Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 25

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24   

EU
2008-25 s 3-5
"Det blev ett rungande nej"  hela artikeln
De irländska väljarna röstade nej till Lissabonfördraget trots att de generellt är mycket positiva till EU. Nu måste unionens stats- och regeringschefer fundera ut hur fördraget kan räddas i någon form. Federalister kommer att ställa sig frågan varför mindre än en procent av EUs befolkning ska tillåtas hindra de övriga 26 medlemsländerna. Men Lissabonfördragets anspråk på demokratisk legitimitet är redan mycket svagt.

2008-25 s 4
"Irlands Nej skakar om EUs ledare"
Redan i måndags började EUs ledare söka genom Lissabonfördragets ruiner för att rädda det som räddas kan efter de irländska väljarnas nej i förra veckan. En möjlighet är att vissa speciella fördragsprotokoll inte skulle gälla Irland och att låta varje land få behålla sin kommissionär. Luxemburgs Jean-Claude Juncker menar att en mindre grupp EU-länder borde gå vidare på egen hand mot större integration, att skapa en kärna med få medlemsländer.

Irland
2008-25 s 3
"Irland väntar på idéer"
Irlands regeringschef Brian Cowen är kritisk mot reaktionerna i andra länder på resultatet av folkomröstningen. EU och alla medlemländer måste visa "solidaritet och samarbetsvilja" i försöken att hitta en lösning. Så länge som situationen är som den är kan Lissabonfördraget inte träda i kraft.

Tyskland
2008-25 s 5-6
"Ett omaka par"
Den tungrodda regeringskoalitionen i Tyskland för en ganska förvirrad utrikespolitik och ingenting talar för att det blir bättre. Förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tillhör inte bara rivaliserande partier utan de har idkat prickskytte mot varandra ända sedan koalitionen mellan kristdemokrater och socialdemokrater bildades 2005 vilket förbryllar Tysklands allierade. Steinmeier var skyddsling åt den instinktivt mest USA-fientliga och ryskvänliga politiker som har styrt det moderna Tyskland nämligen Gerhard Schröder. En kollisionspunkt för de båda är Ryssland. En annan är USA, Merkel motsätter sig turkiskt medlemskap i EU, Steinmeier är för. Hon gillar USAs planer på ett missilförsvar i Europa, Steinmeier varnar för kapprustning.

Frankrike
2008-25 s 6
"Frankrike värvar dansk toppbyråkrat"
Inför övertagandet av ordförandeskapet i EU nästa månad har Frankrike rekryterat Europas toppdiplomat på miljöområdet. Mogens Peter Carl har i rollen som chef för EU-kommissionens miljödirektorat lett EUs arbete med att bekämpa den globala uppvärmningen. Nu blir han en speciell representant för den franske miljöministern, Jean Louis Borloo, med avsikt att driva igenom ett mycket ambitiöst miljöprogram under de sex månader långa ordförandeskapet som börjar den 1 juli.

Ungern
2008-25 s 7-9
"Missnöjet gör uppror"  hela artikeln
Våldsbenägna högerextremister formerar sig till ett paramilitärt garde, Magyar Gárda, och hetsar mot judar och romer. De möter knappt något motstånd, både oppositionen och kyrkan tiger. Flaggorna de använder är så kallade Arpádfanor som Pilkorset, ett fascistiskt parti på sin tid använde. Gardet skapades av Gábor Vona, ordförande i det högerradikala Jobbik-partiet. I augusti 2007. Hittills består det av 1300 män och kvinnor. Målet är 4000. De har avlagt en ed att tjäna "hembygd, folk och fosterland". De hetsar mot romer och judar. Gardet sprider rädsla och skräck. Problemet med de hemlösa och de cirka 500 000 romerna kan lösas med tuberkulosbakterier säger en av gardisterna. So medlöperiets mästare träder Viktor Orbán fram ännu en gång. Han är ledare för Fidesz, Ungdemokratiska förbundet. Han försöker upprätthålla nära kontakter med den radikala högern vars fiende nummer ett är den socialistiska premiärministern Gyurcsany. Den kända straffrättsexperten Krisztina Morvai (artikel om Morvai) som nyligen blev medlem i EU-organet för kvinnans rättigheter, uppträder sida vid sida med den skicklige agitatorn Vona. Den vanliga medborgaren lever i ett ångestfyllt tillstånd vilket är regeringens och "de kriminella romernas fel", menar hon.
Originalartikel i Der Spiegel eller här, översatt i Tempus nr 25 2008 eller här.
En annan artikel "Rechtsextreme "Ungarische Garde" gegründet" . Tidigare artikel i der Spiegel "Rechtsradikale Gespenster der Vergangenheit".

