Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 09

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09  

Det är alltid ensamt på toppen

Barack Obamas stora dröm ligger i spillror. Det blir inget partiöverskridande styre. Den ekonomiska krisen får de konservativa att vädra morgonluft, och presidenten söker stöd hos sin lojalaste anhängare: folket.

GABOR STEINGART
Washington
Det är som om två filmer visades parallellt i Amerika. På den ena duken är det en färgfilm om en presidentfamilj, som full av hopp flyttar in i Vita huset. De två presidentdöttrarnas skratt hörs på avstånd.
På duken bredvid rullar en svartvit stumfilm. Man ser människor komma gående med kartonger med personliga tillhörigheter, som de har rensat bort från skrivbord på jobb som inte finns längre, och andra som med skam och sorg i ansiktena står och köar vid ett soppkök.
För ett par veckor sedan verkade det som om de båda filmerna överlappade varandra. En medelålders kvinna, Henrietta Hughes, bad om ordet på ett politiskt möte i Fort Meyers i Florida. Hon berättade att hon hade arbetat som sekreterare och nu hade förlorat både jobb och bostad. Nu bor hon i sin bil. Hon berättade med tårar i ögonen och hävdade att hon hade förtjänat ett bättre öde än att försvinna på någon parkeringsplats. ”Snälla, hjälp mig!”, sade hon vänd till USAs president, som stod bara ett par meter bort.

Kampanjen fortsätter
Barack Obama tappade inte fattningen, men han var djupt rörd. Han svalde, spände sig och frågade kvinnan vad hon hette, som för att vinna tid för ett någorlunda lämpligt svar.
Men vad hände? Jo, han går fram till kvinnan, böjer sig ned och kysser henne försiktigt på kinden. Om det finns något som heter politisk ömhet, då ser den förmodligen ut just så. Den svartvita filmen färglades i några sekunder. Sällan har makt och vanmakt kommit varandra så nära.
Liknande scener utspelas nästan varje dag. Inte ens hälften av Obamas första hundra dagar har gått, men presidenten är tillbaka ute i fabriker och samlingssalar för att prata med fabriksarbetare och andra. Han lyssnar, förklarar och uppmuntrar. Han berör och blir berörd. I tidningen The Washington Post kallas han för ”pånyttfödd kampanjmakare”.
Folket kommer till Obama, därför att det söker hopp och tröst. Obama kommer till folket, därför att han behöver politiskt stöd. Scener som den i Florida blir en följetong i tv-nyheterna, vilket sedan avspeglas i opinionsmätningar, vars resultat noteras av politikerna i Washington.

Republikanerna vill inte samarbeta
Där har jaktsäsongen börjat överraskande tidigt. Så fort musiken i samband med presidentinstallationen klingade av visade sig politiken i den amerikanska huvudstaden från sin hårdaste och fulaste sida. Kampen om väljarna fortsätter, lyder republikanernas maxim. Det är illa nog att det republikanerna inte förmådde hindra Barack Obama från att ta makten, de tänker inte låta honom triumfera i rollen som partiöverskridande president.
I representanthuset fick den demokratiske presidenten ingen konservativ röst för sitt ekonomiska stimulanspaket, och i senaten fick han bara tre röster. Och dessa tre var även ur den republikanska partiledningens perspektiv bara ett förargligt olycksfall i arbetet.
Dessa illojala republikaner har sedan dess fått veta sin plats. Den konservative senatorn Lindsay Graham från South Carolina insinuerade ohederliga omröstningsförhållanden: ”Lagen stinker, och processen, som ledde till denna lag, stinker också.”

Fruktlösa inviter
Motsättningarna nådde till slut Barack Obamas regering. Utan förvarning hoppade den nominerade republikanske handelsministern, Jude Gregg, av med förklaringen att det rådde ”oövervinnlig oenighet” mellan honom och presidenten. Han kunde bl a inte ge sitt stöd till Obamas ekonomiska stimulanspaketet.
Nomineringen av den konservative Gregg var ett sätt för Obama att visa sin vilja att sträcka ut en hand över partigränsen. USAs förste svarte president ville medverka till försoning på alla plan i det splittrade landet.
Obama dolde inte för sina närmaste medarbetare att han var djupt besviken över att mannen, som skulle spela en nyckelroll i arbetet att smida kompromisser, hade hoppat av. Obamas ambition att bli alla amerikaners president hade plötsligt blivit svårare att uppfylla.
Obama har gjort väldigt mycket för att stryka de andra medhårs. Kvällen innan han svor presidenteden åt han middag med sin republikanske motkandidat, John McCann, på hotell Hilton i Washington. Han nominerade tre republikaner till sin regering, trots att koalitionsregering är ett okänt begrepp i USA. Alla dessa ansträngningar har knappast givit lön för mödan.

