Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 20

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19           

Storbritannien
2007-20 s 3-6
"En stor aktör lämnar scenen"
Vad åstadkom Tony Blair egentligen under sina tio år vid makten, och varför gjorde han det han gjorde? Som politiker har han varit enormt framgångsrik. Han återuppväckte konkurrensen i brittisk politik genom att göra Labour till ett valbart parti igen. Han vägrade lämna det politiska mittfältet och därmed gjorde han det till sitt eget. 2005 vann han sitt tredje val och det har ingen Labourledare gjort förut. I rollen som premiärminister har han inte varit socialist, konservativ eller liberal, utan har mixat de tre ideologierna till en fungerande blandning. Han drev på en uppgörelse om Nordirland och allt går som det ska kommer Blair att ha spelat en viktig roll för att ha fått slut på en av Europas bittraste konflikter.

2007-20 s 6-7
"Vad händer nu?"
Gordon Brown tillkännagav i förra veckan sina avsikter att kandidera till posten som Labours nye ledare och premiärminister. Han lovade att återuppbygga det skadade förtroendet för Labourpartiet när han blir Labours sjätte premiärminister i Storbritanniens historia. Hans två konkurrenter, de två vänsterkandidaterna Michael Meacher och John McDonnell anses inte utgöra något verkligt hot mot Brown.

Tyskland
2007-20 s 8-10
"Merkel dominerar scenen"
Europa är på väg tillbaka i stor stil. I täten går Tyskland och förbundskansler Angela Merkel. Hon är på sitt eget tillbakadragna sätt Europas nya Tony Blair. Hon håller på att växa in i rollen som Tysklands första sant paneuropeiska ledare. Hon leder en ekonomisk boom som kan betecknas som Tysklands andra "ekonomiska under". Tyskland är världens största exportland och tredje största ekonomi efter USA och Japan. Hon har reparerat relationerna med USA och lämnat Putin som hennes föregångare Schröder vurmade för. Men det är ingen risk att hon drabbas av maktberusning. Hennes uppväxt och uppfostran i Östtyskland är en läxa i ödets nycker och den politiska maktens förgänglighet.

Porträtt
2007-20 s 10-12
"Merkels väg mot toppen"
Den tysk förbundskanslerns pragmatism och samförståndstalang har väckt stor beundran och givit henne chansen att dominera på G8-ländernas möte nästa månad och att visa sig som världens mest respekterade och mäktiga kvinnliga statsman. Hennes metodiska, vetenskapliga attityd till problemlösning har vunnit henne många beundrare. Hennes förkärlek för samförstånd har gjort henne populär på den internationella scenen. Hon är en del i den europeiska ledartrio med Nikolas Sarkozy och Gordon Brown som håller på att formas. På hemmaplan har hennes ledarskap inte varit lika tydligt. Hennes storkoalition med kristdemokraterna och Kurt Becks socialdemokrater har låst sig i ideologiska strider om barnomsorg, arvsskatt och minimilön. Hon säger sig vara immun mot maktens härligheter. När Berlinmuren föll satt hon i en bastu med en väninna - en veckorutin hon inte ville avstå ifrån. Hon säger sig fortfarande göra frukost varje morgon åt sin skygge man, kemisten Joachim Sauer och att hon aldrig fick den Trabant som hon hade stått i kö för i tolv år i det kommunistiska Tyskland.

2007-20 s 10-11
"Tyskland måste bli barnvänligare"
Tyskland behöver fler barn. Vem ska betala för dem, och vem ska passa dem?
Ursula von Leyen är regeringsledamot och styr familjedepartementet. Hon har själv sju barn och vill trefaldiga antalet platser i landets daghem till totalt 750 000 2013. Detta skulle räcka till att erbjuda en tredjedel av barnen under tre år en plats. Tyskland har de lägsta födelsetalen i den rika delen av Europa med 1,13 barn per kvinna. Frågan är vem som ska betala, staten eller delstaterna och vilka andra familjeförmåner ska dras in?

Polen
2007-20 s 12
"Lustrationslagen underkändes" (hela artikeln)
Den polska regeringens kontroversiella beslut att än en gång börja gräva i medborgarnas aktiviteter under kommunisttiden ogiltigförklarades av landets författningsdomstol som säger att lagen måste skrivas om. Domstolens beslut är ett bakslag för det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa som vill utrota allt exkommunistiskt inflytande i det offentliga livet. Nu hotar Polens president Lech Kaczynski att offentliggöra tusental av den hemliga polisens dokument.

Serbien
2007-20 s 13
"Demokratiska partier i Serbien bildar regering"
Serbien gör ett nytt försök att närma sig väst och marginalisera de nationalistiska krafterna. Serbiens demokratiska partier, främst Tadic och Kostunicas, enades nyligen om att bilda en ny koalitionsregering för att utesluta västfientliga, ultranationalistiska krafter som stödde den förre ledaren Slobodan Milosevic.

