Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 25

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  

Spanien
2013-25 s 4-5
"Krisen får företag att skärpa sig"
"Hunger skärper förståndet" lyder ett spanskt talesätt. Kriser är bra tider för entreprenörer. Spanjorerna har nu accepterat behovet ab grundläggande förändringar. Spaniens handelbalans har svängt till överskott i mars för första gången på minst 50 år! Arbetsmarknadsreformer, låga löneökningar och tydliga produktivitets förbättringar har bidragit till att minska arbetskostnaderna med cirka 8 % sedan 2009.

Frankrike
2013-25 s 6
"Frankrikes yttersta höger blir synlig"
Våldsamma aktioner i anslutning till rörelsen mot homoäktenskap och mordet på en ung antifascist har riktat blicken mot högerextrema ytterlighetsgrupper. Konfrontationer mot ordningsmakten har gett dem möjligheter att profilera sig som mycket bestämda motståndare till regeringen. Deras existens har man hittills snarast förträngt.
Under namnet "printemps français " har de hårdföra redan organiserat sig för kommande aktioner i kampen mot homoäktenskap. Samtidigt har Front National (FN) under sin nya ledare Marine Le Pen lyckats bli allmänt accepterat som ett "salongsfähigt" parti.

2013-25 s 7
"Det franska köket ska räddas och begreppet 'Restaurant' skyddas"
Ett växande antal matställen i Frankrike serverar sina gäster mat som lagats i förväg. Anhängare av den gamla matlagningsskolan till att ordet "restaurant" bara ska få användas av ställen som serverar färsk mat som lagats på stället.

Grekland
2013-25 s 8-9
"Nya hot mot demokratin"
Nedsläckningen av det statliga TV-bolaget ERT ställer frågor om regeringens demokratiska trovärdighet. Regeringspartiet "Ny Demokrati" bestämde detta ensidigt direkt kastades 2656 anställda utan pardon ut i arbetslöshet. Detta kan leda till en regeringskris. De två allianspartierna, det socialdemokratiska PASOK och det vänstersocialistiska partiet var mot beslutet. Det enda partiet stöder nedläggningsbeslutet är det nynazistiska Gyllene Gryning.

Italien
2013-25 s 10
"Italiens Femstjärnerörelse lyser inte lika klart längre"
Femstjärnerörelsen med Beppe Grillo i spetsen i Italien som nyligen tog en fjärdedel av rösterna i de allmänna valen visar nu tecken på att falla sönder och förlora sitt folkliga stöd. Lokalvalen nyligen innebar ett katastrofresultat. Grillos rörelse vann bara två av 500 kommunalråd och råkade särskilt ut i Sicilien.

Iran
2013-25 s 12-13
"En pragmatiker segrade i Irans presidentval"
Hassan Rowhanis första prioritet blir att medla i den störda relationen mellan landets ledarskikt och dess medborgare och inte att genomföra några stora förändringar. Till och med hans smeknamn - diplomatschejken - beskriver hans roll som en pragmatiker som söker förlikning och samförstånd.
Rowhani, 64, är ingen avfälling och reformist, som blev vald bakom ryggen på Irans ledare. Han har tillbringat hela sitt politiska liv i själva centrum för Irans konservativa etablissemang och det redan innan ayatollah Ruhollah Khomeini gick i spetsen för den islamistiska revolutionen på 1970-talet.
Rowhani har alltid sökt praktiska sätt att genomföra ledarskapets mål och det oavsett om det har handlat om demonstrerande studenter, efterspelet till förödande jordbävningar eller, då han var förhandlare i kärnkraftfrågor, om en strävan att lätta på det internationella trycket då Iran gick vidare med sitt kärnkraftprogram.

Syrien, Libanon, Mellanöstern
2013-25 s 13-14
"Libanons sunnimuslimer upprörs av Hizbollahs roll i Syrien"
På en fotbollsstadion i Liba­nons sydligt belägna stad Sidon samlades tusentals sunnimuslimer nyligen för att demonstrera mot shiitiska Hizbollahs allt större roll i det inbördeskrig som pågår i Syrien.
Hizbollah, som är en mäktig militär och politisk kraft i Libanon, har svurit att stödja den syriska presidenten Bashar al-Assad i dennes krig mot rebellstyrkor, som till största delen består av sunni muslimer. Det har skärpt de sekteristiska motsättningarna hos Syriens granne Libanon där sunnimuslimernas politiska makt har minskat sedan sonen Saad till den mördade före detta premiärministern lämnat landet av säkerhetsskäl.

