Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 12

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11    

Ryssland
2008-12 s 3-4
"Medvedev vill sätta vissa kamrater på plats"
Medan en president avgår och en annan stiger upp på tronen pågår det en hård strid om makt och pengar och kulisserna. Putin har deklarerat att premiärministerns nya uppgift är att vara landets "högsta verkställande chef". Men Rysslands författning från 1993 ger den nye presidenten stora befogenheter att styra per dekret samt att tillsätta och avsätta regeringar som han vill och Medvedev har varnat för att en storstädning är att vänta. "Offentligt ämbete får inte vara en inkomstkälla" säger Medvedev och detta får den nationella eliten att skaka. Höga byråkraters personliga intressen begränsar Medvedevs makt eftersom dessa byråkrater ofta leder politiskt inflytelserika klaner. Biträdande stabschefen i Kreml, Igor Setjin, är till exempel inte bara chef för det statliga oljebolaget Rosneft utan informell ledare för en tuff klan bestående av före detta säkerhetsagenter, siloviki, tillsammans med chefen för den federala säkerhetstjänsten, Nikolaj Patrusjev. Om Medvedev har ambitionen att utöva verklig makt måste han utmana en ingrodd kultur av byråkratisk korruption, som har skapats av Putin, och på samma gång skydda Putins bästa vänner från åtal. Många av gästerna vid Medvedevs installationsceremoni kommer att undra över vilket kategori de hamnar i.

2008-12 s 12
"Diplomatiska med- och motgångar på hög nivå"
Två amerikanska ministrar, utrikesministern Condoleezza Rice och försvarsminister Robert M Gates besökte i måndags den ryske presidenten Vladimir Putin. De träffade också Putins efterträdare Dimitrij Medvedev. De erkände att missilsförsvaret är en mycket svår fråga liksom USAs försök att få till stånd ett nytt avtal om kärnvapenreglering som ska ersätta avtal som slöts under det kalla kriget.

Frankrike
2008-12 s 4
"Kouchner hoppas på bättre tider"
Frankrikes utrikesminister, Bernard Kouchner, som i många år har varit aktiv inom politik, diplomati och människorättskampanjen, underströk häromdagen i en intervju att vem som än efterträder George Bush har chansen att återupprätta USAs något skadade image och ställning i omvärlden, men han tillfogade att "magiken är borta" för alltid. USAs militära överlägsenhet är intakt och Bushs efterträdare "kommer att bestämma vad som ska göras". Den nya världen medför stora utmaningar som är svåra men de måste accepteras, menar han, globalisering, klimatförändring, epidemier och ny teknik. Han önskar finna en diplomatisk väg att närma sig Hamas i förhandlingar om Mellanösternfrågan.

2008-12 s 5
"Bakslag för Sarkozys parti"  hela artikeln
Regeringspartiets dåliga resultat i de lokala valen sporrar Sarkozy att dämpa sin extravagans och bli mer formell och presidentlik. I de lokala valen vann det oppositionella socialistpartiet 49,5 % av rösterna jämfört med 47,5 % för presidentens parti UMP, inklusive stödpartier. Socialisterna tog makten från de konservativa i flera städer inklusive Toulouse och Strasbourg. Bedömare menar att detta kan vara början på en ny fas i Sarkozys presidentskap, en fas med samma substans men med en annan, mer nedtonad stil. Förmodligen försöker han nu bli en mer stillsam och faderlig typ, en mer traditionell president.

Kosovo
2008-12 s 6-7
"Kosovoserberna tar till vapen"  hela artikeln
Etniska serber i staden Mitrovica i norra Kosovo avfyrade eldvapen och kastade granater mot internationella fredsstyrkor i måndags. Ett dussintal poliser och NATO-soldater skadades. Sammanstötningen var den våldsammaste sedan Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien för en månad sedan och ingick i en serbisk kampanj för att sabotera Pristinas styre över norra Kosovo och tvinga fram en delning av territoriet. Många EU-företrädare medger att EU egentligen inte kan göra någonting för att hindra en delning om det etniska serberna fortsätter att propsa på eget territorium.

