Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 48

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47  

EU
2007-48 s 3-5
"Det är så himla bekvämt i mitten"
Europas politiker söker sig till en ideologisk mittfåra. Det är en trygg plats där man lätt värvar röster, men var finns de stora djärva idéerna? Annorlunda var det på Margaret Thatchers tid. Då handlade det om "politik som politik ska vara - hårda ideologiska strider om stora, aktuella frågor. Nu har politikerna upptäckt att de budskap som säljer är de som saknar ideologiskt innehåll. Vår tid har dömt ut de stora ideologiska skillnaderna som irrelevanta och antagit en pragmatisk hanterbar realism. Partierna skiljer sig snart bara i samhällsfrågor som abort, homoäktenskap och skilsmässa. Det är ingen tillfällighet att de stora politiska förändringarna i Europa numera äger rum i Frankrike där det inte pågår någon kamp om mittfältet.

Österrike
2007-48 s 5-6
"Enighet framför allt i Österrike"
Österrikarna har ett speciellt sätt att lösa politiska konflikter. De kallar det samförståndsdemokrati eller "demokrati via förhandling". Elva av Österrikes 20 efterkrigsregeringar har varit "storkoalitioner" bestående av de två största partierna, mitten-högerpartiet Österrikiska folkpartiet (ÖVP - de svarta) och mittenvänsterpartiet Socialdemokraterna (de röda). Efter en parentes som uppstod 2000 under vilken ÖVP styrde tillsammans med det högerextremistiska Frihetspartiet (de blåa) ledde det senaste valet för ett år sedan till ännu en storkoalition, där socialdemokraterna under Alfred Gusenbauers ledning överraskande nog blev lite större än folkpartiet. Vid nästa val kanske de Gröna som ökade till drygt 11 % kan bli potentiell minoritetspartner till det största av de två stora, särskilt som rösträttsåldern sänkts till 16 år.

Danmark
2007-48 s 7
"Danmark röstar om euron en gång till"
Danmark kommer att arrangera ännu en folkomröstning, inom fyra år enligt, om euron och övriga fyra undantag, som danskarna sa nej till för sju år sedan. Undantagen skadar Danmark säger statsministern Fogh Rasmussen. Det danska beslutet kan uppmuntra ytterligare ett antal länder, främst Sverige, att införa den enhetliga valutan. I januari ansluter sig Malta och Cypern. Eurons kurs gentemot dollarn har medverkat till att stärka dess popularitet i Danmark, där mer än halva väljarkåren stöder medlemskap i valutaunionen.

Spanien
2007-48 s 8
"Leka krig"  Hela artikeln
Ett nytt krigsspel i Spanien, baserat på inbördeskriget, väcker anstöt i Spanien. Spelets försvarare hävdar att den unga generationen äntligen får en chans att bekanta sig med Spaniens 1900-tals historia. "Krigets skuggor" är baserat på inbördeskriget 1936-1939 som bröt ut sedan högerkrafter lojala med Francisco Franco hade iscensatt en kupp mot den valda republikanska regeringen. Spelet lanseras samtidigt som det råder en bitter debatt som startade på grund av en ny lag som medger skadestånd till inbördeskrigets offer och som bannlyser monument till Francos minne. Detta är en viktig fråga för premiärminister José Zapateros socialistiska regering. Kontroversen hjälper upp försäljningen av spelet. I spelet kan man välja att ansluta sig till antingen de nationalistiska eller de republikanska styrkorna och ändra utgången av krigets avgörande händelser. Spelet översätter inbördeskriget till ett tekniskt språk som tilltalar den unga generationen. Spelet inkluderar dokumentära bilder från BBC och från två katalanska arkiv samt en kortfattad redogörelse för det verkliga händelseförloppet.

Polen
2007-48 s 9-10
"Polen har en ny regering och gamla problem"  Hela artikeln
Donald Tusks regering vill förbättra relationerna till grannarna. Det blir inte helt lätt med tanke på att den ärver ett berg av konflikter med Tyskland. Den Medborgarplattform som nu ska styra Polen vara samma vänsterregering som orsakade farlig splittring i EU 2003 när den ställde sig på USAs sida i Irakkriget utan att först ha konsulterat sina partners i EU. Uttrycket "Nice eller döden" som polska politiker använde 2003 mot försöken att reformera röstfördelningssystemet i EU, myntades av den nu regerande Medborgarplattformen. Det amerikanska raketförsvarssystemet i Polen tänker Tusk inte motarbeta, däremot kommer de polska soldaterna i Irak att tas hem nästa år.

