Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 31

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30     

Italien
2008-31 s 3
" Berlusconi får åtalseftergift"  hela artikeln
Senaten antog förslaget med bred marginal i förra veckan att ändra i grundlagen så att innehavaren av de fyra högsta politiska posterna i Italien får åtalsimmunitet. Argumentet är att premiärministern behöver koncentrera sig på sin uppgift att leda landet ut ur dess djupa ekonomiska kris, snarare än att, i likhet med hans förra ämbetsperiod, slösa bort tiden med att kämpa mot politiskt partiska domare och åklagare. Denna typ av immunitet finns redan i de många andra länder.

Frankrike
2008-31 s 4
"Strid på kniven om den franska konstitutionen"
President Sarkozy fick efter en lång och hård debatt i den franska nationalförsamlingen och senaten till slut igenom ett förslag om genomgripande grundlagsförändringar i det franska parlamentet. Förändringarna begränsar innehavet av presidentposten i maximalt två femårsperioder, avskaffar presidentens rätt att utfärda kollektiva benådningar och gör att vissa utnämningar måste godkännas av parlamentet. Detta måste också informeras tre dagar innan alla militära operationer utomlands och måste godkänna allt som varar längre än fyra månader.

Storbritannien, EU
2008-31 s 5-6
"Är Europa redo för en toryseger?"
Eurokraterna avvaktar nu lugnt i övertygelsen om att om övriga länder accepterar Lissabonfördraget så kommer Irland att tvingas till en ny folkomröstning för att inte ensamt hamna utanför gemenskapen - Irland som har EG/EU att tacka för sin oerhörda framgång under de senaste tre decennierna. Ännu värre är federalisterna som menar att det nu handlar om att införa en "två-filigt" EU med de länder som är för i den snabba filen. Men det finns ett annat problem i den nära framtiden. 2010 kan det konservativa partiet bilda regering i Storbritannien. Dagens konservativa skulle utgöra den mest euroskeptiska regeringen sedan Storbritannien gick med i klubben 1973. De säger att de uppriktigt vill stoppa Lissabonfördraget. Då blir det svårare att isolera Irland och de går knappast att knuffa ut både Irland och Storbritannien i den "långsamma filen".

Turkiet
2008-31 s 6-7
"Kan bombdådet rädda Erdogans regering?"
Attentatet i Istanbul drabbade Turkiet vid en känslig tidpunkt. Inom kort kommer dom att falla i målet om att förbjuda regeringspartiet. Premiärminister Erdogan kan oavsiktligt dra fördel av blodsdådet - om domarna fokuserar på nationell samling.
I måndags morse, ett fåtal timmar efter massakern i Güngören där minst 17 människor dog började författningsdomstolens avgörande sittning. Var det PKK, som regeringen hävdar, eller de sekulära ultranationalisterna och antiislamisterna i nätverket Ergenekom som ville destabilisera landet?

Bakgrund
2008-31 s 7
Försöken att förbjuda AKP utlöstes i februari av ett författningstillägg, som sedan dess har ogiltigförklarats, vilket innebar att förbudet mot att bära huvudduk på landets universitet hävdes. Det sekulära etablissemanget ser huvudduken som ett tecken på politisk islam. Många andra antisekulära åtgärder har genomförts. Lokala myndigheter har förbjudit restauranger att servera alkoholhaltiga drycker, det har funnits förslag om att införa halalslakt och lärare pekar på en kraftig ökning av religiös undervisning. På sjukhusen har kvinnliga troende läkare vägrat behandla manliga patienter och äkta män förbjudit sina kvinnor att besöka manliga läkare. Icke-muslimer utsätts för "grannpåtryckningar" om att fasta och bära huvudduk.

Serbien
2008-31 s 8-9
"Nationalhjälte, krigsförbrytare, jagad man"  hela artikeln
Radovan Karadzic har som ingen annan blivit en symbol för Bosnienkrigets grymheter. Men fortfarande hyllas han som en folkhjälte av serbiska nationalister. Nu har han gripits och förts till domstolen i Haag där han anklagas för folkmord och en hel rad andra brott.

