Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 28

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   

Italien, Spanien
2007-28 s 3-4
"Ekonomiskt samarbete i palmernas skugga"
Italien och Spanien har redan solen, de långa luncherna och religionen gemensamt. Nu planerar de att intensifiera det ekonomiska och kommersiella samarbetet också. Spanien har bara tre av världens hundra största företag och Italien fyra, medan Frankrike har åtta och Tyskland nio. Om de inte snart växer sig större riskerar de att köpas upp i den fortsatta sammanslagnings- och uppköpsprocessen i Europa. De båda länderna försöker stärka sina roller vid sidan av Frankrike och Tyskland. Kulturellt påminner de om varandra, de har samma religion och avspända attityd och talar latinska språk.

Frankrike
2007-28 s 5
"Frankrike har fått en stark man"
Kejsar Sarko finns överallt, blandar sig i allt och bestämmer allt. Hans medieoffensiv har medfört att han ständigt nämns i rubrikerna. Han har inrett en studio i Elyséepalatset för presskonferenser varje vecka. Premiärminister Francois Fillon säger att Sarkozy är initiativtagaren medan han själv är agenten.

2007-28 s 11
"De Villepin riskerar åtal"
Frankrikes före detta premiärminister riskerar att bli åtalad i samband med den så kallade Clearstreamskandalen. Den handlar om ryktesspridning om de Villepins före detta rival, Frankrikes nuvarande president, Nicolas Sarkozy.

Sverige, Finland
2007-28 s 6
"Dags att diskutera medlemskap i Nato?"
Få länder vore så välkomna i Nato som Sverige och Finland. Deras militära hårdvara är kompatibel med Natos och i Sveriges fall är den dessutom ultramodern. Sveriges borgerliga regering är inofficiellt positivt inställd till närmare band till Nato och opinionsmätningar antyder att det finska folket skulle stödja medlemskap i Nato om de politiska ledarna rekommenderar det. President Tarja Halonen är däremot snarare en vän av Ryssland och Putin än av Nato.

Slovakien, Polen
2007-28 s 7
"Arbetskraften drar västerut"
Det råder stor brist på kvalificerad arbetskraft i alla de forna östblocksländerna. Det pågår en massflykt av välutbildad arbetskraft från Slovakien. Detta enligt en rapport från Institutet för Internationella Ekonomiska Undersökningar i Wien. Ett sätt att få folk att stanna kvar vore att höja lönenivån men då förlorar regionen en viktig konkurrensfördel. Det finns en arbetslöshet fortfarande i Polen på drygt 8 % men det slags personal som industrin söker, både utvildar och outbildad finns inte bland de arbetslösa.

Polen
2007-28 s 11
"Regeringskrisen avvärjdes, åtminstone för tillfället"
I sista stund bestämde sig det radikala partiet Självförsvar att under vissa villkor sitta kvar i Jaroslav Kaczynskis koalitionsregering.

Kosovo
2007-28 s 8
"Kosovo brådskar"
Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin har tidigare sagt att Ryssland inte kan acceptera en plan som ger Kosovo någon form av självständighet. Tjurkin har i ganska tydliga ordalag sagt att Ryssland kommer att lägga sitt veto mot planen. Enligt min uppfattning dikteras Ryssland och Putins motvillighet av att han befarar att Tjetjenien skulle kunna åberopa Kosovos självständighet som ett skäl för sin egen. FNs generalsekreterare har som argument att Kosovo kan komma att ensidigt förklara sig självständigt om landet måste vänta länge till.

Turkiet
2007-28 s 8-11
"Striden om mittens väljare" Hela artikeln
Två månader efter det misslyckade presidentvalet i Turkiet förbereder sig landet för parlamentsval den 22 juli. Orsaken till valet är att Erdogans parti AKP inte lyckas få sin kandidat Abdullah Gühl vald till president. Premiärminister Erdogan räknar nu med seger och hoppas på en två tredjedels majoritet som tillåter hans parti att utse Turkiets president. Han har bemödat sig om att ge sitt parti en ny image och han har faktiskt lyckats locka liberaler, vänstersympatisörer och till och med politiska motståndare till sitt läger. Han vill att partiet ska bli en modell för den muslimska världen och visa att religion och västerländsk demokrati går att förena. Oppositionen, det svaga Republikanska folkpartiet påstår att AKPs mål är att "upprätta en islamisk republik". Ett allvarligare hinder för AKPs önskan att får en stark majoritet i parlamentet kan Nationella rörelsen (MHP) bli om det passerar tioprocentströskeln och kommer in i parlamentet. Det är framför allt den senaste vågen av attacker från militanta kurder som stärker nationalisterna.

Ryssland
2007-28 s 12-13
"Klimatet hårdnar i Putins Ryssland" Hela artikeln
Nya förbud mot "extremism" gör livet svårt för de få ryska medier som ännu är oberoende. Inte för att de är extremistiska utan därför att det är myndigheterna som bestämmer vad som är "extremistiskt". Extremismlagen och en bestämmelse som bannlyser "hatpropaganda och uppvigling" används också mot författare och akademiker. "Allt som sägs emot Putin anses extremistiskt".

