Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 14

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13

Spanien
2007-14 s 3-4
"Spanien räds nytt separatistparti"  Hela artikeln
Organisationen Batasuna, som är separatiströrelsen ETAs politiska gren har försökt registrera ett nytt politiskt parti inför de kommunala valen i maj men fått avslag. Premiärminister Zapatero refererar till den lag som förbjuder politiska partier som har någon koppling till illegala militanta grupper. Ett annat skäl är att den politiska oppositionen Partido Popular länge kritiserat regeringen för att vara undfallande mot ETA.

Tyskland
2007-14 s 4-5
"Pensionerade turkiska invandrare, ett kraftprov för Tyskland"
För knapp 40 år sedan kom stora mängder turkiska invandrare till Tyskland. Nu går de mot pension i ett land som fortfarande känns främmande. Tyskland hade inte planerat för att de skulle stanna livet ut och står nu inför en social och ekonomisk börda. I Berlin öppnades i fjol det första privata vårdhemmet som enbart är avsett för den turkiska befolkningen.

2007-14 s 6-7
"Skumma affärer i AB Tyskland"
En skandal håller på att växa inom Siemens. I förra veckan greps en styrelsemedlem för misstanke om tvivelaktiga utbetalningar. Tyska källor säger att fallet visar att de förekommer systematiska mutor på ett av Tysklands största företag.
Efter det att de uppdagades att den förre koncernmedlemmen Peter Hartz i Volkswagen mutade facket och fälldes för det har utredarna blivit modigare. Nu utreds Siemens för att ha betalat mutor världen över för att säkra lukrativa kontrakt och för att ha betalat ut miljoner till en fackföreningsledare som uppmjukning. Styrelsemedlemmen Johannes Feldmayer greps misstänkt för inblandning i mutskandalen.

2007-14 s 7
"Arbetslösheten i Tyskland sjunker kraftigt"
Den har sjunkit radikalt under mars månad. Ekonomerna höjer sina förväntningar på tysk tillväxt under året och de förutspådda siffrorna ligger mellan två och tre procent. Arbetsmarknadsinstitutet uppger att arbetslösheten har sjunkit med 114 000 personer under mars.

Ryssland
2007-14 s 8-9
"Katastrofer är vardagsmat för ryssarna"  Hela artikeln
En olycka kommer sällan ensam, men i Ryssland är de fler än i de flesta andra länder och väldigt ofta är det följden av slarv och försummelse. Människan tycks ha förlorat sitt värde i den ryska mentaliteten. Enligt försäkringsbolagen är en ryss värd 813 000 kr och en amerikan 22 miljoner. Det kan finnas historiska skäl för likgiltigheten inför dödsolyckor i Ryssland. Bristen på juridisk - och politiskt - ansvar för det möjligt för privata företag och offentliga institutioner att strunta i regler och undvika påföljder när saker och ting går snett.

Kosovo
2007-14 s 10
"EU-miljarder till Kosovos utveckling"
Frågan är vad som kommer att hända i FNs säkerhetsråd nästa vecka. Ryssland har sagt att man kommer att följa Serbiens linje. Även Slovakien som tillfälligt sitter i säkerhetsrådet kan komma att åtminstone kräva mer tid innan beslut om självständighet beviljas. EUs medlemsländer har redan spenderat två miljarder euro på Kosovo sedan provinsen 1999 blev ett FN-protektorat (det motsvarar ungefär 10000 svenska kronor per invånare i Kosovo). Om Kosovo blir självständigt kommer detta att kosta ytterligare en lika stor summa. Nu är det uppbyggnad av domarkåren, poliskåren och säkerhetsstyrkorna som kostar. Arbetslöshet i Kosovo är minst 40 %.

Ukraina
2007-14 s 11
"Parlamentet upplöst i Ukraina"
Presidenten Viktor Jusjtjenko har upplöst parlamentet som är grunden för premiärminister Viktor Janukovitjs stöd. Jusjtjenko har utlyst nyval den 27 maj. Orsaken är att Janukovitj skaffat sig alltfler anhängare i parlamentet och är nära att kunna få två tredjedelars majoritet som ytterligare skulle underminera Jusjtjenkos auktoritet.

Skandinavien
2007-14 s 12
"Damer med sting"
Kanske blir det Skandinavien och inte Frankrike som väljer en socialistisk kvinna till ledare härnäst. Mona Sahlin har nyligen valts som partiledare för socialdemokraterna i Sverige och Helle Thorning-Schmidt har motsvarande roll i Danmark. I Danmark är det val i februari 2009 och halvannat år senare är det val i Sverige.

Israel och Palestina
2007-14 s 14
"Vuxna vill ha samförstånd men barnen skiljs åt"
Få myter om grundandet av en stat är så diametralt motsatta som judarnas och palestiniernas. Enligt den ursprungliga historien innebar upprättandet av staten Israel 1948 befrielse från nazismens förföljelser och en återkomst till det förlovade landet. För palestinierna innebar det den stora katastrofen: förvisning från deras hemland som oskyldiga offer för judisk nationalism.