Kosovo
2008-25 s 9-10
"Kosovos nya författning har trätt i kraft"  hela artikeln
Kosovos författning föreskriver att den exekutiva makten ska överlåtas åt den etniska albanska majoriteten från FN som har administrerat Kosovo sedan 1999. Kosovo är för tillfället ett fattigt, föräldralöst hittebarn som vårdas av västmakterna och skyddas av 16 000 Nato-soldater. Serbien och Ryssland motsätter sig Kosovos självständighet och har vidtagit åtgärder för att blockera utplaceringen av EUs 2200 man starka delegation.

Italien
2008-25 s 10
"Berlusconirättegångar suspenderas"
En ny lag kan komma att skjuta upp två rättegångar i vilka Silvio Berlusconi är inblandad i ett år. Regeringen vill att alla rättegångar gällande brott begångna för juni 2008 och brott som bestraffas med mindre än 10 års fängelse ska suspenderas.

Cypern
2008-25 s 10
"Lättnad för turkcyprioterna"
EUs utrikesministrar enades häromdagen om att minska den ekonomiska isoleringen av turkcyprioternas del av Cypern för att främja att återförena ön. EU häver tullarna på jordbruksprodukter och lättar på restriktionerna för företag som tillhandahåller tjänster över den så kallade gröna linjen som separerar öns två folkgrupper.

FN, Nedrustning
2008-25 s 12-14
"Vakthund, inte brandspruta"
Intervju med Mohamed ElBaradei, chef för IAEA som berättar om hur han ser på det växande hotet mot världsfreden i form av kärnvapenupprustning och kärnvapen i fel händer och om sin roll som medlare mellan två olika läger. Han menar att arabvärlden är i ett sorgligare tillstånd än någonsin förr. Där finns inge solidaritet, inga gemensamma mål, knappat något regionalt samarbete - bara misstro. Inkompetens och korrumperade ledare är orsak till att många stater i Mellanöstern raglar från den ena krisen till den andra. Han menar också att Iran inte alls behöver skaffa sig kärnvapen. Det räcker med att göra trovärdigt att landet har kapaciteten, att grannländerna tror på detta.

2008-25 s 15-16
"Digital vapensmuggling oroar"
Ritningar på avancerade kärnvapen har hittats i datorer tillhörande världens mest ökända smugglingsliga i Schweiz. De inkluderar tidigare okända ritningar på en kompakt stridsspets som skulle kunna passa Irans ballistiska missiler med medellång räckvidd. Avslöjandet kom efter en schweizisk utredning om två ingenjörer som misstänks för medverkan i den ökände pakistanske metallurgen Abdul Khans nätverk. Kopior på ritningarna kan ha gjorts och ingen vet var de finns. I Pakistan betraktas Abdul Khan som en nationalhjälte.

Egypten
2008-25 s 16-17
"Det finns för många egyptier"
Egyptens president, Hosni Mubarak, föreslår familjeplanering. Kampanjens motto är "Två barn per familj - en chans till ett bättre liv". Många egyptier betraktar däremot en stor familj som ekonomisk trygghet. Födelsetalet är 2,7 barn per kvinna. Islam förbjuder inte födelsekontroll och Egypten har haft flera aggressiva kampanjer under årens lopp. Minst 40 % av befolkningen är fattig eller nära fattigdomsgränsen. Barnarbete är ett faktum och pengarna behövs för fattiga familjer.

