Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 06

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  

Tempus vecka 06 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2007-06 s 3-4
"Ingen makt åt folket!"
Europas ledare försöker återuppliva förslaget till ny EU-författning, men i processen har de splittrats i två läger: ett pragmatiskt och ett visionärt. Problemet är bara att visionen nog är död. Det finns motsättningar mellan å ena sidan "federalisterna" (majoriteten) och å den andra Storbritannien, Frankrike, Holland, Polen och Tjeckien, som vill ha ett kortfattat fördrag. Men också mellan socialisterna, representerade av Ségolène Royal, som vill ha ett "socialt Europa" och frimarknadsanhängare som den brittiske finansministern Gordon Brown.

Frankrike
2007-06 s 4-5
"Han går i Gandhis fotspår"
De förtrycktas förkämpe gör sin största satsning hittills. Bonden José Bové blev internationellt känd då han 1999 förstörde en McDonaldsrestaurang i sin kamp mot "skräpmat". Han dömdes till tre månaders fängelse. Nu tänker han ställa upp i det franska presidentvalet på en plattform som för folkets talan, försvarar miljön och bekämpar globaliseringen.

Kosovo
2007-06 s 6-7
"Kosovofrågan är långt ifrån löst"
FNs speciella sändebud i Kosovo, Martti Ahtisaari, hoppas fortfarande kunna övertala Serbien och Kosovos albanska majoritet att enas om en kompromisslösning. Men hans förslag ligger närmare den albanska majoritetens önskemål om självständighet än Belgrads ambitioner att behålla kontrollen över provinsen. Nationalistiska serber hotar med att bryta loss sin enklav från Kosovo om provinsen blir självständig.

Ryssland
2007-06 s 8-10
"Vi lever fortfarande i en värld som grundades av Ivan den förskräcklige"
Författaren Vladimir Sorokin avslöjar hur han ser på yttrandefriheten, oppositionen mot Putin och västs likgiltighet inför det demokratiska underskottet i Ryssland. I sin senaste bok "Opritsjnikens dag" skildrar han ett auktoritärt Ryssland, som styrs av en klick hemliga poliser. Handlingen utspelas i framtiden men egentligen är det dagens Ryssland han skriver om. Han säger att förtrycket är Rysslands mörka energi och att västmakterna måste ställa hårdare krav på mänskliga rättigheter i Ryssland, inte förhålla sig likgiltigt och bara bry sig om Rysslands gas och olja.

Polen
2007-06 s 11
"Försvarsministern avgick"
Polens försvarsminister Sikorski, som har mycket goda kontakter med Washington, avgick i måndags efter att ha förlorat en maktstrid mot chefen för det militära kontraspionaget, Macierewicz, som är nära lierad med premiärminister Jaroslaw Kaczynski. Detta samtidigt som Polen är i färd med att utöka sin militära styrka i Afghanistan från hundra man till omkring tusen och inleda förhandlingar med USA om en raketförsvarsbas.

Terrorism
2007-06 s 11
"Bin Ladins svåger dödad"
En svåger till Usama bin Ladin, som var efterlyst i Filippinerna för misstänkt finansiering av terrorism - den militanta gruppen Abu Sayyaf - , har dödats i Madagaskar under vad som verkar vara ett inbrott. Jamal Khalifa, som var gift med en syster till al-Qaidaledaren dödades när ett trettiotal beväpnade män bröt sig in i hans hus.

Turkiet, terrorism
2007-06 s 11
"Pamuk känner sig hotad"
Nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, ställde in ett besök i Tyskland av rädsla för attentat. Turkiska extremister hade hotat honom bland annat nationalisten Hamal som var den som hetsade den 17-årige Ogün Samast att mörda den turkisk-armeniske journalisten Hrant Dink. Dink har i likhet med Pamuk åtalats för uttalanden om folkmordet på armenierna i det Ottomanska riket.

USA
2007-06 s 14
"Det bli ett spännande val"
Startfältet till president valet 2008 är fullt av tungviktare. Det bäddar för de intressantaste, mest dramatiska och oförutsägbara valen i moderna tid. Hillary Clinton har det mest imponerande stödet i det demokratiska lägret och mest kampanjpengar. Barack är den mest karismatiske kandidaten sedan Robert F Kennedy och John Edwards har den bästa gräsrotsorganisationen. John McCain appellerar mest till politiskt oberoende och moderater och är favoriten bland besvikna republikaner.

2007-06 s 14-17
"Den exemplariska Hillary"
Hon stod länge i Bill Clintons skugga och var tvungen att nöja sig med rollen som första dam. Men nu är Hillary Clinton en politiker av egen kraft. Med sin man i släptåg vill hon bli USAs första kvinnliga president. Hillary är perfektion, kontroll och disciplin. Lojalitet är det allra viktigaste för henne och den som sårar eller sviker henne straffas med livslång misstro. För närvarande får hon 40 % av demokraterna i opinionsundersökningarna, före Obama med 21 % och Edwards med 11 %.

2007-06 s 17-18
"Andra släpar på tungt bagage"
Flera av det republikanska partiets potentiella kandidater stöder Bushregeringens politik och strategi i Irak. Det är guld värt för Vita Huset, men för kandidaterna själva verkar det frivilliga axlandet av Bushs börda vansinnigt. Är det en belastning för John McCain - Vietnamveteranen som suttit fem år i fängelse i Vietnam, Rudy Giuliani - före detta borgmästare i New York och Mitt Romney - guvernör i Massachusetts? Det är bara den värdekonservative Kansassenatorn Sam Brown som avviker från partilinjen,

Australien
2007-06 s 18-19
"Debatten hettar till i Australien"
Mångkultur, javisst, men Australien är i grund och botten och i första hand en västerländsk civilisation, som nykomlingarna måste anpassa sig till, framhåller premiärminister John Howard. Typiska australiska värderingar är demokrati, rättsstat, jämlikhet för alla oavsett kön och etnisk tillhörighet och ett gemensamt språk, engelskan. Keysar Trad, en libanesisk invandrare, som leder Islamiska vänskapsförbundet i Australien, men att dess ord "uppmuntrar rasism via nationell stolthet".

