Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 09

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08   

EU, Finanskrisen
2009-09 s 3-4
"En för alla, alla för en"  hela artikeln
Krisen sprider sig och solidaritet är ett måste, säger Europas ledare. Sex länders ledare träffades för att nå fram till en gemensam ståndpunkt inför G20-ländernas möte i London i april. Det var ledarna för Frankrike, Storbritannien och Tyskland, liksom Spanien, Holland och Tjeckien i egenskap av ordförandeland i EU. De oroas av den ekonomiska smitta som snabbt sprider sig i Östeuropa men också i euroländerna. Störst ansvar kommer Tyskland att ta i egenskap av landet med unionens starkaste ekonomi.

FN, Nato
2009-09 s 4
"Snart rullas de röda mattorna ut igen"
G8 och G 20 står på schemat. Gordon Brown och Silvio Berlusconi ska leda arbetet att komma till rätta med världens problem. Brown kommer att leda G20-gruppens möte i London i april och Berlusconi ett G8-möte i juli på en liten ö utanför Sardinien. Italien förbereder ett andra mini G-20 efter den andra dagen av G-8. Då deltar också ledarna för Brasilien, Kina, Indien, Mexiko och Sydafrika (G 5). Egypten får också gäststatus. Libyens ledare, överste Muammar Ghadaffi, som är Afrikanska unionens nuvarande ledare är också inbjuden till Italien.

Frankrike
2009-09 s 5
"Fransmännen undviker helst risker"
Fransmännen har traditionellt en skeptisk syn på entreprenörskap. Nu har Paris stiftat en ny lag som ska ändra på det. Den ska förenkla och stimulera startandet av nya företag. Enligt den kan vem som helst gå ut på Internet och på 15 minuter börja starta en egen verksamhet utan att förlora existerande skattefinansierade pensioner, arbetslöshets understöd eller andra förmåner. De nya entreprenörerna behöver inte börja med att betala in tusentals euro till socialförsäkringar, utan staten kräver ingenting förrän verksamheten går med vinst och då gynnas "auto-entreprenören" av generösa skattelättnader. Regeringen räknade med att 200 000 skulle bli egenföretagare innan årets slut men redan i februari har 62000 registrerat sig. En orsak till fransmännens pessimistiska attityd gentemot affärer är att de flesta karriärpolitiker har föga erfarenhet av affärer. En annan orsak är att undervisningen i ekonomi i franska skolor ofta är ideologiskt färgad och lägger stor tonvikt vid sociala problem kopplade till ekonomin. "Tanken att kapitalismen är förfärlig är tydlig bland lärarna" säger Marc Lazar, författare till boken "Kommunismen: En fransk passion". Den nya lagen ska hjälpa till att ändra attityder. Fler ska följa president Nicolas Sarkozys mantra: "Arbeta mera och tjäna mera!".
Original artikel i Newsweek eller läs den här.

Spanien
2009-09 s 6
"Som en judaskyss"
Korruption och inre strider undergräver Spaniens förr så stolta Folkparti (PP). PP är involverat i en rad minst sagt pinsamma skandaler. Partiledaren Mariano Rajoys ledarskap är starkt ifrågasatt. Tidningarna pratar om mutor och förmåner till lokala och regionala partifunktionärer. Som en Judaskyss, så betecknar den spanska folkpartiets (PP) grundare Manuel Fraga den behandling som partiet fått både från egna och utomstående.

EU, Balkan, Serbien
2009-09 s 6-7
"Snaran dras åt runt Mladic"
Belgrad meddelar att myndigheterna där har intensifierat sökandet efter misstänkta krigsförbrytare och utökat samarbetet med västerländska underrättelsetjänster trots att den serbiska regeringen tvingas betala ett högt politiskt pris för sådant samarbete genom att förfölja en person som alltjämt betraktas som en hjälte av många serber. Infångandet av Ratko Mladic, den bosnienserbiske general som är efterlyst misstänkt för krigsförbrytelser, är det största kvarvarande hindret för att Serbien ska bli officiellt kandidatland till EU. Nederländerna har sagt att en ansökan inte kan behandlas förrän Mladic har utlämnats till krigstribunalen i Haag som pressar på Belgrad om att utlämna också Goran Hadzic, som misstänks för mord på kroater 1991-93.