2008-31 s 10
"Serbien hoppas på bättre relationer"
Gripandet av Karadzic kan ge diplomatiska poäng. Serbien återställer fulla diplomatiska förbindelser med EU-länderna, även de 20 som erkänt Kosovo. Efter det att serbiska säkerhetsagenter gripit den eftersökte misstänkta krigsförbrytaren Karadzic i Belgrad söker nu den nya proeuropeiska regeringen konkreta motprestationer från Bryssel.

Religion
2008-31 s 12-13
"Att överbrygga klyftan inom islam"
Alltsedan profeten Muhammeds död har muslimerna varit uppdelade i två grupper med tydliga skillnader i reologiskt, kulturellt och till och med politiskt synsätt: sunniter, 85 % och shiiter, 15 %. Under större delen av de senaste 14 seklen har de två kommit överens, men shiiterna har ofta blivit hänsynslöst förtryckta av sunnimajoriteten. Idag är det icke-arabiska Iran det största shiitiska landet (mer än 90 % av landets 70 miljoner invånare) och de två viktigaste övriga shiitiska områdena är Irak (65 %) och Libanon (40 %). I Saudiarabien utgör shiiterna 10 % och utsätts för diskriminering från det saudiska prästerskapets, ulemans sida. Relationerna mellan sunni och shia i Saudiarabien är viktiga för resten av den muslimska världen. I juli utfärdade 22 konservativa saudiska präster en fatwa, ett religiöst påbud, med innehållet att Libanons shiitiska Hizbollahrörelses kamp mot Israel är en förklädnad för att dölja deras antisunnitiska ambitioner och att shiiterna följer "hedniska föreskrifter". Anti-shiitismen är en av grundpelarna i ulemans ideologi, den benämns vanligen wahaabism, en mycket puritansk och intolerant version av islam.

Kina, Internet
2008-31 s 13
"Kina har fler Internetanvändare än USA"
Kina hävdar att antalet Internetanvändare nu uppgår till cirka 253 miljoner vilket gör att landet nu gått förbi USA som landets största Internetmarknad. Uppgången har  varit stor under de senaste åren främst bland tonåringarna. Bara i fjol ökade antalet med 50 %. Potentialen är enorm innan man når den sjuttioprocentiga internetanvändning som finns i USA, Japan och Sydkorea. Att det politiska innehållet på hemsidor i Kina är starkt censurerat och att utländska sajter verksamma i Kina inskränkts tycks inte bekymra dessa ungdomar som främst uppehåller sig på andra webbsajter. On-line spel, bloggar och sociala nätverks- och underhållningssajter är extremt populära (bild). Den mest populära bloggaren är skådespelerskan Xu Jinglei (bild). Detta blir en verklig utmaning för de amerikanska Internetjättarna som Google, Yahoo och Ebay.
Originalartikel i NY Times eller läs den här, översatt i Tempus nr 31 s. 13.
Populära sajter är Internetportalerna Sina och Tencent, ehandelssajten Alibaba.com och sökmotorn Baidu (där jag får tre träffar på tomelius).
Läs också Mats Larssons Kinabloggen.

Nepal
2008-31 s 13
"Maoisterna avsäger sig regeringsmakten"
Maoistpartiets kandidat Ramraja Prasad Singh förlorade presidentvalet mot Dr Ram Barah-Yadav. Nu säger maoistpartiets ledare att de inte vill vara med om att bilda Nepals första icke-kungliga regering. Detta ses som ett slag mot landets fredsprocess.

Kambodja
2008-31 s 14-15
"Kambodjanerna sätter stabiliteten främst"
Hung Sens regerande parti CPP, Kambodjas Folkparti, tycks gå segrande i förra söndagens parlamentsval. Partiet utmanades av tio oppositionspartier som emellertid försvagades av internt käbbel och spektakulära avhopp. Landet har haft en årlig tillväxt på i genomsnitt nio procent det senaste decenniet och det är en utveckling som medborgarna gärna har kvar.