2007-14 s 17-18
"Olmert bjuder in till samtal med arabiska ledare"  Hela artikeln
Den israeliske premiärministern Ehud Olmert bjöd i söndags in flera arabiska ledare till ett fredsmöte i Jerusalem. Inbjudan är ett resultat av den atmosfär som uppstått på ett arabiskt toppmöte i i Saudiarabien för några veckor sedan.

Irak
2007-14 s 15-16
"Fruktan i Irak: 'Gå inte ut för då dödar de dig!'"
Shiitiska milismän går från hus till hus och driver ut sunniaraberna ur Bagdad i avsikt att etniskt rensa huvudstaden. De vill hämnas bombningen av en vördad shiitisk helgedom i februari 2006. Shiiterna markerar husen där sunniaraberna bor med stora röda kryss och skjuter på byggnaderna med Kalasjnikovs.

Iran
2007-14 s 18-19
"Iran förvandlar gisslandramat till en propagandaoffensiv"
Iran trappade upp sin propagandaoffensiv mot Storbritannien förra veckan genom att visa nya bilder på TV med ytterligare en "bekännelse" av de tillfångna flottisterna att de förirrat sig in på iranska vatten. För att lösa krisen får Storbritannien bland annat hjälp från Syrien.

Kina
2007-14 s 19-20
"Korruptionsmål bryter 'Shanghaitabu'"
Shanghailedares fall speglar den kinesiske presidentens försök att cementera sin makt. Hu Jintao har beslutat att ta i med hårdhandskarna mot ett antal partitjänstemän grupperade kring expresident Jiang Zemin i den snabbt expanderande kuststaden. Korruption, försyndelser och politiska intriger blottläggs. I september i fjol sparkades Chen Liangyu från politbyrån. Han var sekreterare för Shanghais kommunistiska parti och därmed den mäktigaste mannen i Kinas största och rikaste stad.

Sydkorea
2007-14 s 21
"Äktenskap är en ren familjeaffär i Sydkorea"  Hela artikeln
Det handlar mer om en förening mellan familjer än mellan de två makarna. Det blir ofta bråk och då på grund av bröllopspresenterna. Brudgummen och hans familj förväntas ge de nygifta en bostad och bruden och hennes familj förväntas möblera. Kvinnans ändrade status i samhället, ökande välstånd och de skyhöga bostadspriserna har komplicerat saker och ting i Sydkorea.

Zimbabwe
2007-14 s 22
"Afrikanska ledare väjer för uppgörelse med Mugabe"
Statscheferna från södra Afrika drar sig för att pressa Robert Mugabe att göra något åt Zimbabwes eskalerande kris. I stället uppmanar man till lättnader i västländernas sanktioner mot landet. Mugabe brukar ta kommandot över sina kolleger i södra Afrika som fortfarande betraktar honom som nestorn bland regionens "frigörelseledare". Kollegerna är emellertid oroliga över att landets enorma ekonomiska kris ska ge återverkningar i grannländerna.

Uganda
2007-14 s 22-25
"Är rädsla starkare än kondomer i kampen mot hiv?"
I början av 1990-talet skrämdes Ugandaborna till att minska sin promiskuitet. Budskapet var att om man har flera sexpartners när aids grasserar går man mot en säker död. Det ledde till en kraftig minskning av Hiv och aids. Idag är budskapet glömt av en ny generation. de kvinnliga studenterna har ofta en pojkvän i egen ålder men också någon äldre, ofta gift partner, som underhåller dem. Aids är den vanligaste dödsorsaken bland vuxna ugandier. I dag förlitar man sig på kondomer.

Colombia
2007-14 s 26-27
"Narkotikan styr Colombia"
Sju senatorer sitter i fängelse för samröre med narkotikafinansierade dödspatruller - presidenten utsätts för allt hårdare press. De paramilitära styrkorna i Colombia bildades på 1980-talet för att bekämpa vänstergerillan. Snart började de liksom gerillan att ägna sig åt massakrer, kidnappningar och narkotikahandel. 31000 paramilitärer har demobiliserats enligt en överenskommelse med Uribes regering. Man har nu funnit ett antal politiker som ingått en pakt med paramilisen. Dessa förhörs nu och nya gripanden väntas.

FN, Nato
2007-14 s 28
"FN-fond mot människohandel"
FN föreslår en ny global fond som ska motarbeta människohandel (trafficking) och tvångsarbete. FN uppskattar att 2,5 miljoner människor (40 på 100 000) varav 80 % är kvinnor, smugglas över gränserna och säljs till tvångsarbete. Människohandel omsätter 30-40 miljarder dollar och har ofta länkar till organiserad brottslighet.

Medicin
2007-14 s 28-30
"Kaloristinna bägare är ett hot mot hälsan"
Vilket är ditt största orosmoln? Karies, benskörhet, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, demens, cancer, fetma? Oavsett vilket så väcker det kanske en viss förvåning att alla de här hälsoproblemen har kopplingar till det du dricker - eller inte dricker. En grupp närings- och hälsoexperter publicerade förra året ett "Beverage Guidance System" i hopp om att få folk att sluta dricka sina kalorier.

Miljö
2007-14 s 30-31
"Isen smälter oroväckande fort"
Från nu fram till mars 2009 satsar 63 länder 1,7 miljarder dollar på polarforskning som syftar till att klarlägga vilka förändringar i den frusna landskapet som orsakas av människan och vilka som går att förhindra.