Mellanöstern
2008-25 s 18
"Man kan inte leva på bara olja"
Produktiviteten i sektorer utanför olje- och gasindustrin har det gångna decenniet minskat i alla stater utanför Persiska viken samtidigt som ländernas oljeintäkter har ökat kraftigt. Detta förhållande bäddar inte för hållbar ekonomisk tillväxt. Det handlar om de sex länderna i Golfens samarbetsråd: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Den offentliga sektorn som sysselsätter de flesta i regionen, har högre löner än den mer produktiva privata sektorn, som riskerar att förlora sina bästa talanger på grund av de låga lönerna. Bristen på välutbildad arbetskraft i regionen är ett hot mot den långsiktiga ekonomiska utvecklingen.

Zimbabwe
2008-25 s 19
"Zimbabwes ödesdag rycker närmare"
Den 27 juni ska presidentvalet avgöras. Det kommer inte att bli fredligt och inte rättvist. Mugabes säkerhetschefer har svurit en ed på att aldrig tjäna under en president från oppositionen. En brutal kampanj har enligt oppositionspartiet MDC krävt 65 personers liv sedan i mars. Tusentals har skadats allvarligt och uppemot 25000 har fördrivits. Misshandel, kidnappningar och mord på framträdande MDC-aktivister har försvagat oppositionsrörelsen lokala organisationer markant.

2008-25 s 20
"Mugabe tänker aldrig ge upp"
Han har svurit på att oppositionella Rörelsen för demokratisk förändring, MDC, "aldrig kommer att styra Zimbabwe". Han lovade vid samma tillfälle att ge vapen till krigsveteranerna och skicka ut dem i strid om MDC skulle vinna det stundande valet. Mugabe hemfaller åt allt våldsammare hot och häromdagen varnade han i praktiken för en återgång till ett bushkrig av det slag, som dödade tusentals zimbabwier på 1970-talet, om han inte får som han vill.

Argentina
2008-25 s 20-21
"I strid mot naturlagarna"
Priset på spannmål och andra livsmedel stiger och stiger och Argentina borde vara ett av de länder som verkligen gynnas, men så är inte fallet. I mars införde president Cristina de Kirchner en skatt på jordbruksexporten samtidigt som priserna på råvaror steg snabbt. Kirchners plan resulterade i att arga argentinska bönder slutade att exportera i ett försök att skada statens budget. Protesterande bönder har sporadiskt blockerat vägar, hindrat mattransporter och exportprodukter från att nå hamnarna. Regeringens oförmåga att lösa krisen har undergrävt Kirchners popularitet, som föll till 26 % i maj mot 55 % i januari. I likhet med sin man tycks hon föredra våldsam retorik framför dialog. I grannlandet Brasilien däremot har spannmålsskördarna nästan fördubblats på 10 år.

Kina
2008-25 s 22-23
"Partiet har alltid sista ordet"
Kinas kommunistparti lovar politiska reformer men de dröjer. I tusentals städer, byar och län i hela landet opererar Kinas kommunistiska parti med en absolut maktutövning. Trots tre decennier av erkänt framgångsrika ekonomiska reformer håller partiet ängsligt fast vid sitt Lenininspirerade maktmonopol i politiken. Det finns ingen officiell tidtabell för politiska reformer.

2008-25 s 24-25
"Morfar Wen bryr sig om"
Kinas kommunistiska parti tillåter inga allmänna val men det vill gärna bli omtyckt ändå. Och det kan man inte säga mycket om förutom att populism inte är helt ofarligt. Premiärminister Wen Jihao trampar genom jordskalvsruiner, han gråter och kramar små barn. Han är den kinesiska ledare som är mest populär sedan idolen Mao Zedongs tid. Och partiet behöver allt stöd det kan få. Inflationen orsakar utbredd oro och protestdemonstrationer förekommer allt oftare mot korruption och godtyckliga exproprieringar.

Kina och Taiwan  hela artikeln
2008-25 s 25-26
"Töväder"
Kina och Taiwan enades i förra veckan om att från och med nästa månad tillåta charterflyg mellan länderna. Detta ses som ett första steg mot etablering av reguljära kommunikationer, vilket skulle kunna förbättra förhållandet mellan Beijing och Taipei. Taiwans president, Ma Ying-jeou vill att reguljärt flyg ska komma igång nästa år. Länderna kom också överens om att inrätta permanenta kontor i varandra huvudstäder. Kinas valuta, renminbin, får växlas i Taiwan.

