Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 39

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38    

Storbritannien
2007-39 s 3-4
"Brown är en glad överraskning"  Hela artikeln
Den torre, buttre finansministern har förvandlats till en vänlig, principfast och mycket brittisk premiärminister. Han levde i 10 år som finansminister i skuggan av Tony Blair. På Labourpartiets årliga konferens var Blair nu som bortglömd. Hans starka sidor verkar redan vara gårdagens politik. Gordon Brown utstrålade både seriositet, mål och karaktärsstyrka i sitt tal. Nu vill folk ha en person med fasta värderingar. Gordon Brown har principer och han sviker dem inte. Han är en seriös politiker.

Schweiz
2007-39 s 4-5
"Det blåser snålt i Alperna"
Främlingsfientligheten frodas i det fredliga, välmående Schweiz. Det schweiziska folkpartiet som är största parti i parlamentet, använder en valaffisch som illustrerar partiets planer på att skicka hem alla icke medborgare som är dömda för brott. Detta upprör de två artikelförfattarna. Som också oroas av att i en opinionsundersökning i maj i Frankrike stöddes Nationella Frontens ledare Jean-Marie Le Pen av 31 %.

Libanon
2007-39 s 5
"Presidentvalet får vänta"
Libanons parlament har skjutit upp valet av president till den 23 oktober. Orsaken är att endast 85 av församlingens 128 ledamöter var samlade i tisdags när valet skulle äga rum. Många bland Hizbollah bojkottade sessionen för att hindra majoriteten från att kunna välja en president.

Kosovo
2007-39 s 5
"Det finns bara en lösning"
USA och de flesta av EUs medlemsländer kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat om provinsen förklarar sig självständig från Serbien i början av december. Kosovos framtida status har orsakat en konfrontation mellan västmakterna och Ryssland. Förhandlingarna om Kosovo avslutas den 10 december.

Indien
2007-39 s 5
"Arvtagaren stiger i graderna"
Indiens styrande kongressparti upphöjde häromdagen partiledaren Sonia Gandhis son, Rahul, till posten som partiets generalsekreterare. Han nämns ofta som framtida premiärminister och upphöjelsen antyder att partiet är i färd med att utlysa nyval. Indira Gandhi är Rahuls farmor. Hans far Rajiv mördades 1991.

Australien
2007-39 s 5
"Långvarig torka i Australien"
Motsvarande drygt 4 miljarder kronor kommer att betalas ut till bönder i Australien som har drabbats svårt av den värsta torkan på hundra år. Experterna varnar för att torkan kommer att fortsätta. Enligt myndigheterna får redan 23 000 av Australiens 140 000 jordbrukare nödhjälp från staten på grund av torkan som har drabbat 70 % av jordbruksmarken.

Saudiarabien
2007-39 s 5
"Bilkörning får vänta ännu en tid"
Kvinnor i Saudiarabien är strikt segregerade och det är det enda land i världen där kvinnor inte får köra bil av sociala och religiösa skäl. En saudisk kvinnokommitté överlämnade nyligen en petition till kung Abdullah i ett försök att få regeringen att häva förbudet. I år har redan ett antal personer som förespråkar reformer gripits och fängslats.

Europa
2007-39 s 6-7
"Den amerikanska modellen passar inte européerna"
En nyligen genomförd undersökning av Financial Times och Harris visar européernas skeptiska inställning till amerikansk kapitalism och deras pessimistiska syn på den ekonomiska framtiden trots de senaste månadernas ekonomiska återhämtning. Tyskarna har större framtidstro än exempelvis Frankrike, Spanien och Italien.

2007-39 s 7
"Vågar Europa hålla fast kurs?"
Hur kommer den aktuella kreditkrisen att påverka Europas nystartade ekonomi? Det var tiomiljarderkronorsfrågan i Europas finanshuvudstäder i förra veckan när det stod klart att Europa, efter flera decenniers stagnation, plötsligt verkar ekonomiskt starkare än Amerika. Statistiken vad gäller arbetslöshet och tillväxt ger Europa nytt förtroende i fråga om världsdelens roll i den globaliserade världen. Men nu skakar krisen i bolåneinstituten också Europa. Nedgången kan emellertid bli ytterst tillfällig. De europeiska grundvalarna verkar mycket sunda. Det allra största hotet mot Europas nyvunna konkurrenskraft just nu är eventuella politiska bakslag som att staten lägger sig centralbankerna verksamhet.