Ungern
2007-48 s 11
"Otacksamhet är reformatorns roll"
I Ungern iscensätter fackförbunden protestdemonstrationer mot regeringens reformer. Landets socialistiske regeringschef, Ferenc Gyurcsany, är hårt pressad från alla håll och har snart inga allierade kvar inte ens i sitt eget parti. Många fackförbund demonstrerar sin stora motvilja mot regeringens politik genom att iscensätta strejker. Detta är särskilt belastande för Gyurcsany eftersom det var arbetarna, socialistpartiets traditionella stödtrupper som strejkade. De oppositionella ungdemokraterna, Fidesz, har gjort sig till språkrör för proteströrelsen som bland annat omfattar krav på ett antal folkomröstningar varav tre godkänts av valkommissionen. Fidesz, vars ledare är Viktor Orban, stöds av 44 % medan socialisterna bara får 21 %. Ferenc Gyurcsany fortsätter emellertid sin kurs mot nya reformer trots stark motvind eftersom han applåderas av EU.

Slovakien
2007-48 s 12
"Rent mjöl i påsen"
En korruptionsskandal skakar regeringen i Slovakien. Premiärminister Robert Fico kräver att jordbruksministern Miroslav Jurena, som tillhör Rörelsen för ett demokratiskt Slovakien tar sitt ansvar för omstridda markförsäljningar. Skandalen kan leda till att trepartikoalitionen spricker och att Fico får gå samtidigt som han driver ett hårt arbete för att förbereda landets inträde i eurozonen 2009. Skandalen handlar om en myndighet som distribuerar mark och vars chef godkände affärer som innebar att man återskänkte mark som hade konfiskerats under kommunisttiden.

Kroatien
2007-48 s 12
"Dött lopp i Kroatien"
Det kroatiska parlamentsvalet resulterade i två lika stora block. Både premiärminister Sanaders regeringsparti och den socialdemokratiska oppositionen vill bilda regering. SPD gick fram och fick 56 av enkammarparlamentets 154 mandat. Det konservativa HDZ som leds av Sanader klarade sig bra och fick 61 mandat. SPD kan räkna med det vänsterliberala folkpartiets stöd. Nyckelpartier blir det traditionsrika bondepartiet och det socialliberala partiet som båda fick åtta mandat. Valdeltagandet var lågt, strax över 60 %.

Frankrike
2007-48 s 13
"Nya förortsbränder i Paris"
President Nicolas Sarkozy höll på onsdagen ett extra regeringsmöte för att diskutera våldet i en Parisförort. Regeringens främsta mål är att omedelbart stoppa våldet i Villiers-le-Bel och hindra det från att sprida sig till andra områden. Sedan två ungdomar på motorcykel dödats i en krock med en polisbil började gatustrider mellan ungdomsgäng och polisen. Flera hundra bilar har stuckits i brand och många polismän har skadats.

Venezuela
2007-48 s 13
"Chávez visar sitt missnöje"
Venezuela har kallat hem sin ambassadör i Colombia på grund av ett bråk mellan landets president Hugo Chávez och hans colombianska kollega Alvar Uribe. Bråket mellan de båda presidenterna beror på att Uribe berövar Chávez hans roll som medlare mellan Colombias väpnade revolutionära styrkor, FARC, och den colombianska regeringen.

Pakistan
2007-48 s 13
"Musharraf tog av uniformen"
Pakistans oppositionella partier registrerade i måndags sina kandidater inför valet den 8 januari. Några dagar senare lämnade ölandets ledare general Pervez Musharraf sin post som överbefälhavare och arméchef, och i torsdags svor han eden som landets civile president. Oppositionen lämnar tillsvidare öppet om den ska bojkotta valet, vilket den tänker göra om Musharraf inte häver rådande undantagstillstånd.

Tchad
2007-48 s 13
"Inte mycket till fred"
Tchads armé uppger att den dödade 400 rebeller i ett fyra timmars långt slag i Abougouleigne. Förra månaden undertecknade fyra rebellgrupper ett fredsavtal med president Idriss Débys regering men i förra veckan klagade en av rebellgrupperna på att fredsavtalet implementerades alldeles för långsamt och på att striderna mellan rebeller och regeringssoldater fortsätter.