Krisens ansikte
Det är framför allt de dystra ekonomiska prognoserna som stärker republikanernas stridslystnad. Obama måste, vare sig han vill eller inte, vara krisens ansikte utåt, påpekar en hög medarbetare till den förre presidenten Ronald Reagan, när han tolkar sina partivänners agerande och tankar. Ingen ledande republikan får medverka till att lätta Obamas bördor.
Bara i januari försvann 600 000 jobb från den amerikanska arbetsmarknaden. Företagens förluster skjuter i höjden, bostadspriserna faller. En smart bostadsmäklare i Kina, Zhao Xingu, som arbetar för bolaget Soufun.com, arrangerar flygresor från Beijing till USA. Hans penningstarka kundkrets går på fyndjakt i Bostons, San Franciscos och Los Angeles förorter.
Amerika huttrar, men de konservativa kokar av upprördhet.
Trots att de bär lika stort ansvar för krisen som någon annan försöker de nu framställa sig som räddare i nödens stund. Nu gäller det att sprida detta budskap till vartenda vardagsrum i hela landet, manar den nyvalde partiledaren, Michael Steele. Och den som ställer sig i vägen ”kommer att trampas ned”, varnar han.
Obama ska under de kommande månaderna målas ut som skuldpresident, statsfetischist och den som i folkets medvetande förkroppsligar Amerikas nedgång. Republikanerna agerar som om det inte hade förekommit några problem alls under deras åtta år vid makten, och de kommer att göra allt som står i deras makt för att Obama ska bli så ensam som möjligt.

Tydliga konturer efterfrågas
I det demokratiska partiet breder oron ut sig. Den gäller inte attackerna från republikanerna utan att Obama inte slår tillbaka. Hans försoningskurs uppfattas som naiv och meningslös. Han har bara stärkt republikanerna med sin försonliga hållning. Demokraternas Nancy Pelosi, som är representanthusets talman, understryker att partiet måste uppträda mera självsäkert.
Även liberala amerikaner utanför partiet önskar sig efter de plågsamma åren med George Bush tydliga vänsterkonturer. Nobelpristagaren Paul Krugman, som förr var en oförskräckt kritiker av Bushs politik, siktar numera på Obama.
Vart Krugman än kommer möts han med varma applåder. Den småvuxne mannen, som är professor vid Princeton, hade för några veckor sedan ännu en högtidsstund.
”Stora tankar, tankar framåt” var rubriken på anförandet, som han höll inför över tusen personer på hotell Hilton i Washington, som ligger bara några få minuters promenad från Vita huset.
Enligt Krugman var stimulanspaketet för litet, och Obamas mittenkurs oförnuftig, eftersom den politiska mitten har gjort allt för att försämra och försvaga krisbekämpningsprogrammet. Krugman talar om ”den destruktiva mitten”.

Modlösheten är farlig
Attackerad från både vänster och höger söker Obama sin tillflykt bland dem som gjorde honom stor, väljarna. För ett par veckor sedan ställde han in alla andra planer för att i stället personligen besöka ett antal ekonomiska krisområden.
Då uppträdde han som en outsider även om han kom direkt från Washington. Men rollen som allas president tänker han inte ge upp utan motstånd. Det godkända konjunkturpaketet är inte perfekt, hur skulle det kunna vara det?, undrar Obama vart han än kommer. ”Det har ju snickrats ihop i Washington”, lyder svaret. Åhörarna jublar, men Obamas egen vicepresident, Joe Biden, erkänner att ”Även om vi gör allt rätt, agerar med största eftertanke och tar de svåraste besluten finns det 30 procents risk för att vi misslyckas”.
Därför att i slutänden måste man betala med hårdvaluta även i Amerika. Väljarna kommer att kräva konkreta framsteg. Hoppet är en ömtålig vara.
Oavsett politisk hemvist breder en dyster känsla av modlöshet ut sig som kanske spolierar Obamas offensiv mot den ekonomiska krisen.
De beslut som regeringen har tagit hittills räcker i alla fall inte för att bemöta krisen i grunden.

