Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 39

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38    

EU
2008-39 s 3-5
"Den europeiska vänstern har det motigt"
Om politiken, liksom ekonomin, rör sig i långsamma, ofrånkomliga cykler, verkar det som om den mitten-vänsterfalang som i många år har dominerat i europeisk politik befinner sig i en djup och utdragen recession.
Labours premiärminister George Brown har sett sin popularitet dunsa i botten. Tysklands socialdemokrater är ett krympande parti och i Frankrike och Italien har mediesmarta högerpolitiker av modernt snitt lyckas reducera vänstermotståndet till en spillra. Till och med Spaniens Zapatero ser sig allt mer pressad ut i takt med att Spaniens ekonomiska under kraschar runt om honom. Sarkozy har också varit briljant genom att inkludera ledande socialister i sin regering. Det har destabiliserat socialisterna.
David Marquand, före detta ledamot i det brittiska parlamentet menar att vänsten har mycket svårare än högern att "stjäla" frågor. Vänstermittfåran genomgår en av sina värsta kriser på flera decennier.

Ortiginal artikel i Newsweek
The New Low Lights On The Left
Europe may have the weakest roster of social democratic leaders in a generation.
Eller läs mer här.

Storbritannien
2008-39 s 6
"Labour kämpar i hård motvind"  hela artikeln
När det brittiska Labourpartiet samlades till den just avslutade partikonferensen var deltagarna väl medvetna om att väljarstödet för de konservativa stigit till 52 % vilket är det högsta på två decennier enligt en mätning som publicerades några dagar innan Labours konferens började förra lördagen. Tories hade ett försprång på 28 procentenheter. Ingen premiärminister har varit så impopulär som Brown sedan Neville Chamberlain "efter Hitlers invasion i Norge".

Frankrike
2008-39 s 6-7
"En ny röst vill revolutionera den franska vänstern"
Det är den 34-årige Olivier Besancenot, ledare för Kommunistiska revolutionär förbundet. Besancenot är mediesmart och förstår att namnet på hans parti som är knutet till trotskistiska Fjärde Internationalen inte passar i modern tid. Nu försöker han förena en liten grupp vänsterpartier i ett nytt förbund: Nya Antikapitalistiska Partiet. Han attraherar de unga inom socialistpartiet och resterna av det en gång mäktiga franska kommunistpartiet. I valet 2007 fick han 4,1 % av rösterna. Men nu framträder han snart som Sarkozys främste rival om makten.

Tyskland
2008-39 s 8
"Merkel bröt isen med koalitionspartnern"
Det faktum att socialdemokraterna SPD, valde utrikesminister Franz Walter Steinmeier till kansler kandidat så tidigt betyder att politikerna i storkoalitionen måste regera tillsammans under ett helt år samtidigt som de understryker sina motsättningar för att locka till sig nya väljare. Det kommer därför att bli svårare att samarbeta i regeringen efter årsskiftet. Troligen kommer resultatet av nästa val bli att ännu en storkoalition bildar regering.

Vitryssland
2008-39 s 9-10
"Den siste diktatorn sitter i kläm mellan öst och väst"  hela artikeln
Ett decennium av stark ekonomisk tillväxt har hjälpt den före detta kolchoschefen Alexander Lukasjenko att behålla den genuina popularitet som han säkrade när han tog makten 1994 efter Sovjetunionens upplösning. Bryssel har antytt att EU är redo för ett försiktigt närmande om Lukasjenko lättar på förtrycket genom att i första hand frige politiska fångar och tillåta fria, demokratiska val till parlamentet. Själv tycker han att han tjänat sitt land väl. Han har lyft upp det ur det postsovjetiska kaoset, skapat stabilitet och höjt medelinkomsten med 250 % sedan Sovjettiden. Tillväxten ligger på 7-8 %.

Spanien
2008-39 s 9
"Självutnämnd Robin Hood gäckar bankväsendet"
Den spanske skurken Enric Duran lurade 39 banker att låna honom en halv miljon euro. Han kallar sig Robin Bank i en gratistidning som heter Kris och som han och hans vänner sprider i 200 000 exemplar. Han sägs nu har flytt utomlands sedan pengarna skänkts till olika aktivistoperationer.

Artikel i The Guardian.

2008-39 s 11
"Det kostar att skiljas"
Efter 15 år av kraftig tillväxt som underblåstes av en jättelik byggboom, befinner sig Spanien nu i ekonomisk kris. Pengar eller snarare bristen på pengar tvingar ett växande antal olyckliga spanska par att fortsätta att leva ihop. En undersökning visar att en del medelklasspar som separerar får avsevärt sämre levnadsstandard. De tvingas leva på studenters nivå.

