Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 51-52

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50       

Tyskland
2013-51/52 s 4-5
"Merkel måste bli modigare"
Kritikerna vill att Angela Merkel överger sin försiktiga taktik. Kanske Angela Merkel är mer förtegen än någonsin om hur hon planerar att leda Europas största ekonomi. Hon inleder nu sin tredje mandatperiod och har chansen att sätta sin prägel på tysk och europeisk historia.
Hon står inför en mängd utmaningar. Hon försöker avvänja Tyskland från kärnkraft. Hon försöker skapa nya regler för Tysklands relationer med USA efter avslöjandena om NSAs övervakningsaktiviteter. Hon vill förstärka skyddet på arbetsmarknaden och bygga ut välfärden i Tyskland.
I den nya koalitionsregeringen blir socialdemokraten Sigmar Gabriel den nya ekonomi- och energiministern och Frank-Walter Steinmeier utrikesminister. Wolfgang Schäuble, med 71 år den mest erfarne politikern i Tysklands regering, behåller sin post som finansminister och 7-barnsmamman Ursula von der Leyen, CDU, den första kvinnliga försvarsministern.

Vatikanen
2013-51/52 s 6
"Påven är en journalistisk utmaning"
Varje dag översätter Radio Vatikanen påvens ord till 44 språk. Stationens 400 anställda rillhör de smartaste och bästa journalisterna från ett 60-tal länder. Men påve Franciskus är en mycket oförutsägbar påve, och det gör ett redan svårt arbete ännu svårare.
Varje dag ger påven ett uttalande. Påven tycker om att tala fritt och spontant. Påvens jordnära stil anses ytlig av somliga. De saknar det överdådiga, det högtidliga som de tycker hör ihop med påveämbetets vikt.

Storbritannien
2013-51/52 s 8-9
"På låtsas men på hög politisk nivå"
Det är ett experiment av alldeles särskilt slag. I London simulerar politiker och forskare ett EU-toppmöte. De föreställde sig hur de 27 medlemmarna i Rådet skulle förhålla sig till det brittiska kravet på grundläggande EU-reformer som att ,er beslutanderätt skulle föras till baka till de nationella parlamenten. Inriktningen är att Storbritannien radikalt vill begränsa Bryssels makt. Projektet som har det betecknande namnet War Game har levererat överraskande insikter - och saftiga citat. Det visade sig att premiärminister David Cameron kommer att stöta på avsevärt motstånd.
Det var tankesmedjan Open Europé med Mats Persson som chef, som arrangerade heldagen.

Monaco
2013-51/52 s 10-11
"Furstefamiljens starka makt"
Världens näst minsta självständiga stat med en befolkning på 36000 invånare på en yta av 2 kvadratkilometer, är på pappret en demokrati men styrs mer eller mindra av furstefamiljen. Monaco styrs med ett slags koncensusdiktatur av Furst Albert II, en 55 årig före detta playboy, som tog över jobbet efter sin far, Furst Rainer, som dog 2005. Albert är mycket rik, hans förmögenhet uppskattas till 1 miljard dollar.
Percapitainkomsten är 150 000 dollar och arbetslösheten noll procent liksom inkomstskatten. En förolämpning mot fursten på Facebook ger fängelsestraff. "Furstefamiljen har alltid sista ordet". Detta gäller främst inom byggsektorn där det mesta kan knytas till företaget Société des Bains de Mer, S.B.M, som det kallas, som äger många av Monacos mest exklusiva fastigheter. Och företaget ägs i sin tur till 69 % av Albert och hans familj. Men de flesta av Monacos invånare trivs med landets alla fördelar - livfulla gator, generös sjukvård, låg kriminalitet och en sträng politik för uppehållstillstånd. Landets levnadsstandard är högst i världen.

