Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 19

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18            

EU
2007-19 s 3-4
"Kunkurrensklubben visar framfötterna"
EU kan mycket väl komma att visa en snabbare tillväxt än USA under 2007. 2000 skapade EUs medlemsländer två miljoner nya jobb vilket ledde till att arbetslösheten blev den lägsta på16 år. Europas återhämtning underblåstes av jätten i världsdelens mitt, Tyskland. Orsaken är att EUs medlemsländer konkurrerar mer och mer inbördes vilket ökar effektiviteten och produktiviteten. Återhämtningen speglar också fördelarna med euron. Länder kan inte längre undvika omstrukturering genom att öka de statliga underskotten och devalvera sin valuta.

2007-19 s 4-5
"Bryssels regler irriterar London" Hela artikeln
Finansföretagen skulle helst vilja sköta sig själva. EU har infört regler som påverkar varenda bank, investeringsfond och försäkringsbolag i London. Systemet kallas MiFiD, marknader för finansiella instrument. Alla värdepappers företag ska rapportera alla transaktioner till en utvald myndighet i respektive medlemsland. I Sverige är det Finansinspektionen. Den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs har 60 personer som bara sysslar med att implementera MiFiD. Detta inflytande har gjort aktörerna i London City avoga och underblåst deras allmänna syn på EU.

Nordirland
2007-19 s 5
"Ulster är självstyrande igen"
På tisdagen återfick Nordirland sitt självstyre i en historisk ceremoni i parlamentsbyggnaden Stormont utanför Belfast. Därmed upphörde fem års direktstyre från London. Ceremonin blev också en av höjdpunkterna i den brittiske premiärministern Tony Blairs politiska karriär.

Frankrike
2007-19 s 6-8
"Fransmännen gav Sarkozy starkt mandat att förändra" Hela artikeln
Nicolas Sarkozy, passionerad, stridslysten son till en ungersk invandrare valdes i söndags till president i Frankrike. Det finns inget valt politiskt ämbete i hela Europa med lika stor makt och pondus. Han fick 53,1 % mot 46,9 för Royal. Trots att har ett främmande klingande efternamn och är en man som inte gått på de fina universiteten (som till exempel Royal har gjort). En majoritet av kvinnor röstade på Sarkozy medan den unga röstade på Royal. Valdeltagandet var ovanligt stort 84 % av Frankrikes 44,5 miljoner väljare röstade.
Sarkozy har lovat att bryta med det förgångna, införa en ny ledarstil och förbättra och fördjupa relationerna med USA och resten av Europa. Han vill återge arbete, auktoritet, moral, respekt och meriter deras rätta värde.

2007-19 s 8-9
"Royals dröm krossades"
Ségolène Royal hade hoppats hamna i den växande skaran kvinnliga ledare runt om i världen. Men fransmännen ville inte ha henne eller hennes politik. Hon är utbildad på elitskolorna Institut d'Études Politiques och École Nationale d'Administration. Hon har nerver av stål och en avväpnande, sympatisk stil. De franska medierna förälskade sig genast i Royal även om de verkade ner fascinerade av hennes skönhet än av hennes politik. Hennes brist på erfarenhet var tydlig när hon försökte verka presidentlik.

Storbritannien
2007-19 s 9
"Britterna gav Blair en näsbränna"
Labourpartiet förlorade i Skottland och backade i de engelska lokalvalen. I Skottland förlorade Labour, som har dominerat regionen i ett halvsekel, till det snabbt växande Skotska Nationalpartiet (SNP) som fick 47 mandat (ökning med 20) mot Labours 46. Kriget i Irak anses spela en viktig roll för SNPs seger. I Wales förlorade Labour också men förblir ändå det största partiet.

2007-19 s 10-11
"Makt smäller lika högt som champagne"
Även om drottning Elisabeths officiella roll är symbolisk utövar hon personlig och mycket verklig makt. Hon är 81 år och kom i förra veckan till Amerika för femte gången i sitt liv. George Bush är den tionde amerikanske presidenten hon träffar som drottning. Under sitt halvsekel som statsöverhuvud har Elisabeth II utövat mer makt och bevarat fler hemligheter än de flesta av oss tror. Offentligt är hennes politiska roll bara symbolisk, men privat är den personlig och mystisk.

Turkiet
2007-19 s 11
"Direktvald president?"
Det turkiska parlamentet gav i måndags preliminärt grönt ljus till ett författningstillägg som innebär att presidenten i fortsättningen kan bli folkvald. Åtgärden är ett försök att dämpa motsättningarna mellan den turkiska regeringen och landets sekularister. Det sekulära etablissemanget fruktar att regeringspartiet, AK, eftersträvar presidentposten, i form av nuvarande utrikesministern Abdullah Gül, för att kunna introducera ett islamistiskt program.

Zimbabwe
2007-19 s 11
"Mugabes polis är på krigsstigen igen"
Väpnad polis upplöste i tisdags en protestdemonstration utanför landets högsta domstol i Harare. Det var advokater som demonstrerade för att två av deras kolleger gripits och åtalats. Flera av demonstranterna misshandlades.

FN
2007-19 s 14
"Bankchefen är hårt trängd"
USAs finansminister Henry M Paulson tillmötesgick en begäran från Världsbankens ledare, Paul Wolfowitz som vill ha mera tid för att förbereda sitt försvar mot anklagelser för tjänstefel. En specialkommission i Världsbanken har funnit honom skyldig till att ha brutit mot bankens interna regler gällande intressekonflikter.

