Senaten har snabbt blivit ett kotteri av penninginsamlare som tjänar Ottawa.

Turkiet
2013-49 s 26-27
"Antisemitismen växer - igen"
Judarna känner sig som andra klassens medborgare i Turkiet. Så fort det hettar till i Palestina konflikten börjar hoten och presidenten gör antisemitiska uttalanden. Och även judar på gatan attackeras.
Med ökande fruktan följer religiösa minoriteter i Turkiet hur det ena området efter det andra i Syrien i dag tas över av muslimska extremister. Ett annat hot är den turkiske regeringschefen Erdogans politik och hans inställning till Israel. Judarna i Turkiet måste försvara sig för påståenden om att ha dubbla lojaliteter.

Kultur, Ryssland
2013-49 s 28
"Skandalboken om Putin"
Poesi och sanning vävs ihop hos journalisten och statsvetaren Stanislaw Belkovsky, 42, har skrivit en bok om Rysslands president Vladimir Putin, med undertexten "hela sanningen om Putin".
I denna påstår han att Putin är en vekling som skyr människor. De enda rumskamrater han har i presidentpalatset är hundarna Conny och Buffy. Putin är en traumatiserad föräldralös pojke med homosexuella tendenser.
Nyckeln till Putins karaktär och själsliv ligger i hans olyckliga barndom, han är son till en alkoholiserad far och en mor som adopterade bort honom till ett par släktingar i Leningrad. Hela sitt liv har han varit på jakt att hitta en kärleksfull surrogatfamilj.
Författarens belägg för sina påstående är svaga men ändå drar hans seminarier fulla hus av experter och diplomater och särskilt intresserar man sig för hypotesen att Vladimir Putin är "latent" homosexuell. Sedan länge är Putin en känd ikon i gayvärlden.

http://www.spiegel.de/international/europe/new-book-on-vladimir-putin-claims-russian-president-flees-from-people-a-936801.html

IT
2013-49 s 29-30
"Moderskeppet har landat"
Borgmästaren i Cupertina om första spadtaget till Apples nya byggnad. Det digitala herraväldets nya monument. Ekologisk hightech, öppna landskap utan väggar eller våningstak. Inga privata kontor förledningen.
Den öppna, kreativa lekplatsen är den grundläggande designidén som för närvarande genomsyrar den digitala ekonomin.
Det är inte svårt att se denna närhet - avsaknaden av gränser och förlusten av privat utrymme som ett uttryck för den tveeggade digitala kulturen. Medan internet skapar ny frihet förlorar individen sin rätt till privatliv i den digitala eran.

Nordkorea
2013-49 s 31
"Kim Jong-Uns farbror avsatt"
Från Sydkorea meddelar nyhetsbyrån Yonhap och nyhetskanalen YTN att Jang-Song-Thaek, farbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, avsatts från sin post som vice ordförande i det översta militärrådet och att hans två närmaste medarbetare har avsatts.
Detta är den största omvälvningen i landet sedan Kim efterträdde sin far Kim Jong-Il 2011.