2007-28 s 13
"Moskva tackar för välförtjänt erkännande"
Valet av Sotchi vid Svarta Havet som värd för de olympiska vinterspelen 2014 välkomnades i Moskva som en personlig seger för president Vladimir Putins diplomati och som en senkommen upprättelse för ett land i snabb utveckling som ofta känner sig förbisedd av väst. Putins framgångsrika intervention tycks ha ökat hans popularitet bland ryssarna. Sotchi
, som har dåliga kommunikationer och ofta drabbas av elavbrott, behöver stora investeringar i infrastrukturen utöver nya idrottsanläggningar och hotell.

Ryssland, Storbritannien
2007-28 s 15
"Spänt läge mellan London och Moskva"
Storbritanniens relationer med Ryssland blev i tisdags mycket ansträngda när premiärminister Gordon Brown uttryckte "djup besvikelse" över Moskvas vägran att lämna ut Andrej K. Lugovoj, som i England misstänks för att mördat den före detta KGB-agenten Alexander Litvinenko.

Vitryssland
2007-28 s 16
"Diktatorn har det knapert"
President Alexander Lukasjenkos auktoritära regim i Vitryssland börjar få ont om pengar. Europas sista socialistiskt styrda ekonomi orkar knappt med de kraftigt höjda priserna på rysk olja och gas och därför har landets president förordnat en "strikt sparsamhet". Det finns andra problem än det ryska energipriset. EU har slopat tidigare fördelaktiga tullavtal vilket kostar Vitryssland 400 miljoner euro per år.

Sydafrika
2007-28 s 16
"Mbeki vill leda ANC ett tag till"
President Thabo Mbeki ställer upp igen till posten som partiledare frö ANC. Mot honom står hans främsta rival, Jacob Zuma, och ett antal kompromisskandidater. Zuma stöds av partiets vänsterflygel. Zuma protesterar mot Mbekis marknadstillvända ekonomipolitik. ANCs allierade fackförbund liksom kommunistiska partiet ogillar till stor del att Mbeki kandiderar än en gång. Mbeki kan inte väljas som president än en gång och det innebär att ANCs kandidat i presidentvalet kan bli en annan än dess partiledare.

Irak
2007-28 s 17
"Shiiter och sunniter gör trevande samarbetsförsök"
Moderata krafter i Bagdad försöker lösa upp den sekteristiska härvan. Men våldet som hela tiden understryker det politiska dödläget fortsätter och dussintals nya dödsfall rapporteras varje dag från Irak.

2007-28 s 18-19
"Kurdistan satsar på en framtid i fred" Hela artikeln
Ett mått på den starka optimismen i irakiska Kurdistan är att regeringens företrädare där på fullaste allvar pratar om att en vacker dag utmana Dubai som Mellanösterns viktigaste transport- och affärsknutpunkt. I motsats till övriga Irak där olika kulturer och religioner lever och slåss präglas norra Irak av sekteristisk och politisk homogenitet vilket starkt bidrar till lugnet. Bara kurder tolereras och inge politisk opposition. Den politiskt lugna utveckling kan emellertid ersättas av ökad upprorisk aktivitet när folkomröstningen om huruvida det oljerika Kirkuk ska få annektera ett omstritt område i norra Irak. Många motsätter sig förslaget, både sunni - och shiaaraber.
Regionens status som autonom har formaliserats i Iraks nya författning. Kurdistan präglas av en våg av byggande och investeringar. Nästan allting saknas även elementära saker som el och dricksvatten. Mycket av pengarna kommer utifrån, både från öst och från väst. Många projekt har gått i graven på grund av penningbrist. En orsak till detta är den enorma korruptionen.

Chile, Peru
2007-28 s 20
"Grannar men inte vänner"
Chile och Peru närmar sig varandra lite motvilligt. Fred ligger i båda ländernas intresse, men det är inte alltid lätt att glömma gamla oförrätter, vare sig verkliga eller inbillade. I ett krig i slutet av 1800-talet besegrade Chile Bolivia och dess allierade Peru, och erövrade det som idag är Chiles kopparrika nordliga territorium. Bolivia fortsätter att göra anspråk på sin förlorade kontakt med havet. Peru å sin sida bråkar om sjögränsen. En aktuell konflikt handlar om Perus begäran att Chile utlämnar före detta presidenten Alberto Fujimori i Peru åtalad för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Handel, Näringsliv
2007-28 s 21
"Big Mac Index"
Indexet bygger på teorin om köpkraftsparitet (PPP) som säger att valutakurser bör likställa priset på identiska varu- och tjänstekorgar i vilka två länder som helst. I detta fall består varukorgen av en enda produkt, en Big Mac hamburgare tillgänglig i 120 länder. De mest övervärderade valutorna, alltså de är värda mindre än den officiella växlingskursen är Island, Norge och Schweiz. Sverige och Danmark har också en starkt övervärderad valuta (i förhållande till dollarn), medan Kinas är starkt undervärderad.

