Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 08

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07       

Italien
2013-08 s 4-6
"Berlusconis sista kamp"
Om vänstern får egen majoritet hotas Silvio Berlusconis medieimperium och han kan tvingas ställas inför rätta.
Förra söndagen var det äntligen dags för Berlusconis stora överraskning. Han släppte "la proposta shock", som också blev hans stora vallöfte.
Klockan var 12:32 i Milanos gamla kongresscentrum när Berlusconi förklarade att han inte bara tänker avskaffa fastighetsskatten utan dessutom ämnar gottgöra dem som tvingats betala den - i kontanter om så krävs. "Du kan hämta ut dina pengar på vilket postkontor som helst", bedyrade han. "Om du röstar på mig." De finansiella marknaderna var mindre imponerade och reagerade omedelbart negativt. Europa hade trott att kapitlet Berlusconi var avslutat. Men där var han igen, den italienske politikens odödliga man, den begåvade populisten och röstkniparen.
Han vill också ge amnesti till skattesmitare.
Cirka 50 miljoner italienare ska rösta den 24-25 februari. De ska välja mellan mario Montis recept och Berlusconi. Flest röster får dock troligen Bersani, socialdemokrat och före detta kommunist. En outsider är Beppo Grillo, ledare för proteströrelsen (Monimento 5 Stelle".

2013-08 s 7
"Reformer som kan resa Italien"
Italien har förlorat förmågan att konkurrera. Nyckeln till Landets kroniska brist på tillväxt är ständigt ökade lönekostnader. Därför har levnadsstandarden sjunkit, infrastrukturen försämrats och de sociala problemen mångdubblats. Klyftan är stor mellan skyddade insiders - på arbetsmarknaden - och oskyddade outsiders - invandrare, kvinnor och ungdomar. Italien har ett extra dåligt affärsklimat för utländska investerare.

Österrike
2013-08 s 8-9
En rad skandaler kännetecknar på senare tid Österrikes politik. Med fyra delstatsval som ska genomföras i år och ett riksdagsval i september har smutskastningen varit särskilt intensiv. Extra absurd har valrörelsen varit från den yttersta högerkanten.
Det är det högervridna populistpartiet Allians för Österrikes framtid (BZÖ) som attackerar framför allt center-högerpartiet Österrikes Folkparti (ÖVP) och det högervridna Frihetspartiet (FPÖ) som drabbas. Korruptionen i Österrike är stor. En stor kultur av eftergivenhet.

Belgien
2013-08 s 10
"Den stora skatteflykten över gränsen"
Under årtionden har Thierry Afschrifts företag, specialiserad på skattelagstiftning, varit något av den bäst bevarade hemligheten bland Belgiens förmögna elit. Men de senaste månaderna har Thierry Afschrifts telefon blivit uppringd av ett helt nytt klientel - förmögna fransmän som vill starta privata stiftelser i Belgien för att skydda sina familjeförmögenheter undan de betungande skatter som nu införts av president François Hollande.
Thierry Afschrift kallar det "Arnault-effekten", uppkallad efter Frankrikes industrimagnat Bernard Arnault, ägare till holdingbolaget LVMH, ett storföretag i mode och lyxprodukter, och enligt ryktet Europas rikaste man. Han ansökte förra året om belgiskt medborgarskap när Frankrike valt François Hollande till president.

Storbritannien, Skottland
2013-08 s 11
"London varnar Skottlands nationalister"
Om Skottland nästa år röstar för att bli självständigt från Storbritannien måste de omförhandla 14 000 internationella avtal och söka nytt medlemskap i EU. Hösten 2014ska en folkomröstning avgöra det hela. Stödet för självständighet har enligt opinionsundersökningar på senare tid sjunkit till en fjärdedel

Israel, Palestina, Ukraina, kultur
2013-08 s 12-13
"Ukrainska brudar räddar Gerizimbergets samariter"
Gerizimbergets samariter på Västbanken är en religiös gemenskap som krympte så snabbt att det riskerade att utrotas. Inaveln som accelererat från generation till generation har alstrat barn med svåra funktionshinder.
En handfull unga ukrainska brudar ger dem nytt hopp. Samfundets fyra släkter på 320 personer ser nu fram emot en snabb tillväxt.
Fem ukrainska kvinnor har lämnat ett dystert liv bakom sig. Mot kraven på rigorös efterlevnad av de religiösa föreskrifter som bergets samariter följer får de trygghet och gemenskap.
Samariterna var som flest under den romerska eran med runt en miljon medlemmar. Men efter blodiga uppror och tvångskonverteringar till islam minskade den religiösa gruppen dramatiskt. Vi 1900-talets början fanns bara ett hundratal kvar.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/11/ukrainian-women-samaritans-mount-gerizim

Media
2013-08 s 14-15
"Al-Jazeera har förlorat sin självständighet"
Under mer än ett årtionde har TV-kanalen Al-Jazeera - som betyder ö på arabiska - åtnjutit stor respekt för att den utgjort en självständig röst i Mellanöstern. Men nyligen har flera toppjournalister lämnat kanalen.
"Innan den arabiska våren var vi en röst för förändring. Nu är Al-Jazeera en megafon för propaganda." Al-Jazeera har skamlöst fjäskat för de nya härskarna i hela Mellanöstern.
Ca 50 miljoner hushåll följer kanalens program över hela arabvärlden.
Kanalen finansieras av emiren av Quatar.

