Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 06

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05         

Storbritannien, EU, Invandring
2013-06 s 4
"Flytta inte hit! Här bara regnar det!
Under nästa år när begränsningarna för rumäner och bulgarer försvinner planerar Storbritannien planerar att skrämma bort rumäner och bulgarer genom att betona öns negative sidor. Det eviga regnandet och bristen på job. Här är det inte så kul att bo. Myndigheterna vill "rätta till uppfattningen att gatorna här är guldbelagda".
Båda länderna har stora romska minoriteter som lockas av välståndet I Storbritannien som de inte har något emot att låta emigrera till andra EU-länder. Totalt finns det 29 miljoner invånare I de båda senaste anslutna EU-länderna. Det finns prognoser på att mellan en kvarts och en halv miljon kommer att emigrera.

Ryssland
2013-06 s 5
"Stalingrad återupplivas"
Nej, det finns inga planer på att återuppliva Gulag. Men nyligen röstade Volgograd för att under fem dagar varje år återinföra namnet som staden hade under kommunisttiden; Stalingrad.
Volgograd blev officiellt hjältestaden Stalingrad I samband med att man firade 70-årsdagen av segern över nazisterna 1943. Rysslands kommunistparti yrkar på att Stalins rykte till fullo ska återupprättas.
Ryska liberaler rasar.

Norge
2013-06 s 6-7
"Den rika kusinen från landet"
Norge hyllar statskapitalismen. De uppfann det kinesiska sättet att göra affärer före kineserna. Och de håller hårt på de socialdemokratiska idealen. Norge har de rikaste arbetarna och de fattigaste direktörerna i världen.
Norge är den udda nationen i Norden. Medan dess grannar flörtar med fria marknader trycker Norge statskapitalismen till sin famn. Norges nationella oljeföretag, Statoil, är det största företaget i regionen. Den norska staten äger stora delar av Telenor, landets största teleoperatör, Norsk Hydro, dess största aluminiumproducent, Yara, den största producenten av växtnäring samt DnBNor, den största banken.
Staten äger 37 procent av aktierna på Oslobörsen, men kontrollerar också icke börsnoterade storföretag som Statkraft, ett energibolag som skulle bli det tredje största aktiebolaget om det introducerades på börsen.
Den enkla förklaringen till Norges förkärlek till statskapitalism är oljan. När oljan upptäcktes i Nordsjön i slutet av 1960-talet förvandlades landets ekonomi. I dag är Norge världens åttonde största olje-exportör. Oljan står för 30 procent av landets inkomster.

Kosovo, Serbien
2013-06 s 8
"Kosovo och Serbien närmar sig varandra"
De nya samtalen i Bryssel tyder på normalisering och avspänning; en förbättrad relation som är nödvändig om länderna ska få inträde i EU.
Kosovo, som tidigare främst var en albansk provins i Serbien, förklarade sig självständigt 2008. Flera serbiska regeringar har hävdat att de aldrig kommer erkänna Kosovo som en fristående stat, men eftersom båda länderna försöker bli medlemmar i EU kommer de behöva nå någon slags uppgörelse. Ashtons arbetsgrupp lyckades i mars 2011 föra dem samman för att lösa ett antal banala problem, som hur trafiken vid gränserna bör ordnas och utfärdandet av registreringsskyltar. Det största gemensamma problemet är framtiden för den serbiska minoriteten I Kosovo.
USA
2013-06 s 10-11
"Arvet efter Hillary Clinton"
Efter att ha rest nästan två miljoner kilometer till 112 länder har Hillary Clinton avslutat sin tid som utrikesminister. Populärare än någonsin men med blandad meritlista. Redan nu spekuleras det om vad hon ska göra härnäst. Hon fick en hjärnskakning I December. Men hon är fortfarande demokraternas favorit för demokraternas nominering till presidentvalet 2016.