Albanien
2008-12 s 7
"Ministern tog sitt ansvar"
Albaniens försvarsminister Fatmir Mediu har avgått efter lördagens explosioner i en vapendepå nära huvudstaden Tirana. Minst 16 personer miste livet och nästan 300 skadades i explosionerna, som fyllde ett stort område med skräp och skarp ammunition. Ett tiotal personer saknas fortfarande. Explosionerna höll på i cirka 14 timmar och förstörde hundratals bostäder och arbetsplatser.

Turkiet
2008-12 s 7
"Regeringspartiet riskerar rättegång"
Statsåklagaren har lämnat en anhållan till Turkiets högsta domstol om att det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet, AK-partiet ska stängas och att bannlysa 71 partiföreträdare, inklusive premiärministern och presidenten, från politisk verksamhet i fem år. Statsåklagaren hävdar att partiet försöker bygga en islamisk stat i Turkiet.

EU
2008-12 s 8
EU har planer på att locka till sig begåvade utlänningar. Tanken är att man ska bilda ett nytt globalt folk, vars främsta egenskap är intelligens. EU behöver 20 miljoner arbetsföra för att fylla gapet redan 2030. Men i konkurrensen om de mest begåvade invandrarna står sig Europa slätt. Andelen "högt kvalificerade" som kommer till USA är dubbelt så hög som för de som kommer till Europa. EU-kommissionen vill underlätta inträdet på den europeiska arbetsmarknaden med sitt "blåa kort" som ska vara förnybart tillstånd för välutbildad utländsk arbetskraft och deras familjer att flytta mellan EUs medlemsländer och olika jobb.
Originalartikel i Newsweek eller här.

Italien
2008-12 s 9
"Allt är en total röra"
Det italienska näringslivet har bara en önskan när det gäller landets nya regering som ska väljas om en månad, nämligen att den bara ska innehålla nya ansikten. Den gamla innehöll bara inkompetenta personer. De var oproffsiga och snyltande. Ett exempel är Neapel där krisen i sophanteringen nämns som ett exempel på italienska politikers handfallenhet inför problem. En populär bok är La Casta, skriven av två journalister som granskar politikerna ingående och presenterar en uppsjö av detaljer om förmåner och snyltande.
Boken La Casta presenteras i:
Journalisten, Svenska Dagbladet och Expressen.

Kuba
2008-12 s 11
"Spricka i monopolet"
Kuba har hävt förbudet för vissa bönder att handla fritt, vilket är det senaste tecknet på att den nye presidenten, Raúl Castro, räknar med att individuella initiativ är ett bra sätt att öka livsmedelsproduktionen. Bönderna ska kunna köpa redskap, besprutningsmedel, stövlar och andra förnödenheter utan att staten ska bestämma vem som får köpa vad.

Pakistan
2008-12 s 11
"Nya parlamentet har samlats"
Pakistans parlament har samlats för första gången sedan valen 18 februari, som ledde till en jordskredsseger för de partier som opponerar mot den USA-stödde presidenten Pervez Musharraf. De nyvalda ledamöterna svor eden i måndags inför den avgående talmannen.

Kenya
2008-12 s 11
"Ledarna provocerade våld"
Den kenyanska regeringen och oppositionens ledare hjälpte till att finansiera och organisera det våld som skördade drygt tusen liv efter det omstridda presidentvalet, enligt en rapport från Human Rights Watch. Människorättsgruppen rekommenderar att alla inblandade ska ställas inför rätta.

Vitryssland
2008-12 s 12
"PR-expertens omöjliga uppdrag"
Alexander Lukasjenko, Vitrysslands autokratiske president har anlitat den brittiske spindoktorn Tim Bell för att bättra på sitt rykte i omvärlden. Han är mest känd för att ha regisserat Margaret Thatchers valkampanjer. Sedan Ryssland, Vitrysslands ende betydelsefulla allierade 2007 meddelade att det var slut med de subventionerade leveranserna av gas till Minsk har landets ekonomi kraftigt försämrats och därför har Lukasjenko vänt sig mot väst och antytt att han vill bryta sitt lands isolering. Men EU och USA har utfärdat inreseförbud mot Lukasjenko och andra vitryska regeringsrepresentanter och Condoleezza Rice har pekat ut Vitryssland som "tyranniets utpost".