Syrien
2013-08 s 16-18
"Kampen för överlevnad i Damaskus"
Vi är nästan färdiga med dem, säger generalen. Han har en kraftig käke och tjockt grått hår runt en flint. Han påstår att det knappt finns några "terrorister" kvar i Daraya, bortsett från några få "isolerade grupper" här och där. "Terroristerna" gömmer sig enligt honom i källare "som råttor", i tunnlar mellan byggnader eller i kanalerna.
Men rebellerna har ryckt fram farligt nära stadens hjärta; den gamla staden - och generalens dagar kan snart vara räknade.
President Bashar al-Assad har befäst sig i Damaskus där armén har koncentrerat sina styrkor för att försvara staden till varje pris. I förorterna regerar rebellerna.
Alawiterna fruktar för sina liv om al-Assad faller.

Afghanistan
2013-08 s 20-21
"Körkortet kräver mutor - och 27 olika signaturer"
En hel undre värld har växt fram som sysslar med att muta tjänstemän som expedierar trafikdokument.
Enligt en nyligen publicerad FN rapport betalar hälften av landets vuxna invånare mutor när de anlitade offentliga sektorn förra året. Totalt 4 miljarder dollar årligen i mutor. Dubbelt så mycket som landets bruttonationalinkomst.

USA, Kina, Kultur
2013-08 s 22-23
"Hollywoods kontakter med Kina granskas"
I mars förra året nåddes flera filmstudior av ryktet om en konfidentiell undersökning som genomförs av Security and Exchange Commission, en myndighet för tillsyn av värdepappershandel, och det amerikanska Justitiedepartementet. Undersökningen avser eventuella korruptionsbrott av de företag i filmbranschen som gör affärer med Kina. Sedan ryktet kom igång förväntas på någon offentlig information om omfattningen av regeringens undersökning. Än så länge har man inte fått någon klargörande information.
Men tystnaden har inte hindrat att undersökningen försvårat affärsuppgörelser mellan Hollywood och Kina. Risken är stor att de kinesiska konsumenterna helt väer ifrån och väljer bort Hollywoods utbud.

Bhutan
2013-08 s 24-25
"Bhutan vill bli världens första ekologiska land"
Bhutan planerar att bli det första landet i världen som bedriver sitt jordbruk helt efter ekologiska principer. Försäljning av bekämpningsmedel kommer att förbjudas. Man ska bara använda naturgödsel från djur och med jordbruksavfall. Bhutans regering tror inte att jordbruksproduktionen kommer minska. Tvärtom tror man att den ökar och att landet ska kunna öka exporten av produkter med hög kvalitet till grannländerna Indien, Kina och andra nationer.
Beslutet att arbeta ekologiskt är både praktiskt och filosofiskt, säger Pema Gyamtsho, som befinner sig i New Delhi för den årliga konferensen om hållbar utveckling. - Vi är också buddhister och tror att människan bör leva i harmoni med naturen. Djur har också sin rätt att leva och vi vill se till att såväl växter som insekter trivs, säger han.
Det lilla kungadömet i Himalaya sägs ha 1,2 miljoner invånare. Världsbanken beräknar emellertid antalet till blott 740 000.

Kina, Tibet
2013-08 s 26
"Nyår i Kina och Tibet, men vad finns det att fira?
Det Han-kinesiska nyåret och det tibetanska nyåret har i år inträffat samtidigt.
Tibetaner fortsätter att protestera mot den kinesiska överhögheten genom att bränna sig till döds. Sedan 2009 har 100 tibetaner tagit sitt liv.
Den nye kinesiske ledaren XI Jinping har fortsatt den hårda linjen. Den officiella ståndpunkten är att "Dalai Lama klicken" har uppmuntrat extremism och "är hjärnan bakom självbränningarna".

Sydafrika
2013-08 s 27
"Rampheles nya parti utmanar ANC"
Mamphela Ramphele utmanar ANC genom att bilda att nytt parti i sommar. Hon är en affärskvinna och respekterad akademiker. Hon ondgör sig över att korruption, svågerpolitik och "beskyddarskap" (läs utpressning) har blivit kännetecken inom många instanser inom offentliga sektorn. Ramphele kallar rörelsen Agang, vilket betyder bygga.

Mexiko
2013-08 s 28-29
"Presidentens oväntade reformer"
Den nye presidenten Enrique Peña Nietos pakt föt Mexiko som innehåller 95 förslag inom områden från hälsa till mänskliga rättigheter utgör regeringens främsta bedrift än så länge. Mindre än 100 dagar efter sitt tillträde som president har Peña Nietos oväntade kursändring gett viss utdelning. Hans politiska svar på förändrade omständigheter har hittills varit skickliga. Men många av regeringens djärvaste löften har ännu inte infriats något som måste ske.

Afghanistan
2013-08 s 30
"Karzai föredrar femstjärnigt"
Samma dag som Hamid Karzai kungjorde det tuffa besparingsprogram som drabbar alla delar av landets ministerier och myndigheter, så åkte han själv över till England med en 40-mannadelegation och tog in på Londons absolut lyxigaste hotell, Claridge's, med rum som kostar 12000 kr per natt.

Kina, USA
2013-08 s 31
"Kineser hackade New York Times"
Kinesiska hackare attackerade oupphörligen New York Times förra året i samband med att tidningen arbetade med att avslöja de affärsmässiga intressen och tillgångar som samlats av familjemedlemmar till premiärministern Wen Jabao. Säkerhetsexperter har samlat bevis för hackarna blockerat tidningens datorer med metoder som används av kinesiska underrättelsetjänsten.