Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 18

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17             

Turkiet
2007-18 s 3-4
"Den fromma medelklassen tar ton" Hela artikeln
Valet av ny president i Turkiet har riktat uppmärksamheten mot sekulära turkars oro för att jämlikheten mellan könen, möjligheten att dricka alkohol och bruket av minikjol kan vara hotade. Den nuvarande presidenten är en sekulär jurist. Högsta domstolen har förklarat valet av Abdullah Gül, vars fru bär muslimsk sjal, som ny president för ogiltigt. Han tillhör liksom premiärministern Erdogan AK-partiet vars väljare tillhör landets religiösa konservativa mittfåra. Militära ledare har sagt sig komma att vägra besöka presidentpalatset om en kvinna med sjal är first lady där. Sekulära turkar befarar att de frommas konservativa syn på världen kommer att leda till en omtolkning av reglerna och minskad tolerans mot den sekulära livsstilen.

Polen, Tjeckien
2007-18 s 4-5
"Raketförsvaret är mycket impopulärt"
Polen vill ha amerikanska Patriotraketer för att försvara sig. De vill ha detta i utbyte mot att Polen hyser en bas för det amerikanska robotsystemet. Detta gör grannlandet Ryssland rasande. Tjeckiens försvarsminister, Karel Schwarzenberg, säger att hans land är berett att fullfölja planerna på en radarbas för det amerikanska raketförsvarssystemet trots att den tjeckiska allmänheten ogillar projektet.

Polen
2007-18 s 5
"Polens ledare kritiseras av EU"
Samhället behöver inte fler homosexuella enligt Polens premiärminister. Jaroslaw Kaczynski avfärdar EUs kritik mot Polens förbud mot "homosexuell propaganda" i landets skolor. Det ligger inte i landets intresse att öka antalet homosexuella. Förra månaden varnade Polens vice skolminister för att lärare som främjar "homosexuell kultur" i polska skolor kommer att avskedas.

Frankrike
2007-18 s 6-7
"Ny president, nya tider"
Läget i det ståtliga Elyséepalatset i Paris kommer att förändras oavsett vem som blir Frankrikes nästa president. Ingen av de två kandidaterna kan visa upp någon "first lady" som kan bli värdinna där. Ségolène Royal sambo, om de nu är sambos, Francois Hollande, är rival till Sego om presidentposten och har lovat att kandidera nästa val om hon inte vinner i år. Cecilia Sarkozy vill hellre "jogga i Central Park i New York", framför att vara första dam. "Det tråkar ut henne". Och kanske är hon redan skild från Nicolas. Ingen vet säkert och ingen journalist vågar ställa frågan.

Irland
2007-18 s 7
"Irland går till val"
Irlands premiärminister, Bertie Ahern, har utlyst val till 24 maj. Ahern och hans parti, Fianna Fail, har lett en koalitionsregering sedan 1997. Denna riskerar nu att förlora sin majoritet i parlamentet, trots att Irland blivit en av Europas verkliga framgångshistorier med en reell tillväxt på i genomsnitt 5-6 % i flera år.

Kosovo
2007-18 s 8
"Kosovo närmar sig målet" Hela artikeln
Regeringen räknar med att självständigheten blir ett faktum om några få veckor. Detta bekräftar den biträdande utrikesministern i Washington. USA har börjat formulera en ny resolution "trots ryssarnas protester". Rysslands biträdande utrikesminister Titov, har emellertid, å sin sida sagt, att Ryssland inte kommer att stödja den plan som upprättats av FN-medlaren Ahtisaari. Serbiens president Tadic och premiärminister Kostunica säger båda nej till Kosovos självständighet av historiska och kulturella skäl.

Ryssland
2007-18 s 9-10
"Kreml skapar en myt runt Jeltsin"
Begravningen av Jeltsin var den första som den ryskortodoxa kyrkan har arrangerat för någon statschef sedan den näst siste tsaren, Alexander III, dog 1894. Det statslydiga TV-nätverket underblåser Jeltsins image som det politiska systemets religiösa och patriotiska fader, det vill säga som innehavaren av den roll som övertogs av den nuvarande presidenten, Vladimir Putin. Putin hyllade sin företrädare mer än vad han någonsin har gjort medan denne ännu var i livet. Upphöjelsen av Boris Jeltsin bortser från den mörkare sidan - nederlaget i Tjetjenien, oligarkernas uppgång, kapitulation mot väst och alkoholmissbruket.

Kongo
2007-18 s 10
"Kongopolitiker frias"
En kongolesisk militärdomstol har friat oppositionspolitikern Marie-Thérèse Nlandu och ytterligare nio personer från anklagelsen om att ha provocerat väpnat uppror. Tribunalen i Kinshasa beordrade att de anklagade skulle släpps direkt, eftersom anklagelserna mot dem var ogrundade.

