Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 13

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12   

EU
2008-13 s 3-6
"Mindre stöd ger mera bröd"
Bönderna var förr hårda motståndare till globaliseringen, men nu älskar de den, och det lönar sig. Subventionssystemet finns kvar men de värsta absurditeterna är borta. Europas legendariska "vinhav" och "smörberg" är borta. EUs jordbrukssubventioner har stannat kring 43 miljarder euro trots att unionen utökats från 15 till 27 medlemsländer. Europa håller på att passera USA som världens största exportör av jordbruksprodukter. Europa säljer nu främst förädlad produkter som speciella märkesostar. Det har avslöjats att de som främst gynnades av subventionerna är livsmedelsföretagen och stora markägare. 80 % av jordbruksstödet går till 20 % av gärdarna som råkar vara de största. Sverige blev det första EU-landet att föreslå totalt slopande av alla jordbrukssubventioner. En officiell EU-prognos räknar med att ytterligare tre miljoner av EUs totalt 13 miljoner bönder kommer att ha lagt ned sina jordbruk till 2012. Sarkozy är den första franske presidenten som öppet vågat angripa subventionssystemet.

EU, Kina, Sport
2008-13 s 14-15
"Partiell OS-bojkott är på förslag"
EU-parlamentets talman tycker att EUs medlemsländer bör överväga en bojkott mot OS i Beijing om den kinesiska regeringen håller fast vid sina hårda metoder i Tibet. Hans-Gert Pöttering tillhör en växande skara av politiker som kräver att Kina börjar förhandla med Dalai Lama, den tibetanske exilledaren. Det rimmar väl med den starka kritik mot Kinas regering som talmannen i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, framfört. Försöken att koppla ihop oroligheterna i Tibet med OS irriterar den kinesiska regeringen, som säger sig komma att "krossa de regimfientliga krafterna i Tibet". Enligt kinesiska myndigheter utgör Dalai Lama och hans anhängare "en regelrätt terroristorganisation".

Belgien
2008-13 s 7
"Belgarna gör nytt försök"
De politiska partierna i Belgien enades efter långt om länge i förra veckan om att bilda en koalitionsregering. Efter nio månader av politiskt kaos som hotade att splittra EUs säte i två separata nationer. Den flamländske kristdemokraten Yves Leterme utnämndes till premiärminister. Det största problemet nämligen kraven från politikerna i den välmående flamländska delen i norr på större autonomi från det ekonomiskt svagare Vallonien i söder löses emellertid inte. Letermes position är svag, bara 10% av de fransktalande och 45 % av flamländarna har förtroende för honom som premiärminister.

Island
2008-13 s 7
"Islands ekonomi är i gungning"
Centralbanken höjde plötsligt räntan med 1,25 procentenheter till 15 % i ett försök att återupprätta förtroendet för den hårt ansatta isländska kronan och avvärja en stor ekonomisk kris. Kronans värde i förhållande till euron har i år minskat med 22 %. Internationella investerares förtroende för Island har minskat markant.

Spanien, terrorism
2008-13 s 8-9
"ETA misstänks för lömska planer"
Den spanska säkerhetstjänsten varnar för att terrorgruppen ETA förmodligen planerar en våldskampanj för att sätta press på premiärministern Zapatero och hans regering. Farhågorna förstärks av de senaste veckornas mord på en före detta politiker och bombattentat mot en polisstation, dåd som antyder att ETA intensifierar sin våldskampanj. Antiterrorpolisen misstänker att ETAs nästa mål är Zapatero, som installeras för en ny mandatperiod i nästa månad. Zapatero vill bilda en gemensam pakt med alla de politiska partierna mot ETA för att komma till rätta med problemet som plågat Spanien i 40 år. Den borgerliga oppositionen, folkpartiet (PP) är traditionellt skeptisk till förhandlingar med ETA och den kommer förmodligen inte att stödja Zapateros plan.

