Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 35

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34    

EU, Storbritannien
2008-35 s 3
"Arbetskraften säljer sig till den som betalar bäst"  hela artikeln
Storbritannien är inte längre lika lockande för potentiella invandrare som söker jobb. Arbetslösheten ökar och pundets fallande kurs betyder att utländska arbetstagare i Storbritannien har mindre pengar att skicka hem än tidigare. Ungefär två tredjedelar av de östeuropéer som har registrerat sig för arbete i Storbritannien sedan 2004, kommer fån Polen. Idag får de 40 % mindre i lön sedan de växlat pundet till zloty än för fyra år sedan. Idag måste de skicka hem 500 pund varje månad för att rättfärdiga vistelsen utomlands.

Storbritannien
2008-35 s 4-6
"En stor välståndsklyfta delar det brittiska samhället"
Efter elva års Labourstyre är gapet mellan rika och fattiga större än på minst 50 år. Hur kommer det sig? Den sociala rörligheten är nästan noll. Gordon Brown har tagit detta till sig och lovar att presentera ett handlingsprogram innan årets slut. Stödet till svaga elever kommer att öka redan i tidig ålder. De konservativa utnyttjar Labours misstag och brister och ändrar sitt budskap. Tories lägger skulden på Labour medan Labour menar att ansvaret åtminstone delvis går tillbaka på Margaret Thatcher när politiken på 1980-talet syftade till välstånd "till vilket pris som helst". Brown talar om "den förlorade generationen" och "Thatchers barn" som är skadade av sina föräldrars arbetslöshet.

Tyskland
2008-35 s 6-7
"Tyskland vet bättre än de flesta vad spelet gäller"
Tysklands förbundskansler har tidigare värjt sig mot rollen som medlare mellan Moskva och de forna sovjetrepublikerna men sedan Ryssland gick in i Georgien har hon axlat en aktivare roll till demokratins försvar. Gerhard Schröder var nära vän med Putin och den förre konservative kanslern, Helmut Kohl, som mycket väl överens med en rad sovjetiska ledare. Men med Merkel är det annorlunda. Hon växte upp i det kommunistiska Östtyskland, där Putin var stationerad som KGB-officer på 1980-talet och Merkel kopplar avsiktligt sin Rysslandpolitik till sina egna frihetsvärderingar.

Ryssland, Georgien, Ukraina
2008-35 s 8
"Nervösa grannar"
Konflikten mellan Ryssland och Georgien väcker oro hos grannarna i väster. Ryssland har på senare tid uppträtt avogt mot Ukraina, de tre baltiska staterna och Polen. Därför var det naturligt att ledarna för dessa stater flög till Tbilisi för att visa sin solidaritet med president Saakasjvili. Liksom att Polen skyndade sig att underteckna ett avtal med USA om att hysa missilförsvarsraketer på polskt territorium. Polen vill inte utsätta sig för risker för invasion. Efter kriget i Georgien har den allmänna opinionen svängt till förmån för missilförsvarssystemet. Ryssland bråkar jämt med de baltiska staterna men deras medlemskap i Nato får de ryska hökarna att tänka sig för både en och två gånger. Den största oron gäller i stället Ukraina som inte är med i Nato och som har åtta miljoner ryssar inom sina gränser plus den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol.

2008-35 s 9-10
"Ryssland har de starkaste korten"  hela artikeln
Syriens president besökte Ryssland två dagar i förra veckan. Han hade med sig en önskelista som inkluderade sofistikerade vapen. Det syriska besöket kan ha varit ett varsel om nya tider.
Ryssland har inflytande, pengar och energiresurser, vetorätten i FNs säkerhetsråd och sin stora vapenindustri. Allt detta fruktar man i Washington kommer att användas för att undergräva amerikanska intressen runt om i världen. Ryssland kan komma att sälja allt mer avancerade vapen till länder som Iran och Venezuela. Samarbetet i kampen mot terrorismen och vapenspridning kan komma att försämras. USA har begränsade möjligheter att sätta press på Ryssland. USA behöver Ryssland för kriget i Afghanistan och för att få Iran och Nordkorea att slopa sina atomprogram. Rysslands självklara argument är: "Varför skulle vi hjälpa Nato"?
Allt detta visar att den internationella scenen kan förändras mycket snabbt. Alltsedan Sovjetunionen upplöstes har det funnits en oro för att Ryssland ska förstöra allt, nu ser vi att oron var berättigad.