Israel, Palestina
2008-12 s 13
"Fredsprocessen står och stampar (som vanligt)"
Ibland undrar man om parterna i Mellanösternkonflikten kan läsa innantill. De båda parterna var tidigare helt överens om att Israel skulle upphöra med allt byggande i bosättningarna samtidigt som palestinierna avväpnar de militanta grupper som attackerar Israel - till exempel Hamas. Ingendera parten har uppfyllt sina åtaganden. I stället sträcker israel nu ut handen mot Syrien som erbjuds nya förhandlingar om fred på villkor att Syrien avbryter sitt stöd till israeliska fiender som Hizbollah i Libanon och radikala, palestinska grupper.

Irak
2008-12 s 14
"Bombattentat under Cheneys besök"
Ett bombattentat i måndags kväll dödade 43 människor i närheten av Imam Husseinmoskén i den heliga staden Karbala som har ansetts vara en av Iraks säkraste platser. Flera vittnen och en polis påstod att en kvinnlig självmordsbombare låg bakom dådet. Senare hävdade polischefen i Karbala att det i stället handlade om en bomb som legat gömd i området. En sak som underlättar för kvinnor att genomföra terrorattentat är den muslimska lagen som förbjuder poliser att kroppsvisitera dem. I en religiös stad som Karbala bär de flesta kvinnor fotsid kåpa, så kallad abaya, under vilket det är lätt att gömma dödande bomber.
Explosionen som var den dödligaste i Karbala på nästan ett år, överskuggade vicepresident Dick Cheneys besök i Irak i början av veckan.

2008-12 s 14-18
"Fem år efter invasionen"  hela artikeln
Det enda irakierna kräver av USA är något som de hade under Saddam: stabilitet.
Redan några veckor efter invasion kom de första misstagen: de frånvarande massförstörelsevapnen, saknad plan för tiden efter Bagdads fall, upplösningen av den irakiska armén som ledde till en brist på soldater att sätta in mot upproriska och avsaknaden av en effektiv amerikansk strategi för att bekämpa upproret. Övergrepp mot och tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraibfängelset, massakern på 24 civila i Haditha, marinoffensiven som återerövrade Falluja men som jämnade staden med marken med mera, har undergrävt den beundran som många hyste för de amerikanska soldaterna.
I dag vet man att det under ytan fanns djupa motsättningar mellan olika etniska grupper, religiösa sekter och stammar, motsättningar som kamouflerades under ett kvartssekel av totalitärt styre.

2008-12 s 16-17
"Det hundraåriga kriget"
Fem år efter USAs invasion har livet i Bagdad blivit lite säkrare; men ingen vet hur man ska lösa de politiska problemen i Irak. Optimismen pekar på framstegen på sunnisidan: 80 000 före detta rebeller har hoppat av och arbetar i amerikanernas tjänst för 300 dollar i månaden. Al-Qaida-terrorismen har upphört. Shiiterna kan emellertid fortfarande störa ordningen. Det är osäkert hur länge shialedaren Moktada al-Sadrs vapenvila håller. Om McCain vinner presidentvalen bör de inrätta sig på ett hundraårskrig.

2008-12 s 18-19
"Jakten på Saddams kumpaner fortsätter"
Myndigheter i USA och andra länder försöker fortfarande röja upp efter skandalen i samband med FN-programmet olja-mot-mat som den listige Saddam Hussein utnyttjade till sin egen fördel. Programmet syftade till att mildra effekterna av FNs sanktioner mot Irak för det irakiska folket genom att tillåta kontrollerad försäljning av en viss mängd olja i utbyte mot mat och förnödenheter. Men programmet gjorde det i stället möjligt för Saddam att stopp pengar i egen ficka och göra ett antal skumraskfigurer rikare. En rapport visar att 2253 företag hade gjort olagliga betalningar för sammanlagt 1, 8 miljarder dollar till Saddam.
Tiden håller på att rinna ut. I december i år kommer alla hemlighetsstämplade papper att låsas in i 50 år framåt, om inte Kofi Annans efterträdare, Ban Ki-moon, förlänger tidsfristen.
Merparten av bovarna verkar ha varit affärsmän, inte medlemmar av FN-byråkratin, som många amerikanska kongressledamöter fördömde som ett korruptionsnäste.
De verkliga bovarna i FN var inte byråkrater och diplomater utan säkerhetsrådet, vars fem permanenta medlemsländer lanserade ett program som var vidöppet för missbruk och som saknade nödvändiga skyddsåtgärder.