Kina och Sudan
2008-25 s 26
"Kina ökar pressen på Sudan"
President Hu Jintao riktar skarpa uppmaningar till Sudan att underlätta utplaceringen av den internationella fredsstyrkan och agera för att få slut på övergreppen i den krigshärjade Darfurregionen. Kina har kritiserats hårt för att inte ha satt tillräcklig hård press på Sudan. Det var ett av skälen för många att bojkotta OS i höst.

Handel
2008-25 s 27-29
"Asien kan inte rädda världsekonomin"
Den globala ekonomin växer långsammare och USAs dragkraft avtar. Frågan är om de snabbt växande ekonomierna i Asien kan fungera som räddningsplanka eller reservmotor. Tyvärr inte, säger experterna som varnar för att inflationen fortsätter att öka samtidigt som tillväxten avtar. Asiatiska exportörer hjälpte till att sätta fart på världsekonomin men nu hotas tillväxtmiraklet i öster av stagflation. Vietnam var ett av länderna på stark uppgång men nu har landets största aktiebörs dalat med 55 % i år, inflationen översteg 25 % i maj och statens budget är hårt pressad av kostnaderna för importerad energi.

Medicin
2008-25 s 29-31
"Budskapet når inte de mest utsatta grupperna"
Behandlingen av aids går framåt, men propagandan riktas mot fel målgrupper, vilket leder till slöseri med kraft och pengar.
Enligt en aktuell rapport publicerad av WHO, UNAIDS och Unicef behandlades i slutet av 2007 omkring 3 miljoner människor med aidsmediciner.
Men pengar till aidsbekämpning stjäl resurser från mer kostnadseffektiv hälsovård enligt doktor Roger England vid organisationen Health Systems Workshop. Kampen mot aids får en fjärdedel av det sammanlagda stödet till global hälsovård, trots att aids bara står för fem procent av sjukdomsbördan i fattiga och medelinkomstländer. Där finns också tbc och malaria som förmodligen dödar fler personer.
Enligt WHO rapporten infekterades 2,5 miljoner människor med HIV förra året. 2,1 miljon aidssjuka dog. Elizabeth Pisami är en journalist som också är kritisk av aids-världens korruption, slöseri och förnekelse har skrivit en bok "Horors vishet". Hon erkänner att hon vinklar rapporter för att lyfta fram oegentligheter, för att "piska fram nyhetsvärdet". Det har varit känt i flera år att HIV är svårt att sprida med "normal" sexuellt umgänge. Bara i ett samlag av 500-1000 med en smittad person sprids viruset. Risker uppstår i stället vid speciella beteenden (analsamlag där det finns risk för sprickor i ändtarmsöppningen eller att injicera droger med redan använda sputor), i vissa yrkesgrupper (prostituerade av båda könen) och med viss livsstil (att ha samlag med många samtidigt). Att rikta propaganda till heterosexuella tonåringar är slöseri med pengar - åtminstone i alla länder utanför Afrika. Att rikta sig till tonåringar är emellertid lättare än att angripa "narkotika, prostitution och sodomi - företeelser som många politiker inte vill låtsas om. Allt enligt Pisamis bok.
En annan som skrivit en bok om aids är den före detta epidemiologen Jim Chin. Både han och Pisami angriper oviljan att betrakta Afrika som ett specialfall. De hävdar båda att skälet till att sjukdomen finns i så stor utsträckning i Afrika inte är att den började där utan också på att många afrikaner, av båda könen, har flera, samtida sexpartners. Gifta män hat tonåriga flickvänner, lastbilschaufförer och gruvarbetare bor flera månader i taget hemifrån; hustrur tar tillfälliga partners när deras män arbetar på annan ort etc. Afrikaner har kanske inte fler älskare än andra människor under livstiden, men de tenderar att ha flera samtidigt. Dessa sexuella nätverk underblåser HIV-spridningen.
Den politiskt korrekta vägran att i klarspråk konstatera att sexvanor spelar roll har lett till att pengar satsats på andra ställen där det aldrig funnits någon risk för epidemi. Särskilt är det svårt överallt att tala om sambandet mellan homosexualitet och AIDS.

Originalartikel i The Economist. Eller läs här.
The Wisdom of Whores.
Artikeln kommenteras i den svenska katolska nättidskriften Respekt för livet.
.