Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 07

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06   

Turkiet
2008-07 s 3-5
"Turkiets premiärminister godtar inte ett nej"
Det spelar ingen roll vad vissa EU-ledare eller turkiska nationalister och islamister tycker - Turkiet är sakta men säkert på väg västerut. Recep Erdogan tog makten i Turkiet 2002 med löfte om att han och hans parti AKP skulle föra Turkiet in i EU. Hans övertygelse är att Turkiet ska vara "en bro mellan kulturer" som ska avvärja en "global civilisationskrock". Stärkt av förra sommarens övertygande valseger har han satt i gång en total genomgång av landets politiska system. Han vill använda "Europa som hjälp att röja upp här hemma". Det finns ett antal testpunkter som måste rättas till som lagen som förbjuder förolämpningen av turkiskheten och att det inte finns religionsfrihet för andra än muslimer.

Montenegro
2008-07 s 5
"Överlevaren på Balkan"
Milo Djukanovic, tidigare premiärminister eller president i Montenegro, lämnade politiken 2006. Ett skäl var kanske att han under många år jagats av italienska åklagare misstänkt för smuggling och penningtvätt. Nu är han tillbaka, på fredag väljs han av parlamentet till premiärminister sedan den allvarligt sjuke Sturanovics avgång. Montenegro har varit stabilt sedan självständigheten för två år sedan, ekonomin har vuxit och landet närmar sig Europa. Många är dock irriterade över att alla som är i närheten av makten har blivit otroligt rika.

Ryssland
2008-07 s 6
"Ryssland föreslår dialog med USA"  hela artikeln
Ryssland föreslår en ny strategisk dialog med Förenta Staterna i syfte att återuppta nedrustningsförhandlingar och fördjupa samarbetet i krigen mot terrorismen. Tre faktorer komplicerar just nu relationerna mellan de två länderna, det är presidentvalskampanjen i USA, det ryska presidentvalet den 2 mars och frågan om Kosovos status.

2008-07 s 7
"Före detta oligarken fortsätter trotsa regimen"
Michail Khodorkovskij, den fängslade ryska oligarken, tvivlar på att Rysslands kommande president Dimitrij Medvedev, förmår reparera den skada på rättsstaten som uppstått under Vladimir Putins styre. Khodorkovskij sitter sedan fem år i fängelse i en sibirisk stad, Chita, som ligger 650 mil öster om Moskva. Han intervjuas sittande i en metallbur. Han arresterades i oktober 2003 och dömdes i juni 2005 till 8 års fängelse för bedrägeri och skattefusk.

Tjeckien
2008-07 s 8
"Ogiltigt resultat i det tjeckiska presidentvalet"
Tjeckiens president, Vaclav Klaus, saknade en enda röst för att bli omvald i förra lördagens omröstning i parlamentet. Han fick 139 röster mot utmanaren Jan Svejnars 114. Resultatet var en seger för kommunisterna vars 26 ledamöter avstod från att delta i omröstningen vilket gjorde att resultatet blev ogiltigt och gjorde det möjligt för dem att presentera en egen kandidat till nästa omröstning på fredag.

Ukraina
2008-07 s 8
"Våghalsig reformkurs"  hela artikeln
Julia Timosjenko nöjer sig inte med att vara premiärminister. Hon förordar sig själv som kandidat till presidentposten med argumentet att hon är bäst på att förankra landet i väst. WTO har just accepterat Ukrainas ansökan och under ett besök i Bryssel försäkrade Timosjenko Javier Solana att landet utvecklas "i riktning mot EU". Ukraina och Bryssel förhandlar om en frihandelszon för att på sikt få samma förhållanden som Norge och Schweiz. Hennes mål för Ukraina att bli medlem i Nato är däremot vågat. Den rysktalande befolkningen i öster och söder varnar för konflikt om så sker.

USA, EU
2008-07 s 9
"Sämre tider - eller bara bortskämda väljare?"  hela artikeln
Ny undersökning bekräftar att pessimismen ökar i både Amerika och Europa. Den avslöjar ett stort mått av missnöje främst vad gäller ekonomin i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien samt i USA. Köpkraften minskar på grund av inflationen. Man är också missnöjd med sysselsättningen. En majoritet av de tillfrågade svarade att deras land "går i fel riktning".

USA
2008-07 s 11-12
"Mc Cain är klar favorit"
Presidentkandidaten John Mc Cain har ett stort försprång på den republikanska sidan, när startfältet har krympt till två kandidater. Under supertisdagen klarade han sig bra i nästan alla delstaterna utom i före detta rivalen Mitt Romneys hemstat Massachusetts. Han tycks nu utan större hinder marschera mot republikanernas nominering.