Irak
2007-18 s 12-14
"Faran med att dra sig tillbaka"
Alla diskuterar om USA bör dra sig tillbaka från Irak. Men finns det någon som faktiskt planerar för tillbakadragande? Konsekvenserna av en reträtt som inte fungerar kan bli katastrofala. De blir grannländerna som kommer att tvingas ta emot den stora skaran flyktingar. Jordanien har redan fått 750 000 irakier och Syrien drygt en miljon.

2007-18 s 15-16
"Den irakiska regeringen verkar minst sagt bräcklig" Hela artikeln
Först hoppade al-Sadrs ministrar av regeringen och nu hotar dess sunnitiska medlemmar att göra detsamma i protest mot att regeringen ignorerar frågor som berör sunniterna. Bland annat har medarbetare till premiärminister al-Maliki gripit och avskedat minst 16 polisbefäl, varav 9 sunniter, som bekämpat shiitiska miliser. Samhällsservicen saknas i Bagdads sunnitiska områden och regeringen har misslyckats med att stifta nya lagar som garanterar en rättvis fördelning av oljeinkomsterna. Ytterligare avhopp kan äventyra det lagstiftningsarbete som garanterar att alla folkgrupper känner sig delaktiga i landets styre.

Mellanöstern
2007-18 s 16-18
"Svaghet eller realism?"
Amerikanerna kommer att tvingas ändra sin politik i Mellanöstern. Aktuella opinionsmätningar visar att 75 % av irakierna tycker att USA spelare en negativ roll i Irak. I Egypten, Marocko, Pakistan och Indonesien tycker 79 % att USAs syfte är att splittra och försvaga den muslimska världen. USA har inte lyckats få Hamas regeringen på fall trots en årslång bojkott. En del regeringar hr insett att Amerika skäller högre än det bits.

Terrorism
2007-18 s 18
"Mer terror och fler offer"
Antalet terrorattentat i världen ökade i fjol med drygt en fjärdedel, enligt statistik från den amerikanska militären. I de drygt 14000 attentaten i fjol dödades omkring 20000 människor, vilket är 3000 fler än året dessförinnan. Ungefär 45 % av alla terrorattentat skedde i Irak, där uppemot 13000 människor dödades.
Den amerikanska militären pekar ut Iran som den största statliga terrorsponsorn. Man konstaterar att i Europa förekom det visserligen inte några större terrorattacker, men att den påtagliga radikaliseringen av invandrarungdomar är ett stort bekymmer. Dessutom finns det europeiska nätverk som stöder terrorgrupper. Terrornätverket Al-Qaida pekas ut som det största hotet mot USAs säkerhet.

Japan
2007-18 s 19-20
"Japans tunga börda"
Premiärminister Shinzo Abe går en svår balansgång. Han ska samtidigt tillmötesgå sin konservativa väljarbas, definiera en ny, moralisk utrikespolitik och göra upp med det förflutna. Besöket av Kinas premiärminister Wen Jiabao förbättrade relationerna med Kina. Nu ska Abe åka till USA för att understryka sin vänskap med George Bush och därefter åker han till flera kungarike vid Persiska viken som är Japans främsta oljekälla. Abe har redan slutit ett viktigt försvarsfördrag med Australien. Det internationella umgänget med de asiatiska grannländer försämras av Japans uppträdande under kriget 1939-45. Abe har varit revisionist och förnekat att Japans krigsregering bröt mot de mänskliga rättigheterna och vill inte öppna de alltjämt hemliga arkiven för forskare världen runt.

Nordkorea, Burma
2007-18 s 21-22
"Tyranniets allians" Hela artikeln
Nordkorea och Burma återupprättar de diplomatiska förbindelserna som bröts 1983 då nordkoreanska agenter sprängde en bomb i Rangoon med avsikt att döda Sydkoreas dåvarande president Chun Doo Hwan som var på besök i staden. Regeringen i Sydkorea har signalerat att den inte har något emot den nya förbindelsen.
Det är osäkert om de nya förbindelserna får annat än symbolisk betydelse.

Estland
2007-18 s 22
"Sårade känslor"
Efter tre dagars kravaller och ett dödsfall i samband med flyttningen av ett ryskt krigsmonument i Tallinn i Estland krävde den ryska duman att den estniska regeringen skulle avgå. Enligt en rysk dumaledamot har den estniska regeringe själv provocerat krisen genom att besluta om monumentets flyttning. I fredags plockades monumentet, som föreställer en rysk soldat, bort för att placeras på en krigskyrkogård i stället.

Venezuela
2007-18 s 22
"Latinamerika klarar sig själv"
President Hugo Chavez har sagt upp sitt lands medlemskap i Världsbanken och Internationella Valutafonden. Han vill etablera "sann socialism" och har planer på en regional utvecklingsbank, "Söderns bank", som delvis kommer att finansieras av venezolanska oljepengar.

