Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 05

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04

Tempus vecka 05 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2007-05 s 3-4
"En nagel i Bryssels öga"
Företrädare för ultrahögern i sju länder har bildat en ny fraktion i EU-parlamentet. De övriga partigrupperna skulle helst vilja isolera gruppen, om det bara gick. De kan tacka Rumänien och Bulgarien för att de blev tillräckligt många för att bilda ett partiblock. 1 januari 2007 skickade Rumänien fem ultrareaktionära ledamöter till parlamentet. De utgör dock inte mer än 20 av 785 EU-parlamentariker och har redan svårt att komma överens.

2007-05 s 10
"Madridmötet avslöjade djupa motsättningar"
I slutet av förra veckan samlades företrädare för 20 EU-länder i Madrid för att hylla unionens "magnifika" författningsförslag och rikta en förtäckt varning till andra författningsskeptiska länder om att fortsatt blockering av fördraget kan innebära att de förpassas till den långsamma filen i ett tvåfiligt Europa. De 7 länder som inte deltog var Storbritannien, Danmark, Sverige, Frankrike, Nederländerna, Polen och Tjeckien. Dessa länder har inte ratificerat konstitutionen och vill i stället utforma ett blygsamt minifördrag.

Irland
2007-05 s 5-6
"Det unga Irland har växtvärk"
Irland är ett av få demografiska undantag i Europa. Andelen mycket gamla är liten, och andelen unga, arbetsföra är stor. Födelsetalet var 2004 det högsta i EU. Antalet födslar kulminerade för 27 år sedan ganska exakt nio månader efter påven Johannes Paulus II:s besök i Irland. 1980 föddes 74064 barn, det högsta på över 80 år. Detta bäddar för goda framtidsutsikter, men infrastrukturen som skolor och barnomsorg är hårt belastad, åtminstone en tid framöver. Den låga genomsnittsåldern leder till låga sjukvårds- och pensionskostnader.

Estland, Ryssland
2007-05 s 7-8
"Befrielse eller ockupation?"
Denna fråga är kärnan i kontroversen om en bronsstaty i Tallinn. Statyn, som föreställer en soldat, står i en park nära gamla stan i Tallinn. Soldaten stirrar sorgset ned på den snötäckta marken med hjälmen i sin hand. Inskriptionen på ryska och estniska berättar att statyn tillägnas "De som föll i andra världskriget". Statyn är inte särskilt uppseendeväckande som krigsmonument men dess öde har väckt stor uppståndelse. Planerna på att flytta statyn har väckte indignation och även framkallat hot om sanktioner från Ryssland. Det är ytterligare ett försök från Estland att inte bara bryta med det sovjetiska arvet utan också minimera Rysslands inflytande idag. Av Estlands 1,4 miljoner invånare är 25 % etniska ryssar.

Nordirland
2007-05 s 8-9
"Nordirland har än en gång chansen till självstyre"
Nordirlands största katolska parti, Sinn Fein, beslöt i söndags att det kommer att samarbeta med provinsens polis, vilket är ett viktigt steg mot återetableringen av en lokal samlingsregering bestående av både protestanter och katoliker. En stor majoritet av de 900 Sinn Fein-delegaterna röstade ja till förslaget efter en 6 timmars lång debatt. Sinn Fein har länge betraktat den nordirländska polisen som en väpnad milis som varit allierad med brittiska soldater vars uppgift varit att upprätthålla det brittiska styret i provinsen. Nu ska val till en ny församling ske den 7 mars varefter en provinsiell samlingsregering ska tillträda 26 mars.

Kosovo
2007-05 s 12
"Dags att bita i det sura äpplet"
FNs speciella sändebud i Kosovo, Martti Ahtisaari, kommer denna vecka att föreslå "de facto självständighet" för provinsen Kosovo, som därmed får tillträde till internationella organisationer utan att betingarna självständig eller suverän används. EU kommer att ta över ansvaret för vissa nyckelområden, inklusive polisväsendet. Kosovo kommer att tillåtas att förklara sig självständigt och de länder som vill erkänna landet kan göra så.

Afghanistan
2007-05 s 12
"Karzai är redo att förhandla"
Afghanistans president Hamid Karzai har erbjudit sig att förhandla med talibanerna efter det blodigaste året i landet sedan talibanerna drevs bort från makten 2001. Fler än 4000 människor, inklusive cirka 170 utländska soldater, dog i strid under 2006, Antalet självmordsattentat ökade också markant.

Libyen, Bulgarien
2007-05 s 12-13
"Oskyldigt dömda kan kanske räddas"
Libyen kommer inte att avrätta fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare som i december dömdes till döden. Detta uppger en son, Saif al-Islam, till den libyske ledaren Muammar Ghadaffi i en tidningsintervju. Man måste hitta en lösning som räddar de sex från döden och tillfredsställer de smittade barnens familjer.