Indien
2007-06 s 20-21
"Kaos hämmar tillväxten i Indiens finanscentrum"
Politikerna tar till billiga knep och fiskar röster inför lokalvalen med gratismat och toaletter i stället för att åtgärda de allvarliga problemen. Mumbai är en av Indiens tillväxtmotorer och svarar för 40 % av alla skatteintäkter. Men infrastrukturen är minst sagt inadekvat och 50-60 % av den totala befolkningen lever i slummen. Slummen breder ut sig på den mark som är avsedd för transport- och andra infrastrukturella projekt. Stadens administration uppger att över hälften av budgeten går till löner vilket ger lite över till utveckling och upprustning. Hälften av de anställda kommer inte till sina jobb. De har sidojobb och de betraktar sin offentliga tjänst som ett välkommet arvode för trogen tjänst.

Bangladesh
2007-06 s 21
"Bangladesh rimmar med Afghanistan och…"
Bangladesh har i 16 år uppfattats som ett hoppingivande undantag i den muslimska världen. Landet har haft ganska fria val och en mestadels strikt sekulär politisk kultur. Allt detta står på spel nu. Den senaste månaden har kaos brett ut sig. Parlamentsvalen, som skulle ha ägt rum för snart två veckor sedan, har skjutits upp, och tusentals människor har gripits. För fem år sedan bildade Bangladeshs nationalistiska parti (BNP) en allians med det fundamentalistiska Jamaat-i-Islami för att kunna vinna valet. I dag kan koalitionen inte vinna valet och förlänger därför undantagslagarna. Det tillstånd som nu råder utnyttjas av radikala islamister och landet kan snart bli en fristad för utländska terrorister.

Klimat och Miljö
2007-06 s 22-23
"Bättre sent än aldrig"
Det råder inte längre någon tvekan om att den globala uppvärmningen är ett resultat av mänskliga aktiviteter. Världens "ledande experter" i FNs panel om klimatförändring konstaterar att "nya vetenskapliga rön har övertygat dem om att den globala uppvärmningen" är "mycket sannolikt" kopplad till mänskliga aktiviteter, och att klimatförändringen omfattar ett växande antal värmeböljor, extrema stormar och torkor. President Bushs regering håller fast vid att bästa lösningen är att främja nya tekniker som minskar utsläppen. USA har sedan 2001 investerat sammanlagt 29 miljarder dollar i klimatforskning vilket är mer än resten av världen tillsammans.

Kina
2007-06 s 23
"Peking gömmer huvudet i sanden"
FNs nya klimatrapport har intensifierat debatten om farliga konsekvenser i USA, som är världens största utsläppare av växthusgaser. Men Kina, som ganska snart kommer att passera USA, reagerar med tystnad. Miljöskyddet är underordnat den ekonomiska tillväxten i Kina. Kina är den största solenergiproducenten i världen men samtidigt bygger Kina nya kolkraftverk på löpande band. Utsläppen av pågående och planerade byggen ökar koldioxidutsläppen mycket mer än hela Europas utsläppsreduktioner.

Terrorism
2007-06 s 24-26
"Smuggling och slarv äventyrar internationell säkerhet"
De porösa gränserna i södra Ryssland och Kaukasien utnyttjas för smuggling av allsköns varor och, inte minst, utan. Den olagliga handeln blomstrar framför allt i Georgien, där små separatistiska regioner har brutit sig loss och blivit laglösa himmelriken för brottslingar. Man har nyligen hittat en man som reste till Tbilisi med 100 gram uran, rent nog för att tillverka en atombomb, för att träffa en köpare som i sin tur skulle leverera varan till en muslimsk man från "en mycket seriös organisation". Detta illustrerar vilken allvarlig risk som den olagliga handeln med radioaktiva ämnen utgör, speciellt i terrorismens tidevarv.

2007-06 s 26-27
"Ett mycket radioaktivt ämne!"
Ryssland har svårt att erkänna att dess kontroll över farliga radioaktiva ämnen är långt ifrån perfekt. Att Georgien uppdagat en smugglingsaffär med 80 gram höganrikat uran betecknade den ryska utrikesministern som "en provokation" mot Ryssland.
16 bekräftade fall av smuggling av radioaktiva ämnen har IAEA registrerat sedan 1993. I fjol listades 95 misstänkta fall som involverar Kina, Pakistan och Indien. Mörkertalet anses vara mycket stort. Al-Qaidas ledare, Usama bin Ladin, har sagt att införskaffande av massförstörelsevapen är "en religiös plikt". Tjetjenska rebeller är också intresserade.

Rymden
2007-06 s 27-31
"Kapplöpningen i rymden fortsätter"
Konkurrensen om herraväldet i rymden hårdnar. Europa, Ryssland och Kina utmanar USA som ledande rymdnation. Även om Ryssland förlorade kapplöpningen till månen på 1960-talet så har de senare på många håll överträffat rivalen USA. Ryssland planerar att skicka upp den första av fem månrobotar 2010 och ha en permanent forskningsstation där 2012. Kina planerar att skjuta upp sin första månlandare 17 april i år. Planen är att på sikt skicka dit en människa. Både Kina och Ryssland ämnar söka efter begärliga råvaror på månen - framför allt helium-3, en sällsynt isotop som tros kunna fungera som bränsle i fusionsreaktorer och erbjuda en ren energikälla.