Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 31

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30     

Spanien
2013-31 s 4-5
"Den spanska politikens mäktigaste kvinna"
Politiska bedömare i spanska Madrid tror att Soraya Sáenz de Santamaría blir Spaniens nästa premiärminister. Den 42-åriga juristen har gjort kometkarriär och lyckats hålla sig utanför alla politiska skandaler. Hon har tagit städjobbet och belönats med posten som vice minister. Nu väntas hon ta över efter Mariano Rajoy.
Samtidigt som anklagelser om illegal partifinansiering blir alltmer besvärande för den spanske premiärministern Mariano Rajoy, så har hans 42-åriga vice premiärminister gått fri från anklagelserna
Protesterna var ett svar på den "dubbla bokföring" som partiets före detta skattmästare, Luis Bárcenas gjort sig skyldig till. Hans agerande, som avslöjats av spanska tidningar, har också dragit in Mariano Rajoy, liksom partisekreteraren, andra före detta ministrar och prominenta konservativa politiker i härvan.
Varför har Rajoy till exempel fortsatt att betala ut en hög månadslön till Bárcenas som redan för tre å sedan tvingades lämna sin post?

Frankrike
2013-31 s 6
"Burkaförbudet i Frankrike"
Det behövdes bara två nätter av upplopp i en enda stad, Trappes, för att sätta hela Frankrike i gungning i juli 2005. Trappes har en stor muslimsk befolkning och har varit ett tillhåll för hårdför salafistisk islam. Många franska kvinnor som är muslimer godkänner förbudet mot burka efter det inte är tradition i norra Afrika med sin histoiska anknytning till Frankrike. Mycket få kvinnor bär burka i Frankrike. 2011 stoppades bara 423 kvinnor med burka.

Ungern
2013-31 s 8-9
"Ungersk tystnad om mord på romer"
För fem år sedan mördade högerterrorister sex romer i Ungern. Nu går rättegången mot förövarna mot sitt slut. Men den politiska eliten har inte uttryckt någon sympati för offren och en stor del av allmänheten är helt ointresserad av frågan. Den 29 februari 2009 satte högerextremister eld på Róbert Csorba's hus och sköt familjens medlemmar när de försökte lämna huset. Far och son dog. Modern och dottern överlevde, modern med smärre skador, dottern mer våra skador.
Varje dag tänker Csorba på hur hon fann sin son Róbert blödande i snön och hur senare hennes sonson Róbi bars in i hennes hus. Fyra och ett halvt-åringens livlösa kropp var späckad med hagel.
Den isolerade byn Tatárszentgyörgy ligger 55 kilometer söder om Budapest.
Sex månader senare, i augusti 2009, greps gärningsmännen. De var fyra fanatiska högerextremister från staden Debrecen. Sedan 2008 tros de ha mördat sex romer och allvarligt skadat 55 människor, nästan alla av dem romer.
Rättegången har hållits hemlig av nationella säkerhetsskäl. Det verkar som om den ungerska regeringen vill få ett slut på denna pinsamma historia.

Rumänien
2013-31 s 10
"Mästerverk på avvägar och en väv av lögner"
Radu Dogaru ska ha stulit berömda konstverk i Rotterdam. Målningarna av Picasso, Monet, Matisse och andra moderna mästare, var värda tiotals miljoner dollar. Han hade länge försökt hitta en köpare. Nu meddelade han sin medbrottsling Mihai Alexandru Bitu att köparen Serghei Cosma var beredd att betala. Vad de inte visste var att Cosma samarbetade med det rumänska åklagarämbetet. Radu Dogare fick nys om att hans mobil var avlyssnad av polisen. Konstverken gömdes på okänd plats att Dogarus mor säger att hon bränt upp dem. De kan finnas i Carcaliu, en by som bebos av tysktalande så kallade gammeltroende som inte vill ha kontakt med utomstående.

A Trail of Masterpieces and a Web of Lies, Leading to Anguish
http://www.nytimes.com/2013/07/27/world/europe/a-trail-of-masterpieces-and-a-web-of-lies-leading-to-anguish.html?pagewanted=all

Romanian Denies Burning Stolen Art
http://www.nytimes.com/2013/07/23/world/europe/romanian-says-her-tale-of-burning-art-treasures-was-a-lie.html

EU, Teknik
2013-31 s 11
"Hur säkra är Europas järnvägar"
Den uppmärksammade tågurspårningen i den spanska staden Santiago de Compostela som ledde till döden för 78 passagerare och mer än 130 skadade är den värsta i Spanien på 40 år. Så hur säkra är egentligen Europas järnvägar? Det första stället där man kan få svar är en tågsäkerhetsrapport från Europeiska järnvägsbyrån (ERA) som publicerades tidigare i år. Storbritannien räknas som säkras tillsammans med tre andra europeiska länder.
Självmord som rapporteras vid sidan om olycksoffer utgör hela 69 % av alla järnvägsolyckor. I snitt åtta självmord per dygn. Bara 11 % av alla dödsfall inom järnvägsnäten i Sverige utgörs personer på tågen, passagerare och personal. Säkerheten för passagerare i tåg är tre gånger högre än i buss eller bil. Den minsta risken är flygtransporter.

