Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 20

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Danmark
2008-20 s 3
"Löst prat kan stå danske statsministern dyrt"
Anders Fogh Rasmussens inte särskilt diskreta karriärplanering kan grusa hans chanser i Bryssel. Hans vägran att garantera att han kommer att fullborda sitt tredje mandat som upphör 2011 har underblåst spekulationerna om att han tänker avgå för att satsa på ett annat, mer internationellt jobb. Om han lyckas få med danskarna i den europeiska valutaunionen skulle det stärka hans meriter för att få ett jobb i Bryssel som EUs förste president. Euro-förespråkarna leder för närvarande med 55 - 38. Men kanske det är en hög position inom Nato han siktar på.

EU
2008-20 s 4-5
"Adenauer och Churchill skulle inte känna igen sig"
Konservativa partier har makten i nästan alla Europas länder. Det är högst osäkert om de förstår att använda den. Bara tre av EUs medlemsstater - Storbritannien, Spanien och Portugal - styrs av vänsterpartier. Inte sedan i slutet av 1800-talet har Europa haft så många högerledare i maktställning. För bara 10 år sedan såg det annorlunda ut. Bill Clinton brukade leda möten med Blair, Frankrikes Jospin, Tysklands Gerhard Schröder och Sveriges Göran Persson. 1968 generation hade då lyckats ta makten men visste inte riktigt hur de skulle använda makten för att realisera drömmarna. Men det är inte mycket bättre med dagens ledare. De konservativ har inga förebilder, tänkare eller filosofer. Europas konservativ tycks ha vänt ryggen åt konservativismens gyllene regel: mindre stat, lägre skatter och mera marknad. Konservativa som en gång byggde bålverk för att hindra totalitarismen från att smitta europeisk politik accepterar numera att islamiska centra finansieras av saudier, som söker underblåsa wahabitiska predikanters judehatande, homofobiska, kvinnofientliga islamism.

Slovakien
2008-20 s 6
"Grönt ljus för Slovakien"  hela artikeln
Slovakien är det enda nya EU-landet som har kvalificerat sig för inträde i eurozonen den 1 januari 2009.Det blir det 16:e landet som använder euro. Landet har förvandlats från en diktatur till blomstrande marknadsekonomi på mindre än 10 år. Stora länder som Ungern och Polen får vänta ytterligare några år. Andra länder har en ännu längre väg att vandra.

Serbien
2008-20 s 7-8
"Serberna valde bort isolering och hämnd"
Resultatet av parlamentsvalen i Serbien signalerade att ekonomin är viktigare än sårad nationell stolthet. President Boris Tadics parti som vill att Serbien ska bli medlem i EU fick 39 % av rösterna. På andra plats med 29 % kom Radikalpartiet som leds av Tomislav Nikolic och som förespråkar närmare samarbete med Moskva. Den avgående premiärminister Kostunicas parti fick omkring 12 %. Frågan är om Tadic förmår bilda en koalition med andra EU-vänliga partier eller om Radikalpartiet, Kostunicas parti och socialistpartiet som en gång leddes av Milosevic går samman och motarbetar Tadic. Serbien är ett av Europas fattigaste länder. Andra fd kommunistländer som gått med i EU och Nato har sett sina ekonomier växa snabbt. Invånarna i Serbien måste ansöka om visum varje gång de vill besöka Västeuropa.

Tjetjenien
2008-20 s 8-10
"Ett slags fred"  hela artikeln
Groznij är numera en fredlig stad. Skjutandet har nästan upphört. Staden som belägrades, bombarderades och avfolkades i krig byggs nu upp igen i en rasande fart med hjälp av ryska oljepengar. Men kriget gör sig fortfarande påmint i Tjetjenien huvudstad. Försvinnanden förekommer men de beror främst på tjetjenska terrorister, av vilka 500 antas finnas kvar och inte på ryska soldater. Fortfarande görs försök att identifiera döda i massgravar men ingen systematisk jakt på krigsförbrytare äger rum.

Ukraina, Nutidshistoria
2008-20 s 10-11
"Efterdyningarna av en sovjetisk svält"
Ukrainas försök att vinna stöd för att ett folkmord har ägt rum förargar ryssarna som påpekar att många andra dog i svälten på 1930-talet. Då tvingade den sovjetiske diktatorn Josef Stalin jordbrukare att överge sina gårdar och ansluta sig till kollektiv. Militären förde bort all spannmål och annan mat och stängde sedan gränserna. Ukraina förvandlades till "ett vidsträckt utrotningsläger" enligt president Justjenko. Avsikten var "att krossa Ukrainas nationella identitet och landets önskan om självstyre".1932-33 svalt miljontals människor ihjäl i Ukraina eller dog i hungerrelaterade sjukdomar. Ukraina vill att svälten som de kallar Holodomor (svältdöd) ska erkännas som folkmord.