EU, Tjeckien
2009-09 s 8
"Klaus jämförde EU med diktatur"
President Vaclav Klaus i Tjeckien har länge varit en av EUs mest ihärdiga kritiker. Han går till anfall så fort ett tillfälle erbjuds, och just nu har han som ordförande i EU en idealisk plattform för att vädra sina idéer. I ett anförande inför EU-parlamentet förra veckan anklagade Klaus EU för att vara ett odemokratiskt och elitistiskt projekt jämförbart med sovjettidens diktaturer, som förbjöd fria tankar. Hans tal framkallade burop från många lagstiftare samtidigt som han fick applåder från en minoritet nationalister. Hans kritik uppskattas i en del länder vars medborgare fruktar att en starkare union inkräktar på den nationella suveräniteten. Tjeckiska regeringsrepresentanter skyndade att tona ner Klaus uttalanden.

EU, Östeuropa, Finanskrisen
2009-09 s 8-9
"Östeuropa kan inte betala räkningen"  hela artikeln
Ända sedan Berlinmuren föll har länderna i Östeuropa varit viktiga allierade till USA. De har anammat kapitalism av amerikanskt snitt och tagit stora lån i västeuropeiska banker för att finansiera sin utveckling. Nu är det dags att betala räkningen. Utvecklingsboomen som förvandlade Polen, Ungern och andra före detta sovjetiska satellitstater till heta marknader är nu på väg att kollapsa med följder både för Västeuropa och USA. Krisen har tvingat Internationella valutafonden att rycka in. De senaste månaderna har fonden lånat miljarder till Ukraina, Island, Ungern och Lettland. Regeringarna har minskat sina utgifter i takt med att valutorna försämrats vilket lett till en våg av allt våldsammare protester i hela regionen.

EU, Vitryssland
2009-09 s 11
"Vitryssland ställs inför ultimatum"
EU har varnat Vitryssland för att landets möjligheter till närmare samarbete kan blockeras om regeringen i Minsk erkänner de separatistiska regionerna Sydossetien och Abchazien i Georgien. EUs initiativ "Östligt partnerskap" går ut på att erbjuda handelsmöjligheter, ekonomiskt stöd och konsultationer angående säkerhet samt att främja integrationen i länder som Ukraina och Moldavien. Vitrysslands bristande respekt för mänskliga rättigheter och dess nära band till Moskva komplicerar relationerna med EU.

EU, Kroatien, Slovenien
2009-09 s 11
"Irriterande gränstvist"
EUs utrikesministrar vill hjälpa till att lösa en gränstvist som hotar att blockera Kroatiens ambitioner att bli medlem i EU. Dispyten handlar om herraväldet i Piranbukten som är en vik i norra Adriatiska havet som delas av Italien, Slovenien och Kroatien. Slovenien, vars kust blockeras av de två större grannarna kräver att Kroatien ska ge landet en kanal ut till öppet hav.

Kina, Tibet
2009-09 s 12
"Tibet stängs för utlänningar"
Den kinesiska regeringen Har i all tysthet hindrat utländska turister från att komma in i Tibet inför 50-års-minnet av det tibetanska upproret mot kinesiskt styre. Resebyråer har uppmanats att inte arrangera turistresor i Tibet förrän efter den 1 april.

Pakistan
2009-09 s 12
"Ett-noll till talibanerna"
Extremisterna i Pakistan har vunnit ännu en seger. Talibanstyret legaliseras i den bördiga Swatdalen, ett tidigare mycket populärt turistmål bara 16 mil från huvudstaden Islamabad, i utbyte mot en fredsöverenskommelse med vapenvila med regeringen. De militanta får fria händer att införa sharialag i regionen. Talibanerna har stuckit ett 70-tal flickskolor i brand, bannlyst försäljningen av DVD, slätrakning och kritik mot talibanerna. Minst 1200 civila har dött i våldshandlingar och strid och inemot en halv miljon människor har flytt regionen. I stället har talibaner från andra laglösa stamområden flyttat in vilket gör Swatdalen till en plantskola för jihadister som vill utvidga området för sharialagen.