2008-35 s 10-11
"Allt började när Babels torn rasade"
De dussintals språken i Kaukasus säger en del om konflikten i Georgien.
Osseterna talar ett språk som är släkt med farsi och georgierna talar ett språk vars närmaste släkting anses vara baskiskan. Det har ett räknesystem med 20 som bas, besvärliga irregulära verb och många konsonanter som ordet "gvprtskvni".
I Kaukasien talas ett 40-tal språk vilket är fler än i någon annan del av världen bortsett från Papua Nya Guinea. I Kaukasien fungerar de höga bergen som skydd och erbjuder små etniska språkgrupper naturligt skydd mot andra större och mer aggressiva grupper. De kaukasiska språken är svåra och har inte gått att koppla till något annat språk på jorden även om man kan gruppera dem i tre grupper.
Den etniska (språkliga) härvan blev plötsligt relevant när lokalt hat i Sydossetien urartade till den djupaste missämjan mellan Ryssland och väst sedan det kalla kriget. Georgier och osseter hävdar båda att de var först i Sydossetien. Osseterna betraktar dalen kring Tsjinvali som sitt hemland, georgierna ser osseterna som "gäster".
Anna Dybo vid Ryska vetenskapsakademin arbetar med att kartlägga små språk. Hon har skrivit till ett bibliotek i Tsjinvali och frågat vad som hänt med ett unikt lexikon med det ossetiska språket. Det var skrivit för hand och ännu inte överfört till en dator. Doby misstänker att det brann upp i samband med bombningarna den 8 augusti då georgisk militär besköt staden.

Artikeln från International Herald Tribune:
"The dozens of languages of the Caucasus say much about the Georgia conflict"

Också I New York Times:
"Barriers That Are Steep and Linguistic"

Om språket Georgiska.

Ryssland, Georgien
2008-35 s 12
"Medvedev erkände de georgiska utbrytarrepublikerna"
Sydossetien och Abchazien blev självständiga vilket väckte skarp kritik från både USA och EU och ledde till att den ryska aktiemarknaden föll med 4,2 %. USA kommer att blockera Rysslands försök att få länderna erkända i FN.

USA, Porträtt
2008-35 s 14-17
"Om Obama blir president"
Mannen som är som "oskrivet blad" han intagit scenen.
Obama är son till en kenyansk student som övergav Barack när han var två år. Han har gjort en karriär som vida överträffar den nuvarande presidentens. Han var den första svarte redaktören för Harvard Law Review. Den första hälften av sitt liv ägnade han sig åt att söka sin identitet. Han såg svart ut men var son till en vit kvinna från Kansas. Snart bestämde han sig för att inte fastna i "svart" politik. Han insåg att hans postrasistiska identitet var en biljett till Vita Huset.
Hans motståndare pekar på hans nära relationer till Tony Rezko som gjort karriär genom att göra tjänster åt politiker och som numera sitter i fängelse. Han äger tomten bredvid Obamas. Bland Obamas vänner fanns pastor Jeremiah Wright som anser att 11 september är straffet för Amerikas missgärningar och Bill Ayers en före detta medlem i den terroristiska vänstergruppen Weathermen. Själv föredrar han kompromiss och försoning framför konfrontation. Han är den främsta av alla presidentkandidater när det gäller att använda ny teknik, exempelvis möjligheten att bygga nätverk via internet.

2008-35 s 18
"Joe Biden kom tillbaka starkt"
Biden är en allmänt respekterad röst i utrikespolitiska frågor, de båda krigen i Irak (mot det första och för det andra), Balkankonflikten, den globala kampen mot aids och en rad nationella säkerhetsfrågor. Han är född 1941 och är ordförande i senatens utrikesutskott. Förra lördagen valde Barack Obama honom som sin vicepresident. Han förespråkade en delning av Irak i tre autonoma zoner, en shiamuslimsk, en sunnitisk och en kurdisk.

