Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 04

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03           

Albanien
2013-04 s 4-5
"Hodjas offer kräver upprättelse"
Idag är omkring 2700 tidigare fångar I livet. De är förbittrade och utfattiga och har bara fått en bråkdel av det skadestånd de utlovats. Några har börjat kämpa för ett offentliggörande av den kommunistiska statens smutsiga hemligheter. Men styrande i Albanien, socialister och demokrater, visar mycket litet intresse av att bearbeta minnet av kommunisttiden. Eller att öppna arkiven.

Frankrike, Tyskland
2013-04 s 6
"Sprickor i den nyfranska romansen"
Förhållandet mellan Tyskland och Frankrike har lidit under den ekonomiska krisen. En attitydundersökning som gjorts inför 50-årsfirandet av Elysée-fördraget visar att fransmän betraktar Tyskland som arrogant och associeras med öl, Berlin, bilar, nazister och krig. Frankrike betraktas - av tyskarna som ett land med avundsvärda kulturella rikedomar befolkat av elitistiska livsnjutare.

Tyskland
2013-04 s 7
"Tjuvar härskar i skogarna"
När energipriserna stiger använder sig alltfler tyskar sig av vedeldade kaminer för att värma upp sina hus. Och stölderna av träd och ved ökar dramatiskt. Det är sällsynt att någon upptäcks och straffas.

Ryssland, Kultur
2013-04 s 8-9
"Bolsjojbaletten är en kloakbrunn"
Nyligen anfölls Bolsjojbalettens dansare och koreograf, Sergej Filin, med frätande syra. Än så länge vet ingen av vem eller varför. Det har stormat kring Bolsjojbaletten ända sedan Sovjettiden. Politiska tillsättningar och intern konkurrens har söndrat den inifrån. "Bolsjoj är en motbjudande kloakbrunn med folk som fraterniserar med dansare, biljettspekulanter och svarta börshajar och halvgalna fans som är beredda att bita sina idolers rivaler i strupen".

Spanien
2013-04 s 10
"Solig prognos - men spanjorerna tvivlar"
Obligationsräntan har sjunkit och tillväxten förväntas tillta senare under 2013 I Spanien. Men spanjorerna genomlider just nu en svidande lång period av rekordhög arbetslöshet på 26,6 %. Den offentliga servicen har minskat samtidigt som reallöner och pensionsnedskärningar gjort folk fattigare. Bara en av sex spanjorer har förtroende för premiärminister Mariano Rajoy. Själv har han tre år kvar på sin mandatperiod.

Holland, EU
2013-04 s 11
"Dijsselbloem, eurozonens nya ledare"
Lyhörd men beslutsam. Vänsterradikal men gammaldags. Den holländske finansministern har gjort en blixtkarriär till Eurozonens topp.
Jeroen Dijsselbloem hade bara varit Hollands finansminister i sex veckor när hans föreslogs som möjlig ledare för eurozonens beslutsfattande organ, att efterträda trotjänaren Jean-Claude Juncker som ledare för Eurogruppens finansministrar.
Han kommer från en av eurozonens få återstående länder vars kreditvärdighet har betyget AAA, och Holland är fast förankrat i det tyska lägret i egenskap av att rigoröst hålla fast vid fiskal disciplin.

Kazakstan
2013-04 s 12-14
"Massakern I Kazakstan ger bränsle åt folkets misstro"
Det chockerande mordet på 15 soldater i Kazakstan ledde till en tvivelaktig rättegång och chefen för gränsbevakningen avskedades.
Nu har hans reformvänliga ersättares död i en märklig flygolycka förvärrat misstron för landets regering.
Den 20-årige soldaten Vladislav Chelakh står i glasburen Rättssalen in Taldykorgan där de anklagade får ta emot sin dom. Domare Akhmetzhanov talar i blott tio minuter, men hans ord når ut över hela landet. Straffet blir livstid i arbetsläger.
Chelakh har anklagats för att ha mördat 14 av sina kollegor och en jägare vid en avlägset belägen postering på gränsen mellan Kazakstan och Kina.