(Detta är den första artikeln om Monaco i Tempus på över 17 år)
http://www.nytimes.com/2013/12/12/world/europe/development-blitz-provokes-a-murmur-of-dissent-in-monaco.html?_r=0

Nordkorea
2013-51/52 s 12-13
"Kim Jong-un: hänsynslös, ung och känslostyrd"
Nordkoreas beteende har blivit mer våghalsigt och detta beror på den nye diktatorn Kim Jong-uns impulsivitet och omognad som ledare menar analytiker. Han har betydligt lättare att döda än sin far Kim Jong Il.
Nordkorea meddelade förra fredagen att diktatorn Kim Jong-uns farbror, Jang Song Thaek, 67 år, "en av tidernas värste förrädare" som motsatte sig Kims styre och konspirerade för att störta honom, avrättats. Jang Song Thaek sågs tillsammans med sin fru Kim Kyong Hui som den vuxne handledaren till "Den store efterträdaren". Men sedan Kim Jong-un kom till makten har han snarare försökt eliminera det gamla gardet än förlita sig på det.

2013-51/52 s 13-14
"Nu rensar han ut sina rådgivare"
När Kim Jong-un blev ledare för Nordkorea 2011 var han omgiven av rådgivare som ibland var 2-3 gånger så gamla som själv. De flesta hade årtiondens erfarenhet i Arbetarpartiet eller militären. Två var medlemmar av Kims familj. Men i stället för att ta hjälp av detta stödteam har Kim försökt att nedmontera det med hjälp av en serie degraderingar och utrensningar för att nästan helt ta makten själv.

Brasilien, EU
2013-51/52 s 15-16
"Strategiskt tålamod tryter"
I Brasiliens växande medelklass ser Europa nya marknader för sina producenter samtidigt som import av billigare mat lockar EUs politiker som fruktar väljarnas som när nu levnadsstandarden sänks. EUs jordbrukssubventioner har på grund av åtstramningarna blivit ännu dyrare - 50 miljarder euro per år.
Den nye brasilianske WTO-chefen, Roberto Azevêdo, har tråcklat fram ett multilateralt avtal samtidigt som EU och Mercosur - som omfattar, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela - i januari ska ha klart ett bilateralt avtal. Om man når fram skulle det hjälpa det stagnerande Europa att exportera sig till tillväxt och öppna nya marknader för Mercosurs effektiva bönder.
Förhandlingarna har pågått sedan år 2000. Det är vänstern i Brasilien och Argentina som sätter käppar i hjulet, rädda för utländsk konkurrens som den är.

Kina, Hongkong
2013-51/52 s 17-18
"Hur Ikeas leksaksvarg Lufsig blev en politisk hjälte i Hongkong"
Med ett mjukisdjur som säljs av den svenska möbelkedjan har Ikea tack vare en märklig serie tillfälligheter kommit att bli en symbol för lokalbefolkningens protester mot Beijings påverkan på Hongkongs politik.
Förra året vann CY Leung valet i Hongkong. Han fick snabbt epitetet "vargen" på grund av att hans namn liknar varg på kinesiska men också för att han anses gynna Kinas intressen framför Hongkongs. De tecken som används på Ikeas hemsida låter ofarliga på mandarin men när namnet uttalas på kantonesiska - det språk som Hongkongborna - föredrar låter det en kvinnas könsorgan och som en förolämpning.

Facebook https://www.facebook.com/pages/%E8%B7%AF%E5%A7%86%E8%A5%BF-Lufsig/257718187714374?fref=ts