Ryssland, Kaukasus
2009-09 s 13-14
"Norra Kaukasus utmanar den ryska centralmakten"
Folkliga protester, mordattentat och polisoperationer mot "extremister". Gatudemonstrationerna i protest mot en ny skattekommissionär i Dagestan åskådliggjorde den ryska statens problem i norra Kaukasus, där extremistiska grupper skapar osäkerhet. Därtill kommer ett antal gränskonflikter. I Dagestan finns ett dussintal nationaliteter. Lesgierna från regionens södra del är en av de fyra största och mest inflytelserika. En etniskt grundad, vänskapskorrupt ämbetsfördelning mellan olika klaner håller ihop landet. Dagestans president Alijev som tillhör folkslaget Avarerna står under hård press och klara av denna provinsiella fars. I Dagestan är det alltid storleken på insatsen, eller mutan, inte meriter, som är avgörande för vem som får vilken offentlig post. Sakkunskap spelar en underordnad roll. Dagestan är också utsatt för extremistiska konspirationer. Rädslan för islamistiska attentat är stor.

Irak
2009-09 s 115
"Iraks kurder är inte glada"
Den irakiska centralregeringens starka ställning oroar kurderna. Iraks kurder har marginaliserats i den irakiska politiken. Iraks premiärminister, al-Maliki, har till exempel bestämt att kurdiska visum inte längre godkänns. Utlänningar som kommer in via den kurdiska regionen utan att ha centralmaktens visum kan gripas och deporteras. Maliki ifrågasätter kurdernas rätt att kontrollera vissa omstridda områden och vill ändra lagarna. Kurderna vill fortfarande ha en folkomröstning om vem som ska bestämma i den delade gränsstaden Kirkuk men denna skjuts ständigt på framtiden. Här har motsättningen mellan kurder och araber ökat. Kurdernas politiska ställning har försvagats av stridigheter inom Kurdistans patriotiska förbund (PUK) som leds av Iraks president, Jalal Talabani. Den kurdiska regionens premiärminister, Nechirvan Barzani, brorson till Kurdistans president, har lyft fram risken för ett krig mot Iraks araber.

USA
2009-09 s 16
"Obama lovar återuppbyggnad och återhämtning"
I sitt första anförande inför kongressens båda kamrar uppmanade Barack Obama sina landsmän att se den ekonomiska krisen som ett tillfälle att höja ambitionsnivån. Han föreslog dyra investeringar i nya energilösningar, stora satsningar på hälsovårdssystemet och utbildningskvaliteten samtidigt som han varnade för att krisen i finanssystemet långt ifrån är över. Obama tog chansen att lägga fram sitt program vid ett tillfälle då opinionsundersökningarna visar att han har ett brett stöd.

2009-09 s 16-19
"Det är alltid ensamt på toppen"  hela artikeln
Barack Obamas stora dröm ligger i spilloro. Det blir inget partiöverskridande styre. Den ekonomiska krisen får de konservativa att vädra morgonluft och presidenten söker stöd hos sin lojalaste anhängare: folket. Inte ens hälften av Obamas första 100 dagar har gått och redan är presidenten tillbaka ute i fabriker och samlingssalar för att prata med fabriksarbetare och andra. Han lyssnar, förklarar och uppmuntrar. Han är som en "pånyttfödd kampanjmakare". Obama är i behov av folkets stöd. Men allra mest behöver han oppositionens stöd och det får han inte. Republikanerna tänker inte låta honom triumfera i rollen som partiöverskridande president. Inte en enda konservativ röstade för hans ekonomiska stimulanspaket i representanthuset. Obamas ambition att bli alla amerikaners president har blivit allt svårare att uppfylla. Han är överraskad över det hårda politiska klimatet. Republikanerna vill att alla ska uppfatta Obama som orsak till djupa krisen i landet. Obamas försoningskurs uppfattas som naiv och meningslös. Demokraternas talman Nancy Pelosi är besviken på honom.