2008-07 s 13
"Obama mot McCain vore en drömmatch"  hela artikeln
John McCain framstår som favorit om republikanernas nominering till presidentkandidat. Barack Obama ligger ungefär jämsides med Hillary Clinton på den demokratiska sidan. En slutstrid mellan McCain och Obama vore ett tydligare val än i något annat presidentval sedan åtminstone 1980 eftersom de är två skarpa kontraster. Både Obama tilltalar de väljare som inte är trogna något parti men ändå har vitt skilda åsikter i viktiga frågor som Irak, skatter, hälsovård och högsta domstolen där McCain och Obama har olika ståndpunkter. McCain vill helst koncentrera sig på den nationella säkerheten och kampen mot terrorismen medan Obama lyfter fram inrikespolitiska frågor och ekonomisk trygghet. Erfarenhet mot förändring, fädernas tro mot framtidshopp.

2008-07 s 14-15
"Historia och nödvändighet förenar Bush och McCain"
Gamla rivaler behöver varandra för att skapa enighet i det republikanska partiet och hålla presidentens Irakpolitik vid liv. För åtta år sedan konkurrerade de om presidentposten. Nu behöver McCain presidentens hjälp att ena det splittrade partiet och Bush behöver Arizona senatorn för att få sitt presidentskap bekräftat och en fortsättning på strategin i Irak. Båda är förkämpar för kriget i Irak och för fjolårets beslut att skicka fler soldater till Irak.
Det är första gången sedan 1952 som en sittande president med två perioder bakom sig inte har sin vicepresident som kandidat.

2008-07 s 16
"Vad Asien vill ha"
Japan och Indien vill inte ha Clinton, som gillar Kina för mycket. Beijing har egentligen ingen favorit och indonesierna hoppas på Obama, som är "en av dem". Obama bodde här som barn och han har en indonesisk styvfar. I Filippinerna har många tappat tron på kvinnliga presidenter, men Clinton kanske är bättre än de filippinska damerna.

Argentina
2008-07 s 16-17
"I makens fotspår"
Cristina Fernández lovade förändring under fjolårets valkampanj. Nu har hon varit president i drygt två månader och förändringen dröjer. Många argentinare betraktar makarna Cristina Fernández och förre presidenten Nestor Kirchner som ett lag. Troligen väljs han till det mäktiga peronistpartiets partiledare nästa månad.

Tchad
2008-07 s 18-19
"Världen slipper leva med Déby"
Tchads ledare överlevde kuppförsöket, men landets opposition lever farligt. Déby skyller det senaste kuppförsöket på tre rebellgrupper som har utländskt stöd. Rebellerna hävdar att Déby favoriserar medlemmar i hans egen "etniska grupp, Zaghawa". Etniska krigsherrar har i åratal konkurrerat om makt och inflytande i Tchad med stöd från olika grannar som Libyen och Sudan. Tchads presidenter har sedan självständigheten från Frankrike 1960 haft mord och tortyr på sina samveten. Att utmana regeringen har stått många dyrt. En tidigare president, Hissène Habré kallades Afrikas Pinochet. Han lever i exil i Senegal. 1990 störtade Déby Habré i en kupp som planerades i Darfur och genomfördes med Sudans hjälp.

2008-07 s 18
"Inga fler flyktingar!"
Tchads premiärminister anser att det är de nästan 300 000 flyktingarna från grannregionen Darfur i Sudam som bär skulden för det allt spändare förhållandet mellan Tchad och Sudan. Premiärminister Koumakoye vädjar till FN att ta hand om flyktingarna. Om de inte flyttas till annan plats kommer Tchads regering att förvisa dem varnar han. De har flytt från Darfur under det 5 år långa kriget mellan svarta afrikaner och Sudans arabdominerade regering.

2008-07 s 19
"Kenya söker en kompromiss"
Oppositionsledaren Raila Odinga och president Mwai Kibaki står under mycket hård press att acceptera en lösning som definieras av internationella medlare. Kenya har en extremt svår uppgift framför sig när det ska avveckla de hundratals flyktingläger som bildats efter olika stammars attacker mot varandra. FN menar att vi andra måste "skänka mer" bland annat för att kompensera landet för att inte de viktiga turisterna vill komma till ett land där snart alla slåss mot alla. Bara 8000 turister kom i januari till Kenya mot normalt 100 000.

