Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 14

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  

Andorra
2008-14 s 3
"Svåra tider i Andorra"  hela artikeln
Varje år på den dag när man firar helgonet St. Charles Borromeo träffas de familjer som styr bankerna i Andorras huvudstad för att diskutera det gångna årets affärer. Men inte ens helgonet förmådde höja stämningen på årets möte. Bankirerna "måste dra åt svångremmen", sade Anton Armengol Aleix, vd för det andorranska bankförbundet. Andorras suveränitet som europeisk mikrostat härrör från Karl den Stores dagar. Han erövrade detta område från morerna på 800-talet. 1993 gav Andorra sig en egen demokratisk författning och ett valt parlament och blev medlem i FN. Biskopen av Urgell och Frankrikes president är fortfarande statsöverhuvuden men deras roller är numera ceremoniella. Turismen har nu försämrats av den snölösa vintern och detta har påverkat bygg branschen negativt. Men värst har de fem bankerna drabbats. OECD accepterar inte längre Andorra, Liechtenstein och Monaco som "ej samarbetsvilliga skatteparadis".

Serbien
2008-14 s 4
"Belgrad kommer snart att gripa Mladic och Karadzic"  
Serbien har meddelat EU att den efterspanade Ratko Mladic, som misstänks för krigsförbrytelser kommer att gripas inom kort vilket EU kräver. Det är en förutsättning för att EU ska normalisera relationerna med Belgrad. Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic hävdar att EU-ländernas erkännande av ett självständigt Kosovo är "farligt, kontraproduktivt och olagligt" och att det kommer att gynna nationalisterna i det serbiska valet 11 maj.

Flyktingpolitik
2008-14 s 4-6
"Samlevnaden kräver respekt och tolerans av alla parter"  hela artikeln
Europa kämpar för att tillmötesgå den växande muslimska minoriteten utan att offra principer om yttrandefrihet och åtskillnad mellan kyrka och stat. Ian Buruma, till hälften holländare och författare till "Mordet i Amsterdam" menar att "om man lever i blandade samhällen finns det vissa hövlighetsregler som måste tas på allvar. Geert de Wilders film om Koranen har väckt debatt och heta känslor innan den ens hade visats. Den franske filosofen Alain Finkielkraut säger att det finns "karikatyrer som hävdar att muslimer är våldsamma, och sedan finns det muslimer som hotar med att döda oss för att visa att bilderna är falska och vilseledande".
Balansgången mellan respekt för religiös tro och yttrandefrihet är svår med tanke på att det fortfarande är olagligt att häda i en del europeiska länder.

2008-14 s 6
"Islam större än katolicismen"
Islam har gått förbi den romerska katolicismen som världens största enskilda religion, enligt ett meddelande från Vatikanen. Muslimerna utgör 19,2 % av världens befolkning, medan de romersk-katolska utgör 17,4 %. Andelen muslimer blir större därför att deras kvinnor föder fler barn. Kristna totalt utgör dock 33 %.

2008-14 s 7-8
"Ny strategi för integrering ger resultat"
De tyska myndigheterna arbetar hårt för att integrera landets muslimer. En metod inkluderar skattefinansierad islamisk utbildning. Runt om i Europa finansieras otaliga koranskolor och muslimska kulturcentra av saudiska välgörenhetsorganisationer. I Paris stöder den algeriska regeringen flera moskéer. I Tyskland drivs en tredjedel av landets 2500 moskéer av Turkiet. Byrån för religiösa frågor i Ankara påverkar innehållet i fredagsbönens predikan. Tyskland hoppas att statligt finansierad undervisning i Islam, ekonomiskt stöd till moskéer och andra statliga förmåner ska göra muslimerna oberoende av utländska pengar. I Frankrike vill president Sarkozy "befria Islam från utländska influenser".

2008-14 s 9
"En våldsam bild av islam"
Den holländska parlamentarikern Geert Wilders, som förespråkar en mycket strikt invandringspolitik, har gjort en film som enligt honom själv beskriver "den tuffa verkligheten". Filmen varvar verser ur Koranen med bilder på lemlästade bomboffer, attackerna mot World Trade Center i New York och avrättningen av en man, som halshuggs av en maskerad man, samt bilden på en afghansk kvinna i blå burka som dödas med ett skott i huvudet. "Detta är inte en provokation, utan den hårda verkligheten - en verklighet som många muslimer kanske ogillar".

Filmen på You Tube.
Bloggen Jihad i Malmö.

