Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 12

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11  

EU
2007-12 s 3-6
"Ha den äran på 50-årsdagen!"
När EU firar sin femtioårsdag påstår dess kritiker att unionen redan har en fot i graven, men faktum är att EU snarare är en förebild för världens länder. Det menar Andrew Moravcsik i en artikel i Newsweek som anser att det är hög tid att belysa allt som åstadkommits under detta halvsekel. Europa är en global stormakt av världshistorisk betydelse med stor ekonomisk makt. EU omfattar 500 miljoner människor och är den enskilt mest framgångsrika frivilliga samarbetsform i modern tid. EUs värderingar sprider sig över världen och är mer attraktiva än USAs. De nordeuropeiska socialdemokratierna Sverige, Danmark och Finland lägger beslag på hälften av topplatserna i Världsekonomiskt forums rangordning av världens konkurrensstarkaste ekonomier. USA och EUs ekonomier är mycket hårt knutna till varandra. 60 % av USAs investeringar går till EU. Amerikanska företagsvinster i lilla Schweiz är fyra gånger större än vinsterna från Kina. Världen är inte enpolig som många amerikaner tror och vill utan den är bipolär, den andra polen är EU. EUs utvidgning är den mest övertygande övningen i demokrati sedan det kalla krigets slut. "När länder väl upptas i EUs inflytandesfär förändras de för alltid." Hoppet om medlemskap i unionen har räckt för att få hela länder att göra om sig inifrån och ut. EU har emellertid fler redskap än utvidgning. EU svarar för 70 % av allt ulandsbistånd och humanitär hjälp i världen. Nästan alla fredsbevarande och övervakningsstyrkor utanför Irak utgörs eller finansieras i första hand av européer.

2007-12 s 6-7
"EU är synonymt med byråkrati"  Hela artikeln
När EUs ledare samlas i Berlin under veckoslutet för att fira unionens femtio år kommer det att pratas mycket om fred, välstånd och mänskliga rättigheter. Men en stor del av EUs medborgare tänker på någonting helt annat när de tänker på EU. De tänker på byråkrati. En aktuell undersökning av 6772 vuxna i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och USA utförd av Financial Times/Harris visar att förutom den enhetliga marknaden är det byråkratin som medborgarna associerar med EU. Fred är förmodligen EUs största framgång men den tas för given. Medborgarna vill att EU ska prioritera miljön, energipolitiken, brottsbekämpningen och förbättra säkerheten. Allmänheten är mindre pigg på en gemensam socialpolitik, gemensam ekonomi och gemensam utrikespolitik.

2007-12 s 7-9
"En ganska pigg 50-åring"
Europeiska unionen har varit en mycket större framgång än vad någon kunde vänta sig när Rom-fördraget undertecknades för ett halvsekel sedan, men unionen har tre stora problem som den måste lösa enligt The Economists Europadirektör, John Peest. Det första är författningen som undertecknades av statscheferna 2004 men som röstades ned av fransmännen och holländarna och därför inte har ratificerats. Angela Merkel hoppas att Berlindeklarationen ska återuppväcka författningsförslaget. Det andra är att det inte finns någon dröm eller vision som kan skapa intresse och entusiasm hos EU-medborgarna som det fanns för 50 år sedan. Det tredje är EU-ekonomiernas undermåliga prestationer på senare år. Om EU ska blomstra också efter 50-årsdagen är det framför allt ekonomin som behöver störst insatser och uppmärksamhet.

2007-12 s 9
"Polen har stigit ombord"
Förbundskansler Angela Merkels besök i Polen bar frukt. Regeringen i Warszawa är beredd att underteckna EUs framtidsdeklaration i Berlin det kommande veckoslutet trots att det inte nämns något i deklarationen om EUs kristna rötter. Därmed är Alla EUs ledare i princip redo att stödja en deklaration som förhoppningsvis ska återuppväcka entusiasmen för EU bland medborgarna före nästa parlamentsval 2009. Merkels besök i Polen var en viktig diplomatisk framgång i relationerna mellan Polen och Tyskland. Ett visst närmande mellan Tyskland och Polen kunde också skönjas i fråga om det amerikanska raketförsvarssystemet.