2008-07 s 20
"Rwanda tynger samvetet"
Intervju med förre generalsekreteraren i FN, Kofi Annan.
För mer än 10 år sedan, när Kofi Annan var chef för FNs fredsbevarande arbete, basade han över de soldater som misslyckades med att förhindra massakern i Srebrenica och slakten på tutsier i Rwanda. Dessa tvillingtragedier fläckar Annans rykte trots att han också har avverkat två mandatperioder som FNs generalsekreterare.
"Vad är det med Afrika? Vad är det i det afrikanska samhället som gör att vi periodvis vänder oss mot varandra? Vi dödar inte bara varandra utan vi lägger dessutom skulden på andra utanför Afrika. Jag anser att det är en svulst som vi måste eliminera". Roten till problemet finns i Afrika, menar Kofi Annan. Till exempel att det i Kenya finns 42 etniska grupper. Man måste se till att människorna alla känner sig representerade i offentliga institutionerna. Kenyas konstitutionella struktur garanterar inte rättvis fördelning av makt och pengar.
Afrikaner som vill tjäna pengar går in i politiken. Det är osunt och det är mycket lönsamt.

Pakistan
2008-07 s 21-22
"Glöm inte domaren!"
Artikeln är skriven av Aitzaz Ahsan, före detta inrikes- och justitieminister i Pakistan. Han är ordförande i högsta domstolens advokatsamfund. Han har suttit arresterad sedan 3 november utan åtal.
Den amerikanska regeringen har under lång tid ignorerat en man som bor bara några stenkast från president Musharraf. Hans bostad omges av taggtråd och hans telefon är bortkopplad. Där bor Iftikhar Muhammad Chaudhry, Pakistans högsta domare. Han är en av landets populäraste personer och Pakistans bästa hopp om en återgång till demokrati. 2005 utnämndes han till chefsdomare av just Musharraf. Han agerade emellertid på ett sätt som gjorde Pakistans mäktiga personer nervösa. Han inkluderade mänskliga rättigheter i sin domstols jurisdiktion och vägrade att tolerera övergrepp från polisens sida. Han engagerade sig för människor som var offer för tvångsäktenskap och bekämpade orättvisa våldtäktslagar. Han skaffade sig därmed många mäktiga fiender. Ännu värre blev det då han 2006 började undersöka en växande skandal med försvunna personer. När Chaudhry vägrade att avgå avsattes han och häktades. Chaudhrys modiga hållning har skaffat honom sympatisörer runt om i världen.

2008-07 s 22-24
"Nerverna är på helspänn"
Många misstänker att valen i Pakistan gör större skada än nytta. Många pakistanier är övertygade om att valet den 18 februari kommer att manipuleras av den sittande expeditionsministären och om att detta i sin tur leder till nya våldsamma upplopp från den arga oppositionen. Vem som än förlorar valet kommer att ha ett argument för att inte acceptera resultaten. Trovärdigheten hos hela valprocessen ifrågasätts och en del bedömare befarar att valen kommer att göra mer skada än nytta i det rådande spända läget.

Afghanistan
2008-07 s 24-25
"Enad front är ett måste"
Interna politiska bråk är det sista Afghanistan behöver. Alla är överens om att Afghanistan behöver fler soldater och att återuppbyggnadsarbetet måste organiseras bättre. Problemet är vem som ska göra vad i Afghanistan. Vissa allierade inom Nato är ensamma om att arbeta i extremt farliga områden medan andra vägrar att bege sig dit, menar Condoleezza Rice, USAs utrikesminister. Kanada, Storbritannien och Nederländerna är de Nato-länder som förutom USA utsätter sig för stora faror i landets osäkra sydliga och östliga delar. De vill gärna ha lite hjälp. Pressen på Tyskland att hjälpa till är extremt hård. Men enligt beslut i förbundsdagen får landets soldater inte verka utanför de markant tryggare områdena i norra Afghanistan.
Afghanistans problem - desperat fattigdom, svag och korrupt regering och ett narkotikafinansierat uppror - har inte tid att vänta på grund av politiska gräl.

2008-07 s 25
"Nato planerar för många år i Afghanistan"
USAs försvarsminister Robert Gates fortsätter att försöka övertala USAs allierade i Nato att skicka fler soldater till Afghanistan. Han vill att en del soldater som verkar i fredliga områden ska omplaceras till oroligare regioner i framför allt södra Afghanistan. Nato håller på att förbereda en formell utvärdering av uppdraget i Afghanistan som kommer att presenteras i april på ett Nato-toppmöte i Bukarest. Den syftar till att klarlägga Natos roll i Afghanistan nu och på lång sikt.