Turkiet
2008-14 s 10
"Högsta domstolen granskar politiskt explosivt fall"
Farhågor hos den sekulära eliten om att Turkiet håller på att bli en religiös stat har resulterat i en anmälan hos landets högsta domstol som tar upp ärendet. Den ska undersöka om det finns anledning att upplösa landets regeringsparti och bannlysa dess politiska ledare. Detta är mycket illavarslande för regeringspartiet. Partiet beskylls för att föra in islam i politiken. Sekulära turkar fruktar att deras land ska bli en religiös stat som känner sig mer hemma i Mellanöstern än i Europa.

FN, Nato
2008-14 s 12
"Toppmöten med många tvistefrågor"
Presidenterna George Bush och Vladimir Putin verkar vara på kollisionskurs på Nato-mötet i Bukarest där den västliga försvarsalliansens relationer med Ryssland kan avgöras för lång tid framöver. Mötet i Sotji är förmodligen Bushs sista möte med Putin som avgår i början av maj. Mötet föregås av Natomötet i Bukarest. Där ska det röstas om Albanien, Kroatien och Makedonien ska bli medlemmar. Mer tveksamt är om huruvida Georgien och Ukraina släpps in.

Iran
2008-14 s 13-14
"Ahmadinejad köper de fattigas lojalitet"
I Irans nyvalda parlament dominerar statschefens fraktion. President Ahmadinejads anhängare lider ofta under ekonomiskt vanstyre och korruption men Ahmadinejad kan nog räkna med att bli omvald ändå nästa år. Motståndet kan komma från Ali Laridjani, före detta förhandlare om atomprogrammet som med stöd av oppositionella parlamentariker kämpar för rollen som talman i parlamentet och därmed få en plattform för att utmana Ahmadinejad. I det moderata, konservativa lägret överväger också borgmästaren i Teheran, Mohammed Bagher-Ghalibaf och före detta befälhavaren i revolutionsgardet, Mohsen Resai, att kandidera. Även de före detta statschefen Mohammed Khatami utmanar. Under tiden fortsätter Ahmadinejad att styra Gudsstaten djupare in i en kris som framför allt är ekonomisk. Inflationen är minst 25 % och bara hälften av de arbetsföra har arbete. Korruptionen försnillar minst 20 miljarder dollar om året.

Israel, Palestina
2008-14 s 15
"Halvhjärtade åtgärder gör ingen fredsprocess"  hela artikeln
Det har knappt kommit några tecken på framsteg under de fyra månader som har gått sedan fredskonferensen i Annapolis.
På Västbanken finns 580 spärrar inklusive vägbommar, kontrollposteringar, taggtråd, betongmur, diken och jordvallar som enligt israel behövs för att garantera säkerheten men som enligt palestinierna är ödesdigra för deras ekonomi. Nu lovar Israel att ta bort ett 50-tal främst jordvallar. Det finns terrorceller överallt på Västbanken, det kan vara Hamas, islamska Jihad eller avhoppade Fatah-aktivister som utgör ett verkligt och ständigt hot mot den israeliska allmänheten, menar premiärminister Olmers talesman Mark Regev. Man fruktar en våg av självmordsattentat och bomber om kontrollerna tas bort. I maj firas det att det är 60 år sedan den judiska staten grundades.

Zimbabwe
2008-14 s 16
"Mugabe vacklar"
En del medlemmar av den styrande eliten i Zimbabwe anser uppenbarligen att det är dags för Robert Mugabe att avgå eftersom han uppenbarligen förlorade förra lördagens val och faktiskt har börjat skicka ut trevare till oppositionen för att försöka lösa det politiska dödläget.
Sammanräkningen av rösterna i presidentvalet dröjer. Allt fler tecken tyder på en seger för oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Han ska ha fått strax över 50 %. Mugabe hävdar att ingen av kandidaterna har fått majoritet och att det därför behövs en andra omgång i presidentvalet. Denna vill Mugabe skjuta upp flera månader.

Botswana
2008-14 s 16-18
"Botswana tar priset trots en del bekymmer"
En afrikansk president, som avgår självmant, är fortfarande pinsamt sällsynt. Zimbabwes Robert Mugabe har klamrat sig fast vid makten sedan 1980. Men i grannlandet Botswana avgår den högt respekterade presidenten, Festus Mogae, efter tio år vid makten. Med bara 1,8 miljoner invånare och världens största diamantproduktion är Botswana ett mönster av stabilitet utan det slags våld, korruption och drastiska ekonomiska upp- och nedgångsspiraler som ofta plågar mineralrika länder. Landet har aldrig haft många vita bosättare därför att jordbruket haft liten omfattning. Diamanterna ger en per capitainkomst av 5900 dollar, fyra gånger större än det regionala genomsnittet. Men alltför mycker, 70 % av exportintäkterna beror på diamanterna. Dessutom har en tredjedel av den vuxna befolkningen ådragit sig aids. Många behandlas emellertid med bromsmediciner. Arbetslösheten är 18 %.

