Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 05

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04          

Tjeckien
2013-05 s 4-5
"En oborstad bitvarg till president"
Han polariserar, han gormar, han stöter sig med folk: vänsterpopulisten Milos Zeman är Tjeckiens nye president. Denne 68-åring kommer visserligen att föra sitt land ut ur dess europeiska isolering, men inrikespolitiskt måste han ändå bli otrevlig.
"Bitvarg" kallas han av många - och det har inte bara att göra med hans längd - två meter - och midje­mått. Milos Zeman, Tjeckiens nye president, uppträder gärna i skjortärmarna.
I valkampanjen satsade han hårt på nationalistiska tongångar. Zeman angrep häftigt sina rivaler. Schwarzenberg hade - och det var inte första gången - beskrivit fördrivandet av tre miljoner sudettyskar ur dåvarande Tjeckoslovakien efter andra världskriget som orättfärdigt.
Sig själv har Zeman en gång utnämnt till "förmodligen den europeiske politiker som provocerar mest."

EU, samhälle
2013-05 s 5
"Hotell Mamma"
2011 levde mer än 50 % I åldrarna 25 - 34 år I Grekland, Bulgarien, Slovakien och Malta fortfarande I sina föräldrars hem. I Portugal, Italien, Ungern och Rumänien var det 40 %. I EUs nordligaste medlemsstater är det tvärtom, I Finland, Sverige och Danmark är det bara 5 % i åldrarna 25 - 34 år som ynnar sig lyxen att bo kvar hemma hos mamma.
Nationer med en hög andel katoliker visar upp en särskilt hög siffra med ungdomar som ännu inte lämnat föräldrahemmet.

Polen, Vatikanen, Religion
2013-05 s 6-7
"Legendarisk kardinal död"
Kardinal Jozef Glemp, som var andlig ledare för Polens romerska katoliker under 25 år och hjälpte till att lotsa landet genom en historisk övergång från kommunism till demokrati 1989, avled i förra veckan vid 83 års ålder. Dödsorsaken var lungkancer.
Jozef Glem utsågs till Polens primas av sin landsman påven Johannes Paulus II och blev representant för 34 miljoner katoliker som utgjorde ca 95 procent av befolkningen. Kardinal Jozef Glemp anklagades ofta för att vara antisemit.

Italien
2013-05 s 8
"Neapel kan avgöra valet"
Att vinna över det hav av missnöjda väljare från Italiens fattiga söder och Neapel kan vara nyckeln till stora valframgångar. Det har historien visat förut.
Utanför klubben på de smala gränderna i stadens nedslitna spanska kvarter, som är ökända som tillhåll för klanerna som tillhör Camorra-maffian, sitter Roberto.
"Jag tänker inte rösta", säger han. "Välfärdssystemet fungerar inte, de allmänna kommunikationerna är ett kaos. Folk har inte mat på bordet. Ingenting funkar!"
För Roberto har förre premiärmi­nistern Silvio Berlusconi byggt ett berg av tomma löften, medan hans efterträdare Mario Montio kanske förhindrat att landet störtat i avgrunden som Grekland "men han har inte räddat landet".
Ilskan och desperationen I Neapel, landets tredje största stad är märkbar. Rörelsen Fem stjärnors Beppo Grillo tanker utnyttja detta.

Norge
2013-05 s 10-11
"Gisslandramat skrämmer Norge"
Olja och gas har gjort Norge till ett av världens mest välmående länder. Men det dödliga gisslandramat i Algeriet har piskat upp en debatt om hur långt landets oljebolag bör gå i jakten på resurser och vinster.
De senaste dagarna har energijätten Statoil bekräftat att fyra av de fem anställda som saknades efter att islamistiska militanter i januari anföll en gasanläggning i Amenas, nära Algeriets gräns mot Libyen, hittats döda.
Sedan Phillips Petroleum1969 hittade olja i Ekofisk-fältet i Nord­sjön, har allt fler norrmän avstått från traditionella jobb som fiskare och sjömän för arbeten som mekaniker och ingenjörer inom oljeindustrin, och inte bara hemma i Norge, utan även i Mexikanska golfen och Nigeria. Austrheim's borgmästare, Per Leroy, 55, förstår mer än väl hur mycket denna industri betytt för området och för landet.