USA
2007-19 s 14-15
"Kandidaterna och deras förebilder"
De hoppas vara kapabla att fatta de svåra beslut som en president måste ta. Många av dem har förebilder som inspirerar. På anmodan att peka ut presidenter som har visat stort mod, nämnde några av de amerikanska presidentkandidaterna samma namn. Åtta valde Lincoln, sju nämnde Truman och sju - alla republikaner - Reagan.

Israel, Palestina
2007-19 s 16-17
"Rosornas krig i Jerusalem" Hela artikeln
Den mycket kritiska rapporten från den så kallade Libanonkommissionen har gjort att förhållandet mellan premiärminister Ehud Olmert och hans utrikesminister, Tzipi Livni, har blivit mycket spänt. Regeringschefens dagar är räknade, hoppas och tror utrikesministern. Livnis tolkning av händelserna i samband med invasionen av Libanon delas av den oberoende kommissionen. Ansvariga för misstagen i kriget är generalstabschefen Dan Haluz, försvarsminister Amir Perez och premiärminister Ehud Olmert. De två förstnämnda har tagit konsekvenserna av detta men inte Olmert trots att han skylls för att ha dragit ut i krig "besinningslöst" och "förhastat".

2007-19 s 18-19
"Libanon är kvicksand för Israels ledare" Hela artikeln
Israel kan aldrig få pseudostaten Libanon att uppföra sig som Israel vill. Libanon har i ett kvarts sekel varit slutet för alla israeliska politiker som dristat sig att gå in där. Landet är mycket speciellt, det är ett sekteristiskt lapptäcke till stat utan vare sig en stark centralregering eller en stat.

Egypten
2007-19 s 19-20
"Gamal och gänget"
Yngste sonen till Egyptens statschef firade ett överdådigt bröllop på faderns 79-års dag. . Många undrar om det var första steget mot ett maktövertagande från hans gamle far Hosni Mubarak. Varifrån kommer Gamals enorma förmögenhet och varför har han inte gift sig förrän han blev 43 år?

Syrien
2007-19 s 21
"Flyktingarna från Irak tär på Syriens resurser"
Både ekonomi och infrastruktur belastas hårt av den stora flyktingströmmen från Irak. På sikt kan också säkerheten äventyras. Varje dag kommer det mellan ett- och tvåtusen irakier. På ett år har den syriska befolkningen ökat med sju procent. Den syriska infrastrukturen överbelastas. Det behövs minst en miljard dollar för att åtgärda de akuta följderna av flyktingströmmen. Väntetiderna på sjukhusen har ökat enormt. Bostadspriserna ökar snabbt. Irakiska "periferigrupper" har tagit med sig prostitution, narkotikahandel och kriminell gängkultur till det förr relativt brottsbefriade Syrien. Detta har underblåst främlingsfientliga stämningar. 75 % av flyktingarna är shiiter medan syrierna är sunniter.

Kambodja
2007-19 s 22-23
"Den obehagliga sanningen"
Röda khmerernas regim är fortfarande ett mycket känsligt kapitel i Kambodjas historia. Nu snart 30 år efter det att Röda khmererna störtades, börjar historien bli en stridsfråga i Kambodja. På ena sidan finns de som är angelägna om att göra upp med det förflutna och på den andra en regering, vars toppledare en gång i tiden associerades med den numera utdöda kommunistiska rörelsen och som inte vill släppa ifrån sig kontrollen över ett så känsligt kapitel i Kambodjas historia. Röda khmererna kallade sig själva för Kampucheas kommunistiska parti och landet för Demokratiska Kampuchea.
Unga kambodjaner har inte fått någon formell information om Röda khmererna i skolan sedan propagandatexterna på 1980-talet när Kambodja styrdes av den kommunistiska regim som vietnameserna installerade.

2007-19 s 24-25
"Flyta på oljan eller drunkna i den"
Kambodja tros ha ganska stora oljereserver utanför sin sydliga kurs. Om bara några år räknar man med att börja utvinningen, vilket kommer att förändra Kambodjas ekonomi i grunden. Det återstår att se om det blir till det bättre eller det sämre. För många andra fattiga länder, som exempelvis Nigeria och Tchad, har oljan varit en giftig gåva, som paradoxalt nog har förvärrat fattigdom och korruption på grund av det som en del kallar "oljans förbannelse". Faktum är att Kambodja redan lider av många av oljeförbannelsens symptom trots att inte en enda droppe har pumpats upp ännu. Regeringen i ett oljerikt land, som gläds åt skatten och inte är beroende av skattepengar kan frestas att strunta i medborgarna.

Samhälle, Städer
2007-19 s 26-28
"Världen flyttar till stan"
Efter årets slut kommer majoriteten av jordens folk att bo i städer. Mänsklighetens historia kommer från och med nu att bli alltmer urban. Människan, homo sapiens, har blivit Homo urbanis. Är det klokt eller dumt? Städernas utveckling är synonym med den mänskliga utvecklingen. Expansionen är framför allt ett fenomen i fattiga länder och medelinkomstländer. Den rika världen har redan det mesta av urbaniseringen bakom sig. 90 % av den urbana befolkningen i Etiopien, Malawi och Uganda, tre av världens fattigaste länder, lever i slum. 2020 kommer det enligt FN finnas nio städer med fler än 20 miljoner invånare, Delhi, Dhaka, Jakarta, Lagos, Mexico City, Mumbai, New York, Sao Paulo och Tokyo. De flesta ligger i fattiga länder och de flesta av invånarna bor i slum.

2007-19 s 29-31
"Den livsfarliga modekulturen" Hela artikeln
Sedan ett antal modeller har dött anklagas modeindustrin på nytt för att orsaka ätstörningar hos unga kvinnor. Nu börjar politikerna få upp ögonen för problemet - och för första gången verkar det som om modeindustrin är redo att ifrågasätta skönhetsidealet.