Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 42

Tidskriften

tidigare veckor:  
01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41     

EU
2007-42 s 3-4
"Två till höger och två till vänster"  hela artikeln
I EU börjar nu en kamp om två viktiga poster. Vem ska bli unionens president, och vem ska bli dess utrikesminister?
Denna vecka samlas EUs stats- och regeringschefer i Lissabon för att fatta beslut om unionens nya fördrag. Majoritetsbeslut blir äntligen regel och parlamentet får mer makt. EU får två nya ledarposter, en president i EU-rådet ska leda de 27 stats- och regeringschefernas möten. En utrikesminister, som dock bara får kallas "Hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik" ska företräda unionen på den internationella scenen. Tyska CDU kommer inte att lansera någon egen kandidat utan föredrar "någon som Carl Bildt". Han har varit statsminister och har lång erfarenhet av krishantering på Balkan. Men Europas socialister har en annan favorit, den italienska utrikesministern Massimo D'Alema. Tyskland vill hellre sätta en socialist på presidentposten eftersom denna är mer av ceremoniell karaktär. Kanske kommer avgörandet om personalfrågorna emellertid att skjutas fram till efter valet till EU-parlamentet 2009.

Turkiet, Irak
2007-42 s 4
"Spänningen stiger vid irakiska gränsen"
Turkiet begär grönt ljus för attacker i norra Irak. Regeringen lämnade i veckan in en begäran till parlamentet om ett ettårigt tillstånd att genomföra militära operationer i Irak. Målet är den kurdiska separatistgerillan som har baser i norra Irak varifrån den angriper Turkiets integritet och dess medborgare. PKK-rebeller har fört gerillakrig mot den turkiska regeringen i 23 år.

Turkiet
2007-42 s 5-6
"I huvudet på turkarna"  hela artikeln
Traumatiska händelser kan urholka ett folks identitetskänsla. Varför reagerar turkarna så hett på frågan om det armeniska folkmordet? Den turkiska staten och det turkiska samhället har ett förflutet som bara är ett åttiotal år gammalt och svårt att göra upp med och som man därför hellre begraver än visar upp. Turkarna vill ha kvar bilden av landets fantastiska och fläckfria historia.

Polen
2007-42 s 6
"Bakslag för Kaczynski"
En TV-debatt mot premiärministern blev ett lyckokast för oppositionsledaren Donald Tusk, som går in i valspurten i stark medvind. Polens största oppositionsparti, Medborgarplattform, har återtagit ledningen i opinionsmätningarna inför valet denna vecka. Medborgarplattform har lovat att bilda koalition med det mindre bondepartiet om detta klarar femprocentsgränsen. Kanske kan även den postkommunistiska Vänstern bli regeringspartner.

Ukraina
2007-42 s 7
"Revolutionärerna är tillbaka"  hela artikeln
Den orangea revolutionens huvudaktörer är tillbaka som regeringsbildare. Den före detta premiärministern Julia Timosjenko bildar åter regering med stöd av president Viktor Jusjtjenko. Frågan är om de lyckas hålla sams den här gången. Det största partiet är fortfarande Janukovitjs Regionparti som har 175 mandat. Timosjenkoblocket fick 156 och Jusjtjenkos Vårt Ukraina 72.

Ryssland, Iran
2007-42 s 8
"Putin i Iran"
President Vladimir Putin gjorde i veckan ett historiskt besök i Iran för att diskutera Irans atomprogram och delta i ett toppmöte med länderna runt Kaspiska havet där man enades om att inte tillåta ett militärt anfall mot Iran från deras territorier.
Putin bjöd in Irans president, Mahmoud Ahmadinejad att besöka Moskva.

FN, Nato
2007-42 s 8
"Fem nya i säkerhetsrådet"
Libyen och Vietnam, två länder som en gång i tiden var paria i väst, valdes på tisdagen in i FNs säkerhetsråd på två år från och med den 1 januari 2008. Även Burkina Faso, Costa Rica och Kroatien valde in. Fem länder lämnar och fem länder väljs in varje år.

Italien
2007-42 s 8
"Nytt parti bildat"
Roms populäre borgmästare Walter Veltroni blev i måndags ledare för ett nytt politiskt parti. Demokratiska partiet är officiellt en sammanslagning av två vänster-mittenpartier, de före detta kommunistiska Vänsterdemokraterna och det moderata Bellispartiet, det vill säga de tidigare kristdemokraterna.

USA
2007-42 s 8-12
"Clintons förbereder reprisen"
Många är beredda att slå vad om att Clintons gör som Bushs och flyttar in i Vita huset igen. Hon har många fördelar, en av dem är en formidabel kampanjapparat, en annan hennes stjärnstatus utomlands, idag en stor tillgång för ett land som oroas för sin försämrade image.
Hillary Clinton största potentiella nackdel är hennes kön. Amerikanerna är mycket medvetna om att presidenten också är landets överbefälhavare. Den andra är hennes ledarförmåga som anses vara helt otillräcklig. Vad betyder hon för Amerika? För det första vore det onekligen positivt för USA med en kvinnlig president. Men det finns också negativa konsekvenser. Den ena är dynastin. Redan idag har drygt 100 miljoner aldrig sett en annan president än Clinton eller Bush. Den andra är att den amerikanska politiken riskerar att stelna. Clinton kommer att ta med sig samma personer som folk tröttnade på under 1990-talet!