Spanien
2008-13 s 8-9
"Hård konkurrens om de bästa skolorna"
Spanska föräldrar till och med skiljer sig för att deras barn ska få gå i de bästa skolorna. I Spanien styrs barnens inträde i högstadieskola av ett poängsystem. Domare i Sevilla misstänker att en del föräldrar skiljer sig bara för att erövra några extra, avgörande poäng. Sedan i fjol får nämligen barn till skilda eller separerade föräldrar två extrapoäng vilket ökar chanserna att välja en bra skola. "Föräldrar är kapabla att göra vad som helst för att få in sina barn i rätt skola". Vissa hyr detektivtjänster för att spionera på konkurrerande föräldrar.

Flyktingpolitik
2008-13 s 9
"Fler sökte asyl förra året"
Trenden mot kontinuerlig minskning av antalet asylsökande i industriländerna på senare år har vänt på grund av att många irakier sökte asyl 2007, enligt FNs flyktingbyrå, som publicerade en rapport i förra veckan. 2007 ökade antalet asylsökande med 10 % till 338 000. Från de nordiska länderna rapporteras ökat antal asylsökande. Den största gruppen var 45 000 irakier, en annan var 18 800 från Ryssland. Irakiernas favoritresmål är Sverige, där de redan utgör den tredje utlandsfödda gruppen. Samtidigt blir det allt svårare för "genuina" flyktingar att söka asyl.

Vitryssland
2008-13 s 11
"USA skär ner på personalen"
Vitryssland lyckades tidigare i månaden få den amerikanska ambassadören i Minsk, Karen B Stewart, att resa hem och kallade samtidigt hem den egna ambassadören från Washington. Nu "beklagar" det amerikanska utrikesdepartementet att det måste reducera personalen på den amerikanska ambassaden i Vitryssland med nästan hälften just när förhållandet mellan de båda länderna är ovanligt kylslaget.

Terrorism
2008-13 s 11
"Nytt terrorcenter i Nordafrika"
Den tyska säkerhetstjänsten befarar att extremister i Nordafrika förstärker al-Qaida, berättade chefen för Federala underrättelsetjänsten (BND) i en intervju i der Spiegel. Extremistiska grupper "har etablerat sig i Nordafrika utan att upptäckas, och där förstärker de Usama bin Ladins terrornätverk", sa Ernst Uhrlau. "BND granska noggrant allt som händer där, och faktum är att nätverket har blivit starkare och kommit närmare oss".

Afrika
2008-13 s 11
"Rebellkontrollerad ö återerövrades"
Soldater från AU och Comorerna intog på tisdagen den rebellockuperade ön Anjouan med 300 000 invånare, en av de tre öar som utgör Comorerna och som ligger mellan den afrikanska kontinenten och Madagaskar. Styrkorna anföll för att störta överste Bacar, en franskutbildad före detta gendarm, som tog makten 2001. Inga människor dödades eller skadades i anfallet. Alla rebelledare flydde. Afrikanska unionen får lite upprättelse efter att ha misslyckats i Sudan och Somalia.
Läs mer om Comorerna.
Karta över Comorerna:

Libanon
2008-13 s 12
"Presidentvalet sköts upp igen"
Det libanesiska parlamentets val av president har skjutits upp än en gång, denna gång till den 22 april. Det var 17:e gången som presidentvalet sköts upp på grund av den flera månader långa politiska krisen.

Somalia, terrorism
2008-13 s 12
"Nya blodiga sammanstötningar"
Rebeller intog tillfälligt en polisstation i den somaliska huvudstaden i måndags, efter det att fem människor hade dödats i sammanstötningar med polisen. Rebellattacken kom dagen efter premiärministerns försök att sätta fart på fredsprocessen. Rebellerna har koppling till en extremistisk grupp som drevs bort i december 2006 av Somalias väststödda regering och dess etiopiska allierade.