Pakistan, terrorism
2007-28 s 22-23
"Blodigt slut på moskédramat i Islamabad"
Omkring 60 människor dödades i ett dygnslångt slag i Pakistans huvudstad. Landets elitsoldater dödade den upproriske religiöse ledaren Abdul Rashid Ghazi. Hans död ledde emellertid inte till en islamisk revolution med införande av sharialagen som denne martyr hoppats på. Den markerade i stället slutet på en veckolång belägring av den ockuperade Röda Moskén i hjärtat av Islamabad. De främsta terroristerna hade förskansat sig i Jamia Hafsa, en stor religiös skola för flickor inom moskékomplexet. Dessa användes som gisslan och levande sköldar. Ghazis bror Abdul Aziz greps när han försökte lämna moskén utklädd till en kvinna i heltäckande burka.

Indonesien
2007-28 s 23-25
"Indonesien har blivit lite frommare"
Sharialagen breder ut sig i Indonesien. Experterna tror dock att det handlar mer om fromhet än om militant islamism. En konservativ våg utmanar de moderata, toleranta traditioner, som länge har kännetecknat världens folkrikaste muslimska land. Ett femtiotal kommuner har infört sharialiknande bestämmelser vad gäller alkoholförtäring och umgänget mellan män och kvinnor. En majoritet av indonesierna säger att de stöder sharia. Antalet hårdföra organisationer och islamiska partier växer. Allt fler kvinnor väljer att bära huvudduk, jihab och terrorgrupper iscensätter sporadiska attacker. Den separatistiska regionen Aceh har antagit strikta sharialagar.

Kina
2007-28 s 25-28
"Kinas dödliga export"
Baksidan av Kinas enorma produktionskapacitet är farliga produkter som skadar och dödar både utomlands och hemma. Kina befinner sig i en fas i den kapitalistiska utvecklingen som liknar Japans för drygt 50 år sedan. Den initialt lyckade exportsatsningen frestade företagen att sänka kvaliteten för att tjäna mer pengar. Det leder till minskad export på sikt. Japan satsade då mycket stora resurser på kvalitetskontroll och höjde åter sin image i slutet av 80-talet. Denna process måste den kinesiska tillverkningen också genomgå så att "Made in China" blir en prestigefylld eller åtminstone pålitlig etikett i framtiden. En första förutsättning för att det ska lyckas är att myndigheterna erkänner de enorma kvalitetsproblemen och avstår från att trakassera de medborgare som vågar tala om sanningen.
Zhou Qing har skrivit boken "What Kind of God" där han ger hårresande exempel och skandalösa avslöjanden. Han berättar om skaldjur som är så fulla av tillsatsämnen att de påverkar mäns reproduktionskapacitet, om sojasås som innehåller arsenikladdade mänskliga hårstrån från fabriksgolvet och om hormonstinn snabbmat som får skägget att växa på sexåriga pojkar. Inom nästan varje produktkategori finns exempel på slarv och bedrägeri.
Det finns internationella rapporter om skandaler relaterade till produktsäkerhet och bristande kvalitet som handlar om allt från giftig djurmat och otjänlig tandkräm till bildäck som är så dåliga att de amerikanska motorvägarna är nedskräpade med gummi remsor.
Hostmedicin till Panama dödade minst 93 personer förra sommaren och många amerikanska hundar dog av giftig hundmat. Den kinatillverkade SUV-bilen Landwind fick för en tid sedan det sämsta betyget som en tysk motorklubb har givit någon bilmodell på två decennier.

2007-28 s 28-29
"Kina är lika smutsigt som det är stort"
Den oerhört snabba utvecklingen i Kina har förvandlat landet till ett enormt miljökatastrofområde. Kinesisk miljöchef skyller de tilltagande oroligheterna i samhället på folkets ilska över utsläpp och nedsmutsning. Trotset mot regler och bestämmelser och hänsynslös miljöförstörelse har retat upp allmänheten och resulterat i ett växande antal "massincidenter" eller protestdemonstrationer. Tendensen från myndigheternas sida att mörklägga ökar allmänhetens oro.

Klimat & Miljö
2007-28 s 30-31
"Alla måste hjälpa till" Hela artikeln
En ny miljö- och klimatrapport uppmanar Europa att genast börja angripa och anpassa sig till klimatförändringen. Konsekvensanalysen som är sammanställd på EU-kommissionens uppdrag, målar en oroväckande bild av följderna av stigande temperaturer, bland annat att "flytta hamnar, industrier och hela städer och orter från lågt liggande kustområden och floddalar". Dokumentet syftar till att övertyga EUs 27 medlemsregeringar om att de måste agera.