Afrika, allmänt, Ghana
2008-14 s 18-19
"Demokratin slår rot i Västafrika"
Ut med statskupper och inbördeskrig, pluralism och demokrati. Det gångna decenniet har demokratin i Ghana och dess grannländer vid den västafrikanska Atlantkusten blivit som återfödd. Från Sierra Leone österut till Nigeria har stabilitet och en åtminstone trevande version av flerpartipolitik börjat slå rot efter många år med kupper, militärdiktatur och inbördeskrig. Ghana och Benim har haft flera fria val, Togo styrs däremot fortfarande av sonen till en ledare som varit landet starke man i många år. Inbördeskrigen i Liberia, Sierra Leone och Elfenbenskusten har slutat.
1957 blev Ghana det första landet söder om Sahara som blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien. Patriotismen grundades av det fria Ghanas första ledare, Kwame Nkrumah, som under nio år, innan han störtades i en kupp 1966, förbjöd alla regionalt och etniskt baserade politiska partier. Sedan militärregenten Jerry Rawlings avgick 2001 efter ungefär 18 år vid makten har yttrandefrihet, politisk aktivitet och pressen stadigt ökat.

USA
2008-14 s 20
"En ny supertisdag stundar"
Primärvalen i Indiana och North Carolina 6 maj är förmodligen sista chansen att sätta punkt för den demokratiska partiets interna kampanj i ett någorlunda tidigt skede. De 187 delegater som står på spel denna dag är det största potten som finns kvar att erövra i primärvalen. Om Obama vinner kan han kanske övertala superdelegaterna att sätta punkt för den demokratiska kampanjen.

2008-14 s 20-21
"Diplomatisk intensivvård"
Utrikesminister Condoleezza Rice håller på att slå rekord i utlandsresor. Frågan är om det intensiva resandet hinner ge resultat innan Bushs administration avgår. Det gångna veckoslutet var USAs utrikesminister Condoleezza Rice i Mellanöstern igen. Hon åkte skytteltrafik mellan israeler och palestinier. Detsamma gjorde dåvarande utrikesministern Madeleine Albright för8 år sedan i slutet av Bill Clintons period och för 20 år sedan när Reagans administration sjöng på sista versen stod utrikesminister George Schultz och bankade på israelernas och palestiniernas dörrar med en fredsplan. Men Rice ännu fler ouppklarade affärer, Nordkoreas kärnvapen, missilavtal med Ryssland och avtal om civil kärnkraft i Indien. Därtill kommer förstås krigen i Irak och Afghanistan. Hon har gjort 68 utlandsresor och tillbringat 300 dagar utomlands under sina första 38 månader som utrikesminister.

Sydostasien
2008-14 s 22-24
"Populismen byts ut mot pragmatismen i Ostasien"
Nya ledare prioriterar ekonomisk tillväxt framför ideologi. Asiaterna väljer ledare som utlovar en återgång till den gamla goda tiden med snabb tillväxt, trygga jobb och social rörlighet. I Sydkorea valdes i december i fjol Hyundais före detta ordförande Lee Myung-bak. 8 mars led regeringspartiet sin värsta förlust på fyra decennier mot en oppositionell kandidat som koncentrerade sig på praktiska frågor. Den 22 mars sparkade väljarna i Taiwan ut en idealistisk nationalist och valde Ma Ying-jeou som lovade att förbättra de ekonomiska banden till Kina.
De nyvalda är för det mesta förnuftiga konservativa personer som tror på en liten stat, frihandel och diversifierade utvecklingsstrategier. De vill ha hög tillväxt så att de inte blir förbisprungna av andra länder.
I Thailand har väljarna brutit en cykel av kupper som började på 1960-talet. 14 månader efter det att generalerna avsatt premiärminister Thaksin Shinawatra är hans allierade åter vid makten.

Tibet
2008-14 s 24-25
"Dalai Lamas dilemma"  hela artikeln
Om Dalai Lama avgår som politisk ledare men fortsätter att vara tibetanernas andlige ledare strider det mot hans religions grundsats att stat och kyrka hör ihop, en tradition som har många hundra år på nacken. Han valdes därför att det fanns tecken på att han var inkarnationen av en lång rad Dalai Lama som anses förkroppsliga Barmhärtighetens Budd, innehavaren av den Vita Lotusen. Han förblir alltid Dalai Lama. Han kan därför inte heller lämna det politiska ledarskapet eftersom den tibetanska traditionen förutsätter att andligt och politiskt ledarskap utövas av en och samma person.
Inkarnation (latin "köttblivande") betecknar Guds människoblivande i Kristus. Att en Gud tar en mänsklig gestalt.