Korea
2008-13 s 12
"En humanitär gärning mot en annan"
Sydkoreas president har bett Nordkorea att överväga frigivning av krigsfångar och tillfångatagna civila i utbyte mot humanitär hjälp från Sydkorea. Fler än 540 sydkoreanska soldater, som tillfångatogs i Koreakriget 1950-53, tros fortfarande vara vid liv i Nordkorea, enligt den sydkoreanska regeringen. Därutöver finns 480 civila, de flesta fiskare som har kidnappats av Nordkorea efter kriget.

Israel, Palestina
2008-13 s 12
"Grannarna torpederar fredsprocessen"
Vicepresident Dick Cheney, som i måndags avslutade två dagars samtal med israeliska och palestinska ledare, säger att militanta Hamasmedlemmar och deras anhängare i Syrien och Iran saboterar fredsprocessen. "Det är en mycket svår situation, vilket delvis beror på att Hamas stöds av Syrien och Iran, som gör allt de kan för att torpedera fredsprocessen". Cheney sa också att smugglingen av vapen från Egypten till Gaza är mycket oroväckande.

Pakistan
2008-13 s 13-14
"Nya tongångar i Pakistan"
Högt uppsatta representanter för amerikanska UD, som handlägger alliansen mellan USA och Pakistan, träffade i början veckan företrädare för den nya pakistanska regeringen. De fick då vad som måste betecknas som en offentlig avhyvling från en av pakistanierna samt en första direkt antydan om att USAs relationer måste förändras. Ledaren för det näst största partiet i parlamentet, Nawaz Sharif, sa till biträdande utrikesminister John D Negroponte, att han inte kunde ge någon försäkran om att Pakistan fortsätter som partner i kampen mot terrorismen. Pakistan vill inte utsättas för självmordsbombningar som en följd av USAs flyganfall motområden dit al-Qaida och talibanerna gömt sig. Amerikanerna måste lära sig att det finns andra personer än Musharraf att prata med.

Kina
2008-13 s 15
"Kina stoppar utländska medier"
Den kinesiska regeringen har lanserat en propagandakampanj som syftar till att övertyga den kinesiska allmänheten om att Dalai Lama, tibetanernas ledare i exil, stimulerade våldsamheterna i Tibet den 14 mars och om att Kina är ett offer för terroristaktiviteter. Den kinesiska regeringen blockerar hemsidor på Internet i Kina och censurerar utländska tv-sändningar om läget i Tibet.
I måndags störde medlemmar i Reportrar utan gränser den olympiska fackelceremonin i Grekland.

2008-13 s 16-18
"Rustade till tänderna"  hela artikeln
För den kinesiska regimen förstärker oroligheterna i Tibet argumentet att en ultramodern krigsmakt är nödvändig för att behålla makten. Välutrustade, insatsberedda stridsförband ska skapa lugn hemma och väcka respekt i utlandet. I början av mars godkände Nationella folkkongressen ett rejält påslag på försvarsbudgeten, som i år växer med 17,6 %. De kommande 12 månaderna ska Kina köpa in militär utrustning för 60 miljarder dollar. Alla vapenslagen rustas upp. Krigsmakten ska inte bara fungera som ett slags skyddsmur runt fosterlandet utan också garantera säkerheten för råvarukällor och transporter utanför gränserna. Kina är i färd med att bygga hangarfartyg, den mest övertygande accessoaren för en stor sjömakt. Redan idag dristar sig kineserna att utmana världens största sjömakt, USA. Klart är att Kinas upprustning och modernisering av militärmakten förändrar maktbalansen i Ostasien. Folkrepubliken med sina 1300 miljoner människor har de senaste åren inte bara blivit världens fjärde största ekonomi utan också en formidabel krigsmakt.