2013-31 s 12-14
"Chockvåg genom Europa efter Snowdens avslöjande"
Till juni i år tycktes Obama-administrationen inte ha en bättre vän i Brüssel än Sean Kelly. Kelly är en konservativ irländare i Europaparlamentet. Han hyllades i maj av en av de största lobbygrupperna inom den digitala industrin för att han sett till att EUs nya lag för skydd av personuppgifter blivit mer företagarvänlig än fruktat - vilket var en viktig sak för både Washington och amerikanska teknologiföretag.
Men nu ger Kelly sitt stöd till åtgärder som USA:s underrättelsetjänst desperat har försökt att avvärja i åratal, nämligen ett tillägg till EU:s skydd för personuppgifter som skulle förhindra amerikanska teknologigrupper i Europa från att dela med sig av personuppgifter till amerikanska myndigheter. - Jag tror att vi bör inta balanserad hållning som skyddar konsumentens rättigheter och industrins behov, säger Kelly till Financial Times under ett besök i Washington.
Snowdens avslöjanden har sänt en chockvåg genom Europa. Det främsta hotet är Prism, hörnstenen i Obamas underrättelseverksamhet.

Grekland
2013-31 s 15-17
" Greklands regeringschef sätter demokratin ur spel"
Gång på gång har man kringgått demokratin genom att utnyttja paragraferna i författningen som bara ska kunna åberopas i exceptionella nödsituationer. På detta sätt har man kunnat förhindra lagliga strejker. Och kunnat driva igenom kontroversiella beslut genom att ignorera parlamentet och representanterna för de stödpartier som ingått i den bräckliga regeringskoalitionen. Ett flagrant exempel är nedsläckningen av den statliga radio- och TV-kanalen ERT. Nästa exempel kom den 26 juli då regeringschefen, högerledaren Antonis Samaras meddelade att han avser att driva igenom det av Trojkan beställda besparingspaketet genom ett regeringsdekret.

2013-31 s 17-19
"Greklands samhällsnyttiga TV går under jorden"
Den befarade regeringskrisen uteblev genom att Greklands regeringschef satt de demokratiska spelreglerna ur spel.
Greklands public service-kanal ERT har släckts ned, men i stället för att försvinna har den gått under jorden. Samtidigt försöker Antonis Samaras regering att bygga upp en ny kanal, fri från det förmyndarskap som plågade den gamla kanalen.
Sökandet efter en framtid för Greklands allmännyttiga TV är komplicerat.
Att finna den gamla statliga TV-stationen är mycket lättare. ERT-byggnaden i centrala Aten är nu täckt med affischer från anställda som i princip har ockuperat sin arbetsgivare i mer än en månad. De vägrar att godta premiärminister Antonis Samara ensidiga nedsläckning av ERT. Vilket inneburit att 2700 personer förlorat sina jobb. Tidigare mindre försök från regerings sida att reformera ERT möttes av våldsamma protester av fackföreningarna. Inga rationaliseringar här inte trots att pengarna saknats sedan länge.

Turkiet, Syrien
2013-31 s 20
"Ankara talar med de syriska kurderna"
Turkiet byter taktik och börjar prata med kurderna
En företrädare, Salih Muslim, från det tongivande kurdiska partiet i norra Syrien, PYD, har besökt Turkiet. Turkiet vill öppna en dialog för att förhindra att de syriska kurderna bildar en autonom region. Gränsen mellan Syrien och Turkiet som är 90 mil gång bebos av kurder i majoritet. Detta skulle nämligen stärka PKK i Turkiet. PYD är systerparti till PKK. Mellan de båda finns en historia av nära band och släktskap.
De turkiska kurderna anklagar Ankara för att stödja Nusra rebellerna mot PYD-soldater i Syrien.

Syrien
2013-31 s 21
"Rebellerna väntar på effektivare vapen"
Syriska regeringstrupper tog i måndags kontroll över ett viktigt område i Homs och tilldelade därmed de belägrade rebellerna en strategisk förlust för oppositionen. Mycket tack vare stöd från Iran och Libanons Hizbollah. Nu är det bara en fråga om tid innan andra områden också faller. Regeringstrupperna har tillskansat sig full kontroll över staden Homs.
Nu väntar rebellerna i sin tur på effektivare vapen för att slå tillbaka.