Demokrati
2008-20 s 13-18
"Demokratin är lite kantstött men den går att laga"  hela artikeln
Demokratin är den bästa av alla dåliga regeringsformer men för många är den inte bra nog. Många västländer förhåller sig kyliga till kapitalismen, de tycker att den har underminerats av turbokapitalism och infiltrerats av särintressen. Exporten av den amerikanska samhällsmodellen har misslyckats totalt - många afrikaner och asiater tror mer på en autokratisk samhällsmodell.
När Berlinmuren föll för ungefär 20 år sedan verkade det som om demokratin hade vunnit en evig seger. Socialismen var död, parollen ”Frihet åt alla!” förvandlades från krav till ett konkret hopp. Men hoppet har inte infriats. Stater som Kina och Ryssland anammade västs kapitalism men inte västs uppfattning om demokrati och mänskliga rättigheter. Demokratin har i stället fått ny konkurrens från den auktoritära staten, som är ekonomiskt framgångsrik. Den står som modell för många asiatiska och afrikanska stater.
Samtidigt försvagas de demokratiska systemen i många västländer, där valdeltagandet minskar och de politiska partiernas medlemsantal krymper. Det saknas ofta kandidater till valda ämbeten, och intresset för politik avtar.
Just nu, när demokratin står inför nya utmaningar verkar den ganska kantstött. Hur ska västländerna och de internationella institutionerna reformera sig för att göra demokratin mer livskraftig? Vilka möjligheter har demokratin i de islamiska länderna, och under vilka betingelser utvecklas kapitalismen bäst – i en demokrati eller i ett auktoritärt system?

Turkiet
2008-20 s 19
"Vårt parti har inte sina rötter i religionen"
Intervju med Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan. Trots att han vann en jordskredsseger förra sommaren måste Erdogan kämpa för sitt politiska liv. Turkiets författningsdomstol överväger att åtala Erdogan och ett sjuttiotal av hans partivänner för att de "söker undergräva den sekulära staten". Åklagarna kräver att de misstänkta ska bannlysas i politiken i fem år och att AKP-partiet ska läggas ner. Erdogan menar att Turkiet har visat att en balans mellan Islam, demokrati, sekularism och modernitet är möjlig. AKP motsätter sig alla former av etnisk nationalism och religiös chauvinism. Turkiet är en källa till inspiration för resten av den islamska världen, menar han.

Israel, Palestina
2008-20 s 20-21
"Sista versen i Ehud Olmerts politiska karriär?"  hela artikeln
Den israeliska regeringschefen misstänks för inblandning i en mutskandal som handlar om hundratusentals dollar som ska ha överförts i Olmert av en affärsman från Long Island. Detta förbättrar knappast hans redan låga förtroende bland väljarna. Många bedömare anser inte att Israels stora säkerhetsbehov kan tillgodoses effektivt av en ledare som har så lågt förtroende hos allmänheten.

2008-20 s 22
"Blair försöker göra livet lättare för palestinierna"
Det internationella sändebudet för Palestina, Tony Blair, har presenterat ett paket för utveckling av Västbanken. Det handlar om ökad rörelsefrihet för palestinier och palestinska varor, utveckling av industriparker, bygglov för nya byggnader i palestinska tätorter m.m. Men utvecklingen går extremt långsamt. Det finns "tolv strategiska hinder" bland de hundratals vägspärrar och kontrollposteringar utspridda på hela Västbanken. Dessa finns för att stoppa terrorister menar Israel.

Libanon
2008-20 s 21-22
"Hizbollah på frammarsch"
Det iranstödda Hizbollah och dess allierade i opposition lyckades ta kontroll över några nyckelområden i Libanon. Hizbollah avancerade i drusernas fästen på Libanonberget och i staden Tripolis norra delar stötte Hizbollah samman med sunnitiska rebeller. Den regeringsvänlige drusiske ledaren Waleed Jumblatt, som i flera generationer har kontrollerat bergsområdena sydöst om Beirut beordrade sina soldater att ge upp. Båda sidorna tillfångatog och avrättade varandras anhängare. Området överlämnades till den oppositionelle drusiske ledaren Talal Arsalan. Den libanesiska regeringen tvingades till reträtt i kraftmätningen i Libanon vilket är ett hårt slag för USA och en fjäder i hatten för Iran och Syrien.
Hizbollah som är shiamuslimer liksom Amalmilisen samarbetar med sina allierade i Syriska socialnationella partiet.
Den syriska militären tvingades bort från Libanon 2005 efter mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri som hade sin väljarbas bland sunnimuslimerna. En pågående FN-tribunal anklagar regeringen i Damaskus för mordet och många misstänker att Syrien försöker motarbeta rättegången mot Hariris mördare med hjälp av milisgrupper i Libanon.

Druserna är den minsta av de fyra större folkgrupperna i Libanon, 250 000.
Sunnimuslimerna är 600 000 och tar idag avstånd från Syrien. Shiamuslimerna är ungefär en miljon.
Maroniterna som är kristna är 800 000. Armenierna utgör 5 % av befolkningen, knappt 100 000.