Pakistan
2013-04 s 15
"Mord eller självmord"
Kamras Faisal dog under mystiska omständigheter när han utredde uppgifter som pekade på att premiärministern Raja Pervaiz Ashraf tagit emot mutor.
Fallet handlar om en stor upphandling som beställdes av regeringen 2009 och galled stödköp av el från 19 elkraftverk. Mer än 20 NAB-utredare anser att Faisal blivit mördad. Faisal var biträdande director för NAB, Nationella byrån för ansvarsskyldighet I Pakistan.

Indien
2013-04 s 16
"Gandhi slår mot makteliten"
Raul Gandhi håller brandtal mot den politiska eliten och korruptionen. Själv är han ättling till en av Indiens mäktigaste, politiska dynastier. Dagen efter det at than upphöjdes till vice ordförande I Indiens härskande Kongressparti, lovade Rahul Gandhi att få en ändring till stand I den rådande elitismen som dominerar Indiens politik.
Han vill bygga på landets ungdomar. Mer än två tredjedelar av den 1200 miljoner stora befolkningen är yngre än 35 år. "Det finns ett ungt och otåligt Indien som kräver starkare röst om nationens framtid".

Kina
2013-04 s 17
"Arbetskraften minskar - för första gången"
Kinas arbetsföra befolkning sjönk 2012, vilket markerar inledningen till en trend som kommer att accelerera och få djupgående konsekvenser för världens största ekonomi. Det är första gången så sker. Den framtida snabba tillväxten förmodas bromsa in. Det är svårt att finna kvalificerad arbetskraft särskilt till den arbetsintensiva intensive tillverkningssektorn. Kanske får vi snart se en genomgripande strukturförändring som innebär ökade loner, fler maskiner och robotar samt framställning av högkvalitative produkter.

USA
2013-04 s 18
Obama tar sikte på hårdare vapenkontroll"
Barack Obamas planer på att återinföra om skärpt kontroll av vapeninnehav. Förespråkarna för ökad vapenkontroll hoppas att den 16 januari 2013 ska bli en vändpunkt. Mordet på 26 människor, varav 20 små barn I en skola I Newtown, Connecticut, kom som en chock. Barack Obama har offentliggjort 23 federala dekret som inte kräver godkännande av kongressen. För andra förslag som att återinföra det förbud mot automatvapen som infördes 1994 men som upphävdes tio år senare krävs att kongressen röstar för. Där möter Obama starkt motstånd inte bara från oppositionen.
Det mest chockerande är att försäljningen av vapen har ökat drastiskt under de senaste veckorna. Och National Rifle Association har fått 250 000 nya medlemmar.

2013-04 s 19
"Sjuåring tog pistol till skolan"
Ett handeldvapen har hittats I ryggsäcken hos en sjuårig elev i en skola i Queens. Ett magasin med tio patroner hittades också. Pojken har två äldre halvbröder 21 och 27 år.

Mali
2013-04 s 23
"Biståndsarbetare lever farligt"
Blockerade vägar hindrar biståndsarbetaer att resa genom Mali. Av rädsla för att bli förväxlade med "fienden" vågar de inte heller använda bilar. Biståndet och hjälpen kommer ofta inte fram till sårade och nödställda flyktingar. För att dela ut livsmedel till undernärda barn måste de ta sig fram på mopeder eller gå till fots. Flera humanitära organisationer har återkallat alla personal och tvingats avbryta verksanheten I de mest utsatta områdena.

Afrika, Terrorism
2013-04 s 24-25
"Jihadisterna - den arabiska vårens baksida"
Gadaffi varnade för kaos om Väst störtade honom. Jihadister och rivaliserande etniska grupper skulle resa sig mot varandra. Den arabiska våren har fått allvarliga konsekvenser. Ett drömscenario för Al-Quaida och dess allierade.
När upproret höll på att sluka honom, varnade Libyens diktator, överste Muammar Gadaffi, för att kaos och heligt krig skulle hemsöka Nordafrika om han föll. Under den senaste tiden har Gadaffis galna profetia blivit bister verklighet.
I Mali kontrollerar jihadiststyrkor ett område dubbelt så stort som Tyskland. I Algeriet har en enögd islamistisk bandit genomfört en skamlös ockupation av en internationell gasanläggning. Eftersom dessa händelser inträffat bara fyra månader efter att en amerikansk ambassadör dödats i Libyen, har de bidragit till uppfattningen att Nordafrika - som ett sömnigt bakvatten för al-Qaida - nu är en farligt instabil zon som i mångt och mycket liknar Syrien. Detta är en allvarlig påminnelse om att det euforiska störtandet av diktatorer i Libyen, Tunisien och Egypten också kostat.
"Det är en av de mörkare sidorna av de arabiska upproren", säger Robert Malley, ansvarig för International Crisis Groups i Mellanöstern och Nordafrika. "Den fredliga arabiska våren kan ha skadat al-Qaida och dess allierade ideologiskt - men logistiskt, när det gäller porösa gränser, områden utan regeringskontroll, spridning av vapen, desorganiserad polis och säkerhet i alla dessa länder, har de varit en välsignelse för jihadisterna."

