Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 37

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36        

  Polen
2007-37 s 3
"Dragkampen om de polska väljarna har börjat"  Hela artikeln
Den konservative Kaczynski fick tillräckligt många röster i parlamentet förra fredagen för att upplösa parlamentet och utlysa nyval två år för tidigt. Kaczynski försöker nu får landsbygdens väljare att välja hans parti "Lag och rättvisa" i stället för Polska bondeförbundet eller Självförsvarspartiet, hans tidigare koalitionspartner. Kaczynski som var aktiv i den oberoende fackföreningsrörelsen Solidaritet är fast besluten att krossa det som han kallar uklad, ett nätverk av politiker, affärsmän och före detta spioner som enligt Kaczynski skyddade varandra när den kommunistiska regimen förlorade makten.

2007-37 s 4
"Sovjetmetoder i Polens antikorruptionskampanj"
Bröderna Kaczynski gjorde kanske rätt i att försöka tvätta bort gammal kommunistkorruption men de har än så länge misslyckat med att lägga fram bevis för att det finns ett stort nätverk kommunistspöken. Deras metoder påminner ibland mer om häxjakt än om regelrätt juridisk process.

Ryssland
2007-37 s 4-9
"Putins poliser styr Ryssland"
Den politiska makten i Ryssland ligger numera hos FSB, det som hette KGB i den gamla Sovjetunionen. Under de två mandatperioder som Putin varit president har "gruppen FSB-agenter" konsoliderat sin politiska makt och på vägen byggt upp en ny sorts korporativ makt. De kontrollerar Kreml, regeringen, medierna och stora delar av ekonomin - samt de militära styrkorna och säkerhetsstyrkorna. Dessa människor representerar en psykologiskt homogen grupp som är lojal med rötter i Bolsjevikerna första politiska polis, Cheka. De har idag mer makt än någonsin i Rysslands historia. KGB var en stat i staten, FSB har blivit själva staten. Alla viktiga beslut i Ryssland tas numera av en liten grupp män som tjänstgjorde tillsammans med KGB och som kommer från hans hemstad St. Petersburg.
Säkerhetscheferna anser sig vara utvalda och vägledda av Gud och vara de enda som "har en realistisk bild av världen och förstår sig på den". En förutsättning för deras verksamhet är att det finns en tydlig bild av en fiende som rättfärdigar FSB-agenternas existens. Den inre fienden består av alla ryssar som tillmötesgår västs intressen. Koncentrationen av makt och pengar i säkerhetstjänstens händer bådar illa för Ryssland.
Originalartikel i The Economist eller här.

2007-37 s 10
"Ryssland rustar"
Ryssland militära budget har trefaldigats under de sju åren som Vladimir Putin har suttit vid makten. Putin vill deklarera att Ryssland är rikt och tillbaka på världsscenen. En del av pengarna har gått till en ny generation ubåtar och interkontinentala ballistiska robotar med stridsspetsar. Ryssland har också börjat patrullera längs den amerikanska östkusten som på det kalla krigets tid.

2007-37 s 10-11
"En demografisk katastrof lurar vid Rysslands horisont"  Hela artikeln
Miljontals människor, näringsliv och utveckling berörs negativt av att den ryska befolkningen krymper i snabb takt. Ryssarna dör yngre idag i fredstid än deras far- och morföräldrar i krigstid under Stalin. De som dör i förtid eller blir sjuka i förtid tillhör den mest produktiva åldersgruppen. Ryska män lever 16 år kortare än sina manliga motsvarigheter i Västeuropa och 14 år kortare än ryska kvinnor. Dessa föder färre barn och många dör i hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av alkohol. De 20 kommande åren behöver Ryssland 20 miljoner invandrare för att kompensera för bristen på arbetskraft. Ryska kvinnor är mindre fruktsamma beroende på aborter och den ökande förekomsten av HIV och aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Norge
2007-37 s 12
"Fiasko för Socialistisk Venstre"
I de norska kommunvalen nästan halverades SV från 12 till 6 %. Detta kan bli ett problem för den socialdemokratiska regeringen, även om Arbeiderpartiet med sina 30 % förblev landets största parti och det tredje koalitionspartiet, centern försvarade sina mandat. Fram gick Höyre som ökade från 14 till 19 % och Framstegspartiet som fick 160 nya platser i kommunerna.

Irak
2007-37 s 14
"Upp till bevis, FN"
FNs generalsekreterare Ban Ki-moon har nu tillfälle att visa att FN kan och vill göra nytta. Den allt allvarligare flyktingkrisen i Irak kräver internationellt engagemang och internationella lösningar. Någon måste bringa samman alla de länder som påverkas av flyktingproblemet och få dem att hitta en fungerande lösning. Det pågår en etnisk rensning och landet förlorar sin välutbildade arbetskraft. Den politiska stabiliteten i Jordanien och Libanon kan äventyras. Länderna i Mellanöstern klarar inte av att lösa flyktingproblemet på egen hand.