Syrien
2013-25 s 16-17
"Syriens rebeller gör sina egna vapen"
Över norra Syrien utgör rebellernas verkstäder en del av ett hemligt nätverk av primitiva vapensmedjor, tecknet på ett militärt krig som väger ojämnt.
Arbetarnas produkter - maskin­gevärsfästen, handgranater, raketer, granathylsor, vägbomber och de lokalt framställda sprängämnen som man fyller produkterna med - skapar den vapenarsenal som gerillakrigarna har saknat, vilket lett till allvarliga bakslag i försöken att störta president Bashar al-Assad.
Värdet av dessa verkstadstillverkade vapen, som var avgörande för rebellernas framgångar när de intog områden i norra Syrien, tycks nu ha minskat väsentligt.

Kanada
2013-25 s 18
"Kanadas arbetare är de lyckligaste inom G8-sfären"
Kanadas arbetare är de lyckligaste inom G8-sfären, Japan har den äldsta arbetskraften och ryska företag är de som anställer många kvinnor på chefsnivå, allt enligt data insamlade för G8-mötet i Belfast av Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), en branschorganisation för utveckling av mänskliga resurser.
I undersökningen ingick förutom G8-länderna också de fyra så kallade Briks-ekonomierna Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika. CIPD framhåller de tydliga skillnader som kännetecknar arbete och arbetsliv runtom i världen.
CIPD påpekar att det är viktigt att utveckla arbetskraftens talanger. I allt högre grad finns det en bristande överensstämmelse mellan den kunnighet som finns tillgänglig lokalt och den kunnighet som behövs i verksamheten.

Korea
2013-25 s 19
"Dialogkollapsen i Korea bygger på en lång historia av käbbel"
den senaste striden började när Syd- och Nordkorea gick med på att hålla en dialog mellan regeringarna i Söul i förra veckan men man inte kunde komma överens om rangen på chefsdelegaterna. Sydkorea sa att man skulle skicka viceministern för återförening, Kim Nam-sik. Nordkorea krävde dennes överordnade i stället. Sydkorea replikerade att Nordkoreas delegat redan hade lägre rang än Kim Nam-sik. Nordkorea drog sig då tillbaka med förevändningen att Nordkorea hade förolämpats.

Indien
2013-25 s 20-21
"En ledare faller och en ny träder fram"
Det ledande oppositionspartiet BJP har ett generationsproblem. Lal Krishna Advani, 85 år, har dominerat partiet under större delen av dess existens och han är totalt ovillig att släppa taget. På grund av hans omedgörlighet har väljarna och koalitionsparterna inte velat se honom som premiärminister. Han borde ha lämnat politiken på ett anständigt sätt redan för länge sedan.
Lal Krishna Advanis mer moderate partikollega Vajpayee var premiärminister minst tre gånger. Nu har BJP hittat en annan kandidat, Narendra Modi, som är premiärminister på delstatsnivå. Han är också en hinduistisk nationalist och mycket kontroversiell men han är bara 62 år. Han har utsetts som BJPs kampanjledare inför de allmänna valen 2014.
Kongresspartiet uppskattar de inre striderna i BJP.

2013-25 s 21
"Indien dras med åldrande politiker"
De äldre politikerna sitter som en propp i indisk politik där en närmast löjeväckande kultur av aktning för de gamla dominerar. Den åttioårige premiärministern Manmohan Singh är en av världens äldsta ledare. Presidenten Pranab Mukherje är 77 år. Gamlingar är rejält överrepresenterade i parlamentets båda hus.

Kina
2013-25 s 22-23
"I Kina byggs ett imperium som härmar Apple"
I ett land där produkter som iPhoner tillverkas men knappast uppfinns, positionerar sig entreprenören och miljardären Lei Jun med sitt företag som symbolisk arvtagare till Mr. Jobs, Apples Steve Jobs, som avled 2011. Kinesiska media har döpt hans företag Xiaomo till "Österns Apple". Han introducerade smarta mobiler i Beijing förra året. Kina är världens största marknad för mobiler. Xiaomo är idag värt 4 miljarder dollar på marknaden.

Rwanda
2013-25 s 24-26
"Framsteg med järnhand"
Under Kagames ledning har Rwanda de senaste åren upplevt ett beaktansvärt ekonomiskt uppsving. Bara nitton år efter det rwandiska folkmordet, som beräknas ha kostat 800 000 människor livet, hör Rwanda i dag till kontinentens ekonomiska föregångare.
Till den lilla östafrikanska statens imponerande renässans finns åtskilliga förklaringar. I grunden leder ändå nästan alla oundvikligen till Paul Kagame. Hans karriär inleddes 1994 när han tillsammans med Rwandas patriotiska front, en militär gruppering av tutsirebeller, lyckades störta huturegimen och därmed få slut på det rwandiska folkmordet. År 2000 blev Kagame Rwandas president.
Framstegen har visserligen ett högt pris. Den rwandiska utvecklingsmodellen reser grundläggande frågor. Kritikerna talar om en fullfjädrad autokrati. Kritiska journalister och oppositionspolitiker blir hotade, häktade eller till och med mördade. Det regerande partiet RDP har i stort sett oinskränkt makt.
Men Rwandas utvecklingsmodell enligt vilken demokratin och mänskliga rättigheter underordnas de ekonomiska framstegen och höjningen av välståndet ger resultat. Frågan är vilka kostnader man kan tolerera för den ekonomiska utvecklingen.