Indien
2013-51/52 s 18-20
"Ögonen tåras på marknaden"
Höga lökpriser kan innebära politisk katastrof"
Walmart, Carrefour och Tesco har länge knackat på Indiens dörr utan någon vidare framgång. En lök på väg mot skörd till matkasse visar varför de behövs. Grossistpriset på lök har rusat i höjden med 278 %. Logistiken är föråldrad sedan decennier och man klarar inte av att möta uppsvinget i efterfrågan. Odling sker på små arealer, kostnaderna har ökat på grund av lönekostnader som dubblerats på tre år. Lagringsnöjligheterna består av träkorgar i ett skjul och förstörs på 15 dagar på sommaren. Odlare menar att kylförvaring förstör smaken och dessutom finns det knappt tillgång till sådan.
Rangliga traktorer för skörden långt på rangliga vägar till grossistmarknaden. Där stjälps löken ut på presenningar på marken, den kan bli liggande i flera dagar. Från marknaden förs den till Bombay där löken packas upp, sorteras och packas om, med ett svinn på 20%. Och utsätts för hundratals agenter och mellanhänder. Sedan tar småhandlare över. Leverantörskedjan involverar upp till fem mellanhänder.

USA, Iran
2013-51/52 s 21-22
"Tidigare FBI-agent i Iran jobbade i hemlighet för CIA"
En pensionerad FBI-agent som saknats i sju år efter att ha försvunnit i Iran var på ett icke-auktoriserat uppdrag för CIA, enligt nyhetsartikel som slog ner som en bomb i förra veckan.
Efter ett års undersökning hävdar Associates Press i en detaljerad redogörelse att Robert Levinson som försvann från en iransk semesterö 2007 varit inblandad i en hemlig CIA underrättelseoperation. Det är oklart om Levinson, som är 65 år och pappa till sju barn är i livet. Vita Huset hävdar att Levinson försvann under en "affärsresa". Finns en hemsida helpboblevinson.com

Mellanöstern
2013-51/52 s 23-24
"Röda havet ska ge Döda havet liv"
Det stora vattenprojektet med en pipeline som pumpar vatten från Röda havet till Döda havet har många fördelar: Jordanien får dricksvatten, Israel löser problemet med det krympande Döda havet och palestinierna får mer dricksvatten och ett erkännande av sin regionala status.
Det finns två skäl varför döda havet torkar ut. I norr har Israel, Jordanien och Syrien genom sin vattenförbrukning praktiskt taget tömt floden Jordan som i århundraden försörjt havet med vatten. Och fortfarande pumpar Israel sitt vatten ur Genesarets sjö, varifrån Jordan flyter mot Döda havet.

Centralafrika
2013-51/52 s 25
"En svag president i det afrikanska korthuset"
Den provisoriske presidenten Michel Djotodia har erbjudit sina motståndare att förhandla, men hans framstötar kommer för sent. Hittills har han inte gjort mycket för att förhindra Seleka-gerillans framfart. "Vad vill ni att jag ska göra?" är hans standardfråga.
För ett år sedan marscherade Djotodia i spetsen för en rebellallians fram till Bangui och i mars avsatte han den dåvarande presidenten François Bozizé, som själv kom till makten i en militärkupp 2003. Michel Djotodia fick en viss kredit för detta men inte nu längre. Banguis befolkning som är till huvuddelen kristna uppfattar Seleka-krigarna som muslimska ockupanter som allvarligt bryter mot mänskliga rättigheter.
I början av december trängde antimuslimsk bymilis in i Bangui samtidigt som franska trupper började avväpna muslimerna. Det gör att Djotodia fruktar för sitt liv.

Saudiarabien, Syrien
2013-51/52 s 26-27
"Förolämpande film förvärrar redan djupt störda relationer"
Genom att lansera en engelskspråkig film, King of Sands, som framställer den saudiska monarkins grundare som en blodtörstig kvinnojägare, slår Syrien tillbaka mot Saudiarabien, som de anser har stött de rebeller som vill störta president Bashar al-Assad. Detta visar hur oerhört mycket relationen mellan de två länderna har försämrats.
Syrien anklagar Saudiarabien för att finansiera upproret och sända grupper av självmordsbombare och extremister till Syrien. I Filmen porträtteras kung Abdul-Aziz Al Saud som en skoningslös härskare med sitt svärd ständigt dränkt i blod och som utnyttjar minderåriga flickor. Filmen har gjort den saudiska monarkin ursinnig. Den har "solkat bilden av en stor historisk gestalt". Den bryter mot urgamla tabun mot att kritisera Saudiarabien som är "väktare av islams helgedomar i Mecka och Medina".
Syrien säger att deras trupper bekämpar de radikala sunniextremister som är takfirister och salafister. De kallas också wahhabis och representerar Saudiarabiens strikta tolkning av islam. "De fanatiska salafisterna är upphovet till terrorismen, en wahhabisk terroristideologi har blivit en epidemi som bör utrotas, säger filmens regissör Najdat Anzour.