USA
2013-05 s 12-13
"Inbördeskriget om preventivmedel"
I en strid ström av rättsprocesser ifrågasätts den nya bestämmelsen att arbetsgivare ska inkludera preventiv medel I de anställdas sjukförsäkringar.
Obamas nya lag säger att företag fullt ut måste täcka alla "kontraceptiva metoder och steriliseringsförfaranden". Undantag erbjuda emellertid för "religiösa arbetsgivare".
Enligt det första författningstillägget får inte kongressen "stifta någon lag som inte respekterar etablering av en religion eller förhindra fri religionsutövning".

2013-05 s 14
"Sarah Palin lämnar Fox News"
Efter tre år som politisk commentator I Fox News lämnar Alaskas fd governor Sarah Palin den konservativa TV-kanalen. Sarah Palin som var den republikanske presidentkandidaten John McCains vicepresidentkandidat vid valet 2008 är fortfarande något av en hjältinna för många konservativa amerikaner I den sk Tea Party rörelsen. Men det är en stjärna vars ljuskraft har minskat. Således framträdde hon inte på republikanernas nationalkonvent I Tampa förra året då Mitt Romney nominerades som presidentkandidat.

Guatemala
2013-05 s 15
"Diktatorn åtalas för massmord"
José Efrain Rios, diktatorn som styrde under en av de blodigaste perioderna I Guatemalas historia av inbördeskrig, stalls inför rätta. Han anklagas för att ha get order om mord, tortyr och tvångsförflyttning av tusentals maya-indianer. Allt I avsikt att eliminera stödet för vänstergerillan I landet. Åklagaren hävdar att den forne diktatorn José Efrain Rios ville utrota ixil-folket eftersom det stödde de gerillakrigare som förde krig mot staten.
I dag befinner sig Guatemala I en våldsam strid mot tungt beväpnade drogkarteller vilka tagit över delar landet.

Iran
2013-05 s 16-17
"Falska bloggar I Iran driver förtalskampanjer mot journalister I exil"
Iran försöker genom omfattande förtalskampanjer och även dödshot avskräcka iranska journalister som lever i exil. Aktivister med kopplingar till den islamiska republiken har på Internet fabricerat nyheter, klonat Facebook-konton och spridit anklagelser om sexualbrott av landsförvisade journalister, samtidigt som säkerhetstjänstemäns trakasserier av familjemedlemmar som är kvar i Iran har intensifierats.
Tillsammans med dussintals iranska journalister har personal på BBCs persiska avdelning i London utsatts för vad som verkar vara ett av myndigheterna sponsrat angrepp med syfte att misskreditera reportrar i den iranska allmänhetens ögon.
Programmet BBC Persian är popular I Iran och miljontals tittare tar emot sändningarna genom olagliga parabolantenner uppsatta på hustaken.

Israel
2013-05 s 18-19
"Israel får ny politisk stjärna"
Många från medelklassen röstade I parlamentsvalet på Yair Lapid, en stilig, polerad, fd journalist, I protest mot stigande priser på gas, lägenheter och t o m på Keso.
Lapids nya centerorienterade parti, Yesh Atid har chockat det politiska etablissemanget genom att vinna 19 av riksdagens 120 stolar och därmed bli Israels näst största politiska parti och samtidigt en viktig samarbetspartner åt premiärminister Benjamin Netanyahu vars valresultat var mindre bra.
Många ser Lapids framgångar som en seger för sekulära judar under en period av konflikter med ultra-ortodoxa judar om landets tillgångar och religiös mångfald.

Nordkorea
2013-05 s 20-21
"Sanktioner mot Nordkorea uttryck för hjälplöshet"
Även under den nye makthavaren Kim Jong Un förblir Nordkorea oberäkneligt. På de nyaste besluten från FNs säkerhetsråd, om att utvidga sanktionerna mot det utarmade landet, reagerade Pyongyang med att tillkännage att de skulle spränga en atombomb. Det skulle bli det tredje kärnvapenprovet I det utarmade och uthungrade landet. Hotet kan ses som ett svar på att nu även Kina uttalat sitt stöd för sanktioner mot Nordkorea.
Men de senaste straffåtgärderna mot Nordkoreasaknar egentligen innehåll de är snarare uttryck för hjälplöshet.