Ryssland
2007-39 s 8
"Reformviljan finns kvar"
Putins nya regering är ganska lik den förra. En av de ledande liberala krafterna i den ryska regeringen, finansminister Alexei Kudrin, upphöjdes i måndags till biträdande premiärminister i en regeringsombildning.

2007-39 s 8-9
"Rysslands näste president?"  Hela artikeln
Vladimir Putin har utnämnt sin främste finansinspektör och före detta granne på sommarstället till ny premiärminister vilket förvånade även presidentens mest förtrogna. Alla undrar om den nye premiärministern Viktor Subkov är Rysslands näste president. Subkov började sin karriär i Leningradregionen. På 1960-talet var han vicechef på kollektivjordbruket Rote Slavin och 1985 blev han kommunistpartiets regionledare. Den nye premiärministern vill stärka statens roll i "sociala frågor" och inrätta ännu en underrättelsetjänst, vilken blir den sjunde i Putin-staten.

Ukraina
2007-39 s 10-11
"Nedräkningen har börjat i Ukraina"
Premiärminister Janukovitj ser ut att behålla regeringsmakten i söndagens val. Sedan 2004 har landets orangea aktörer dragit sig tillbaka och Janukovitj har gjort en oväntat stark comeback. Opinionsmätningarna ger hans Regionparti 32,9 procent av rösterna och han vinner allt starkare stöd i västra Ukraina som är Jusjtjenkos starka fäste. Justjenkos Vårt Ukraina får 16,4 % och hans allierade Julia Timosjenko får 15,4 %. Janukovitj problem är att flera av hans allierade småpartier kan falla för spärren och hamna utanför parlamentet.

Kanada
2007-39 s 12
"Kanada är ett himmelrike för skurkar"
Kanadas liberala invandringspolitik ger många utsatta människor en chans till ett tryggare och bättre liv men många brottslingar och skojare slinker också igenom de grova maskorna. Kanada är det utvecklade land där det är lättast att få flyktingstatus.
Alla sorters ej önskvärda individer tar sig in i Kanada på grund av landets dysfunktionella "flyktingsystem".

Miljö, Klimat
2007-39 s 13
"Startskott till nya tag för att rädda jorden"
FN-chefen vill se ett verkligt genombrott i klimatdebatten. Det betonade han i ett tal på FNs klimatkonferens i New York som förutom drygt 80 statschefer bevistades av före detta vicepresident Al Gore och guvernören Arnold Schwarzenegger i Kalifornien. Han underströk vikten av snabbt enas om en handlingsplan som kan ersätta det aktuella klimatavtalet, Kyotoprotokollet, som löper ut 2012.

Burma
2007-39 s 15-16
"Juntan har bara en taktik: våld"  Hela artikeln
Burmas paranoida och hänsynslösa generaler har en skev bild av både sitt land, sitt folk och världen. Efter en månad av tilltagande protester som tycks ha spritt sig över hela landet har juntan inget annat val än att förtrycka och använda våld, samma redskap som den har använt för att hålla sig kvar vid makten de senaste 19 åren. Militärjuntan styrs av en liten klick generaler som har lyckats behålla makten i två decennier. De flesta är enkla före detta befälhavare som är misstänksamma mot omgivningen och ännu mer misstänksamma mot välutbildades burmeser som ärkefienden Aung San Suu Kyi som hållits i husarrest under 12 av de senaste 18 åren. Juntan har fått stöd av Kina som är en viktig handelspartner och en buffert mot omvärldens krav på förändringar.

2007-39 s 17
"USA leder motreaktionen mot regimen i Burma"
President Bush sa inför FNs generalförsamling i New York att USA kommer att skärpa de ekonomiska sanktionerna och införa inreseförbud för de värsta förbrytarna mot de mänskliga rättigheterna och deras familjer. Beskedet kom samtidigt som juntan hotade att använda våld för att kväsa demonstrationerna i bland annat den forna huvudstaden Rangoon, där tiotusentals buddistiska munkar skanderade "demokrati". I London uppmanade den brittiske premiärministern, Gordon Brown, EU att skärpa sanktionerna mot Burma "så fort som möjligt".