Svåra beslut väntar
Demokraterna skulle kunna driva igenom utökad sjukförsäkring för arbetslösa, vilket stimulerar ekonomin lika litet som de skattesänkningar som republikanerna vill ge till de bättre ställda. Dessutom består stimulanspaketet, 507 miljarder dollar för statliga utgifter och 282 miljarder till skattelättnader, till stor del av transfereringar till de fattigare delstaterna, som i första hand kommer att lösa sina bankskulder.
Skattelättnaderna tillfaller kanske också främst bankerna. Sparkvoten i USA, som i början av krisen var ungefär noll, ökade därefter markant. Men stimulansåtgärder, som försvinner till sparkonton, stimulerar inte ekonomin. Till infrastrukturprojekt, exempelvis broar och vägar, avsätts bara knappt hundra miljarder dollar.
Krisen besegras inte enbart med hjälp av skuldfinansierade program. De verkligt svåra besluten återstår att ta.
Obamas regering tvekar. Dessa beslut behöver partiöverskridande samförstånd för att de ska accepteras på bred front.

Fler banker måste kanske krascha
Ta bilindustrin till exempel. Ingen regering i världen kan på sikt hålla tre stora bilföretag vid liv, speciellt inte när deras produkter blir allt mer svårsålda. Bara de senaste sju månaderna har Chrysler, Ford och General Motors avslöjat förluster på sammanlagt drygt 20 miljarder dollar.
Det är bara tack vare en enorm penninginjektion från Washington som GM och Chrysler fortfarande är vid liv. Att upphöra med dessa livsuppehållande åtgärder vore som att spränga en bomb. Om bilföretagen går i konkurs mister två miljoner människor sina jobb i ett slag. Ändå kanske det måste göras.
Ta banksektorn som exempel. Det var till slut omöjligt att förhindra konkurser i de företag som hade dragits med i bostadsbubblans spekulationer och ådragit sig oförsvarligt stora krediter. Lehman Brothers var den första stora men inte sista banken som fick packa ihop.
I krisen på 1980-talet gick över tusen penninginstitut i konkurs. Finansminister Timothy Geithner vet att detsamma kan inträffa igen. Trots det presenterade han för en tid sedan ett förslag till ett andra räddningspaket till finanssektorn för att förhindra nya konkurser.
Slakta zombiebankerna kräver samtidigt Internationella valutafondens f d chefekonom, Kenneth Rogoff, på sitt typiskt sträva sätt. Krugman håller med: ”Föreställningen om giftiga tillgångar hindrar en realistisk värdering och är vilseledande”. Förmögenheter är inte giftiga utan värdelösa. Man skriver ned dem till noll, och då försvinner bankernas tillgångar, vilket betyder deras död.
Geithner tvekar att acceptera denna bittra sanning, och därför måste hans räddningsplan vara vagt formulerad. Regeringen vill absolut inte utlösa en dominoeffekt, som störtar hela banksektorn i graven. Utreda, granska, köpa tid är det som gäller just nu.

Partikriget är olyckligt
I en situation när krisen snabbt kan urarta i katastrof, som Obama säger, har dragkampen mellan partierna i Washington inte en stimulerande effekt utan en förstörande. Därför är republikanernas ovilja att dela ansvaret ett beslut som kan få tragiska följder. Den amerikanske presidenten är, även om han är omtyckt runt om i landet, en ensam ledare i Washington.
Detta märktes lite grann när han bjöd in till sin första presskonferens. Då fick han bl a frågan om han hade underskattat det hårda partipolitiska klimatet i Washington. Obama tvekade lite, granskade frågeställaren och svarade: ”Nej, jag tror inte… tror inte att jag underskattade det… tror jag inte…”. Sedan talade han om ”dåliga vanor” i Washington som med tiden skulle slipas bort. Men han lät inte särskilt övertygad.
Från bakre raden i pressrummet lyssnade stabschefen och Obamas presstalesman på svaret. De utbytte blickar som inte behövde några ord.
En natt och ett regeringssammanträde senare hade Obama kastat av sig detta anfall av osäkerhet. På nästan samma fråga, men denna gång i Florida, försökte han svara lite skämtsamt genom att säga att han var öppen för idéer från alla: ”demokrater, republikaner – och även vegetarianer”.
©2009 TEMPUS/Der Spiegel