Kina
2013-05 s 22
"Protestdans mot uteblivna löner: Kinesiska arbetare kör Gangnam-style"
För att sätta fokus på obetalda löner valde kinesiska arbetare att dansa Gangnam Style utanför den nattklubb de själva byggt. Förhalning av betalningar är mycket vanliga särskilt inom byggbranschen och många arbetare slutar utan pengar på fickan när deras chefer får ekonomiska problem och flyr.

Pakistan
2013-05 s 23-25
"Karismatisk präst rör om I grytan"
Religiösa ledare, rättsväsendet och armén utmanar Pakistans korrupta politiker. Tahir ul Qadris samlar hundratusentals anhängare till massmöten.
Tahir ul Qadri är en populistisk andlig ledare som plötsligt har dykt upp på den politiska scenen i Pakistan. 50 000 flaggviftande anhängare tog sig till Islamabad i färgglada bussar, lastbilar och bilar.
Det var en stark bedrift. Stora demonstrationer är vanligtvis förbjudna i Pakistans strikt kontrollerade huvudstad - senast man hade en så stor demonstration var på 1980-talet. Den här demonstrationen var fredlig, väl organiserad och bevakades utan uppehåll av TV, vilket bidrog till känslan att den 61-årige Tahir ul Qadri skakade om i den nationella politiken. Tahir är sufist, en moderat religiös ledare.

Indien
2013-05 s 26
"Indisk varning för atomkrig"
Indiska regeringstjänstemän uppmanar boende i konfliktdrabbade Kashmir att vara beredda på ett eventuellt kärnvapenkrig. Spänningen mellan de båda kärnvapenmakterna Indien och Pakistan ökar och nu råder man befolkningen att bygga bombsäkra källare samt att lagra mat och vatten.
Uppmaningen sammanföll med de mest våldsamma striderna mellan Indien och Pakistan som Kashmir har skådat sedan 2003 då vapenvilan undertecknades. Tre pakistanska och två indiska soldater har dödats. En av de indiska soldaterna återfanns utan huvud. Nyheten om stympningen gjorde indierna rasande.

Peru
2013-05 s 27
"Ekonomin blommar - medelklassen gror"
Peru är en av de snabbast växand ekonomierna I Sydamerika. Med högre löner och store utbud växer en medelklass fram. Som shoppar - och locker nya investerare. På senare år har Asiens växande efterfrågan på koppar och guld stärkt tillväxten I Peru. 39 månader I rad, senast 6,7 %.
Antalet människor som lever på 2 dollar per dag har halverats de senaste 10 åren till idag 28 %. Problemet är att en stor del av ekonomin är informell - läs "svart" - och undantagen beskattning. Valutan är starkare än på 16 år och kan ge exportproblem.

Kongo
2013-05 s 28-29
"Kongo-kris understryker sambandet hunger och konflikt"
Konflikter och krig är jokrarna I kampanjen mot hunger och redan på att vältra över området norra och södra Kivuprovinserna I en katastrof I östra delarna av republiken Kongo. Området är kroniskt instabilt - ett arv från 1994 års folkmord I Rwanda. I FNs index över mänsklig utveckling rankas Kongo sist av alla länder. Trots landets överflöd av naturresurser och potentiell välfärd så är hungersiffrorna I Kongo skrämmande. Enligt Unicef är 5,5 miljoner barn kroniskt undernärda. Som vuxna kommer dessa att bli mindre produktiva och ha dålig hälsa.

Afrika, Niger, Frankrike, terrorism
2013-05 s 30
"Fransk militar I Niger"
Särskilda enheter ur franska armén ska bevaka den statliga energikoncernen Arevas urangruvor I Niger. Islamister har efter den franska interventionen I Mali hotat att angripa franska anläggningar I Sahel-området som I Algeriet. Areva är den största enskilda investeraren I Niger och har 2700 anställda I landet. Koncernen planerar att öppna en ny urangruva I Imouraren.

Tyskland, terrorism
2013-05 s 31
"Misstänkta al-Quaida medlemmar dömda"
Två män, misstänkta för att vara medlemmar I al-Quaida har dömts till långa fängelsestraff mellan 7 och 10 år I Berlin. Domaren ansåg det bevisat att de fått vapen- och sprängämnes utbildning I gränsområdena mellan Afghanistan och Pakistan. För att samla in pengar och "vara beredda för operationer" återvände de till Europa" I januari 2011.