 

Storbritannien
2013-06 s 12-13
"Britterna använde tortyr, dödshot, svält och förnedring"
En Irakisk fånge på al-Ma'aqal-fängelset i Basra 2004. Över tusen före detta fångar hävdar att de allvarligt misshandlats av den brittiska militären under den fem år långa ockupationen.
Anklagelser om att brittiska trupper i Irak stått för systematiska och utbredda övergrepp mot fångar - "fasansfulla, förnedrande, brutala, hotfulla handlingar" - kom fram nyligen i landets högsta domstol då advokater för hundratals före detta fångar krävde en offentlig utredning av frågan.
-Nog är nog, säger Michael Fordham, huvudadvokat för de före detta fångarna. En offentlig utredning är nödvändig när det finns trovärdiga och tillräckliga bevis (så kallade prima facie-bevis) för brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts av den brittiska armén i Irak mellan 2003 och 2008.
Övergreppen var, enligt Fordham, systematiska eftersom de uppstod på grund av "systemen, ledningen, kulturen och utbildningen" inom den brittiska militären, och därför kan enbart en självständig och offentlig utredning fastställa vem som bär ansvaret och garantera att övergreppen inte upprepas under framtida konflikter.

Algeriet
2013-06 s 14-15
"Algeriet jämförs med Titanic"
Det är inte främst terrorister som skrämmer bort utländska investerare. Det är den ålderdomliga byråkratin och bristen på öppenhet och reformer. Till och med kommunistiska Laos anses vara en bättre plats att göra affärer på. Algeriet har ett hemlighetsfullt ledarskap på toppen av en bysantisk byråkrati som är oemmottaglig för förändringar.
Det blev en chock för utländska investerare när den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris tvingades lämna från sig sin andel I Djezzi, ett av landets mobiltelefonföretag.
Algeriets ekonomi är till allra största delen beroende av oljeinkomster.

Mali
2013-06 s 16-17
Timbuktu slits sönder av etniska motsättningar"
Timbuktu firar segern över islamisterna, men hat och misstro delar stadens invånare. Rapporter om tortyr, hämndaktioner och plundringar tillhör vardagen.
Efter 20 år av fred mellan landets många etniska grupper star Mali inför en period av djupa etniska spänningar. Det finns nu risk för vedergällningar mot folk som tillhör de etniska grupper som förknippas med islamisterna eller tuaregrebellerna,. Malis armé har anklagats för att ha avrättat misstänkta islamister.

Uganda
2013-06 s 18-19
"Falska mediciner flödar över gränserna"
Verkningslösa "läkemedel" översvämmar de afrikanska länderna söder om Sahara och tvingar folk tillbaka till häxdoktorn.
Upp till en tredjedel av alla malariamediciner I världen är falska eller odugliga. Troligen är det Kina som är en av de stora leverantörerna.
I Tanzania visade sig de läkemedel som delades ut gratis till människor med HIV och Aids som falska. De vänder sig nu till traditionella "Helare" som använder sig av örtmediciner.

Saudiarabien
2013-06 s 18-19
2013-06 s 19
"Hej dinosaurie! - den saudiska sedlighetspolisen hånas"
Kommittén för främjandet av dygd och förebyggandet av synd" hånas för att ha marcherat in på en utställning med dinosaurier av gips, släckt all belysning. Skrämt alla barn och beordrat samtliga att lämna lokalen.

Vietnam
2013-06 s 20
"Skandaler skakar partitoppen"
Kommunistpartiet slåss mot korruption och intern maktkamp. Ska Ngyen Ba Than kunna rensa upp I röran. Vietnam rankas när botten när det gäller frihet på Nätet.
För bara fem år sedan prisades Vietnam som den nya asiatiska tigern men nu har de strukturella problemen med det socialistiskt ekonomiska systemet skapat inflation, en svag valuta hart skuldsatta banker och en ekonomisk tillväxt på blygsamma fem procent. De största syndarna är de statligt ägda företagen som är vanskötta, slösaktiga och utan konkurrenskraft. De kantas också av corruption vilket unerminerar Kommunistpartiets anseende.