Ryssland
2007-48 s 15-16
"Operation valseger"  Hela artikeln
Partiet Enade Ryssland går till val med den ryske presidenten i spetsen. Uppdraget är att vinna valet. Målet är en fördubbling av antalet röster och därmed få två tredjedelars majoritet. Den 2 december ska det ryska folket bestämma sammansättningen av den nya duman. De är det enda möjliga kvarvarande hindret för en ny stor framgång för Vladimir Putin. Presidentvalet som följer om exakt tre månader har därmed förvandlats till föga mer än en formalitet.

2007-48 s 17
"Det demokratiska underskottet växer"
Ledarna för oppositionen fanns bland hundra gripna i samband med demonstrationer i Moskva och St. Petersburg. Bland de gripna fanns Nikita Belykh, ordförande för Högerkrafternas förbund (SPS) och Boris Nemtsov, före detta biträdande premiärminister på 1990-talet. Båda kandiderar för SPS i dumavalet den 2 december. Nemtsov är också partiets kandidat i presidentvalet i mars. Ledaren för Europarådet som är Europas ledande människorättsorganisation fördömde de ryska myndigheternas agerande under veckoslutet. Terry Davis påpekade att Ryssland har undertecknat Europakonventionen om mänskliga rättigheter som garanterar mötesfriheten.

2007-48 s 18
"USAs fel att OSSE inte kommer"
Putin beskyller USA för att försöka misskreditera det ryska valet. Han säger att det amerikanska utrikesdepartementet rekommenderat OSSE att ställa in sitt uppdrag. OSSE betecknar Putins anklagelser som "nonsens". OSSE har ställt in sitt uppdrag med argumentet att restriktioner införda av den ryska regeringen, gör det omöjligt att utföra. Ryska valmyndigheten har förhalat utfärdande av visa och krävt att bara 70 valövervakare kommer att jämföra med 400 i dumavalen 2003.

Israel, Palestina
2007-48 s 19
"Freden får en ny chans igen"
Israeliska och palestinska ledare enades i tisdags om att omedelbart börja förhandla om ett fredsavtal, men deras anföranden inför representanter för ett fyrtiotal länder, däribland arabländer utan diplomatiska kontakter med Israel, avslöjade att det finns stora motsättningar mellan parterna och att en hållbar uppgörelse kräver enorma eftergifter från båda parter. Fredskonferensen i Annapolis var de senaste sju årens intensivaste försök från USAs sida att sätta fart på fredsprocessen. Varken Hamas eller Syrien deltog, liksom Irak, Kuwait och Libyen.

Iran
2007-48 s 20-23
"De tror sig ha rätten på sin sida"
Iran känner sig missförstått av resten av världen. Det som fungerar som ett sammanhållande kitt är Ahmadinejads hårdnackade vägran att ge vika för FNs och västmakternas krav på att Iran ska stoppa anrikningen av uran och ge full insyn i atomprogrammet. En stor majoritet av iranierna anser att de har rätten på sin sida men det ger inte Ahmadinejad grönt ljus att agera precis hur som helst. Om han blir obekväm eller rent av pinsam riskerar han att få ett avogt sinnat parlament emot sig även efter valen nästa år. Detta kan hända även i en islamiskt kryddad halvdemokrati. Ett av Ahmadinejads senaste utspel med adress USA är hans erbjudande häromdagen att vara valobservatör i det amerikanska presidentvalet!

2007-48 s 24
"Djupa motsättningar i Teheran"  Hela artikeln
Den senaste tidens kritik mot Irans president antyder att åsikterna går isär i den iranska regimen. Ahmadinejad är en splittrande ledare och både hårdföra konservativa och reformsinnade motståndare finner brister i hans ekonomiska program och oresonligt västfientliga retorik. Parlamentsval ska äga rum i mars 2008 och presidentval våren 2009 vilket anses vara orsaken till att Ahmadinejad och hans rivaler skärper tonläget. Ahmadinejads politiska motståndare varnar för att hans atompolitik kan få mycket allvarliga följder. Två före detta presidenter, Rafsanjani och Mohammed Khatami har varnat för att Iran står inför mycket allvarliga hot från utländska regeringar. Frankrike och USA säger sig inte utesluta militära åtgärder.