Irak
2008-35 s 19-20
"Kirkuk är en pyrande krutdurk"  hela artikeln
Kurdernas auktoritet märks överallt i Kirkurk. Staden med sina 900 000 invånare ligger på "kurdiskt" område i norra Irak. De kontrollerar provinsregeringen, polisen och den fruktade hemliga säkerhetstjänsten, Asaish. Två andra folkslag lever också i Kirkuk, det är sunnitiska araber och turkmener och de vill ha delad makt och administration. Kurdernas grepp om makten i Kirkuk har föga överraskande försämrat relationerna med araber och turkmener. Det kan mycket väl sluta med ett öppet krig om makten mellan folkgrupperna.
Under Saddam Hussein utvisades tiotusentals kurdiska familjer från Kirkuk för att försäkra sig om den politiska makten över områdets enorma oljetillgångar. Araber kom i deras ställe. Efter Kuwaitkriget gjorde kurderna samma sak men tvärtom. Kurderna vill nu inlemma Kirkuk i regionen Kurdistan.

Kina
2008-35 s 20-22
"Uigurerna nöjer sig med kultur- och religionsfrihet"  hela artikeln
Beijing har i drygt fem decennier styrt den uiguriska provinsen Xinjiang. I dessa dagar när de olympiska spelen har placerat Kina i fokus, befarar Kinas kommunistiska parti att antalet våldsamma attacker kommer att bli fler än vanligt, eftersom separatisterna i Xinjiang förmodligen utnyttjar tillfället för att hämnas regeringens hårdföra politik.
Gränsprovinsen Xinjiang är nästan fem gånger större än Tyskland och där finns enorma tillgångar på naturgas, olja, guld och kol. I provinsen bor omkring 20 miljoner människor varav knappt hälften är muslimska uigurier. Beijing hindrar uigurerna från att utöva sin religion och leva enligt sina seder.

2008-35 s 23-24
"Vad händer i Kina nu?"
De imponerande olympiska idrottsanläggningarna kostade 43 miljarder dollar varav Kina betalade nästan allt. Kina tog 51 guldmedaljer mer än något annat land. Nu börjar eh ny postolympisk era.
Sinologen David Shambaugh i Washington betecknar OS som ett "vinn-vinn-spel" för kommunistpartiet vars internationella image har förbättrats markant. OS bör hjälpa Kina att sätta en symbolisk punkt för det som Kina självt kallar "förödmjukelsens sekel" under vilket landet försvagades av utländsk intervention som började i slutet av 1800-talet.
Luftföroreningarna i Beijing som räknas bland de värsta i världen kommer tillbaka när restriktionerna hävs efter Paralympics i slutet av september. Inget är dock mer avgörande för framtiden än Tibet.

Pakistan
2008-35 s 25
"Bhuttos änkling aspirerar på presidentposten"
Situationen i Pakistan blir allt instabilare. Asif Zardaris kandidatur till presidentposten gör inte saken bättre. Den allt hårdare konkurrensen mellan ledarna för de koalitionspartierna i den kollapsade regeringen, Asif Zardari och Nawaz Sharif kommer att kulminera i valet av president som beräknas ske den 6 september. I rollen som president skulle Zardari, som blev känd som Mr. Tio Procent för sina korrumperade affärer när hans fru var premiärminister i två omgångar åtnjuta ett stort mått av immunitet mot åtal när det gäller det dussintal brottsmisstankar som har riktats mot honom under årens lopp, bl a för att fört ut 1,5 miljarder dollar från Pakistan då Bhutto var regeringschef. Han åtalades i två mordfall. Han satt i fängelse i sammanlagt elva år i två omgångar. 2004 gick han i exil och flyttade till New York. Förra året flög han tillbaka efter mordet på sin hustru och lyckades omedelbart ta ett starkt grepp om partiet. Han kan nästan säkert räkna med att bli vad till president efter den avgående Pervez Musharraf efter som hans parti, Pakistanska folkpartiet, har det nödvändiga antalet mandat i parlamentet.

Nordkorea
2008-35 s 26
"Pyongyang hotar att återuppliva sitt atomprogram"
Om inte USA suddar bort Nordkorea från listan över statliga terrorsponsorer. Detta har USA inte gjort med motiveringen att Nordkorea inte har infriat löftet om att utomstående experter ska få verifiera sanningshalten i den nordkoreanska redogörelsen av existerande program och anläggningar.