Thailand
2013-06 s 21-23
"Thailand styrs via Skype"
Miljontals människor har klippt navelsträngen till sina kontor och arbetar på distans genom Internet. Thailands före detta premiärminister Thaksin Shinawatra styr hela Thailand via Skype, sms och e-post från sin självvalda exil.

Thaksin Shinawatra, landets mest omtalade flykting, åker kors och tvärs över jordklotet i sitt privata jetplan, pratar med ministrar i fler än dussinet mobiltelefoner, sms:ar till olika sociala medier och läser regeringsdokument som, enligt vad partifunktionärer påstår, tjänstemän e-postar till honom.
Under flera år förde Thaksin en politik som närapå ledde till krig mellan hans anhängare och motståndare. Efter fyra regeringsbyten och våldsamma gatuprotester i vilka närmare 100 personer miste livet, avsattes han genom en militärkupp 2006.
Officiellt är hans syster Yingluck Shinawatra premiärminister - han nominerade henne till jobbet 2011.

Laos
2013-06 s 24
Världen fördömer försvinnande"
Sompaht Somphone fösvann när han stoppades vid en polisspärr - men polisen förnekar att de vet var han finns. Regeringen antyder at than blivit kidnappad. FN, EU, USA och Laos grannländer kräver att somphones återbördas hem.
Sompath har kämpat för rätten till mark för självförsörjande småbönder I en tid då rena markstölder håller på att bli alltmer vanligt.
En vecka innan Sompath försvann utvisades hans kollega I kampanjen för rätten till mark, Sophie Gindroz, för den schweiziska Hjälporganisationen Helvetas.
Laos styrs av ett kommunistiskt enparti styre -"ett auktoritärt system som inte längre är acceptabelt I det nya regional landskapet"

Kina
2013-06 s 25
"Xi varnar fientliga nationer"
"Kina kommer aldrig att kompromissa om våra huvudsakliga intressen och legitima rättigheter". Det fastslår Xi Jinping. Det är en vändning I kinesisk utrikespolitik. Huvudbudskaper var att Kina kommer att bli tuffare I förhandlingarna med andra länder för att försvara sina nationella. Kina kommer inte att "svälja de förolämpningar som hotar vår suveränitet". Men han betonade också att Kina även I fortsättningen kommer att sträva för en fredlig utveckling I världen.

Brasilien
2013-06 s 26-29
"Den sista biten av paradiset"
I världens största regnskog ska en av världens största dammar byggas. Med ett kraftverk som kan jämställas med 11 kärnkraftverk. Regnskogen huggs ned. Floderna förgiftas. Stamfolken förlorar sin mark. Och asgamarna färgar himlen svart. De kallas "urubus" i norra Brasilien, svarta asgamar med krökta näbbar och ödleliknande huvuden.
"Urubus", säger biskop Erwin Kräutler, "är ett omisskännligt tecken på att staden befinner sig i kaos."
Erwin Kräutler, en österrikare, är biskop för en av världens största stift. Han talar med hög röst - alldeles för hög tycker jordägarna, företagen och regeringen. Hans fiender har satt ett pris på hans huvud som nästan motsvarar 3,4 miljoner svenska kronor. Till och med den största dagstidningen i norra Brasilien har skrivit att det är dags att "eliminera" honom.
Tyskland behöver det aluminium som Brasilien producerar på ett energikrävande sätt.

Italien, Vatikanen
2013-06 s 30
"Kritiker jämförs med nazister"
En tysk ärkebiskop, Gerhard Ludwig Müller, hävdar att diskriminerande kampanjer mot kyrkan opminner om judeförföljelserna under Hitler. Han avser kritiken mot att kyrkan motsätter sig att prästviga kvinnor, samkönade äktenskap och inte vill upphäva kravet på celibate för präster.
Biskop Müller leder Vatikanens avdelning för kyrkans doktriner I trosfrågor, ett ämbete som Benedictus CXVI hade under 24 år innan han utsågs till påve.