Syriens befolkning består till 90 % av muslimer. 10 % är kristna syrianer. Av muslimerna är 70 % sunninter och 20 % alawiter, shiiter och druser.
10 % av befolkningen är kurder. är kurder. .
Italien
2008-20 s 23
Klimatet hårdnar i Italien"
En domare i Piedmont använder anti-maffialagar för att gripa och fängsla ledarna för romska gäng som misstänks för kriminella konspirationer. "Nomadernas kriminella uppträdande i norra Italien motsvarar maffians och Comorrans uppträdande i södra Italien, sa domare Ezio Basso i en tidningsintervju. Italiens nyvalda regering försöker hindra romer från Rumänien att ta sig in i Italien utan att bryta mot EUs regelverk. Berlusconis nya regering diskuterar möjligheten att fängsla alla illegala invandrare från utanför EU.

Liberia
2008-20 s 23
"Förbud mot matexport"
Liberia förbjöd i veckan alla livsmedelsexport med argumentet att profitörer utnyttjar landets låga pris på ris för att sälja riset till mycket högre priser i grannländerna. Tillgången på ris börjar bli knapp i Liberia.

Ryssland
2008-20 s 23
"Premiärminister Putin presenterar sin regering"
I den ingår flera ministrar från den förra regeringen vilket förstärker intrycket att Putin tänker behålla ett starkt grepp om makten och den ryska politiken. När han presenterade kabinettet satt han vid samma plats och vid samma bord som han använde vid liknande tillfällen i rollen som president.

Bangladesh
2008-20 s 23
"Civilt styre inom räckhåll"
Interimsregeringens ledare i Bangladesh har signalerat ett slut på den militärstödda undantagsstyret genom att utlysa allmänna val tredje veckan i december. Politiska partier tillåts från och med nu att arrangera politiska möten. All politisk aktivitet har i praktiken varit bannlyst i Bangladesh sedan undantagstillståndet infördes i januari 2007.

USA
2008-20 sy 24-25
"Den stora, obesvarade frågan"
Barack Obama närmar sig demokraternas nominering. i North Carolina besegrade han Hillary Clinton med 56 - 42. Clintons kampanjpengar är slut. Hon har lånat kampanjen 6,4 miljoner den senaste månaden och nu har hon börjat tulla på paret Clintons gemensamma tillgångar. Obama är mycket nära att bevisa att en svart man kan nomineras till presidentkandidat. Men i vilken mån påverkar Obamas hudfärg hans chanser i november? Den nationella valmanskåren är vitare och mer konservativ än den demokratiska. De svartas och de vitas världsbild skiljer sig på många sätt.

Burma
2008-20 s 26-27
"Mitt i tragedin väcks ett hopp"
Cyklonen Nargis orsakade enorm förödelse i Burmas städer och byar. Men kanske var den också början på slutet för militärjuntan. Tidigare historiska exempel har visat att naturkatastrofer har en förmåga att undergräva obarmhärtiga och inkompetenta ledare. Processen kan ta flera år kan visa sig vara lika omöjlig att stoppa för en regerings lamslagna reaktion som en äkta tsunami. Allvarliga kriser tenderar att avslöja regeringars inkompetens och korruption och stärka motståndet mot de redan impopulär ledarna. Det hände i Mexiko 1985 efter en stor jordbävning.

Kina
2008-20 s 27-28
"Det värsta skalvet på decennier"
Jordskalvet i Kina i måndags var mycket kraftigt. Epicentrum låg i Sichuanprovinsen. Enligt officiella uppgifter närmar sig antalet döda 15 000 men siffran stiger kontinuerligt och tiotusentals människor saknas fortfarande. OS-arrangörerna rapporterar att ingen idrottsarena har skadats.

2008-20 s 28
"Kolliderande landmassor orsakar katastrof"
Jordskalvet i Sichuanprovinsen i måndags var resultat av en kontinuerlig kollision mellan Indien och Asien. Det tektoniska trycket pressar upp Himalayas berg och orsakar jordbävningar från Afghanistan till Kina.

Japan
2008-20 s 28-31
"Japan är en ö på många sätt"
Japanernas ömentalitet hämmar ekonomin och dämpar framtidsutsikterna. Nyligen började en del av Japans begravda isolationism komma upp till ytan igen. Japan är världens näst största ekonomi, det är världens ledande utlånare. Det moderna Japan är stängt på två avgörande sätt. Ett är landets anmärkningsvärda tvekan att acceptera utländska investeringar. Japanerna anser sig klara sig själva och att den som ändå vill göra affärer i japan måste acceptera landets villkor. Det andra bekymret är Japans oförmåga att förbättra avkastningen på tillgångarna. Lite drygt hälften av enskilda personers finansiella tillgångar förvaras på vanliga bankkonton som knappt ger någon ränta. Merparten av pengarna är i yen. Nu måste japanerna spara utländskt om deras pensionspengar ska växa.