Finland
2007-12 s 10
"Matti Vanhanen bildar ny regering"
Det finska centerpartiet vann söndagens val med en rakbladstunn marginal. Det fick 23,1 % av rösterna. Det borgerliga samlingspartiet som tidigare var i opposition gjorde ett mycket bra val, 22,3 % och kan därför kräva en plats i nästa regeringskoalition. Den tidigare koalitionspartnern, socialdemokraterna, gjorde ett dåligt val, fick bara 21,4 %, förlorade 8 platser och kan hamna utanför regeringen för första gången på 12 år.

Frankrike
2007-12 s 10-12
"Rättsliga efterspel för Chirac"  Hela artikeln
Nitiska och rättskaffens domare kommer kanske att väcka åtal mot Jacques Chirac när han förlorar sin immunitet. Det franska folket har visserligen tröttnat på Chirac, men den allmänna åsikten är ändå att expresidenten ska lämnas i fred med sitt samvete. troligen kommer Chirac att redan i juni kallas till förhör om misstankarna att han var involverad i en intrikat muthärva i slutet av 1980-talet. Chirac har avfärdat alla anklagelser om brott som "lögner, förtal och manipulation".

Italien
2007-12 s 11
"Tragisk historia blir film"
Det planeras en film om den kvinna som den italienske diktatorn Benito Mussolini försökte sopa bort ur historien. Ida Dalser och hennes son Benito med Mussolini dog båda på mentalsjukhus efter det att hon förgäves försökt få Mussolini att erkänna äktenskapet och sonen. Hon greps 1926 sedan Mussolini kommit till makten och "avled" av hjärnblödning 1937. Historien har relevans än idag på grund av den italienska högerns försök att rentvå diktatorns namn och framställa honom som en god familjefar och en i grunden harmlös auktoritär ledare som vilseleddes ibland.

Ungern
2007-12 s 13-14
"Ungern väljer Gazprom före EU"
Säker tillgång till energi påverkar de flesta politiska beslut. Den socialistledda regeringen i Ungern sviker EU genom att slå sig samman med den ryska energijätten Gazprom i planerna på att bygga ut en pipeline från Turkiet till Ungern. Projektet kommer att konkurrera direkt med EUs planer på att bygga en egen oljeledning för att minska beroendet av rysk energi. Detta så kallade Nabuccoprojekt kommer att gynna EUs alla 27 medlemmar. Ungerns premiärminister Ferenc Gyurcsany som leder det före detta kommunistpartiet har nära band till president Vladimir Putin i Ryssland.

Ryssland
2007-12 s 14-15
"Rysslands dominans förstärks"
Moskva har tecknat avtal om en ny oljeledning genom Bulgarien och Grekland. Den nästan 30 mil långa ledningen kommer att sammanlänka den bulgariska staden Burgas vid Svarta havet med den grekiska hamnstaden Alexandroupoli. Rysk gas och olja ska därigenom kunna transporteras från Kaspiska havet direkt till EU utan att behöva passera den trånga Bosporen i Turkiet.

Polen
2007-12 s 15
"Polen fick bakläxa"
Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter fällde i början av veckan Polen för att det inte garanterar laglig rätt till abort. Domstolen i Strasbourg dömde den polska staten att betala 25 000 euro i skadestånd till en ensamstående och gravt synskadad trebarnsmamma. Hon stämde år 2000 den polska staten efter att ha nekats abort trots läkarutlåtande om att graviditeten skulle förvärra hennes synskada. I Polen är abort förbjudet utom av medicinska skäl, risk för moderns liv eller om graviditeten är en följd av våldtäkt.

Kosovo
2007-12 s 15
"Ryssland underkänner Ahtisaaris förslag"
Ryssland bekräftar att det motsätter sig FNs förslag till Kosovos framtida status. Ryssland vill att man utser en ny FN-förhandlare och börjar om från början.