USA, Egypten
2013-31 s 22
"Missnöjt USA stoppar leverans av nya plan till Egypten"
Obama har stoppat leveransen av jaktplanet F-16 till det egyptiska flygvapnet av missnöje med den kaotiska situationen i landet. Som kännetecknas av fortsatt våld, arresteringen av president Morsi och andra ledare för Muslimska Brödraskapet.

Tunisien
2013-31 s 23-24
"Tunisien hävdar att lönnmord har länkar till Al Qaeda"
Tunisiens regering beskyller en extrem islamistisk cell med anknytning till Al Qaeda för lönnmordet på en av ledarna för den politiska oppositionen och man har identifierat en huvudmisstänkt som den person som också lönnmördade en annan talesman för oppositionen i februari. Man säger att samma automatvapen användes vid båda morden.
Inrikesminister Lotfi Ben Jeddou framhöll detta alltmedan indignationen svämmade över alla bräddar efter dödsskjutningen av Mohamed Brahmi, en liberal politiker. Han sköts ihjäl utanför sitt hem förra en vecka sedan. Hans hustru och barn blev vittne till mordet.
Allmänne åklagarens kontor säger att obduktionen visar att den 58-årige Mohamed Brahmi träffats av 14 skott från ett 9 millimeters vapen. Sex skott i den övre delen av kroppen och de övriga i hans vänstra ben.
Regeringen har tidigare kritiserats för att man inte lyckats finna de som bar ansvaret för lönnmordet i februari på en annan oppositionspolitiker, Chokri Belaid, och är nu pressad att komma med svar.

Nepal
2013-31 s 25-27
"Framgångssaga står och stampar"
I ett andra försök ska Nepal få en ny författning. Om partierna kan enas denna gång är oklart. Knäckfrågan handlar om att ge missgynnade grupper en starkare ställning genom federala strukturer. Politisk apati har brett ut sig. Nepal hankar sig fram i ett rättsligt vakuum. Nepals övergångsregering har annonserat val till en ny konstituerande församling den 19 november. Den ska fungera som Parlament efter det att den antagit en ny författning. Den stora knäckfrågan är decentraliseringen av makten. I Nepal lever över hundra olika etniska och religiösa grupper och kaster. Cirka 80 % är hinduer och knappt 10 är buddister. 30 % av befolkningen består av Bahun och Chhetri, det vill säga hinduer av den högsta kasten. Sedan monarkins avskaffande 2008 har de missgynnade grupperna stärkt sitt självförtroende. De starkaste av dessa tillhör Madhesi, som utgör knappt hälften av befolkningen. Även Daliterna, de oberörbara, det understa skiktet i kastsystemet, som utgör 13 % vill ha mer inflytande.
I den konstitutionella församlingen har maoisterna majoriteten.
Den politiska instabiliteten skadar landets näringsliv enormt. Investeringsklimatet är dåligt, arbetslösheten är låg och flera nepaleser lämnar sitt land för att söka lyckan i Gulfstaterna.

Demokratisierung in Nepal: Eine ins Stottern geratene Erfolgsgeschichte
http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/eine-ins-stottern-geratene-erfolgsgeschichte-1.18122588

Kuba, Internet
2013-31 s 28-29
"Skyhöga priser håller kubanerna borta från Nätet"
Den 4 juni öppnade Etecsa, statens telekomföretag 118 internetsalonger runtom i Kuba. Men det kostar en veckolön för en statlig arbetare att koppla upp sig en timme! Kubas begränsade tillgång till Internet är en källa till gnagande missnöje bland kubanerna. Miljontals kubaner har aldrig varit online.
Antalet bredbandsprenumerationer på Kuba är 1 på 2500 invånare, lägre än på Haiti och i Sudan.

Forskning
2013-31 s 31
"Längd och cancer"
Långa människor löper större risk att få cancer än korta. Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha undersökt 20 928 cancerpatienter.
Längden i sig anses inte utgöra orsaken utan nöjligen de hormoner och andra faktorer som har med växt att göra. Undersökningen gjorde på kvinnor men liknande forskning på män har gett samma resultat.
Researchers found that for every 10-centimetre increase in height, there was a 13 percent increase in risk of developing any cancer.

What does your height have to do with cancer?
http://all4women.co.za/health-and-wellness/health-news/what-does-your-height-have-to-do-with-cancer.html
According to study published in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, the taller a postmenopausal woman is, the greater her risk for developing cancer.