Sverige
2008-39 s 11-13
"Tankar om Sveriges EG-ansökan"
Mauno Koivisto, Finlands president 1982-1994, har nyligen gett ut en bok "Grannar: Frändskap & friktion", där han utvecklar sina tankar om Finlands förhållande till Sverige och Ryssland. I boken återges den bitterhet som Koivisto kände gentemot Sverige rörande ubåtsjakten i Östersjön och Sverige EG-ansökan som enligt Koivisto skedde "brådstörtat" och utan förhandsinformation.
Tempus krönikör Sven Svensson har uppmärksammat ett allvarligt fel rörande Sverige EG-ansökan och därför en artikel för att visa detta och berätta historien om hur Sverige blev EG-medlem. Det var på grund av den socialdemokratiska splittringen en snärjig historia som pågick under 3-4 år mede motsägelsefulla uttalanden och medvetna dimridåer.

USA
2008-39 s 14-15
"Världsopinionen spelar visst en roll i USA-valet"
Majoriteten av alla utlänningar hoppas att Barack Obama vinner presidentvalet. Av 22 undersökta länder var det bara israelerna som var för McCain. Men kunskapen om USA är inte så stor. En tredjedel av tyskarna, mexikanerna och turkarna trodde att det i verkligheten var den amerikanska regeringen som planerade terrorattentatet den 11 september! Europas uppfattning om nästa president är viktig eftersom han kommer att behöva hjälp att bära bördorna och han måste i första hand vända sig till européerna.

Egypten
2008-39 s 15-19
"Kommer dammen att brista?"
Majoriteten av egyptierna har det ekonomiskt svårt, och allt reformarbete blockeras, vilket betyder att Egypten går mot en mycket osäker och kanske farlig framtid. De flesta av Egyptens 75 miljoner invånare kämpar hårt för sin överlevnad. Deras ambitioner krossas av stigande priser, dåliga statliga skolor, godtyckliga domare, en enormt krånglig byråkrati och en regering som låtsas demokrati men bara skor sig själv, krossar alla kritiker och hindrar insyn och deltagande. Det växande missnöjet, en religiös väckelse och det faktum att presidenten sedan 27 år, Hosni Mubarak, är 80 år och saknar en klar efterträdare, allt kan leda till att en islamisk revolution krossar den autokratiska staten. Eftersom Egypten är den folkrikaste, politiskt viktigaste arabstaten med centralt geografiskt läge skulle svallvågorna kunna sprida sig vida omkring och rubba regionens redan bräckliga maktstruktur. Lurande i bakgrunden finns det inflytelserika Muslimska Brödraskapet som sedan 1980-talet är den största oppositionella rörelsen.
Originalartikel i The Economist: Will the Dam burst?
Eller läs mer här.

Sydafrika
2008-39 s 20-22
"Hur kunde det gå så snett?"
Sydafrikas president, Thabo Mbeki, hade stora visioner om en sydafrikansk renässans. Han lovade att fixa ekonomin och minska fattigdomen. Men nu, nio år senare. Tvingas han lämna sin post på ett snöpligt sätt. Detta är historien om hans fall. Mbeki såg allt genom ett rasistiskt prisma. Allt som kunde påminna om den svarte mannens underlägsenhet gjorde honom rasande. Värst var det när han påstod att aids utnyttjades för att skapa bilden av afrikaner som primitiva varelser som var oförmögna att kontrollera sina lustar. Grunden för aids var inte HIV-virus och berodde på fattigdom. Han stoppade användningen av så kallade bromsmediciner till aidssjuka med påståendet att de förgiftade det afrikanska folket. Hundratusentals människors död blev han därmed skyldig till. Hans vision om ett nytt Afrika efter Mandelas avgång 1999 begravdes under den vilseledande debatten om aids. Löftena om "god administration" infriades inte och han kritiserades för att skapa en ny svart elit på den stora, fattiga massans bekostnad. Han förföll till den sortens konspirationer och intriger som hade kännetecknat hans liv i exil. Han styrdes av paranoia och hämndbegär.

Zimbabwe
2008-39 s 23
"Mbekis avgång kom vid en olämplig tidpunkt"  hela artikeln
Den alltjämt skakiga uppgörelsen i Zimbabwe äventyras av maktskiftet i Sydafrika. För bara några veckor sedan medlade just Mbeki fram ett avtal om maktdelning. Det är inte säkert att Mbeki får möjlighet att avsluta sin medlarroll sedan han i praktiken avskedats av sitt parti.
Mugabes talesman Charamba skriver i den statliga tidningen The Herald att avtalet mellan Mugabe och Tsvangirai inte är juridiskt bindande och kan "kollapsa vilken dag som helst".