Armenien
2007-20 s 14
"Presidenttrogna vann i Armenien"
Partier som stöder presidenten erövrade en stor majoritet i förra lördagens parlamentsval i Armenien. Valet fick med beröm godkänt av internationella observatörer. Valkommissionen uppger att Republikanska partiet, som leds av premiärminister Serzh Sarkysan, en av president Kocharyans trognaste anhängare, fick 40 % av rösterna och ytterligare två presidenttrogna partier fick tillsammans 35 %.

Island
2007-20 s 14
"Islands center-högerkoalition vacklar"
Islands konservative statsminister, Geir H Haarde, vann de allmänna valen förra lördagen. Men eventuellt måste han öka sig en ny koalitionspartner för att behålla majoriteten i alltingen. Haardes parti ökade från 34 till 37 % men det liberala framstegspartiet minskade från 18 till 11%. Den rödgröna Folkalliansen som ökade mest av alla och fick 14 % kan bli den nya koalitionspartnern. Socialdemokraterna fick knappt 28 %.

Israel, Palestina
2007-20 s 16
"Om det blir krig igen"
Det finns en påtaglig risk för nya strider på olika fronter.
Hamas väpnade gren har åter anfallit Israel med Qassamraketer från Gaza. Hamas väpnade gren styrs separat från Damaskus. Det verkliga hotet är att Hamas, Hizbollah och deras sponsor, Syrien hamstrar tyngre vapen. FN styrkorna i Libanon har inte lyckats hindra iranska vapen från att nå Hizbollah via Syrien.

2007-20 s 16
"Israel planerar nya bosättningar"
Palestinierna säger att Israels byggplaner saboterar tvåstatslösningen. Staden Jerusalems lokala ledning planerar att bygga tre nya judiska bosättningar på mark som ockuperades 1967, i strid mot internationell lag. Planen är att koppla ihop existerande judiska bosättningar i Jerusalem med nya bosättningar på Västbanken.

2007-20 s 19
"Inrikesministern avgick"
Våldet på Gazaremsan skakar den palestinska samlingsregeringen.
Palestiniernas inrikesminister, Hani Qawasmi, avgick efter blodiga strider i Gaza. Han är en oberoende byråkrat och säger sig inte kunna fortsätta i rollen som minister utan auktoritet. De senaste strider började sedan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas beslutat att placera ut 3000 säkerhetsagenter som poliser i Gaza. Förhållandet mellan regeringens Hamas- och Fatahfraktioner försämras stadigt. Den nya regeringen har varken kunnat utrota laglösheten eller häva den internationella bojkott som infördes i fjol.

Saudiarabien
2007-20 s 17-19
"Ökenriket förändras med och mot sin vilja" (hela artikeln)
Saudiarabien kämpar för att hitta en fungerande jämvikt mellan tradition och modernitet för att kunna konkurrera med andra länder. Saudiarabien är numera medlem av WTO. Sedan en internationell rangordning av universitet hade placerat tre saudiska universitet bland världens sämsta anslog kungen 32 miljarder dollar till nya utbildningsprogram. Skolans läroplan innehåller så många urmodiga lärdomar att den kritiseras för att inte rusta den unga generationen akademiker för den moderna världen.
Historikern Muhammed Al Zulfa som tillhör Shourarådet, en institution som ger kungen råd säger: "De konservativa har haft överhanden i tre decennier, och de hävdar att de skyddar samhällets värderingar, men i verkligheten skyddar de bara sina egna privilegier".

USA
2007-20 s 20-21
"Bill Clinton spelar en ny roll" (hela artikeln)
Han är nu sin hustru Hiltons främsta kampanjledare inför presidentvalet 2008. Han är en bättre talare än hon och är mycket skicklig på att få ut hustruns budskap i massmedia men många kampanjstrateger varnar för Bill Clintons tidigare klavertramp och blinda fläckar.

Nicaragua
2007-20 s 21
"Daniel Ortegas bättre hälft styr i Nicaragua"
Rosario Murillo är mer än bara Nicaraguas första dam. Hennes mans första hundra dagar på tronen har tydliga spår av henne.
För andra gången sedan revolutionen 1979 är det sandinister som har makten i Nicaragua.
En av de första myndigheter som Ortega sjösatte var kommittén för kommunikation och medborgarskap. När han utsåg sin egen fru, Rosario Murillo, till koordinatör för kommittén, väcktes en hel del kritik. Rosario Murillo krävde att alla ministerkandidaternas horoskop skulle undersökas innan de godkändes. Hon är också mot alla former av abort.
Många påstår att orsaken till att presidenten Daniel Ortega låter sin hustru bestämma över honom är att då Zoila América, en dotter till Murillo, anklagade sin styvfar för att ha utnyttjat henne sexuellt då hon var minderårig, tog Murillo sin livspartner i försvar. Den rättsliga processen lades ner.

