Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 41

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40    

Spanien
2007-41 s 3-4
"Generalissimons långa skugga"
Oförmågan att göra upp med det förgångna säger en del om tillståndet i dagens Spanien. Premiärminister Zapatero, vars farfar dödades av Francos styrkor, föreslår att man ska hedra offren i det spanska inbördeskriget för 70 år sedan med en lag om historiskt minne. Lagförslaget måste godkännas före 1 november har väckt en intensiv debatt om för- och nackdelarna med att gräva upp det förflutna. Åsikterna tenderar att splittra spanjorerna ganska exakt efter partilinjerna.

Östeuropa
2007-41 s 5-6
"Den moderna högern har inte fått fäste i öst"  Hela artikeln
Ett nytt slags konservatism växer sig allt starkare i stora delar av Östeuropa, där partier från Polen i norr till Bulgarien i söder värvar röster med populistiska och nationalistiska slagord. Den breder ut sig samtidigt som Västeuropas konservativa partier rör sig mot mitten. Exempel är Nicolas Sarkozy i Frankrike, David Cameron i Storbritannien och Angela Merkel i Tyskland som alla är beredda att anta globaliseringens utmaningar. De konservativa i Östeuropa fruktar däremot den "postmoderna kulturens överdrifter och de traditionella värderingarnas kollaps". Exempel är Kavzynski i Polen, Viktor Orbans Fideszparti i Ungern, Robert Ficos socialistledda koalition i Slovakien och extremsocialisterna i Bulgarien som alla är ovilliga att acceptera modernisering.

Kosovo
2007-41 s 6-7
"Det finns alltid en risk för våld"
Uppkomsten av en väpnad, etnisk albansk grupp, som patrullerar nära Kosovos gräns mot Serbien gör politiker och internationella företrädare i regionen nervösa bara några dagar innan nästa samtalsrunda om provinsens framtid ska starta. TV visar bilder på maskerade män med amerikanska och östeuropeiska automatvapen som säger sig tillhöra en skum gerillaorganisation som kallar sig Albanska nationalarmén. Det är en påminnelse om den ständiga risken för blodiga uppgörelser i Kosovo.

Ryssland, USA
2007-41 s 7-9
"Grusade förhoppningar"
USAs utrikes- och försvarsministrar samt en skvadron amerikanska ämbetsmän har i veckan kommit till Moskva för en rad möten på toppnivå. De har diskuterat missilförsvar, ett avtal om konventionella styrkor och nästa steg i kärnvapennedrustningen. De har också grunnat över den ryska demokratins framtid vilket dock inte stod på den officiella dagordningen. Det skulle vara ett av de största utrikespolitiska bakslagen under Bushs period om Vladimir Putin skulle lyckas behålla den främsta maktpositionen i Ryssland även sedan hans lagenliga åtta år som president gått ut. Och det är mycket troligt att så kommer att ske. I stället för den demokratiska allierade som Bush såg framför sig i september 2001 har Ryssland blivit en utmaning och en pinsamhet för en president som gjort spridningen av demokrati i hela världen till sin huvuduppgift. I dag inser alla att förväntningarna var orealistiskt stora.

Ryssland, Frankrike
2007-41 s 9
"Ryssland vill vara bästis med Frankrike"  Hela artikeln
Frankrikes president. Nicolas Sarkozy, kom på tisdagen till Moskva för att prata framför allt om Iran och Kosovo med sin ryske kollega, Vladimir Putin. Putin betonar att Frankrike är "vår viktigaste partner i Europa och världen". Men Ryssland motsätter sig sanktioner mot Iran och motsätter sig Kosovo som en oberoende region.

Turkiet
2007-41 s 10
"Ankara överväger militär intervention i norra Irak"
Den turkiska regeringen har givit vika för generalernas påtryckningar och gett grönt ljus för militären att gå in i norra Irak för att attackera den separatistiska, kurdiska PKK-gerillan som håller till i Quandilbergen i gränstrakterna mellan Turkiet, Irak och Iran. PKK har dödat 15 turkiska soldater och 12 civila i sydöstra Turkiet de senaste två veckorna vilket är det högsta dödstalet på flera år.

2007-41 s 11-12
"Folkmordet på armenierna stör internationellt umgänge"
Försöken att få Amerika att definiera det ottomanska imperiets massaker på hundratusentals armenier i förra seklets början som ett folkmord stöter på motstånd från olika håll. Det är framför allt en amerikansk demokratisk kongressledamot, Adam B Schiff som driver frågan i USA. Resolutionsförslaget i det amerikanska representanthuset sätter etiketten "folkmord" på massakerna på armenier för mer än 90 år sedan under det ottomanska imperiet. Republikanerna och Bushs administration försöker hindra en omröstning.

Etiopien
2007-41 s 12
"Spänt på Afrikas horn"
Etiopiens president har bett landets lagstiftare om större anslag till militären på grund av det som enligt presidenten är ett växande hot från grannlandet och rivalen Eritrea. Presidentens tal inför parlamentet inkluderade upprepade uppmaningar till Eritrea att satsa på fred eller riskera ett anfall från den etiopiska armén.