Mellanöstern, Egypten
2007-12 s 16-17
"Demokratiska bakslag i Mellanöstern"
Demokratins små landvindningar håller på att gå om intet. Den allmänna trenden från Marocko till Persiska viken är stärkt central kontroll, begränsning av den politiska friheten och minskat hopp om fredliga, demokratiska förändringar. Egypten är ett tydligt exempel. Mubaraks utmanare i presidentvalen 2005, Ayman Nour, sitter i fängelse anklagad för förfalskning. Muslimska Broderskapet som bevisade sin styrka som Egyptens största oppositionsgrupp genom att ta 20 % av parlamentets platser är fortfarande en förbjuden organisation. Den nya författningen kommer formellt att bannlysa alla politiska partier med en religiös plattform. Mönstret av en demokrati som krymper finns överallt i regionen, i Jordanien, i Algeriet, Jemen, Tunisien, Libanon och även i det lilla Bahrain som är ett relativt progressivt örike i Persiska viken.

Israel, Palestina
2007-12 s 17-18
"Samlingsregeringen är på plats"
USA och Israel är inte helt eniga i synen på den nya palestinska regeringen. Israel vill inte ha med den att göra. USA är lite flexiblare och kan tänkas ha kontakter med enskilda personer i regeringen. Den nya samlingsregeringen domineras fortfarande av Hamas som är en terroristorganisation enligt, USA, EU och Israel men den inkluderar fortfarande ministrar från moderata Fatahfraktioner och oberoende ministrar. Vad det handlar om är om EU och andra biståndsgivare åter ska börja betala pengar direkt till den palestinska myndigheten eller ej. Israel vill inte förhandla med en regering där Hamas ingår.

Saudiarabien
2007-12 s 18-19
"Jämlikhet är ett avlägset mål för Saudiarabiens shiiter"
En ny moské är under konstruktion i den östliga staden al-Ahsa. Den heter Imam al-Rizamoskén och kommer att bli en av de största shiitiska moskéerna i det övervägande sunnitiska Saudiarabien. Det är ett försök att tona ner motsättningarna som tilltog på nytt efter den shiitiska irakiska regeringens avrättning av Saddam Hussein. Saudiarabiens inflytelserika, ultrakonservativa wahabitiska gren av Islam betraktar alla andra muslimska sekter som otrogna och hyser stor ringaktning för shiismen.

Irak
2007-12 s 20-21
"Fyra år av krig"
Den 20 mars 2003 invaderar amerikanska och brittiska styrkor Irak efter flyganfall mot Bagdad. Den 9 april avslutades de regelrätta krigsoperationerna och den provisoriska koalitionsmyndigheten (CPA) med L. Paul Bremer i spetsen tar över den politiska administrationen i Irak. I juli bildar den religiöse ledaren Moqtada al-Sadr milisen Mahdiarmén för att utmana ockupationen. I december grips Saddam Hussein.

2007-12 s 22
"Vi stannar, säger Bush"  Hela artikeln
Det är fyra år sedan amerikanska och brittiska trupper invaderade Irak för att bland annat störta Saddam Husseins skräckvälde. Demokraternas förslag om att de krigförande amerikanska styrkorna ska dras tillbaka från Irak nästa år avvisas av Bush och hans rådgivare. detta skulle kunna leda till våld och kaos i hela landet och i värsta fall i hela regionen.

Marocko, Västsahara
2007-12 s 23-24
"Västsahara: en ovanligt segsliten fråga"
Marocko försöker utnyttja västländernas rädsla för att terrorismen ska sprida sig och söker internationellt stöd för en ny fredsplan för Västsahara. Men suveräniteten över det stora mineralrika territoriet vid Atlanten ifrågasätts av de algeriskstödda separatisterna i Polisariofronten. Marocko vill erbjuda Västsahara en regional regering och ett regionalt parlament men kräver i gengäld kontroll över Västsaharas säkerhet, gränser och ekonomi eftersom det finns en koppling mellan Västsahara och terrorism och andra hot.

