Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 33

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32  

Polen
2007-33 s 3
"Ny allians utmanar tvillingarna i nyval"
Den förre polske presidenten Alexander Kwasniewski har skapat LiD, vänstern och demokraterna, inför nyvalet i september. Om han lyckas återupprätta centern-vänsterns trovärdighet kommer detta att bli ett svårt slag för Jaroslaw Kaczynski. Denne har hävdat att Kwasniewskis parti med rötterna i det forna kommunistpartiet infiltrerade ekonomin och domstolsväsendet i Polen under 1990-talet. Utrikespolitiskt vill den nya alliansen att polen ska anta det nya EU-fördraget och gå med i euro-zonen.

Bulgarien
2007-33 s 4
"Eufori i Bulgarien - åtminstone tills vidare"
Bulgarien är i smekmånadsfasen av sitt EU-medlemskap. Inträdet har satt igång en byggboom från Svarta Havet till Sofia. Tillväxten i år blir mer än sex procent. Men landets ledare verkar omedvetna om att medlemskapet och medför förpliktelser. Mycket insatser krävs av EU i en ny rapport för att ta itu med korruption och organiserad brottslighet. I oktober ska lokala val hållas. Väljarna oroar sig för att politikernas passivitet banar väg för att den organiserade brottsligheten ska ta över landet.

Portugal
2007-33 s 5-6
"Portugals första abortklinik"
En ny abortlag trädde i kraft den 15 juli som tillåter utan restriktioner abort till och med den tionde graviditetsveckan. Det är den socialistiska majoriteten som röstat fram lagen. Motståndet från konservativa krafter och kyrkan är stor och debatten har skapat en klyfta i det portugisiska samhället. Portugals president, Anibal Cacaco Silva, kallar abort "ett socialt fördärv som ska undvikas".

Ukraina
2007-33 s 6
"Timosjenkos parti får inte var med"  Hela artikeln
Ukrainas centrala valkommitté vägrade att registrera BJUT, det politiska blocket lett av den tidigare premiärministern Julia Timosjenko inför parlamentsvalet i september, med motiveringen att de hade misslyckats med att leverera exakta adresser till sina kandidater. Detta skulle eliminera ett politiskt parti som representerar en tredjedel av landets befolkning. BJUT ligger på andra platsen enligt en aktuell opinionsundersökning.

Kosovo
2007-33 s 7
"Kosovo får vänta på sina pengar"
En givarkonferens i EUs och Världsbankens regi som planerats till september månad med syftet att samla in pengar för att stödja under tre år en som man antog en ny självständig stat, har nu skjutits upp på en obestämd framtid. Nu överväger Kosovos regering att ensidigt förklara provinsen självständig. Det kan innebära stora ekonomiska svårigheter eftersom den egna produktionen är låg. Landet lever idag främst på internationella gåvor och bidrag från albaner som arbetar i andra länder. Det finns även inom provinsen kritiska röster mota att Kosovos ledare alltför mycket fokuserar på biståndspengar. En självständighetsförklaring kan också leda till ett serbiskt handelsembargo som kommer att avskräcka många investerare. Många menar redan idag att det är bättre att använda sina pengar i Serbien som är den största exjugoslaviska marknaden i regionen och att undvika det osäkra Kosovo.

Ryssland
2007-33 s 8
"Putin fortsätter vapenskramlet"
En ny radarstation i närheten av S:t Petersburg ska bli "första steget i ett storskaligt program". Ryssland ska komplettera kapaciteten i luftförsvaret som svar på USAs planer att placera varningssystem i Tjeckien och missilförsvar i Polen som skydd mot attacker från Iran och Nordkorea. Detta ser Moskva som ett otillbörligt intrång i en region som Ryssland tidigare kontrollerade.

Italien, Samhälle
2007-33 s 10
"Bantare belönas med pengar"
I den lilla italienska alpstaden Varallo Sesia oroar sig borgmästaren av sina medborgares allt tjockare midjor. Han beslöt att göra något åt detta och erbjuder pengar i belöning åt de som går ner i vikt. De som vill vara med väges in och får dietråd. De som tappar tre kilo på en månad får 700 kr och ytterligare 1400 kr om de fortfarande håller vikten efter tre månader.
Själv ska han föregå med gott exempel sedan hans son kallat honom "jättemagen".
Italiens hälsominister Livia Turco vill sprida initiativet över hela landet eftersom allt fler italienare överger den traditionella medelhavsdieten till förmån för skräpmat.
artikel i The Guardian http://www.guardian.co.uk/italy/story/0,,2148222,00.html

USA
2007-33 s 10-11
"USAs främste rådgivare avgår"
Karl Rove som är George Bushs närmaste politiska rådgivare och mannen som fått äran för en rad republikanska valsegrarberättade i en intervju för Wall Street Journal som publicerades i måndags att han skulle lämna sin post som vice stabschef den siste augusti. Rove är kanske inte längre så viktig för Vita Huset men hans förflutna har varit anmärkningsvärt. Han har varit rådgivare åt far och son Bush ända sedan 1978.

Israel, Palestina
2007-33 s 11
"Brittiska parlamentet uppmanas till kontakter med Hamas"
Det brittiska underhusets utrikesutskott rekommenderar den brittiska regeringen att samtala med "moderata grupper inom Hamas" och att arbeta för ett återupprättande av en palestinsk samlingsregering. I mars medlade den saudiska regeringen i Mexka mellan de palestinska parterna och förhandlade fram en samlingsregering. Samlingsregeringen kollapsade redan i juni efter gatustrider mellan anhängare till de båda grupperingarna.