Handel & Näringsliv
2008-12 s 20-21
"Stormvarning utfärdad"
Sjöfartens guldålder är på väg att ta slut. Så sent som i fjol var det många inom sjöfarten som tyckte att förutsättningarna för lönsamma affärer aldrig hade varit bättre. Men nu tycks banker och investerare plötsligt ha insett att efterfrågan på sjötransporter kanske minskar samtidigt som tillgången på fartyg ökar. Det huvudsakliga problemet är att växande efterfrågan 2003 sporrade rederierna att beställa för många nya fartyg. Nu tvingar överflödet av kapacitet ner priserna samtidigt som det stigande oljepriset innebär att fartygen blir dyrare i drift, detsamma gör brist på besättningar.

2008-12 s 21
"Läget under kontroll?"
President George Bush välkomnade i måndags den amerikanska centralbankens interventioner på USAs finansmarknader. Bush försökte ge en optimistisk bild av finansmarknaderna efter det att Centralbanken hjälpt investeringsbanken J P Morgan att ta över konkurrenten Beat Sterns. Finansmarknadskrisen påverkade också presidentvalskampanjen . Ekonomin har nu blivit en viktigare fråga än kriget i Irak.

Religion
2008-12 s 21-22
"Nu kommer gulenisterna"
En turkisk rörelse, som verkar med förnuftig än de flesta av dess konkurrenter, försöker bli erkänd som världens största muslimska nätverk. Den vise mannen Fethullah Gulen har blivit en av världens mest betydelsefulla muslimer, inte bara i sitt hemland Turkiet utan också på ett mer lågmält sätt i Centralasien, Indokina, Indonesien och Afrika. Gulens tro på vetenskap, dialog mellan olika religioner och pluralistisk demokrati har väckt beundran och respekt även i icke-muslimska kretsar. Gulenisterna är speciellt aktiv på utbildningsområdet. De påstår sig ha grundat fler än 500 lärosäten i 90 länder. I sitt hemland Turkiet betraktas Gulenrörelsen som en motvikt till ultranationalismen.

2008-12 s 21-22
"Nu kommer gulenisterna"
En turkisk rörelse, som verkar med förnuftig än de flesta av dess konkurrenter, försöker bli erkänd som världens största muslimska nätverk. Den vise mannen Fethullah Gulen har blivit en av världens mest betydelsefulla muslimer, inte bara i sitt hemland Turkiet utan också på ett mer lågmält sätt i Centralasien, Indokina, Indonesien och Afrika. Gulens tro på vetenskap, dialog mellan olika religioner och pluralistisk demokrati har väckt beundran och respekt även i icke-muslimska kretsar. Gulenisterna är speciellt aktiv på utbildningsområdet. De påstår sig ha grundat fler än 500 lärosäten i 90 länder. I sitt hemland Turkiet betraktas Gulenrörelsen som en motvikt till ultranationalismen.

Fethullah Gülens hemsida.
Läs om gulenismen i Dagen.
Gülen har en sajt på svenska.
Nämns i en artikel om "Terrorns politiska ansikte" i SvD i mars 2005.
Läs mer i originalartikeln i Economis eller direkt här.

Taiwan
2008-12 s 22-23
"Stabilitet är viktigare än suveränitet"  Hela artikeln
Oavsett vem som vinner presidentvalet i Taiwan på lördag verkar det som om den brinnande självständighetsrörelsen, som har stört relationerna med Fastlandskina de senaste åren, är dömd att lida ett betydande nederlag. Båda kandidaterna, Ma Ying-jeou och Frank Hiseh förespråkar hårdare band till Peking. Därigenom skiljer de sig båda från den avgående nationalistiska presidenten, Chen Shiu-bian. Ma, som är Harvardutbildad jurist, leder i opinionsmätningarna. Hans parti Kuomintang talar om tre nejen, inget tal om återförening, inga ambitioner att deklarera oberoende och inget våld från någonderas sida.