Sudan
2007-41 s 12
"Risk för nygammal konflikt"
Ett fredsavtal som satte punkt för två decenniers krig mellan norra och södra Sudan är i riskzonen sedan relationerna mellan de två landsändarna har blivit "förgiftade" enligt USAs sändebud till regionen. Han varnar för att de gamla motsättningarna mellan nord och syd har kommit upp till ytan igen medan världens uppmärksamhet har varit riktad mot Darfur i västra Sudan.

Israel, Palestina
2007-41 s 14-15
"Israel skyndar att bygga"
Den israeliska armén har beordrat beslagtagning av palestinsk mark som omger fyra byar på Västbanken. Ordern är första steget i en kraftig utvidgning av judisk dominans i trakten runt Jerusalem. Kritiker påpekar att konfiskeringen av mark antyder att Israel försöker tvinga på palestinierna sin egen lösning genom att bygga vägar, barriärer och bosättningar som utgör hinder för en fungerande, framtida palestinsk stat.

2007-41 s 15
"Enigheten lyser med sin frånvaro"
Israels premiärminister, Ehud Olmert, sa i sitt tal i samband med Knessets öppnande häromdagen att han är fast besluten att inte göra några gissningar eller komma med vaga antydningar om möjliga kompromisser med palestinierna. Han underströk att fredsprocessen kräver beslutsamhet och modiga, oundvikliga beslut. Olmert betonade att både israeler och palestinier måste göra avkall på sina drömmar. Men den israeliske regeringschefen har hamnat i en obekväm koalitionsjacka. Varken Liebermans konservativa Nationella Unionen eller det ultrareligiösa Shaspartiet sticker under stol med att eftergifter i fråga om Jerusalem skulle tvinga dem att lämna regeringskoalitionen. Palestinierna håller fast vid kraven på suveränitet i alla arabiska kvarter i hela Jerusalem och på territoriell kompensation för de nya judiska kvarter som har uppstått i Jerusalem sedan 1967.

Pakistan
2007-41 s 16
"Pakistan står inför ett slags maktskifte"  Hela artikeln
Den pakistanska militären inledde i måndags ett besvärligt ledarskapsbyte som på sikt innebär att militärens långvariga inblandning i politiken upphör. Militären har styrt Pakistan i mer än hälften av landets självständiga 60-åriga existens. Nu har general Ashfaq Kiyani, före detta chef för den mäktiga underrättelsetjänstens avdelning för kontraspionage tagit över posten som ny vice arméstabschef och därmed blivit högsta militär efter general Pervez Musharraf.
Efter två dagars intensiva strider mellan pakistansk militär och militanta talibaner i norra Waziristan vid gränsen till Afghanistan sakas upp emot 50 soldater. Tidigare har 250 paramilitärer och regeringssoldater kidnappats av talibanlojal milis.

Burma
2007-41 s 16-18
"Staden med de tomma klostren" Hela artikeln
Generalerna i Burma krossade munkrevolten och har satt tusentals munkar i fångläger. Nu har de också inlett jakten på journalister som har stannat kvar i landet. Via den statliga radion påstår militären att utländska sabotörer uppehåller sig olagligt i landet förklädda till journalister. Nigerianen Gambari som var FNs sändebud till regimen i Burma tvingades lämna det trista budskapet till sin chef FNs generalsekreterare Ban-Ki-moon att uppdraget hade misslyckats. Det enda möjligt positiva är att regimen utsett en "förbindelseofficer" med uppgift att bygga broar till oppositionsgrupperna. Hans främsta uppgift blir att leda juntans kontakter med den inlåsta demokratiledaren Aung San Suu Kyi, vars parti vann det senaste demokratiska valet i Burma.

2007-41 s 18-19
"Burma stänger de sista kommunikationslänkarna"
Juntan är medveten om att dess image har skadats allvarligt. Bilderna från demonstrationerna i kombination med berättelser från bloggare underblåste det internationella samfundets vrede över regimens tortyr och gripande av munkar och dödandet av ett okänt antal munkar och civila. Därför angriper den nu de sista återstående kommunikationslänkarna till omvärlden. Satellittelefoner och otaliga datorer har beslagtagits.

Kina
2007-41 s 19-21
"Nu kommer nästa generation kinesiska ledare"
På måndag samlas drygt 2000 utvalda delegater i Peking till partikongress. Här kommer 2020-talets ledare att göra sin nationella debut. De kallas för den sjätte generationen (allting började förstås med Mao) och när deras tid kommer är de kanske Kinas bästa hopp om genomgripande förändringar. I spetsen för den femte generationen går Li Keqiang, 52-årig favorit att bli partiledare Hu Jintaos, 64 år, efterträdare. Sextiotalisterna som nu är på väg in i toppolitiken anses vara mer världsliga, mer beresta och mindre doktrinära än tidigare generationer. Deras utbildning överglänser föregångarnas både avseende bredd och djup. Tidigare var alla ledare ingenjörer, nu är det snarare juridik och ekonomi som gäller. Den snabbast stigande stjärnan anses den 47 årige Zhou Qiang vara.