Burma
2008-14 s 26
"Spel för galleriet"
Den burmesiska militären förbereder för en ny författning och allmänna val, men i verkligheten tänker den behålla makten. Juntaledaren Than Shwe har meddelat att övergången till civilt styre kommer att ske 2010. Enligt FNs medlare i Burma, Ibrahim Gambari, garanterar dokumentet en betydande politisk roll för militären även i framtiden. En fjärdedel av platserna i parlamentet reserveras till militären. Militärerna i Burma har inspirerats av Indonesien, där maktövergången från militärt styre till civilt reglerades på liknande sätt.

Kina, Sport
2008-14 s 26-28
"Välkomna till OS!
Kina avvisar kritiken mot sättet att bemöta oroligheterna i Tibet och lanserar en kuslig propaganda kampanj. Många tibetaner ser spelen som en chans att kasta ljus på deras lidande och sätta press på myndigheterna att mildra de politiska och religiösa kontrollerna. Den kinesiska pressen visar upp bilder på vad de kallar rasistiskt våld från buddister i Tibet mot etniska hankineser i Lhasa. De beskyller "Dalai Lama-klicken" för att ha organiserat våldet. Den kinesiske presidenten kräver att Dalai Lama överger kraven på oberoende för Tibet.

Nordkorea
2008-14 s 28
"Från eldhav till aska"
Regeringen i Pyongyang försöker visa vem som är herren på täppan. Nordkorea fortsätter att attackera den nya konservativa regeringen i Söul och hotar att reducera Sydkorea "till aska" om den sydkoreanska regeringen gör minst lilla antydan till anfall.
Sydkoreas president Lee säger att han kommer att minska stödet till Nordkorea drastiskt om inte Pyongyang överger sitt kärnvapenprogram. Det är emellertid oklart om landet bemästrar förmågan att tillverka ett fungerande kärnvapen.

Samhälle
2008-14 s 28-30
"Kvinnomakt för fredens skull"
Dee Dee Meyers, som var Vita Husets första kvinnliga pressekreterare förklarar varför kvinnors naturliga begåvning behövs för att förändra politiken i världen. I sin bok "Why Women Should Rule the World" (Varför kvinnor ska styra världen) argumenterar hon ur både socialt och ekonomiskt perspektiv för fler kvinnor i offentligt liv och funderar över hur detta ska realiseras. "Kvinnor kommunicerar på ett annat sätt och bearbetar information annorlunda, vilket gör att de löser konflikter på ett annat sätt också", menar hon. En av de mest kontroversiella aspekterna på hennes bok är referenserna till biologiska egenskaper som till exempel hjärnforskningens antydan att kvinnor är bättre på att lösa konflikter. Hon betonar att många olikheter mellan män och kvinnor grundar sig på biologiska skillnader som förstärks av kultur.
Hon är förvånad över att idrottsliga färdigheter betraktas som ett tecken på ledarskapspotential i USA, medan barnuppfostran, som kräver diplomati, lagspel och flexibilitet, undervärderas.
Hon tror också att kvinnor motarbetar sig själva. Många kvinnor har en påtaglig obehagskänsla för makt. Kvinnor håller sig inte framme, de framhåller sig inte när de gör något bra.
Boken kommer mycket lägligt som ett stöd för Hillary Clintons presidentvalskampanj.
Intervju med Gee Gee Meyers i Time.
Om boken i Salong K.
Originalartikel i The Guardian.
Eller läs den här: WhyWomenShouldRule.

Forskning
2008-14 s 30-31
"Är du nattuggla eller uppe med tuppen?"
Det är generna som bestämmer om en person är morgonpigg eller sjusovare. Man kan via ett enkelt hudprov avgöra vilken kategori man tillhör. Att ändra den medfödda dagsrytmen är nästan omöjligt. Varken ljusbehandling eller reglering av melatoninhalten gör en sjusovare till morgonmänniska. I bara några år har biologerna vetat att det hos människor finns olika klockor. Hos nattugglan tickar klockan långsammare än normalt. Bäraren kommer för sent till allting. Hos morgonpigga går den inre klockan för fort. De blir därför fort trötta på kvällen och vaknar i gryningen. I Tyskland, menar biologen Achim Kramer, går den biologisk klockan "rätt" för halva befolkningen, 25 % är nattugglor och 25 % är "lärkor". Nattugglorna lever i ett slags permanent "socialt jetlag" och blir oftare beroende av alkohol och nikotin än folk i genomsnitt.

Artikel i der Spiegel eller läs den här.
Eller på svenska här.