Kina, Tibet
2008-12 s 24
"Tibetanerna protesterar"
Dalai Lama anklagade häromdagen Kina för "kulturellt folkmord" i Tibet och krävde en internationell utredning om tillslaget mot protesterande i Tibet. Det var Dalai Lamas hittills starkaste ord till försvar för de tibetanska buddister som gör uppror mot Kinas styre i Tibet. En uråldrig kultur står inför allvarliga hot menar han. Ett slags kulturellt folkmord pågår. Många exiltibetaner menar att de nu har bästa tillfället att kräva förändring eftersom Kina förbereder sig inför OS.

Kina, Samhälle
2008-12 s 25-28
"Ettbarnspolitikens avigsidor oroar"
Ingenting är heligt i dagens Kina, inte ens respekten för de äldre.
Ett av de största kommunistiska experimenten någonsin är den så kallade ettbarnspolitiken. Experimentens misslyckande blir allt uppenbart. Folkets missnöje har länge varit enormt.
Många rika struntar i ett-barnsregeln och andra försöker undgå den. De som skaffar för många barn i Kina får ofta böta för detta. Celebriteter och andra rika familjer har råd till detta och betalar gärna böterna för att få skaffa fler barn. Ett annat sätt är att använda sig av fertilitetshöjande mediciner. Tvillingar och trillingar räknas nämligen som ett barn.
Nu börjar myndigheterna själva se de negativa följderna och ifrågasätta beslutet. Det nya är den starkt växande äldre befolkningen. I Kina är det tradition att barnen ska sörja för sina föräldrar. Nu börjar den traditionella vördnaden för föräldrarna försvinna. Avkomman i enbarnsfamiljer "tenderar att vara mer bortskämd och egoistisk" och strunta i traditionella förpliktelser. De lockas till storstäderna där de snart vänjer sig vid en ny, urban livsstil full av bekvämligheter. Många kinesiska föräldrar börja ångra att de aborterade flickfostren till förmån för en pojke, eftersom de tror att det är mer sannolikt att döttrarna blir lojala vårdare.
Om artikeln.
Originalartikel i Newsweek eller här.

Nutidshistoria
2008-12 s 28- 29
"Nu bryter de överlevande tystnaden"
1947 delades den indiska subkontinenten i en blodig process som lämnade djupa spår. Det var muslimerna som ville ha en egen stat. När britterna lämnade Indien 1947 blev det bråttom och gränserna drogs i all hast och resultatet var blodigt. En halv miljon människor dödades och 14 miljoner drevs på flykt. Omkring 70 000 kvinnor rövades bort och våldtogs. Nu startas ett projekt för att samla in ögonvittnesberättelse innan dessa dör. Många ifrågasätter klokheten i att riva upp det förflutna för 60 år sedan. Nu kommer en generation som inte känner någonting inför delningen.

2008-12 s 30-31
"Alla bär våldet inom sig"
Intervju med folkmordsforskaren Birthe Kundrus som förklarar hur det kommer sig att samvetsgranna familjefäder kan förvandlas till massmördare.
1. Det måste finnas en grupp människor som betraktar en annan grupp som ett problem.
2. Det måste finnas en människoföraktande ideologi. "Frälsning genom renhet" är det ständiga löftet i folkmordsideologin.
3. Beredskapen att använda våld är en antropologisk konstant. Vi har den alla. Den bryter fram under speciella betingelser.
4. Grupptrycket är avgörande.
Kan förintelsen upprepas?
Förintelsen var unik av fler skäl. Antalet offer var stort. Man använde delvis industriella metoder för av avliva och hela statsapparaten mobiliserades.

2008-12 s 30-31
"Prästens skuld bekräftades"
En tribunal för krigsförbrytelser i FNs regi fastställde i förra veckan den fällande domen mot en romersk-katolsk präst som var dömd för krigsförbrytelser och delaktighet på 800 000 rwandier 1994. I april sökte 1500 medlemmar i prästen Athanase Serombas församling skydd i hans kyrka i staden Nyange. Fader Seromba som hutu, skyddade inte sin flock utan tillät att kyrkan jämnas med marken av bulldozrar och gav order om att alla tutsier som försökte fly skulle skjutas ned. Ingen överlevde massakern. Tribunalen slog fast att han begick folkmord plus utrotning och dömde honom till livstids fängelse. Han dömdes 2006 till 15 års fängelse och har hans överklagan alltså underkänts. Fader Seromba har hela tiden hävdat sin oskuld.

Originalartikel i NY Times eller läs mer här.