Irak
2007-33 s 12-14
"Reträttstrategier"
Skulle Iran ta kontroll i Irak, eller al-Qaida? Debatten om hur och när USA ska lämna Irak handlar mycket om vad som händer när USA väl har lämnat Irak. I april sponsrade armén och generalstaben ett krigsspel kallat Unified Quest. Spelet förutsatte delning av ett land som liknar Irak. USAs erfarenheter av reträtt från ett land är inte goda. Det värsta exemplet är Somalia 1993 men även Vietnam var svårt. Sovjetunionen har liknande erfarenheter då de lämnade Afghanistan.

2007-33 s 15
"Hundratusentals amerikanska vapen spårlöst försvunna i Irak"
USA har tappat bort omkring 190 000 vapen avsedda för irakiska säkerhetsstyrkor sedan invasionen 2003. Många av dessa antas ha hamnat i rebellhänder enligt en officiell rapport. De senaste fyra åren har USA investerat över 19 miljarder dollar i utvecklingen av de irakiska säkerhetsstyrkorna.

Nord- och Sydkorea
2007-33 s 16
"Toppmöte ska ge Nord- och Sydkorea fred"  Hela artikeln
60 år efter halvöns delning ska ett toppmöte mellan Nord- och Sydkorea till slut göra att länderna officiellt sluter fred. USA hoppas även att detta första möte på statschefsnivå på sju år länderna emellan ska leda till framsteg i tvisten om Pyongyangregeringens atomprogram. Förra månaden stängde Nordkorea sin kärnreaktor Yongbyon i utbyte mot 50000 ton eldningsolja från Sydkorea. Mötet är bestämt till den 28-30 augusti.

Venezuela
2007-33 s 17-18
"Chávez på sydamerikansk charmturné"
Socialistledaren försöker bryta internationella valutafondens grepp om regionen. Han besöker Argentina, vars statsobligationer han köpt för flera miljarder dollar för att förbättra landets likviditet, Uruguay, Ecuador och Bolivia. Venezuela har gott om pengar från oljeintäkter. Men Chávez har också drabbats av bakslag. Han dröm om att bygga en gaspipeline från Karibien till Sydatlanten har gått i stå och landets försök att gå med i Mercosur, den sydamerikanska handelsunionen, har också runnit ut i sanden.

Brasilien
2007-33 s 18-19
"Våldskarnevalen i Rio"
Under de sista veckorna förvandlade de Panamerikanska spelen Rio de Janeiro till en av de mest välbevakade platserna i världen. Rioborna gladdes över att det vanliga hektiska tempot med mord, överfall och bilstölder saktades ner. Alla guvernörer i Rio har de senaste 20 åren svurit heligt på att bekämpa våldsbrotten, samtidigt har mordfallen bara ökat år från år. Med 40 mord per 100 000 invånare är stor-Rio ett av världens farligaste område. En stor del av brottsligheten är narkotikarelaterad. Nu lovar Brasiliens president "Lula" da Silva att något ska göras åt kriminaliteten.

Sudan
2007-33 s 19
"Bara afrikaner i Darfurstyrkan"  Hela artikeln
Ordföranden för Afrikanska unionens kommission, Alpha Oumar Konare, sa på söndagen att utomstående trupper inte skulle behövas i den nya fredbevarande styrkan som ska stationeras i Darfur, Sudan. Sudans regering motsätter sig starkt att icke-afrikaner ingår i den gemensamma AU- och FN-operation som antogs av FNs säkerhetsråd den 31 juli och som kommer att bestå av en styrka på 20 000 soldater och 6000 civila poliser. Enligt FN-resolutionen måste man besluta om styrkans sammansättning före augusti månads utgång.

Kina, Sport
2007-33 s 20
"Peking varnas för olympisk luftkvalitet"  Hela artikeln
Kina varnades i veckan om att landet måste ta itu med luftföroreningarna före 2008 års OS i Peking om inte kan spelens organisatör ge order om att vissa uthållighetsgränser flyttas. Luftföroreningarna är Internationella Olympiska Kommitténs viktigaste angelägenhet i Peking.

Miljö, Klimat
2007-33 s 21
"Global korallrevsdöd"
På knappt 40 år har mängden revbildande korall halverats globalt. Värst är tragedin på havsbotten där Indiska oceanen möter Stilla havet. Reven där krymper varje år med 1554 km2, det vill säga en hundradel av den ursprungliga storleken. Orsaken sägs vara ökad havstemperatur till följd av klimatförändringen, smittämnen och avloppsvatten i kustnära områden och att ankare och fiskenät förstör reven. I Australien beräknas "Stora Barriärrevet" vara värt 5,8 miljarder dollar årligen i turistintäkter. Man funderar på att spänna upp solsegel för att minska havstemperaturen.

Forskning
2007-33 s 22-23
"Människans utvecklingshistoria komplexare än man tidigare trott"  Hela artikeln
Man har hittat två fossil i Kenya, en var en Homo habilis, 1,4 miljoner är gammal och det andra en Homo erectus, 1,5 miljoner år gammal. Den konventionella åsikten är att dessa arter utvecklades i tur och ordning. I stället verkar de ha levt sida vid sida i Östafrika i uppåt en halv miljon år. Der ser ut som om de två människoarterna haft en gemensam förfader för 2-3 miljoner år sedan, en tidsperiod från vilken det nästintill inte finns några fossila fynd. Många experter menar nu att den tidiga övergången från våra mer aplika till mer människolika förfäder fortfarande är långtifrån klarlagd.