Venezuela
2007-20 s 22
"Socialistisk varubrist"
President Hugo Chávez dirigistiska ekonomipolitik har orsakat varubrist i oljestaten Venezuela. Ett antal basprodukter har försvunnit från butikshyllorna. Folk hamstrar vilt. Orsaken är att Chavez försöker stoppa inflationen med prisstopp vilket lett till att fågelfarmare och andra livsmedelsproducenter inte längre vill distribuera sina produkter.

Östtimor
2007-20 s 22
"Nytt våld i Östtimor"
Förbrytargäng stack i början av veckan hus i brand och slogs med varandra i den östtimorianska huvudstaden Dili. 14 människor skadades i våldsamheterna som bröt ut efter presidentvalet. Östtimors styrande parti vars kandidat förlorade presidentvalet uppger att dess medlemmar har attackerats av anhängare till presidentvalets vinnare, José Ramos-Horta.

Terrorism, Mexiko
2007-20 s 22
Väpnade män sköt i måndags ihjäl Mexikos nye chef för bekämpningen av narkotika, José Nemesio Lugo, som hade lång erfarenhet av underrättelseverksamhet. Lugo skulle leda arbetet att samla in och analysera informationen om den organiserade brottsligheten i landet. Han utnämndes för bara en månad sedan.

Rumänien
2007-20 s 23
"Maktkampens final närmar sig"
I april suspenderade det rumänska parlamentet president Traian Basescu. Den verkliga orsaken var att Basescu ville offentliggöra den kommunistiska hemliga polisen Securitates arkiv, hade fördömt kommunismen offentligt och vidtagit kraftåtgärder mot korruptionen. På lördag ska det rumänska folket rösta om presidentens ställning.

Pakistan
2007-20 s 24
"Demonstrationer och våld lamslog Pakistan"
President Musharrafs ledarskap ifrågasätts av både religiösa och sekulära grupper. Pakistans stora städer var förlamade i måndags på grund av omfattande regimfientliga strejker och demonstrationer i protest mot det värsta gatuvåldet på 20 år. Drygt fyrtio människor dödades under det gångna veckoslutet i sammanstötningar mellan anhängare respektive motståndare till president Musharraf som förbereder sig för presidentvalet till hösten.

Afghanistan, Terrorism
2007-20 s 25
"Talibanledare dödad"
En av talibanernas högsta operativa ledare dödades för några dagar sedan i en samordnad attack mellan afghanska och amerikanska soldater och NATO. Det handlar om Mullah Dadullah som var nära allierad med ledaren Mullah Muhammed Omar med nära koppling till al-Qaida.

Singapore
2007-20 s 26
"Sekretess, ordning och reda är Singapores triumfkort" (hela artikeln)
Den rika stadsstaten Singapore med 4,5 miljoner invånare har ambitioner att bli en tillflyktsort för världens rika och deras pengar. Singapore vill, med andra ord bli Asiens svar på Genève och Zürich. Singapore beskattar inte kapital- och räntevinster. Inkomstskatten är maximalt 20 % och pengar tjänade utanför Singapore beskattas inte. Singapore avslöjar inte varifrån pengarna kommer men sekretessreglerna gäller inte personer som är involverade i terrorism eller smuggling.

Kina
2007-20 s 28-29
"OS-effekten börjar märkas"
Beijing putsar sin image i hopp om att inte råka ut för samma sak som Moskva och Söul. Moskva råkade ut för att västländerna bojkottade spelen 1980 på grund av invasionen av Afghanistan och 1988 ledde OS i Söul till massdemonstrationer som tvingade landet militärregering att lämna ifrån sig makten. Regimen i Kina försöker nu förbättra landets image utan att de själva förlorar den absoluta makten. Regimen har övertalat regeringen i Sudan att acceptera en FN-styrka i Darfur vilket Sudan gjorde i april i år. Svårigheten att kombinera den vänligare attityden utåt med ambitionerna att bevara kontrollen inåt avspeglas i Beijings bekymmer med Taiwan. Senast blev det problem med hur den olympiska elden ska anlända till och lämna Taiwan. Taipei vill att facklan ska komma till och lämna Taipei via ett land som inte tillhör Kina. Taiwan vill inte inkluderas i "en inhemsk rutt".

Samhälle
2007-20 s 30-31
"Frihet att välja och lära"
Ny forskning visar att valfrihet när det gäller barnens skola leder till högre standard på undervisningen i alla skolor, både kommunala och privata. Iden om skolpengen kläcktes redan 1955 av ekonomen Milton Friedman. Systemet finns i många länder där det inte fått negativa följder för samhället. Ett colombianskt program visar att barn med skolpeng i större utsträckning avslutar sina gymnasiestudier och är mindre benägna att gå om en klass. Det verkar som om de som arbetar i de offentliga skolorna fungerar som folk överallt - de blir bättre när de möter lite konkurrens.