Burma
2008-07 s 26-27
"Juntans vallöfte möts med skepsis"
Många experter tvivlar på den burmesiska militärjuntans löften om folkomröstning i maj i år om den nya författningen och allmänna val senast 2010. Om landets nya författning antas innehåller den hur som helst hinder för återinförande av äkta demokrati. Militären har försäkrat sig om ett starkt inflytande i en eventuell framtida, civil regering.
Inflationen i Burma är 45-40 %, turismen har minskat sedan våldet i höstas och avlägset belägna områden lider fortfarande svår brist på mat och förnödenheter. Det råder ett absolut elände och vreden över regimens behandling av munkarna är mycket utbredd menar Sean Turnell, expert på Burmas ekonomi vid ett universitet i Sydney.

Östtimor
2008-07 s 27
"Kuppen misslyckades"
Två samtidiga attentat mot Östtimors ledare är nedslående tecken på att det dröjer länge tills det lilla landet förmår stå på egna ögon. I måndags sköts och skadades Östtimors president, José Ramos-Horta, av rebeller som också besköt premiärministern i ett misslyckat kuppförsök. Den ökände rebelledaren Alfredo Reinado dödades i attacken. Reinado var en av flera arméofficerare som deltog i myteriet. På tisdagen utlystes undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud.

Bhutan
2008-07 s 27
"Omstridda gränser"
Det lilla buddistiska landet Bhutan i Himalaya har blivit ett stridsäpple mellan grannländerna Indien och Kina. De senaste månaderna har Beijings soldater trängt in på landets territorium vid flera tillfällen. Den 47 mil långa gränsen är omstridd. Indien som sköter Bhutans utrikespolitik och som står frö 60 % av Bhutans statsbudget, är djupt oroat.
Bhutan är världens yngsta demokrati och det var först helt nyligen som kungahuset utlyste de allra första parlamentsvalen.

Israel, Palestina
2008-07 s 28-29
"Israel försöker sudda bort en skamfläcka"
Det finn drygt en miljon israeler som lever i skuggan av landets imponerande högteknologiska boom. Den israeliska ekonomin växer snabbt och BNP per capita närmar sig snabbt EUs genomsnitt. Samtidigt misslyckas staten med att stoppa tilltagande fattigdom och ojämlikhet. 20 % har mindre än halva medianinkomsten att leva på. Denna grupp består till stor del på araber och ultraortodoxa judar. De senare arbetar bara i ringa dag eftersom de ägnar så mycket tid åt religiösa studier.

Medicin, Hälsa
2008-07 s 29
"Vi har hört det förut men det tål att upprepas"
Cigaretter och andra tobaksprodukter
Nästa stora plåga för uländerna blir tobaken. Detta spår FN i en rapport i förra veckan. Enligt denna kommer tobaken innan seklets slut ha dödat 500 miljoner av världens aktuella befolkning och ytterligare en halv miljard av de ännu ofödda. Tobaksindustrins stora mål är uländerna, till exempel Kina och Indien. Där ökar användningen av cigaretter och andra tobaksprodukter mycket snabbt.
Inget land gör sitt yttersta för att begränsa användningen av tobak och bara fem procent av jordens befolkning bor i länder som följer WHOs sex rekommendationer, som till exempel rökförbud, förbud mot reklam, hjälp att sluta röka och högre punktskatter på tobak.
Skillnaden i välfärdsutveckling mellan världens mer utvecklade länder som USA och EU å ena sidan och en stor del av övriga länder å den andra kommer att öka ytterligare. Sedan länge sprids Hiv och aids i de sistnämnda länderna och orsakar ett dåligt hälsotillstånd jämfört med västvärlden och nu kommer rökningen att ytterligare spä på dessa förhållanden.

Läs artikeln i The Guardian eller här.
Översatt i Tempus 0708 s 29.
Rapporten från FN, sammanfattning, läs mer här.

Turism, Kenya
2008-07 s 30-31
"Sol, hav och öde stränder"
Paradiset står inför en katastrof när våld och oroligheter skrämmer bort turisterna som är ekonomins stöttepelare. Våldet i Kenya som utlöstes efter det omstridda presidentvalet har fått de flesta turister att undvika semestermålet och många har avbokat redan gjorda beställningar. Alla brittiska charterflyg har ställts in fram till sommaren, detsamma gäller charterresor från andra europeiska länder. Hotellen står tomma, tusentals kypare, städare och bartenders friställs och taxichaufförer, souvenirförsäljare och turistguider får ingen inkomst. Omkring 20 000 hotellanställda har redan mist sina jobb. Turismen är Kenyas största källa till utländskt kapital. Turismen har växt med 10-20 % årligen de senaste fyra åren. 500 000 människor arbetar direkt eller indirekt inom turistindustrin och var och en anses försörja i genomsitt tolv personer!