2007-37 s 15-16
"Generalen avråder snabb reträtt"
USAs befälhavare i Irak, general David Petraeus, lämnade i början av veckan en länge väntad rapport om läget i Irak. Han varnar skarpt för det snabba tillbakadragande som demokraterna förespråkar. Däremot kan de 30 000 soldater som har skickats till Irak som en förstärkning vara tillbaka redan till nästa sommar. Demokraterna var som väntat mycket kritiska mot rapporten som beskylldes för att vara ett beställningsverk.

Samhälle
2007-37 s 16
"Urbaniseringen föder våld"
Två tredjedelar, eller 650 miljoner, av alla de handeldvapen som är i omlopp i världen kontrolleras av civilpersoner. De flesta finns i USA, Indien och Kina. Årets rapport om beståndet av små vapen varnar för tilltagande våld i världens storstäder.
Narkotikahandel, lättillgängliga vapen, möjligheter att tjäna pengar på kriminella aktiviteter, socialt missnöje och anonymiteten i storstäder leder enligt en rapport från Institutet för Internationella Studier i Genève till ökat väpnat våld.
Majoriteten av världens befolkning lever numera i städer, en miljard bor i slumkvarter och getton och av dem är de flesta invandrade från landsbygden.

Japan
2007-37 s 17
"Japans premiärminister går"
Skandaler och valnederlag försvagade Abes ställning och undergrävde väljarnas förtroende. Han tillträdde för ett år sedan som Japans yngste premiärminister sedan andra världskriget med ambitiösa planer på att reparera de sargade relationerna med Japans grannländer, skriva om landets pacifistiska författning från 1947 och stärka Japans internationella roll både diplomatiskt och militärt. Abes popularitetssiffror har nu minskat till 30 %.

Pakistan
2007-37 s 18
"En rival har oskadliggjorts"
President Musharrafs motståndare Nawaz Sharif, som är före detta premiärminister, avvisades omedelbart efter ankomsten till Pakistan. Han sattes på ett flygplan till Saudiarabien där han levt i exil. Sharif störtades i en oblodig kupp av Musharraf 1999. Sharifs regeringstid fläckades av misstankar om korruption och av auktoritärt styre. Han dömdes 1999 till livstids fängelse men deporterades senare till Saudiarabien i stället.

Burma
2007-37 s 19-21
"Burmas etniska minoriteter jagas bort från sitt land"  Hela artikeln.
Gränsen mellan Burma och Thailand är skådeplatsen för Asiens äldsta flyktingkatastrof. Den burmesiska militärjuntan driver i en etnisk rensningskampanj bort minoritetsfolken från deras byar. Karenfolket bjuder hårt motstånd men det är förgäves.
I Burma bor omkring 50 miljoner människor. De buddistiska burmanerna är i majoritet och utgör cirka 70 %. Karen är ett minoritetsfolk med cirka sju miljoner av vilka de flesta är kristna. Sedan tio år tillbaka utsätts de för soldaternas dagliga terror i Karenstaten. Många har flytt till grannlandet Thailand där 200 000 burmeser bor i tio läger. Ytterligare två miljoner tros leva illegalt i Thailand.
När Storbritannien lämnade landet 1948 var Burma Sydostasiens rikaste land men inom kort styrdes det av tjuvaktiga generaler.
Originalartikel i der Spiegel eller här.

Länkar med aktuell information om Burma (Myanmar)
Daw Aung San Suu Kyi
Forum med länkar
Free Burma Rangers
Human Rights Watch
Burma Guide
Soros Open society Institute
Pray for Burma
Women of Burma
Canadian Friends of Burma
Karen Human Rights Group
Shanland

2007-37 s 22-23
"Skurkar och banditer hela hopen"
Ridån faller efter en politisk fars utan att militärjuntans Myanmar har kommit ett dugg närmare demokrati. Efter 14 år enades en författningskommission, utsedd av militärjuntan, om att befästa militärstyret i Myanmar. Kommissionen försöker lägga ett tunt lager demokratisk fernissa på det fortsatta militärstyret som kallas "disciplinerad demokrati". Suu Kyi som med sitt parti NLD överlägset vann det senaste demokratiska valet i Myanmar 1990 kommer också i fortsättningen vara förbjuden att inneha ett valt ämbete.