Marocko
2007-18 s 22
"Förhandlingar om Västsahara"
Marocko och Polisariofronten som kämpar för kontroll över det resursrika Västsahara, har för första gången enats om att förhandla direkt enligt villkoren i en FN-resolution. Marocko hoppas kunna inkorporera Västsahara som en autonom provins i staten Marocko.

Australien
2007-18 s 22
"100 år efter"
Aboroginernas hälsotillstånd släpar nästan 100 år efter det genomsnittliga hälsotillståndet bland andra australier. De utgör en fjärdedel av landets befolkning har lever 17 år kortare. Australiens socialminister understryker att det är svårt att åtgärda problemet eftersom många aboriginer inte vill ha kontakt med myndigheter och "det vita" samhället.

Bhutan
2007-18 s 23-24
"Bhutan lär sig rösta"
Kung Jigme Wangchuck har meddelat att han kommer att abdikera och har gett order om att parlamentsval ska äga rum nästa år. Kungen hoppas att detta ska öka den "nationella bruttolyckan" som inkluderar kriterier som jämlikhet, gott styre och harmoni med naturen. Det lilla buddistiska landet Bhutan är sedan länge ett totalt slutet kungarike i Himalaya. Landet är fattigt men har en stor naturtillgång i form av vattnet som strömmar ner för Himalaya. Nu ska vattenkraft börja exporteras till Indien.
Bhutan är ett mycket ordentligt land med ordning och reda. Landet har gjort stora framsteg i fråga om minskad barnadödlighet och utbildning åt fler barn.

Kina
2007-18 s 24
"Amerikaexpert blir ny utrikesminister i Kina"
Kinas utrikesminister Li Zhaoxing lämnade överraskande sin post i förra veckan. Han ersätts av vice utrikesminister Yang Jiechi som sedan 1980-talet arbetat 13 år på den kinesiska ambassaden i Washington, senast 2001-2005 som ambassadör. Den 56-årige diplomaten talar utmärkt engelska. Yang studerade vid London School of Economics 1973-75.

Afrika
2007-18 s 24-28
"Afrikas förbannelse" (del 2) Hela artikeln
Runt om i Afrika anas en nostalgi, som med hänvisningar till den hjältemodiga motståndskampen mot kolonialmakterna försöker avleda uppmärksamheten från det pinsamma förfallet.
Månadstidskriften New African frågade för några månader sedan sina läsare vem som var alla tiders mest betydelsefulla afrikan.
Läsarna placerade Sydafrikas Nelson Mandela på första plats, den ghananske befriaren Nkrumah på andra plats, och på tredje plats kom en av de största, ännu levande skurkarna, Zimbabwes envåldshärskare, Robert Mugabe. Mugabe har mycket gott anseende i Afrika trots att den ekonomiska ruinen i Zimbabwe är uppenbar för var och en. Inflationen uppgår till omkring 1 700 procent, arbetslösheten är 80 procent, och en stor del av befolkningen lever under existensminimum. Omkring tre miljoner zimbabwier lever som illegala flyktingar i Sydafrika. Den ende som har det bra är presidenten. När han kommer farande med sin fem ton tunga, skottsäkra Mercedes och sitt hov åtföljs han av en tankbil, därför att det inte längre finns någon bensin på bensinmackarna.

Medan större delen av världen utvecklas till det bättre går Afrika motsatt väg och klyftan mellan Afrika och övriga världen ökar. De flesta är överens om att vad som behövs är "good governance". Afrikas stora män har lett sina länder i fördärvet, och hungern efter makt och rikedomar till varje pris är det som har drivit dem. 40 procent av afrikanernas privata förmögenhet finns i utländska konton, enligt Världsbankens beräkningar. Good governance är botemedlet, menar många.
Statsvetare vid Stanford i Kalifornien har föreslagit att man ska ställa delar av Afrika under FN-förvaltning. Då avses det man i dagligt tal benämner "Afrika söder om Sahara". De kallar förslaget för "postmodern imperialism". Det som har fungerat i Kosovo och Östtimor borde enligt dem passa bra i en världsdel som efter 50 år i frihet inte har lyckats komma på fötter. Även ekonomiprofessorn William Easterly, författare till boken "Vi räddar världen till döds", och "The White Man's Burden. Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good" tror att sådana kontroversiella åtgärder kan behövas för att få slut på fattigdomen. Artikel om Zimbabwe.

Näringsliv
2007-18 s 28-31
"Oförsvarliga misstag försenade A380"
Det trassliga Airbusprojektet speglar på sätt och vis det ibland trassliga samarbetet i Europa. Ingenjörerna i Tyskland designade delar av det elektriska systemet i A380s tre våningar höga flygkropp i tvådimensionella diagram medan de franska ingenjörerna hade gjort sin del av jobbet tredimensionellt. Under fem år pågick detta utan att företaget uppmärksammade risken för att systemen inte skulle gå att kombinera. Moderbolagets aktier sjönk med 26 % det avslöjades.