Japan
2007-39 s 18
"Fukuda blev Japans nye ledare"
Japans styrande parti valde i söndags den moderat konservative 71-årige Yasuo Fukuda till ny partiledare efter premiärminister Shinzo Abes plötsliga avgång tidigare i månaden. Fukuda vann lätt över sin enda motståndare, före detta utrikesministern Taro Aso. Abe ligger på sjukhus efter att ha tagits in för stressrelaterad magsjukdom dagen efter sin avgång. Fukuda vill förbättra relationerna med Kina och förväntas inta en mer flexibel attityd gentemot Nordkorea. Han vill också att japanerna stöder USAs styrkor i Afghanistan.

Sudan
2007-39 s 18-20
"Diplomatin har sina begränsningar"
FNs sändebud i Sudan, Jan Eliasson, arbetar hårt för att få de stridande parterna och deras stödnationer att komma till förhandlingsbordet och tala om fred. Det diplomatiska arbetet ska enligt planerna kulminera i fredsöverläggningar som börjar 27 oktober i Tripoli i Libyen. Darfur är en läxa i diplomatins begränsningar, ett exempel på hur en enskild region kan trotsa världsopinionen till synes ostraffat. En del påstår att Washingtons vilja att sätta press på Sudans president, Omar Hassan Ahmed Bashir, hämmas av samarbetet med Sudan på underrättelseområdet. Kina och Ryssland blockerar olika försök från FNs säkerhetsråd att införa sanktioner mot Sudan. Kina köper mer än två tredjedelar av Sudans oljeexport och Ryssland är en av regimens främsta vapenleverantör.

Tchad
2007-39 s 21-22
"Ombytta roller i Tchad"
I Sudan är det den svarta befolkningen som drivs på flykt av arabiska miliser. I Sudans grannland, Tchad, känner sig de arabiska nomaderna förföljda av svarta miliser. De flyr till Sudan. 30 000 araber har flyttat från det svarta Tchad till Sudan. Där får de mark och säkerhet av den sudanska regeringe säger de.
Arabiska miliser från Sudan har ofta med hjälp av släktingar i Tchad anfallit och bränt ner byar i Tchad. Många främst tillhörande Dajustammen har fått fly. De säger att araberna vill driva bort alla svarta afrikaner på samma sätt som de gjort i Darfur.
En annan konflikt är den mellan den tchadiska presidenten Idriss Derbys regering och fyra tchadiska rebellgrupper. Båda sidorna söker stöd hos etniska grupper och personer med olika stamtillhörighet. För det tredje är regeringarna i Tchad och Sudan i konflikt med varandra och beskyller varandra för att stödja det andra landets rebeller.

Eritrea
2007-39 s 23
"Afrikas horn är ett getingbo"
Flera olika konflikter vävs samman i en allt mer komplicerad härva i en av jordens mest eldfängda regioner. USAs biträdande utrikesminister Jendayi Frazer klagade under ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på att Eritreas huvudstad Asmara, blivit en tillflyktsort för islamska terrorister från hela Östafrika. Särskilt kritiserade han en nyligen hållen konferens mellan somaliska oppositionsgrupper inklusive shejk Hassan Dahir Aweys, ledare för Islamska Domstolsförbundet, som tvingades från makten förra vintern av en etiopisk invasionsstyrka. Awey är stämplad av USA och FNs säkerhetsråd för samröre med Al-Qaida. Vidare utrustar Eritrea islamiska upprorsmän som bekämpar den federala övergångsregeringen i Mogadishu och enligt Frazer, stödjer Eritrea separatister i det västvänliga Etiopiens Somalistat i östra Ogadenregionen.
USA har stängt Eritreas konsulat i Kalifornien som är en viktig kanal för eritreaner i USA som skickar pengar till hemlandet och överväger att placera landet på listan över länder som sponsrar internationell terrorism.

Somalia
2007-39 s 24
"Läget i Somalia är mycket svårbedömt"
Amerikanska sändebud hävdar att oppositionen är isolerad och saknar brett stöd. USAs ambassadör i Kenya, Michael Ranneberger betonar att USA alltjämt stöder president Abdullah Yusufs övergångsregering. Yusuf lovar att arrangera allmänna val 2009, skriva en ny författning och ge oppositionen fler ministerposter. Oppositionen kritiserar Yusufs regering för att inte företräda mer än presidentens egen klan och anhängare och den kräver att den etiopiska militären ska lämna landet.
Nya strider har brutit ut. Soldater från den halvautonoma regionen Puntland som är Yusefs starka fäste mot soldater från den självutropade republiken Somaliland om territorium.