Israel, Palestina
2007-05 s 13-14
"Nytt självmordsattentat i Israel"
Efter 9 månader utan ett enda självmordsattentat inne i Israel tog sig en palestinier till fots över ökengränsen från Egypten in i Israel varifrån han liftade till turistorten Eilat. Där sprängde han sig själv till döds i ett bageri. Tre israeler som arbetade i bageriet dödades. Två palestinska terroristorganisationer, Al Aqsamartyrernas brigader och Islamiska Jihad, säger sig ligga bakom terroristdådet. En talesman för Hamas i Gaza betecknar mordet som "en naturlig reaktion". Washington lägger skulden för "dessa barbariska attacker" på Hamas och den palestinska myndigheten.

2007-05 s 14-15
"Kriget är farligt nära"
Medan hårda strider mellan Hamas och Fatah pågick i Gaza under veckoslutet uppmanade den saudiske kungen de rivaliserande palestinska fraktionerna att i stället förhandla med varandra i den heliga staden Mecka. Hamas har varnat för att ett inbördeskrig står för dörren och kräver att president Abbas beordrar sin styrkor att dra sig tillbaka till sina förläggningar. Både Hamas och Fatah har tusentals väpnade anhängare. Hamas får ekonomiskt stöd av Iran och andra islamistiska anhängare världen runt medan Bushs regering har bett kongressen godkänna 85 miljoner dollar i stöd till Abbas styrkor. Kung Abdullah varnar för att striderna skadar palestiniernas sak.

Israel, Syrien
2007-05 s 16
"Varför sluter de inte fred"
Ryktena om en inofficiell fredsplan mellan Israel och Syrien är kanske mer PR-trick än verklighet, men optimisterna säger att de skulle kunna förebåda framtida förhandlingar. Den knivigaste frågan har alltid varit Golanhöjderna som Israel erövrade från Syrien i sexdagarskriget 1967. Det enda alternativet till mera krig i Mellanöstern tycks vara förhandlingar mellan Israel och Syrien. Syrien säger sig vilja förhandla förutsättningslöst men Israel är djupt splittrat i frågan.

Libanon
2007-05 s 17
"Världen försöker hjälpa Libanon"
Våldsamma sammanstötningar ägde rum i Libanon förra veckan. Den politiska fraktion som leds av Hizbollah och som stöds av Syrien har krävt regeringens avgång i två månader. I förra veckan lovade internationella givare från 30 länder att skänka 7,6 miljarder dollar till Libanons återuppbyggnad, vilket är ett starkt stöd för premiärminister Fouad Siniora och hans regering. Libanons går på knäna både ekonomiskt och politiskt på grund av sommarens krig mellan israel och Hizbollah. Bara Saudiarabien lovade 1,1 miljarder dollar och EU 522 miljoner. Iran och Syrien ger å sin sida 40 miljoner dollar varje månad till Hizbollah. Siniora återvände efter givarkonferensen till ett oroligt Libanon där han ska försöka inrätta en internationell tribunal som kommer att beskylla Syrien för att vara skuld till mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri.

Kuba
2007-05 s 18-19
"Först Fidel, sedan Raúl och därefter?
Kontinuitet i politiken och kontinuitet i ekonomin är mottot i Kuba, där ett maktskifte äger rum. Raúl har konsoliderat makten, men han är 75 år och den stora frågan är vem som kommer efter honom. Det kubanska kommunistpartiet förbereder en kongress senare i år eller nästa år. Kongressen väljer en politbyrå. Ingen vet med säkerhet om en ny stark man eller ett kollektivt ledarskap formar sig.

2007-05 s 19-20
"Dags att ändra Kubapolitiken"
Den nya demokratiskt dominerande kongressen i Washington kan kanske få George Bush att ändra sin Kubapolitik. En mildring av restriktioner och embargo skulle välkomnas av både exilkubaner och dissidenter på ön. Raúl Castro har vid två tillfällen erbjudit sig att inleda förhandlingar om en normalisering av relationerna med USA. Båda inviterna har avfärdats bryskt. Bushs regering säger att den inte är intresserad så länge en Castro sitter vid makten.

2007-05 s 20
"Nu joggar han nästan, enligt vännen Chávez"
Venezuelas president Hugo Chávez har träffat Kubas vicepresident, Carlos Lage, som påstår att Fidel Castro kommer att leva länge till.