Zimbabwe
2007-41 s 21
"Mugabe blir inte portad"
I december ska ett toppmöte hållas i Portugal mellan 53 afrikanska och 26 europeiska stats- och regeringschefer. Zimbabwes diktator Robert Mugabe och 130 av hans medarbetare i regimen är portförbjudna i Europa. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown misslyckades emellertid inte hindra Zimbabwes president, Robert Mugabe, från att delta i toppmötet. Portugal och andra EU-länder är inte beredda att äventyra mötet genom att blockera Mugabe. Många EU-länder fruktar att mötet då kan komma att inställas vilket bara leder till att Kina stärker sin position ytterligare i konkurrensen om handel med Afrika och Afrikas naturtillgångar.

2007-41 s 22
"Önskan om en kupp växer i folkdjupet"
Zimbabwe närmar sig obönhörligt något slags sammanbrott. Det enda som kan avvärja katastrofen är att Mugabe avgår. Ryktena om en "palatskupp" inom det styrande Zanu-PF-partiet mot Robert Mugabes hörs allt oftare medan det zimbabwiska folket försöker hitta en väg ut ur krisen, som hotar att krossa deras land. Ryktena pekar ut Solomon Mujuru, före detta arméchef, som är landets vicepresident. Han träffade tidigare i år brittiska och amerikanska ambassadörer och har haft överläggningar med oppositionsledaren Tsvangirai. Andra pekar ut Emerson Mnangagwa som möjlig efterträdare.
Zimbabwes regering har inga pengar men stora skulder och landet står inför hotet om hunger som i vinter kan drabba upp emot fyra miljoner människor. Detta utgör ett allt större hot mot stabiliteten i hela regionen.

Peru, Samhälle
2007-41 s 23
"Tyrannerna får allt svårare att hitta en fristad"
Fallet Alberto Fujimori väcker hopp om att många statschefer med illdåd på sina samveten kommer att ställas till svars för sina handlingar. Chiles beslut att lämna ut Fujimori hälsas välkommet av många som nu menar att det underlättar för jurister i andra länder att lämna ut exdiktatorer till deras hemländer. Flera despoter lever sina liv i lyx. Den före detta starke mannen i Haiti, Raoul Cédras lever ett lugnt liv i Panama efter en överenskommelse med president Clinton 1994. Jean-Claude Duvalier tilläts bosätta sig i Frankrike sedan han störtats i Haiti 1986.

Samhälle
2007-41 s 24-28
"Storebror ser dig!"
Det finns numera en mängd nya tekniker för att samla in information om enskilda medborgare. Med nya tekniker följer också ökad risk för att informationen missbrukas. I Storbritannien ska alla invånare från och med 2009 utrustas med ett "smart" biometriskt ID-kort som måste användas för de som vill anlita offentliga tjänster. 49 olika data kommer samlas i landets Nationella identitetsregister. I USA kan underrättelsetjänsterna och FBI enligt den så kallade patriotlagen som antogs i all hast efter terrorattentaten 2001, tvinga tredje part att lämna ut personliga data om en person utan domstolsbeslut.
Surveillance Studies Network drar i en aktuell rapport om "övervakningssamhället" slutsatsen att reglerna för att skydda privatlivets helgd är ineffektiva inför nya, tekniks hot.
Inga insamlade data är garanterat skyddade även om det påstås så. Om friheten eroderas långsamt vänjer sig folk vid det.

Klimat & Miljö, Australien
2007-41 s 29-30
"Klimatförändringen tas på allvar down under"  Hela artikeln
Den globala uppvärmningen är inte bara en miljöfråga utan i allra högsta grad en säkerhetsfråga för många australier, men inte för regeringen - ännu. En undersökning visar att 40 % av landets invånare ser den globala uppvärmningen som ett större hot mot säkerheten än islamisk fundamentalism. Samväldets forskningsorganisation rapporterade i veckan att medeltemperaturen kommer att stiga en grad till 2030. Australien har bland världens största växthus gasutsläpp per capita. Regeringen har inte undertecknat Kyotoprotokollet med argumentet att det inte ålägger indien och Kina några restriktioner. Australien stöder i stället utvecklingen av kärnkraftsteknik och "rent kol".

Klimat & Miljö
2007-41 s 30-31
"Nu gäller det att agera snabbt!"
Klimatkatastrofen är redan här, varnar FN. OCHA, FNs organ för samordning av humanitära frågar har hittills registrerat 13 "blixtanrop", som är fler än rekordåret 2005. Detta påstår FNs samordnare för katastrofhjälp, Sir John Holmes. I år har alla utom en katastrof varit "klimatrelaterad". Det har handlat om översvämningar i stora delar av Afrika, en orkan av kategori i Nicaragua och extrema väderförhållanden i Bolivia med både torka och översvämningar. Samtidigt finns det tecken på att "givartröttheten" breder ut sig. OCHA begärde 338 miljoner dollar för sina 13 "blixtanrop" men bara en mindre del har flutit in.