2008-13 s 18-20
"Washington ropar vargen kommer!"
Tro inte på alla rykten om Kinas militära makt. Pentagon målar bilden av ett hemlighetsfullt samhälle, som försöker bli supermakt genom att "skaffa avancerade utländska vapen", "stora investeringar i försvar, vetenskap och teknologi", "förbättrade atom- och rakettekniker" och snabb "militär transformation", vilket betyder anskaffande av högteknologisk utrustning. Men, ett noggrannare studium av siffrorna visar att Kinas militära anslag inte är överdrivna utan väl anpassade till landet geopolitiska situation. Det totala försvarsbudgeten, 58,8 miljarder dollar är stor, men liten i förhållande till USAs 515 miljarder dollar. Kina är i bästa fall generationer ifrån att komma i kapp USA - om någonsin. Kinas militärbudget är drygt 1 % av landets BNP, USA har 4 %. Kvaliteten på Kinas militär varken imponerar eller skrämmer. De anställdas löner är också låga och soldaternas status har sjunkit.
Kinas strategiska intentioner verkar inte alls osäkra som Pentagon anser utan relativt tydliga och stabila: att främja fred och välstånd i sitt närområde som bland annat består av fyra kärnvapenmakter, Ryssland, Indien, Pakistan och Nordkorea varav de två senare är potentiellt instabila. En speciellt besvärlig fråga är Taiwan.

Taiwan, Porträtt
2008-13 s 20-22
"Ma Ying-jeou vann presidentvalet"
Ny ledare i Taiwan bäddar för varmare relationer med Beijing.
Ma Ying-jeou föddes den 13 juli 1950 som son till en funktionär i nationalistpartiet. Han tog sin kandidatexamen i juridik i Taiwan, magisterexamen i New York och blev doktor i juridik vid Harward. Han är mycket advokatmässig och lutar sig gärna mot principer och juridiska rättesnören. Tre år senare blev han Nationalistpartiets biträdande generalsekreterare. Hans uppfostran har gjort honom till en mycket målmedveten man som sover fem timmar per dygn, joggar regelbundet i gryningen och som i lördags vann presidentvalet i Taiwan. Han har lovat att stimulera Taiwans lite knaggliga ekonomi genom att utöka handeln med Kina och släppa in kinesiska turister, utrota korruptionen, men han leder ett parti som har en lång historia av korruption och ligistfasoner.
Ma har accepterat att Kinas tre år gamla erbjudande om två pandor som ett tecken på varmare relationer. Det svåra är att hitta en formel som balanserar Beijings inställning att Taiwan är en utbrytarprovins och Taiwans åsikt att det är en suverän stat och laglig fortsättning på Republiken Kina som var det officiella namnet efter kejsarstyrets slut 1912 och under tiden som Kuomintang, eller nationalistpartiet, styrde landet. Nationalisterna förlorade inbördeskriget mot Maos kommunister och flydde till Taiwan 1949.

Bhutan
2008-13 s 22-23
"Folket gjorde som Bhutans kung ville"  hela artikeln
Bhutan blev i måndags världens nyaste demokrati när landets invånare gick till val på kungens order för att sätta punkt för monarkins absoluta styre. En del bhutaneser var mycket tveksamma att överge det gamla systemet. Av de 47 platserna i parlamentet fick Bhutans freds- och välståndsparti 44 platser. Det rivaliserande demokratiska partiet (elitens) led ett svårt nederlag. Ledaren för detta parti förlorade till och med i sin egen valkrets.

Japan
2008-13 s 22-23
"Japanska företag tvingas böta för överviktig personal"
Medelålders mäns övervikt leder till snabbt ökande kostnader i sjukvården. Män med midjemått över 85 centimeter kommer att få motions- och dietråd och i allvarliga fall uppmanas att söka läkare. Hälsovårdsdepartementet misstänker att 13 miljoner japaner lider av metaboliskt syndrom medan ytterligare 14 miljoner befinner sig i riskzonen. Metaboliskt syndrom ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes om det inte motarbetas. Det kommer att bli obligatoriskt för företagen att minska antalet överviktiga anställda med 10 % till 2012. De företag som misslyckas kommer att få betala högre avgifter till en välfärdsfond för äldre.