2009-09 s 19-20
"Demokrati är viktigt men inte viktigast"
Den nya administrationen i Washington formulerar en mer realistisk utrikespolitik när det gäller demokratins utbredning i världen. Borta är George Bushs missionärsretorik om att exportera USAs demokrati för att "sätta punkt för tyranniet i vår värld". Hillary Clinton säger att brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina inte kan tillåtas "störa" samarbetet mellan Washington och Beijing. Kan Barack Obama återge begreppet demokrati dess rätta värde?

2009-09 s 21-22
"Clintons jungfruresa gick till Asien"
På sin första rundresa som utrikesminister visade Hillary Clinton hur hon tänker försöka reparera USAs image i världen. I förra veckan besökte hon Indonesiens muslimska president och därefter Sydkorea, Kina och Japan. Här är synen på USA "i stort sett positiv". Hon vill också visa upp sig för vanliga människor. Hon vill framhålla Obamas ändrade utrikespolitik, angripa klimatförändringen, skicka ett speciellt sändebud till Mellanöstern, fokusera mer på Afghanistan och räcka ut en hand till fiender som Iran, Burma och Nordkorea. Hillary Clinton är mycket lämpad att resa runt. Ett skäl till detta är att hon har en uppsjö av värdefulla kontakter. Hon är skicklig med orden och har en välslipad mänsklig attityd. Hon är känd i hela världen och överallt möts hon med beundran och respekt.

2009-09 s 23
"Mycket återstår att göra"
Amerikas äldsta medborgarrättsorganisation omdefinierar sitt uppdrag. Nationalförbundet för de färgades utveckling, NAACP, bildades 1909, efter omfattande kravaller mot svarta. Även om Amerika nu fått sin förste svarta president finns mycket kvar att göra, menar organisationens nye och hittills yngste ordförande, Benjamin Jelaous. Barnadödligheten bland de svarta är dubbet så hög som det amerikanska genomsnittet, svarta har arbete i långt mindre utsträckning, fler svarta är dömda till fängelse och livslängden är fem år kortare än de vitas. Det finns 41 miljoner afroamerikaner i USA men NAACP har bara 300 000 medlemmar. Idag är emellertid de spansktalande den största minoriteten.

Japan
2009-09 s 24-25
"Japans maktparti riskerar att utplånas"  hela artikeln
Ett berg av bekymmer tornar upp sig framför Japans impopuläre premiärminister Taro Aso som leder en av de minst populära regeringarna i Japan sedan andra världskriget. I förlängningen uppstår frågan om tiden är ute inte bara för honom utan också för Liberaldemokratiska partiet (LDP) och dess halvsekelgamla monopol på den politiska makten i Japan. Partiet bildades för att hålla kvar Japan i det amerikanska lägret mot Sovjetunionen. Om partiet förlorar valen i år uppstår möjligheten till en radikal förändring av Japans alltmer ineffektiva och dysfunktionella politik. Ett nederlag för LDP skulle kunna innebära partiets undergång. För tillfället är det kanske det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet, som vinner på LDPs motgångar, men DP står för en liknande politik och saknar ideologisk kärna.

Burma
2009-09 s 25
"Tusentals återfår friheten i Burma"
Myndigheterna i Burma är i färd med att frige fler än 6300 fångar. Få tror emellertid vara politiska fångar förutom Zaw Muint Muang som valdes till parlamentet i de annullerade valen 1989 men som dömdes till 20 års fängelse 1991. Amnestin verkar inte inkludera någon av de hundratals människor som greps i det senaste tillslaget mot oppositionella.