2007-42 s 12-13
"Bill fixar imagen"
Om Hillary Clinton vinner presidentvalet i USA nästa år kommer Bill Clinton att värvas för jobbet att reparera Amerikas internationella rykte, berättar den före detta presidenten själv. Hans fru har sagt att hon kommer att be honom att "resa ut och omedelbart återupprätta Amerikas ställning i världen och berätta för alla folk att USA är öppet för samarbete igen".

2007-42 s 13-14
"Är amerikanerna redo för en mormonpresident?"
Han är rik och har rent samvete men många amerikaner misstänker ändå att det är något lurt med Mitt Romney. Han har satsat 17,5 miljoner dollar av sin egen förmögenhet på att bli Amerikas första mormonpresident. Han största framgång hittills var att rädda de olympiska spelen i delstaten Utah vilket hjälpte honom att bli guvernör i Massachusetts 2002. Romneykampanjen hoppas att en ständig hänvisning till "familjen", ett republikanskt kodord för abortmotstånd, minskade socialbidrag till ensamstående mammor och förbud mot samkönade äktenskap ska skingra de kristnas tvivel. Amerikanerna är lika skeptiska mot mormonernas tro och ritualer som de är mot islam.

2007-42 s 14-15
"Drottningen visste vad hon gjorde"
Nästa år kanske amerikanerna väljer en kvinnlig president för allra första gången. Kvinnliga regenter har funnits i alla tider och många av dem har något att lära ut. I kampen om makten har kvinnorna varit lika hänsynslösa som männen. Kleopatra styrde det antika Egypten och i 1700-talets Ryssland utvidgade Katarina det stora ryska imperiets gränser. På senare tid har Golda Meir, Indira Gandhi och Margaret Thatcher bevisat att kvinnor kan vara lika hårdföra som män, och ibland ännu hårdare.
Drottning Elisabeth I av England styrde emellertid sitt land med stor skicklighet från kröningen 1559 till sin död 45 år senare. Hon var ett PR-geni och hon utnyttjade sin kvinnlighet för att förstärka sin popularitet.

Peru
2007-42 s 15-17
"Historien upprepar sig inte alltid"
Peru har med sin stabila ekonomiska tillväxt lagt grunden för ett stort steg när det gäller kvalitativ utveckling. Det är ett ödets ironi att en populistisk, superbegåvad president hindras från att vara populistisk därför att landets bedömare och kommentatorer i så fall skulle beskylla honom för att vara landets sämste ledare. Eftersom fattigdomen är mycket utbredd trots den stabila tillväxten värde sätts denna inte så högt som den borde. Nu har Alan Garcia tagit över och när han styrde landet förra gången på 1980-talet förstördes det mesta av statens och folkets tillgångar inkompetens och hyperinflation vilket ledde till fattigdom och vänsterterror. Innan presidentvalet som han vann framför en ännu värre kandidat, Ollanta Humala, bad han emellertid om förlåtelse för tidigare synder.

Latinamerika
2007-42 s 17-18
"Columbus får skulden för allt ont"
Upptäcktsresandens rykte svärtas av den vänstervåg som drar fram i den latinamerikanska politiken. Den så kallade rosa vågen av vänsterinriktade regeringar i Latinamerika rider på en rörelse som har sina rötter hos ursprungsbefolkningar som vill montera ner regionens europeiska arv. I täten för attacken går Venezuelas president Hugo Chávez. Han har utnämnt den 12 oktober, dagen då Columbus satte sin for i Amerika, till ursprungsbefolkningens motståndsdag. Bolivias president Morales säger att "ursprungsbefolkningar vet hur man lever i harmoni med moder jord".

Afrika, Ryssland
2007-42 s 19-20
"Oligarker på safari"
Ryssarna konkurrerar med kineserna i kampen om Afrikas resurser. I september gjorde Putin en rundresa i Afrika tillsammans med flera ledande oligarker inklusive Viktor Vekselberg, som planerar att investera 2000 miljoner dollar i metall och gruvprojekt i Afrika. "Jag vill se Ryssland återknyta de förr starka banden till Afrika", säger Putin. Kineserna är nästan totalfokuserade på att köpa råvaror, medan ryssarna också jagar annat. Den ekonomiska tillväxten i det södra, svarta Afrika beräknas få en tillväxt på 6,7 % i år och regionens skuldbörda har minskat från 80 % av BNP för tio år sedan till omkring 30 % (det beror väl dock på att västvärlden har avskrivit skulderna och inte på någon afrikansk uppryckning). Det är ovisst om Ryssland och Kina blir bättre eller sämre för Afrika än vad de västerländska intressenterna var på sin tid.