Kina, Miljö
2007-05 s 20-25
"Kinas gifter sprids över hela jorden"
Kommer naturen att bromsa Kinas utveckling till världsmakt? Varje år, varje månad och nästan varje vecka inträffar det en miljökatastrof någonstans i det väldiga Kina. De får följder till lands, till sjöss och i luften och drabbar miljarder av jordens befolkning. Mittens rike hör till världens värstingar när det gäller miljösynder och landet är på väg att bli ett global, ekologiskt problem. Många länder lär få känna av effekterna av Kinas ovarsamma hantering av miljön. Stora moln på upp till 10000 meters höjd har sitt ursprung i kinesiska kolkraftverk, järnverk och kemikaliefabriker avgasrör på otaliga kinesiska dieselbilar. Luften sprids över hela norra halvklotet från USA, via Europa till Japan. Kina har blivit ett globalt miljöproblem. Kineserna förstör inte bara sitt eget land.
En kemifabrik i Jilin exploderade i november 2005 och höll på att ta dö på nio miljoner invånare genom utsläpp av bensol i Songhuafloden. Floden var redan starkt nedsmutsad långt in i Ryssland. Fisken har luktat kemikalier i 12 år.
Kinas utbyggnad av vattenkraft påverkar livet för många ända in i Kambodja när många lever på flodfiske.
Kinas utbyggnad av kolkraftverk är enorm. Kina förbrukar mer kol än USA, EU och Japan tillsammans. Kinas industriella revolution orsakar omfattande miljöförstörelse. Man följer fortfarande Mao Zedongs devis "att lägga naturen under sig". Kina har 16 av världens 20 mest nedsmutsade städer.

2007-05 s 25
"Kina angriper orättvisorna"
Kina reformerar sitt skattesystem i ett försök att reducera en politiskt explosiv inkomstklyfta. Regeringen kommer att sänka skatten för de fattiga och intensifiera jakten på rika skattesmitare.

FN
2007-05 s 26-27
"Två världar, en i Davos och en i Nairobi"
De rika, de fattiga och deras förkämpar, lekmän och experter samlas på olika platser för att diskutera jordens och mänsklighetens framtid. Världsekonomiskt Forum samlas i Davos och Världssocialt Forum i Nairobi i Kenya. Det senare är en vänstervariant av det förra men där diskuterades också praktiska sätt att bekämpa fattigdomen. Den kristna kontingenten gick i spetsen för denna kamp. De aktiverades av Sydafrikas före detta ärkebiskop, Desmond Tutu.

2007-05 s 27
"Slitaget på jorden kan hejdas med högre skatter"
På Ekonomiskt Forums möte i Davos föreslog klimatforskaren Sir Nicholas Stern att kampen mot den globala uppvärmningen skulle finansieras med hjälp av höjda skatter särskild på bensin. Han är känd för fjolårets mycket uppmärksammade rapport om klimatförändringen och som före detta rådgivare till Tony Blair.

Sydafrika
2007-05 s 28
"Sydafrika får underkänt"
Afrikanska regeringar varnar Sydafrika för att ökande korruption, våldsbrott och främlingsfientlighet undergräver förtroendet för Afrikas största ekonomi och hotar stabiliteten i den sydafrikanska ekonomin. AU överlämnade en rapport till president Mbeki som innehåller en skarp kritik för dess hantering av HIV- och aidskrisen och mycket stora inkomstklyftorna. Det sydafrikanska folket känner sig sviket på grund av korruptionen. Rapporten varnar också för de många våldsbrotten, särskilt mot kvinnor och barn. Drygt 18000 mord varje är gör att 60 % av sydafrikanerna känner sig otrygga när de vistas utanför sina hem efter mörkrets inbrott. Den snabbt ökande brottsligheten skylls allt oftare på utlänningar vilket leder till främlingsfientlighet och ännu fler våldsbrott. Den sydafrikanska regeringen uppmanas att "ta itu med de återstående resterna av rasism i det sydafrikanska samhället".

Sudan
2007-05 s 28-29
"Kina planerar tyst diplomati i Sudan"
Den kinesiska regeringen har meddelat att president Hu Jintao kommer att besöka Sudan i början av februari. Han kommer då att försöka åstadkomma en diplomatisk lösning på konflikten i Darfur, ett krig som Washington betecknar som folkmord. Kinas president vill visa världen att Kina tar sitt ansvar som blivande världsmakt. Kina importerar 64 % av Sudans exportolja, men allt handlar inte om affärer utan även om diplomati - om än tyst sådan. Ett viktigt mål för Kinas agerande i Afrika, både för affärsförbindelser och politik är att förmå de afrikanska länderna att inte erkänna Taiwan, som i Pekings ögon är en kinesisk utbrytarprovins.

2007-05 s 30-31
"Livräddarnas liv står på spel"
De senaste offren för våldet i Darfur är hjälparbetare som viger sina liv åt att rädda livet på invånarna i den krigsdrabbade regionen. Dessa måste då lämna sina uppgifter för att riskera livet och flyktingar står därför utan hjälp. Officiellt värnar regeringen i Khartoum om sina internationella biståndsarbetare men i verkligheten är det tvärtom. I slutet av förra året kastades FNs representant ut ur landet och Norska flyktingrådet utvisades i november,