USA
2008-13 s 23
"I huvudet på en superdelegat"
Hillary Clinton vill att de demokratiska partiets veteraner ska rösta på henne. Barack Obama leder klart efter primär- och nomineringsvalen. För att vinna måste Clinton därför få "superdelegaternas" stöd. Superdelegaterna som är cirka 800 personer är ledande, betrodda representanter för partiet. Kongressledamöter, senatorer, före detta presidenter och dylika. Hälften har redan bestämt sig men de kan fortfarande ändra sig. De flesta anser att superdelegaterna inte bör gå emot "gräsrötternas" val.

Sudan
2008-13 s 24-25
"Fredsarbetet går trögt"  hela artikeln
Medan röken läger sig efter den senaste regeringsoffensiven i Darfur riskerar den länge efterlängtade fredsstyrkan att misslyckas redan innan den har inlett sitt uppdrag. Den förste januari tog en fredsstyrka bestående av FN och AU över. 9000 man har förts till Sudan. Den saknar nödvändig utrustning som pansarfordon och helikoptrar. Det saknas inte pengar. Budgeten är på 1,7 miljarder dollar. Bristen på mannakraft och utrustning försvårar starkt arbetet. Mycket försvårande är inställningen hos Sudans regering att alla icke-afrikanska styrkor är nykolonisatörer.
Under förra månaden försökte regeringen och dess allierade miliser återerövra territorium från rebellgrupperna som strider i regionen. Minst 30 000 människor drevs på flykt.

Zimbabwe
2008-13 s 25-26
"Mugabes sista strid"
En av Mugabes tidigare medarbetare erbjuder den kanske bästa chansen hittills att störta Zimbabwes diktator i allmänna val. Simba Makoni är före detta finansminister och tillhörde länge Mugabes inre krets. I förra månaden uteslöts han ur partiet därför att han utmanade Mugabe. Flera viktiga personer i partitoppen påstås stödja honom. Det gör också en fraktion av oppositionella Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. På lördag är det val.

Liberia
2008-13 s 26-27
"Är han kannibal också"
Rättegången mot Liberias före detta president, Charles Taylor, i specialdomstolen för Sierra Leone i Haag i Holland har tagit dramatisk vändning. I ett delvis hårresande vittnes mål, som varade i tre dagar, riktade en förtrogen mycket allvarliga anklagelser mor den före detta krigsherren.
Krigsförbrytarprocessen bör jag i januari. I veckan vittnade Joseph "Zigzag" Marzah om otaliga mord, våldtäkter och andra övergrepp som han gjort sig skyldig till. Allt hade beordrats av Charles Taylor. Han berättade också om kannibalism. Det finns hemliga sällskap ledda av Taylor som utövade kannibalism. På order av Taylor hade vittnet ätit av dödade eller avrättade fiender. Marzah beskrev hur Taylor och hans närmaste män åt mördade rivalers hjärtan.
Kannibalism och ockulta ritualer påstår ha funnits i Afrikas historia med sedan länge anses detta bara vara rasistiska fördomar. Men är det så enkelt? Under begreppet Poro döljer sig ett antal hemliga förbund i hela Västafrika. Artikelförfattaren Gerhard Anders, som är verksam vid Etnologiska seminariet vid universitetet i Zürich menar att om Marzah talar sanning så har denne avslöjat ännu en mörk sida av de redan våldsamma brutala krigen i Västafrika.

Natur & Miljö
2008-13 s 28-31
"Ropet från vildmarken"
Är förbudet att handla med utrotningshotade arter ett sätt att rädda flora och fauna eller förvärrar det bara läget? För många arter har handelsförbud bara givit upphov till blomstrande illegal handel. Handelsförbud är en kommando-och-kontroll mekanism. Det kan fungera för att bevara hotade arter men tendera att vara ineffektiva. Alternativet är att försöka utnyttja de ekonomiska incitament som denna metod ignorerar. Till exempel eliminering av subventioner till konvertering av land till jordbruksmark, differentierad beskattning av markanvändning, subventioner till djur- och naturskyddande åtgärder och allemansrätt.