Zimbabwe
2009-09 s 26-28
"Hur kunde det bli såhär?"
För 10 år sedan var Zimbabwe självförsörjande i fråga om livsmedel. I dag är drygt två tredjedelar av landets befolkning beroende av mathjälp, många dör av hunger och årets skörd blir den sämsta på flera decennier. Miljontals av de starkaste invånarna har flytt till i första hand Sydafrika. Ransonerna till de nödlidande har minskat till 600 kalorier per dag vilket är mindre än minimum för att en vuxen människa ska överleva. Den gnolande hungern förvärras av förstörda immunsystem. Bristen på mat har också hjälpt koleran att få fäste i många zimbabwiska städer och byar. Aids rubbade de traditionella familjemodellerna för många år sedan. Barn berövades sina föräldrar. I delar av provinsen Masvingo är män och kvinnor i arbetsför ålder en raritet. Den allvarliga bristen på mat har medverkat till att döda den nationella valutan. Ingen använder längre dessa pengar. De senaste veckorna har hela ekonomin gått över till dollar eller sydafrikanska rand. I Masvingo råder nu byteshandel. Pengar är inte värda något alls bara varor och tjänster.

2009-09 s 27
"Många miljarder i reparationskostnader"
Den nye premiärministern Morgan Tsvangerai säger att det kan komma att kosta fem miljarder dollar att får ordning på den zimbabwiska ekonomin. Internationella och regionala finansiärer har erbjudit landet 500 miljoner dollar i kreditgarantier men förhåller sig avvaktande inför motstridiga signaler från regeringen i Harare. Dessa kommer från landet5s president Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF.

Madagaskar
2009-09 s 28
"Madagaskar är en bricka i spelet"
I blodiga sammanstötningar på världens fjärde största ö har hittills 130 människor mist livet och flera hundra saknas. Oroligheterna gäller president Marc Ravalomananas planer på att sälja öns åkermark till den sydkoreanska storkoncernen Daewoo som vill odla majs för att täcka hälften av Sydkoreas behov. Detta trots att en halv miljon madagasker är beroende av mathjälp från FN.

Sydafrika
2009-09 s 29
"En kyrkans man utmanar Zuma"
En utbrytarfraktion, kallad Cope, i Afrikanska Nationalkongressen (ANC) har valt en biskop i Metodistkyrkan till kardinal i presidentvalet i april. Valkampanjen i Sydafrika handlar mycket om moral och korruption. Biskop Dandala är väl positionerad för att lyfta fram inte bara korruptionsmisstankarna mot ANC och dess ledning utan också ANCs kandidats Zumas påstådda brist på moral.

2009-09 s 29-31
"Alltför många lämnar Sydafrikas"
Ingen är förvånad över att tio- eller hundratusentals zimbabwier har utvandrar från sitt land de senaste åren eller att nästan alla vita zimbabwier har flytt. Mer överraskande är att grannlandet Sydafrika, som är Afrikas rikaste och mest utvecklade land också har drabbats av hjärnflykt - om än i mindre skala. Många vita sydafrikaner lämnar landet i en takt som om de flydde från "utbredd ohälsa, enorma naturkatastrofer eller allvarlig inbördeskonflikt". 800000 av totalt fyra miljoner vita sydafrikaner har lämnat landet sedan 1995. En orsak till detta är naturligtvis det "positiva" särbehandlingsprogrammet som ger svarta förtur till välbetalda jobb. Men även svarta, färgade (som man kallar personer av blandras) och indier ger sig av. Det är ont om ekonomer, ingenjörer, läkare och sjuksköterskor. Den stora majoriteten sydafrikanska emigranter tillhör(de) landets mest begåvade och välutbildade medborgare.
Den främsta motorn bakom utvandringen är rädslan för kriminalitet, särskilt mord och våldtäkt, där frekvensen kan jämföras med länder som Sierra Leone och Afghanistan. En annan orsak är den politiska krisen i Sydafrika. Många partier strider om makten och landets förmodade nästa president, Jacob Zuma, misstänks i en rad olika korruptionsfall.
Ett annat problem är det växande antalet väpnade attacker mot Sydafrikas vita jordbrukare. Precis som i Zimbabwe verkar dessa ha rasistiska motiv. Det var denna typ av verksamhet som var inledningen till den totala katastrof som Zimbabwe idag befinner sig i. Är Sydafrika på samma väg?

Originalartikel i Newsweek. Eller läs mer här.