Språk
2007-39 s 25
"Det sista ordet hörs alldeles för ofta"  Hela artikeln.
Av dagens cirka 7000 levande språk riskerar nästan hälften att dö ut under detta århundrade. Faktum är att det försvinner ett språk ungefär varannan vecka. Det handlar om språk som ofta inte har något skriftspråk och som talas av få individer, ofta gamla personer som tillhör någon av ursprungsbefolkningarna. 86 språk med "globalt" inflytande talas och skrivs av 80 % av jordens befolkning. Snart finns bara dessa språk kvar.

Kongo
2007-39 s 26
"Kina investerar fem miljarder dollar i Kongo"
Kina planerar att satsa minst fem miljarder dollar på upprustning av infrastruktur och gruvor i Kongo. Satsningen blir ett av Kinas mest omfattande projekt i Afrika söder om Sahara.
I en första fas kommer Kina att få betalt i koppar och kobolt, uppger Kongos biträdande gruvminister. Peking försöker säkra tillgången på så mycket mineraler och andra tillgångar som möjligt.

Handel & Näringsliv
2007-39 s 26-28
"Antigua har triumf på hand"
En överraskande handelstvist mellan USA och Antigua om spel om pengar på Internet har blivit en strid mellan David och Goliat. Det visar sig att även lilleputtländer har mäktiga vapen. 2003 stämde Antigua USA hos WTO för Amerikas förbud mot Internetkasino som är Antiguas näst största bransch efter turismen. Den amerikanska regeringen kräver att utländska spelföretag online ska blockera amerikanska användaren med hjälp av datorernas IP-nummer. I mars i år bestämde WTO att den amerikanska attityden är en olaglig form av handelsprotektionism. Om Amerika inte ger vika kan det hända att antiguanerna tjänar miljardtals dollar nästa år på att sälja lagliga piratkopior av allt från Microsofts mjukvara till Disneyfilmer utan att ge copyrightinnehavarna en enda cent. Det kan bli det straff som WTO utmäter åt USA.

EU
2007-39 s 28
"Duktig elev kan bli bättre"
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) kritiserade häromdagen EU för protektionistisk handels- och investeringspolitik. OECD på pekade att fortsatta reformer för att stärka konkurrensen och fullborda den enhetliga marknaden är bästa sättet för Europa att höja levnadsstandarden. OECDs generaldirektör Angel Gurría beskrev EU som en "en otrolig skapelse" som har byggt världens största ekonomiska samarbetsorganisation och handelsblock. Men han sa också att EUs ledare måste fortsätta att reformera och arbeta för djupare ekonomisk integration och högre inkomstnivåer, mera konkurrens och högre ekonomisk tillväxt.

2007-39 s 29-31
"Kriget i hönshuset" Hela artikeln.
Europas konsumenter vill egentligen bara äta kycklingens bröstfilé. Resten är nästan osäljbart och exporteras till dumpade priser. Bönderna i Kamerun värjde sig mot de europeiska kycklingresterna och utmanade den globalisering som gjorde dem till förlorare.
Under rubriken "Kriget i hönshuset" skriver Uwe Buse i Der Spiegel en artikel (översatt i senaste numret av Tempus)om en europeisk (och amerikansk) konsumenttrend som innebär att bröstfilén utan senor, ben och fett är den enda delen som efterfrågas. Resten av djuret går knappt att sälja i den rika världen. Denna önskan styr uppfödarna. De skaffar raser med enorma bröst. Efter slakten står man där med fötter, inälvor, vingar och ben som ingen vill ha. Dessa sprids över resten av världen. Exportpriset sätts lågt, det behöver bara överskrida kostnaden för att kasta produkterna. Dessa låga priser som hälsas varmt välkomna av konsumenterna i tredje världen blir emellertid ett problem för lokala hönsfarmare som inte kan sälja sina höns till samma låga pris. I Kamerun, vars kycklingindustri (bild) nästan slogs ut, har en fackfunktionär som heter Bernard Njonga lyckats på stopp för den billiga importen vilket de inhemska uppfödarna tjänat på och tackat honom för. Resultatet blev emellertid att exporten av europeiska kycklingdelar i stället gick till grannlandet Ghana - där nu uppfödarna av kor och kalvar fått problem med konkurrensen - och att konsumenterna i Kamerun blev irriterade för att priserna steg.
Artikeln i der Spiegel.