2013-25 s 26
"En afrikansk fattigmanskarriär"
Paul Kagame föddes i Rwanda år 1957. Efter pogromer mot medlemmar av hans etniska grupp, tutsierna, flydde han vid fyra års ålder till Uganda där han växte
upp i ett flyktingläger. Efter skolan anslöt han sig till den grupp rebeller som leddes av Yoweri Museveni, dagens president i Uganda. I Rwanda regerade sedan 1973 Habyariama med sin folkgrupp hutus intressen i första rummet.
Efter militär vidareutbildning i USA i början av 1990-talet anslöt Kagame sig till tutsiernas rebellgrupp RPF. Under Kagames ledning lyckades RPF störta Habyariama och göra slut på folkmordet. I april valdes han till Rwandas president. Kagames sista mandat upphör enligt grundlagen år 2017.

Kina, Ghana
2013-25 s 27
"Kineser fast i Ghana för olaglig gruvdrift"
Myndigheterna i Ghana har gripit 168 kinesiska medborgare för illegal guldgruvdrift. De har arbetat illegalt i landet och de kommer att deporteras. Fler kommer att gripas tills alla illegala utlänningar i gruvbranschen kastats ut ur landet. Den illegala gruvdriften hotar landets grundvattentillgångar. Ghana är Afrikas näst största guldproducent efter Sydafrika.

Nigeria
2013-25 s 28-29
"Boko Haram anfaller skolor och dödar urskillningslöst"
Islamisternas milis i norra Nigeria anfaller skolor. Boko Haram ("Västerländsk skolning är synd") gerillan vill införa sharia-lagar och hindra all undervisning som förmedlar västerländsk kunskap. De vill att barnen bara ska besöka koranskolor.
Gruppen bildades 2002 av Muhammad Yusuf.
Under de senaste fyra åren har den islamistiska Boko Haram-milisen siktat in sig på skolor och bränt ner dem nattetid i sin strävan att införa sharialag i Nigerias norra del, som till större delen befolkas av muslimer.
Men under de senaste månaderna har gruppen trappat upp sin kampanj för att trasa sönder områdets utbildningssystem. Man anfaller skolor mitt på ljusa dagen och dödar lärare och studenter. De har kidnappat professorer och beordrat skolor att stänga igen samt tvingat tusentals elever att söka utbildning i säkra zoner som skyddas av trupper eller utanför regionen om de har råd med det.

Gambia
2013-25 s 30
"Sänkt bistånd till Gambias diktatur"
EU har beslutrat att skära ned på biståndet till Gambia på grund av regimens brutalitet gentemot befolkningen. Bland annat lät president Yahya Jammeh fängsla den före detta ministern Amadou Scattred Janneh på livstid för att olovligen sälja T-skirts utanför hotellen i Banjul. Gambia är en av världens fattigaste länder. Turismen har emellertid ökat dramatiskt sedan oroligheterna började i Nordafrikas arabländer.

Australien, Miljö
2013-25 s 31
"Öknen blommar"
Flera av jordens öknar och savanner har blivit grönare under de senaste 30 åren skriver forskare från Australien. Har de rätt innebär det att varningar för torka genom klimatförändringar är felaktiga.
Andra forskare har länge antagit att växthuseffekten kommer att fungera som konstgödsel för jordens växtlighet. Det bekräftas nu av ekologen Ronald Donohue och hans kollegor vidn forskningsorganisationen Csiro i Canberra, Australien.
Koncentrationen av koloxid som sedan 1982 ökat med 24 % har gett fler blomstrande öknar. Grönska i USAs, Sydamerikas och Afrikas öknar har ökat med 11 procent. Bilder från satelliter visar också att det inte har skapats några nya öknar under de senaste årtiondena.

The Sunday Times: "Deserts turn leafy in global greenhouse" (Bilder"
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Environment/article1268239.ece

http://www.agu.org/news/press/pr_archives/2013/2013-24.shtml
Elevated carbon dioxide making arid regions greener
AGU The American Geophysical Union