Washington Post
http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-in-syria/2013/12/12/2197f0ee-6374-11e3-af0d-4bb80d704888_story.html
hittas inte
Men finns i stället här:
Denver Post National World: " Film taking aim at Saudi monarchy opens in Syria".
http://www.denverpost.com/nationworld/ci_24711920/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-syria

Colombia
2013-51/52 s 28
"Affischerna som får gerillan att längta hem till jul"
Bomber och granater är inte enda ammunitionen i kriget i Columbias djungel. Nu förs kampen mot gerillastyrkorna med hjälp av en reklambyrå. Colombianska myndigheter lockar gerillasoldater från FARC att lägga ner sina vapen. Affischer med bilder på mammor och bilder på gerillan som barn placeras ut i djungeln. Gerillakrigaren är ofta själv lika mycket fånge i organisationen som gisslan den håller.

Forskning
2013-51/52 s 29-30
"Tillåt dig att frossa i jul!"
Bara du tränar en stund dagligen och i trivsam takt kan du unna dig att äta 75 % fler kalorier varje dag! - och din kropp förblir lika frisk och sund som tidigare.
Lagom till jul publicerar forskare vid University of Bath en forskningsstudie i The Journal of Physiology. Den visar att det räcker med att man utövar någon form av fysisk träning dagligen i lagom takt för att slippa gå upp i vikt av all julmat och framför allt minska de skadeverkningar, som insulinresistens - som oftast är det första steget för att utveckla diabetes - som en livsföring på mycket fett och ett i övrigt stillasittande liv ger. Till exempel en ökad blodsockernivå.

Japan
2013-51/52 s 31
"Utökar sin försvarsbudget"
Den japanska militären har såväl drönare, ubåtar, truppfartyg och jaktflyg på sin önskelista. Premiärminister Shinzo Abes regering har avsatt 24700 miljarder yen (cirka 1400 miljarder kronor) till försvarsbudgeten för perioden 2014 - 2019. Detta sker i en tid då relationen med grannen Kina är som sämst där tvisten bland annat gäller en obebodd ögrupp.
Sedan andra världskriget har Japans försvar haft som uppgift att kunna försvara landet, men genom nya riktlinjer gällande försvaret ruckas den i grundlagen bestämda, pacifistiska policyn att Japan är förbjudet att utöva makt i internationella konflikter.

"Japan increases defence budget amid tensions with China"
http://www.theguardian.com/world/2013/dec/17/japan-increases-defence-budget-tensions-china
The Guardian Bild finns

Uruguay
2013-51/52 s 31
"Presidenten bor helst på en enkel bondgård"
Fokus har på den senaste tiden riktats på Uruguay som nu legaliserar cannabis. En av dem som varit pådrivande för att avkriminalisera cannabis är presidenten José Mujica, 78, i folkmun kallad Pepe.
Presidenten, den före detta gerillaledaren är en mycket enkel man och om det är någon som skulle kunna göra anspråk på att vara ett föredöme i dessa åtstramningens tider så är det José Mujica. Han har avstått från att bo i ett statligt palats till förmån för en bondgård, han har donerat den största delen av sin lön till sociala projekt och kör en gammal Volkswagen Beetle.
http://www.theguardian.com/world/2013/dec/13/uruguay-president-jose-mujica