Afrika
2007-42 s 21-22
"Tomma löften kostar ingenting"  hela artikeln
G8-länderna lovar runt men håller tunt. De lovade för flera månader sedan att utöka biståndet till Afrika men där har man i vissa fall inte sett röken av pengarna. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel gjorde därför nyligen en fem dagars lång resa genom Afrika. Många afrikanska ledare säger sig ha slutat förlita sig på Europa trots att mycket har förbättrats med hjälp av europeiska pengar, barnadödligheten, hälsovård, aids- och HIV-förebyggande kampanjer. Kina ger uppskattade villkorslösa pengar.

2007-42 s 22-23
"Världsbanken har försummat Afrikas jordbruk"
Världsbanken, som finansieras av världens rika länder för att avhjälpa fattigdomen i de fattiga länderna har länge försummat jordbruket i länderna söder om Sahara, där det flesta människor är beroende av jordbruket för sin försörjning. Detta påstår en intern rapport som menar banken felaktigt antog att marknadskrafterna skulle sätta fart på tillväxten inom jordbruket. Så skedde inte eftersom bönderna inte har tillgång till vägar, krediter och handelsgödsel. Även givarländerna och de svarta ländernas egna regeringar har emellertid bidragit till misslyckandet.

Pakistan
2007-42 s 24
"Bhutto väjde inte för dödshot"
Pakistans före detta premiärminister, Benazir Bhutto, har redan hotats av talibanledaren Baitullah Masood, som lovat skicka självmordsbombare mot henne så snart hon återkommit till Karachi. Själv fruktar hon emellertid extrema element i landets etablissemang som ogillar hennes återkomst. Det är militära officerare som deltagit i jihad. Hennes största bekymmer kan emellertid bli att en domstol bestämt att hon inte kan få immunitet mot åtal för korruption eftersom det löfte president Musharraf gett henne om amnesti kanske strider mot författningen.

Indonesien
2007-42 s 24-26
"Mjuk linje mot hårda typer"
Indonesien har med viss framgång tvingat terroristerna på reträtt. Man anlitar före detta militanta som informatörer eller agitatorer. Vi är alla muslimer, vi får dem att känna sig som bröder, inte fiender. Polisen har gripit de flesta nyckelpersoner i regionens största militanta nätverk, Jemaah Islamiyah och satt stopp för tre års strider mellan muslimer och kristna i Östra Indonesien.

Hongkong
2007-42 s 26
"Kvinnorna visar framfötterna i Hongkongpolitiken"
De är fortfarande långt efter männen när det gäller representativitet i parlament och det exekutiva rådet men två mindre partier har kvinnliga ledare och talmannen i parlamentet är en kvinna. Kvinnornas politiska landvinningar anses bero på två faktorer införandet av obligatorisk nioårig skolgång 1978 och de filippinska barnflickorna. "Utan barnflickor och hembiträden skulle mängder av förvärvsarbetande kvinnor tvingas till en mycket långsam karriär så fort de börjar få barn" säger Regina Ip som gjort karriär i offentlig tjänst.

Australien
2007-42 s 27
"Försoning är på tapeten igen"
Australiens ledare, premiärminister John Howard, gör nya försök att skapa harmoni mellan landets ursprungsbefolkning och den stora, vita majoriteten. Han föreslår en folkomröstning om en författningsförändring, som erkänner aboriginernas och Torres Straitbornas betydelse för Australiens historia. Han säger att han vill åstadkomma "en ny försoning" med landets ursprungsbefolkningar, aboriginer och Torres Strait (etniska melaneser) som utgör 2,7 % av landets invånare. Han vill uppmuntra aboriginerna att hjälpa sig själva och angripa den "passiva välfärdssvulsten". Men för detta krävs ofta att de flyttar dit utbildning, arbete och moderna bostäder finns och detta vill få göra.

Handel & Näringsliv
2007-42 s 28-29
"Det är inte så billigt som det verkar"  hela artikeln
En ny undersökning, samordnad av EU-kommissionen, visar att de billiga flygresorna ofta blir mycket dyrare än vad konsumenten kan ana på grund av skatter och extra avgifter som bokning, kreditkort med mera som kommer till efter det att köparen i princip redan har bestämt sig för att köpa. De bryter mot flera EU-bestämmelser som kräver tydliga prisangivelser och försäljningsvillkor.

Samhälle
2007-42 s 29-30
"Tiden har stått nästan stilla"
Den kristna högern har ett av sina starkaste fästen i den lilla holländska staden Urk. Staden som är etniskt homogen har 18000 invånare men 19 kyrkor och ytterligare två planeras. 97 % deltar i söndagsgudstjänsten. Tusentals invånare tar avstånd från TV, teater, dans och film. Den kristna högern företräds av två partier varav ett innehar vice premiärministerposten i landets koalitionsregering.

Teknik
2007-42 s 31
"Är vi ensamma?"
Astronomerna kanske är nära upptäckten av en beboelig planet av "jordisk typ".
Tekniska framsteg har gjort det möjligt att hitta också små, steniga planeter som liknar jorden och som kretsar kring avlägset belägna stjärnor. Men vad ska vi i så fall göra åt avståndet som troligen handlar om tusentals ljusår. Det blir knappast aktuellt med charterresor.