Kenya
2013-04 s 26-27
"Ett nervöst ödesval"
Kenya har en stark ekonomi med goda framtidsutsikter. Men presidentvalet kan innebära våldsamma konfrontationer och riskera stabiliteten - inte bara i Kenya utan i hela regionen.
Den 4 mars ska Kenyanerna rösta på en ny president som ska ersätta Mwai Kibaki, som suttit två perioder. Toppkandidaterna är Uhuru Kenyatta, son till Kenyas förste president och premiärministern Raila Odinga, som besegrades 2007. Uhuru Kenyattasom tillhör den dominerande Kikuyi-stammen har kallats till fen internationella domstolen I Haag I april, anklagad för att ha underblåst våldsamheterna efter valet 2007. Våldsamheterna vid förra valet drabbade landets ekonomi hårt.
Politiken är intimt förknippad med stamidentitet.
Kenya är en viktig allierad till Storbritannien och USA I bekämpningen av den globala terrorismen.

2013-04 s 28
"Attack på aktivist ökar spänningarna"
Misshandeln av ordföranden för sammanslutningen Kenyaner för Rättvisa och Utveckling väcker farhågor o matt de våld som präglade valet 2007 ska upprepas.
Den fjärde mars ska kenyanerna rösta fram en ny president, riksdagsledamöter och landshövdingar. Det är första gången sedan 2007. Då fick ett omtvistat valresultat folkstammar att vända sig mot varandra. Fler än 1200 människor dödades och hundratusentals tvingades fly från sina hem.

Chile
2013-04 s 29
"Ont nytt år I Chile"
Mapuchefolket kräver sina landområden tillbaka. Våld och hämndaktioner skakar Chile. Men det är svårt att finna en politisk lösning. Den grönskande Araucania-regionen I södra Chile har I århundraden varit hem för Mapucjefolket, en minoritet som är landets största ursprungsbefolkning. En lång rad chilenska regeringar har misslyckats med att skapa en övergripande politik för att lösa problem. En del mapucher har krävt politisk självständighet, vilket blir svårt då mapucherna är en minoritet även inom sin egen region.

Iran
2013-04 s 30
"Kvinnors rätt att resa begränsas"
Ett nytt förslag som ska presenteras för parlamentet innebär att ensamma kvinnor I Iran måste ha tillstånd av en nära anhörig för att resa utomlands. I dag kan ogifta kvinnor och män som är over 18 år lämna landet om de har pass.
Gifta iranska kvinnor måste redan idag ha makens tillstånd för att skaffa sig ett pass enligt 1979 års lagstiftning.

Irland, Vatikanen
2013-04 s 31
"Präst trotsar Vatikanen"
Den katolske präste, Tony Flannery, trotsar Vatikanen genom att bryta tystnaden om de repressalier och hot som Vatikanen utövat mot honom.
Han har öppet gått mot kyrkan genom att hävda ett den hierarkiska ordning av biskopar och präster inte var instiftad av Jesus och hans lärjungar, utan av män med maktambitioner. Vatikanen har avsatt honom men han vägrar att ta avstånd från sina åsikter.

Japan
2013-04 s 31
"Skynda dig att dö"
Finansminister Taro Aso i Japans nytillsatta regering har nyligen föreslagit att den japanska staten inte längre ska betala för livsuppehållande sjukvård. Han menar att vårdinsatserna för äldre människor dränerar Japans ekonomi. "Jag skulle hellre dö än leva vidare med vetskapen att den japanska staten tvingas betala för att hålla mig vid liv längre än nödvändigt", sa han vid ett sammanträde på Socialdepartementet. "Problemet kommer inte att lösas förrän de tvingas skynda sig att dö".