Finland
2008-39 s 24
"Ännu en skolmassaker"
En maskerad ung man öppnade i tisdags eld mot sina lärare och skolkamrater i en finsk yrkesskola i staden Kauhajoki. Efter dådet sköt gärningsmannen sig själv och han avled senare på sjukhus. Dagen före vansinnesdådet hade mannen förhörts av polis angående hotfulla videoklipp som han hade lagt ut på internetsidan You Tube. Han släpptes, eftersom det inte fanns juridiska skäl att gripa honom. Elva människor dödades. Det var den andra skolmassakern i Finland på ett år.

Japan
2008-39 s 24
"Japan fick ny regering"
Japans nye premiärminister heter Taro Aso. Underhuset valde de före detta utrikesministern till ny regeringschef. I måndags valdes de 68-årige Aso till ny ordförande för Liberaldemokratiska partiet som innehar absolut majoritet i underhuset.

Burma
2008-39 s 24
"Militärjuntan utfärdade amnesti"
Burmas militärregim påstår att den i tisdags frigav 9002 politiska fångar, inklusive den man som har suttit fängslad allra längst, Win Tin, och fyra personer som valdes in i parlamentet 1990, när oppositionen vann en jordskredsseger, vilket militärjuntan inte godkände. Win Tin är allierad med demokratiledaren Daw Aung San Suu, som suttit i husarrest sedan 1989.

Venezuela
2008-39 s 25
"Chávez misshandlar demokratin"
Venezuelas president Hugo Chávez, har proppat rättsväsendet fullt med anhängare, försvagat de statliga institutionerna och förtalat oppositionen, vilket har försvagat demokratin i det oljerika landet, påstår människorättsgruppen Human Rights Watch i en ny, utförlig rapport. Det hårdaste slaget mot rättstaten kom efter den misslyckade kuppen 2002. Sedan dess har Chávez infört lagar som begränsar yttrandefriheten och nedmonterar institutioner som kunde tänkas konkurrera om makten. Detta har skapat ett giftigt klimat där viktiga frågor som brottslighet eller hög inflation knappt uppmärksammas.

Mexiko, terrorism
2008-39 s 26-28
"Drogmaffian vinner mark i Mexiko"  hela artikeln
Sju karteller sköter affärerna med den narkotika, som är avsedd för den amerikanska marknaden. Den mexikanska regeringen har satt in tiotusentals soldater i kriget mot en osedvanlig brutal och skoningslös maffia. Kriget har förvandlat delar av Mexiko till livsfarliga zoner. I staden Culiacán, huvudstad i den mexikanska delstaten Sinaloa, har sedan årets början 600 av stadens 600 000 invånare dödats kriget mellan ligorna och mellan dem och polisen. Culiacán är centrum i "den gyllene triangeln" som Mexikos narkotikacentrum kallas. Culiacán är också en viktig transitpunkt för colombianskt kokain till USA. I flera decennier har staden styrts i hemlighet av maffiabossarna. Culiacán räknas som den mexikanska narkotikahandelns vagga. Maffiabossarna har i hemlighet styrt staden i flera årtionden. Ett nätverk av poliser, taxichaufförer, lokalpolitiker och affärsmän arbetar för maffian. Maffiabossarnas tentakler sträcker sig in i den federala kongressen. Vi står inför en våg av narkoterrorism.
President Felipe Calderon förklarade krig mot narkotikakartellerna. Men dessa kanske vinner kriget. De har skaffat sig allt grövre vapen och dessutom anses hälften av landets poliser vara korrumperade. En ny generation tog nyligen över makten i kartellerna. De unga bossarna är brutalare och hänsynslösare än sina företrädare. De torterar och halshugger ofta sina offer.

Klimat & Miljö
2008-39 s 29-31
"Något måste göras, men vem ska betala?"
Miljöaktivister har länge hävdat att världen måste koncentrera sig på att hindra och stoppa klimatförändringen, inte anpassa sig till den. Men nu stärks argumenten för anpassning. Även Al Gore har ändrat sig. Den ändrade attityden beror dels på bevis för att den globala uppvärmningen går fortare än man trodde. Vi hinner därför inte stoppa den. Den andra är att klimatförändringen främst kommer att drabba två grupper, dels "de fattigaste av de fattiga och dels de som bor på öar, sammanlagt en miljard människor i 100 länder. Offren har två gemensamma egenskaper: De är för fattiga för att försvara sig och de släpper knappt ut någon koldioxid.