2007-37 s 23
"Laura Bush fördömer militärjuntan"
När militärjuntan började slåss mot gatudemonstranter för några veckor sedan ringde presidenthustrun Laura Bush upp FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, och bad honom fördöma juntan som styr Burma. Hon har gjort Burmas öde och den fängslade oppositionsledaren Aung San Suu Kyis sak till sin. Hon har träffat Bans sändebud i Burma, Ibrahim Gambari, flera gånger och har träffat exilburmeser och flyktingar från Burma i Vita Huset.

Kina
2007-37 s 24
"Hu visar att han är herre på täppan"
På den kommande partikongressen i Beijing hoppas president Hu kunna peta sina rivaler åt sidan till förmån för lojala arvtagare. Han hoppas kunna utnämna en efterträdare och till slut stiga fram ur skuggan av den mycket mäktige företrädaren Jiang Zemin. Den allt överskuggande frågan på kommunistpartiets 17:e kongress den 15 oktober är huruvida Hu, som är både president och partiordförande, förmår neutralisera Jiang Zemins fortsatta inflytande. Främst handlar det om huruvida han förmår avlägsna Jiangs allierade Zeng Quinghong och Jia Qinglin från politbyråns mäktiga ständiga utskott.

2007-37 s 25-27
"Kina på gott och ont" Hela artikeln
De flesta av Afrikas länder har varit självständiga 35-50 år men ändå misslyckats med att utveckla egna tillverkningsindustrier. Billiga kinesiska produkter konkurrerar nu ut inhemska produkter på de afrikanska marknaderna. Men kineserna investerar å andra sidan frikostigt i industri och infrastruktur. Det växande samarbetet mellan Kina och Afrika har med andra ord både en framsida och en baksida.
Från Sydafrikas magnesiumgruvor till Nigers urangruvor, från Sudans oljefält till Kongos koboltgruvor, har Kinas aptit på råvaror fungerat som en vitamininjektion som har ökat intäkterna och hjälpt några av världens fattigaste länder att klättra uppåt i utvecklingsstegen. Men Kina exporterar också enorma mängder förädlade produkter till dessa länder vilket hämmar Afrikas förmåga att själv förädla sina egna råvaror och utveckla sunda, diversifierade ekonomier. Afrika är en mycket viktig marknad för Kina.

Panama
2007-37 s 27-29
"Eliten i Panama drar nog en suck av lättnad"
Före detta generalen Manuel Noriega ställs sannolikt inför rätta i Frankrike efter att ha avtjänat sitt 18-åriga straff i USA. Där bodde han i "presidentsviten" på två rum med TV och motionscykel. Först därefter kan han eventuellt åka tillbaka till Panama men knappt någon vill se honom där igen. Under tiden han varit borta har Panama förvandlats från en kuschad, bankrutt avkrok till en demokratisk och ekonomisk dynamo. I förra veckan påbörjades utbyggnaden av Panamakanalen för drygt 35 miljarder kronor och lika mycket har investerats i ett nytt centrum i Dubaistil i stadens utkant.

Guatemala
2007-37 s 29
"Affärsman och general till final"
Affärsmannen Álvaro Colom och den före detta generalen Otto Pérez Molina blev etta och tvåa i söndagens presidentval i Guatemala varmed de besegrade tolv andra kandidater och säkrade var sin plats i valfinalen som äger rum 4 november. Colom fick 28 % och Molina 24 %. Vinnaren av Nobels fredspris, Rigoberta Menchú, den första indiankvinnan som har ställt upp i presidentval i Guatemala kom på sjätte plats med bara tre procent av rösterna.

Miljö & Klimat
2007-37 s 30
"Vaga samarbetsplaner räcker inte långt"
Toppmötet i Sydney mellan de 21 länderna i samarbetsorganisationen Apec resulterade i en gemensam deklaration om samarbete i klimatpolitiken. Deklarationen innehöll dock inga banbrytande nyheter eller åtaganden. Varje land kan välja den väg som bäst motsvarar dess ekonomiska och sociala förhållanden.
APEC är en forkortning av Asia-Pacific Economic Cooperation Forum. Organisationen grundades i Canberra, Australien, den 6 november 1989. Den har i dag 21 medlemsländer och syftet med APEC är att arbeta för frihandel, stärka medlemsländernas ekonomiska styrka och gemenskap. Stora länder är USA, Kina, Japan, Ryssland, Kanada och Australien.

2007-37 s 30-31
"Isen smälter snabbt"
Isen på Arktis har i sommar smält fortare än förr. Nordvästpassagen genom nordligaste Kanada är fullt framkomlig och bedömare tror att Rysslands ishavskust kommer att ligga öppen senare denna månad. Fortsätter det på samma sätt kan hela Arktis vara isfritt omkring 2030. Den minskade ismängden ställer till problem för regionens vilda djur som isbjörnen men det politiska intresset för Arktis ökar. Ett antal länder konkurrerar om att utvinna de olje- och gasreserver som antas finnas under isen.