2007-48 s 24-25
"Iran får med tvekan godkänt"
Chefen för FNs atomenergibyrå. IAEA, sa i förra veckan inför IAEAs styrelse att han före årets slut hoppas få svar på frågan hur Iran kom över atomteknologi på den svarta marknaden. Han passade också på att uppmana Irans kärnenergiexperter att anstränga sig mera i försöken att övertyga världen om att Iran inte utvecklar kärnvapen. FNs säkerhetsråd väntas inom kort inleda debatten om en tredje omgång sanktioner mot Iran. Iran måste eliminera "förtroendeunderskottet" som har uppstått efter 18 år av hemlighetsmakeri runt kärnprogrammet och fortsatt vägran att släppa in vapeninspektörerna i alla anläggningar, sa ElBaradei.

2007-48 s 25
"Ledarens blogg lockar kritiker"
När Irans president Mahmoud Ahmadinejad, ville skapa ett forum för att trumpeta ut sitt populistiska budskap utan att störas av mediernas eller oppositionens protester lanserade han en egen blogg. Han tycks ha bortsett från att mycket av kommunikationen i cyberrymden handlar om förtal och sarkasmer. Visst är mycket av kommentarerna devota hyllningar till presidenten men där finns också inslag av svidande kritik från kända och okända motståndare.
Adress till hemsida och blogg.
Den finns på persiska, arabiska, franska och engelska.

Australien
2007-48 s 26
"President Bush miste en trogen allierad"
Den australiske premiärministern John Howards nederlag i valet förra lördagen innebar för den amerikanske presidentens del att han förlorade en av sina trognaste allierade. Maktskiftet i Australien blir kännbart i Washington. De tydligaste förändringarna kommer att bli på miljöområdet, kärnenergifrågorna och Irak. Den nye premiärministern, Kevin Rudds regering, kommer att ratificera Kyotoprotokollet och hämta hem Australiens 550 specialsoldater i Irak. 300 soldater kommer dock att stanna kvar liksom de cirka tusen som finns i Afghanistan. Relationerna med Kina kan också komma att ändras, Rudd har varit diplomat i Beijing och talar flytande mandarin. Rudd kan också stoppa uranförsäljningen till Indien, som USA önskar, med argumentet att Indien inte har skrivit på ickespridningsavtalet. Ett antal opinionsmätningar i Australien visar på växande antagonism mot Amerika. Många australier är mer imponerade av Kina och förespråkar närmare kontakter med den asiatiska jätten.

2007-48 s 27
"Snabba ryck av den nye premiärministern"  Hela artikeln
Rudd, vars parti vann en övertygande seger över John Howards konservativa koalition, kommer att resa till klimatmötet i Bali för att underteckna Kyotoprotokollet. Detta markerar en skarp skillnad mellan Labour och Howards koalition mellan Liberala och Nationella partierna. Labourpartiet kommer att mildra den liberaliserade arbetslag som den borgerliga regeringen antog och som ogillas starkt av facket. Labour fick ungefär sex procentenheter mer än i förra valet vilket innebar det största nederlaget för någon australisk regering senan andra världskriget.

Samhälle
2007-48 s 28-29
"De är gamla men vill arbeta ändå"
Smarta företag anställer personal som vill och behöver arbeta mer. Agewise Recruitment är ett brittiskt företag startat av Davina Lloyd för sex år sedan. Det är en rekryteringsfirma för äldre, 50 +. Det finns andra Internetföretag som RetireeWorkforce och Dinosaurexchange som konkurrerar med Monster.com och som riktar sig till seniorer och de arbetsgivare som behöver dem. Det behövs eftersom åldersdiskrimineringen är mycket utbredd i USA och Europa där många företag byter ut den äldre personalen mot yngre och billigare arbetskraft som är beredd att arbeta dygnet runt.


Samhälle, Kina
2007-48 s 29-31
"Pengar är inte allt"
Förr skröt Kinas nya miljonärer med sina pengar men nu har de börjat upptäcka nya värden bakom lyx och överdåd. Idag finns det 345 000 dollarmiljonärer i Kina som söker efter en ny stil och nya värderingar. Många har växt upp som barn till soldater i folkets befrielsearmé, många har blivit rika på fastighetsaffärer och de speglar landets rasande utveckling till världens fjärde största industriland. De rika har fått något som inte existerat på flera decennier nämligen fritid. De börjar skaffa sig hobbys.