Iran
2008-35 s 26
"Ayatollan tror på Ahmadinejad"
President Mahmoud Ahmadinejads politiska auktoritet stärktes markant häromdagen när ayatolla Ali Khamenei, Irans högsta ledare, på ett regeringssammanträde uppmanade Ahmadinejad att förbereda sig för en andra mandatperiod efter presidentvalet i juni nästa år. Khamenei har full kontroll över grupper som Revolutionsgardet, som brukar engagera sig i valkampanjer.

Thailand
2008-35 s 27
"Oroligt i Thailand"
Tusentals regimfientliga demonstranter belägrade i början av veckan regeringsbyggnader i Bangkok och tvingade fram tillfällig stängning av en tv-station. Arrangörerna kallade den sitt "slutgiltiga" krig i försöken att störta premiärminister Samak Sudaraves regering, som beskylls för korruption och för att gå den förre premiärministern Thaksins ärenden. Regeringen valdes i december vilket satte punkt för ett års militärstyre.

Japan
2008-35 s 27
"Bort med gangstrarna"
Invånarna i en stad i en stad i västra Japan har vänt sig till en domstol i hopp om att få bort den organiserade brottsligheten. Den vill att domstolen beordrar Dojinkaigänget att utrymma en byggnad i ett av stadens affärsdistrikt. Medlemmarna i gänget har kontrollerat delar av sydvästra Japan sedan i slutet av 1960-talet. Försöket att få bort organisationen är första gången som vanliga medborgare utmanar ett officiellt erkänt brottssyndikat. Invånarna hävdar att syndikatets aktiviteter berövar dem deras konstitutionella rättighet att leva i fred.

Zimbabwe
2008-35 s 28-29
"Oppositionen vann en delseger"
Robert Mugabe sammankallade i måndags parlamentet på egen hand men hans försök att lura oppositionen gick snett och oppositionspartiet MDC lade beslag på den viktiga talmansposten. Lovemore Moye fick 110 röster mot 98 för Mugabes kandidat vilket understryker oppositionens kontroll över parlamentet för första gången sedan landet blev självständigt 1980. Robert Mugabe har haft makten i 28 år men nu blir det svårt för honom och hans parti att styra det ekonomiskt ruinerade landet om de inte sluter avtal om en maktdelning.

Sudan
2008-35 s 29
"Regeringssoldater attackerade omstritt flyktingläger"
Kalmalägret i Darfur är regionens största. Merparten av invånarna är civila flyktingar men där finns också inbördes fientligt sinnade rebellgrupper och en uppsjö av vapen. Sudanesiska regeringsstyrkor angrep i början på veckan ett av Darfurs oroligaste och tyngst beväpnade flyktingläger vilket ledde till ett 30-tal döda. Myndigheterna hävdar att räden syftade till att avväpna rebeller som gömmer sig i lägret. Det finns 29 olika etniska grupper i lägret. Enligt Amnesty har de flesta invånare i Kalma, inklusive barnen, något slags vapen. Lastbilar tillhörande hjälporganisationer har kapats av väpnade grupper inne i lägret.

Samhälle
2008-35 s 30-31
"Handel med misärens offer"
Det är förkastligt att tvinga människor att sälja sex eller arbeta under slavlika förhållanden. Det är emellertid svårt att definiera problemet och ännu svårare att lösa det.
Europarådets konvention om trafficking - gränsöverskridande människohandel - som trädde i kraft har 17 länder ratificerat. Men den exakta definitionen är krånglig oavsett om man är moralfilosof eller polis.
Bland förståsigpåarna skiljer man mellan trafficking och det mindre onda människosmuggling. Det senare sker med de inblandade parternas medgivande. Trafficking betyder att människor förflyttas under stora umbäranden eller falska löften. I praktiken finns det emellertid en överlappning mellan de två fenomen.
Slaveri kan yttra sig i många former. Exempel är barn som lemlästas och sedan tvingas att tigga eller de som tvingas att bli barnsoldater i krig. Trälarbete på plantager i Brasilien eller barn som arbetar långa pass på kinesiska tegelbruk.
Norrmannen Jörgen Carling som har undersökt trafficking av nigerianska kvinnor till Europa menar att det sällan är möjligt att bra en tydlig skiljelinje mellan "oskyldiga offer" och "frivilligt deltagande" i sexhandeln. Andra menar att det inte finns något som heter frivillig prostitution.
Det är därför svårt att formulera handfasta regler som passar alla länder.