Afghanistan
2007-12 s 24-27
"Bättre att förekomma än att förekommas"  Hela artikeln
Snabb hjälp och återuppbyggnad var västs löfte till afghanerna, men fem år efter Kabuls befrielse råkar oskyldiga civila illa ut i striden mellan å ena sidan NATO och dess allierade och å andra sidan talibanerna som har rustat sig igen. Afghanerna blir allt mer irriterade och besvikna på de utländska gästerna som gärna skjuter och dödar i förebyggande syfte för att inte själva bli utsatta för våld. Då riskerar också civila afghaner som talibanerna gärna använder som "sköldar" att råka illa ut.
I alliansen råder stor enighet om att det från talibaner och al-Qaida befriade landet inte får överlåtas i terroristernas händer igen. Talibanerna gör allt för att hindra de allierade från att förbättra befolkningens levnadsvillkor. de vet att de kommer att förlora makten så snart människorna får det bättre och kanske till och med har lön och får jobb.

Thailand, Turism
2007-12 s 28-29
"Thailand sätter gränser"
Nya, striktare regler för utländska turister och företag antyder att den thailändska gästfriheten har missbrukats.
Premiärminister Thaksin slöt en rad frihandelsavtal med stora exportländer innan avsattes i september. Dessa ska nu hindras med en ny "lag om utlandsaffärer". Det finns en oro för specifika problem med brottslingar på rymmen som slår sig ner i Thailand, utlänningars köp av fast egendom och de stora utländska företagens stora inflytande i den thailändska ekonomin.
Antalet turister väntas i år bli 15 miljoner, dubbelt så många som för 10 år sedan. Många bosätter sig för gott i det billiga landet. I Nordöstra Thailand lever män från Europa och USA med sina unga thailändska kvinnor i prydliga villor på snygga gator som skiljer sig markant från slummen i grannskapet. Det sticker många äldre kvinnor i ögonen som menar att "gubbarna förvandlat Thailand till ett horhus".

2007-12 s 29
"Åtal väntar Thaksin"
Polisen har rekommenderat åklagare att väcka åtal mot Thailands före detta premiärminister, Thaksin Shinawatra, som beskylls för tre fall av majestätsbrott. Majestätsbrott kan bestraffas med 3-15 års i fängelse i Thailand.

Zimbabwe
2007-12 s 29
"Slutet närmar sig"
USAs ambassadör menar att det politiska motståndet mot president Mugabe har ökat markant och att människorna inte längre är rädda för regeringen eftersom de inte har mer att förlora. Mugabes regering har mött skarp kritik för sitt sätt att behandla oppositionen och ärkebiskope Pius Ncube anklagar den sydafrikanska regeringen för att inte tvinga fram en förändring i landet.

Latinamerika, Ecuador
2007-12 s 29
"Stökig parlamentarism"
Nationalkongressen i Ecuador har ersatt en grupp avskedade parlamentariker och återupptagit sin session vilket ses som en seger för president Rafael Correa som varit involverad i en maktkamp mot oppositionella lagstiftare sedan den 7 mars. Då avsatte en domstol 57 av parlamentets hundra ledamöter på grund av att de motarbetat presidentens planerade omröstning om en ny författning.

Kultur
2007-12 s 30-31
"Dags att uppdatera underverken"
Fyra miljoner människor har föreslagit 28 miljoner nya underverk. detta har lett till 21 finalister bland annat Kinesiska muren, Taj Mahal, Akropolis i Aten, statyerna på Påskön, Colosseum i Rom, den antika staden Petra i Aten och pyramiderna i Giza i Egypten som är det enda som finns kvar av de ursprunglig "sju underverken" om nu alla av dessa överhuvudtaget existerat. Omröstningens arrangör, stiftelsen "Nya7Underverk" kommer att presentera de sju vinnarna den 070707. Stiftelsen startades av den schweiziska filmmakaren Bernard Weber 2001.