Brasilien
2008-31 s 15-16
"En skamfilad symbol ska repareras"
Rio de Janeiros guvernör försöker förnya Brasiliens mest kända stad. I slutet av 2006 valdes Sérgio Cabral till guvernör i delstaten Rio för att minska korruptionen i poliskåren och det politiska etablissemanget och dra staden Rio upp ur en 25-årig kräftgång. Han har fått ekonomin på fötter, skatteintäkterna har stigit. De utländska investeringarna har ökat och tiden för att registrera nya företag har minskat. Men när det gäller antalet begångna våldsbrott har man inte uppnått samma fina resultat. Antalet människor som dödats av polisen har stigit från 300 år 1998 till 900 i fjol. På gatorna säljer ungdomar öppet narkotika beskyddade av maskingevär.

USA
2008-31 s 16-17
"Nya regler för krig i USA"
Specialkommission i Washington tycker att Amerika behöver tydligare regler för att gå ut i krig. Kommissionen kritiserar i en rapport den illa formulerade resolutionen från 1973 som ger presidenten rätt att gå ut i krig. Den föreslår en ny "War Powers Consultation Act". Den skulle ålägga presidenten att konsultera ett nytt parlamentariskt kongressutskott innan den skickar ut soldater till en konflikt under längre tid än en vecka. Kongressen ska godkänna militära aktioner inom en vecka.

Miljö & Energi
2008-31 s 17
"Mångmiljardplan för att elektrifiera EU med Saharas sol"
Europeiska kommissionens energiinstitut med Arnulf Jager-Walden i spetsen arbetar på ett ambitiöst projekt för att bygga ett sameuropeiskt elnät som skulle låta länder över hela kontinenten förses med elektricitet från större "gröna" energikällor som vindparker i Storbritannien och Danmark och geotermisk energi från Island och Italien. I centrum för projektet ligger att utveckla solenergiparker i Medelhavsområdet och Nordafrika. Det föreslagna nya elnätet skulle använda sig av högspänningskraftledningar med likström, i vilket förlusterna blir mindre över längre distanser jämför med konventionella växelströmsledningar. Projektet kommer att kosta upp till en miljard euro om året fram till år 2050. Idén börjar vinna politiskt stöd i Europa och Gordon Brown och Nicolas Sarkozy har båda uttryckt sitt stöd åt den nordafrikanska solenergiplanen.
Artikel i The Guardian "£37bn plan to power EU with the Saharan sun" eller läs mer här.
Här kan man läsa i Österikiska Die Krone.
Ladda ner och läs Jager-Waldens föredrag på Euroscience Open Forum (Esof) in Barcelona i juli 2008
Vad är esof?

Zimbabwe
2008-31 s 18-20
"Vem tar den verkliga makten i Zimbabwe?"  hela artikeln
Förhandlingar har inletts mellan representanter för president Mugabe och oppositionsledaren Tsvangirai. Men hur ska de kunna enas om vem som ska ha den verkliga exekutiva makten i en samlingsregering? Ledarna i Zambia och Botswana har nu brutit åratal av tystnad i regionen om de kränkningar av mänskliga rättigheter som Mugabes regeringsparti har begått. Tidigare har samarbetsorganet för 14 sydafrikanska länder, SADC, alltid hållit fast vid en bild av enighet, men denna har nu slagits sönder.

Terrorism
2008-31 s 20-23
"Terrornätverkets krigare hoppar av"
Ledande före detta terrorister i kretsen runt Usama bin Ladin har hoppat av det heliga kriget. Bland avhopparna finns egyptiern dr Fadl, som är en av grundarna av det internationella terrornätverket. Experterna tolkar exterroristernas sinnesförändring som en försenad reaktion på terrorattentaten 11 september 2001.
Norman Benotman är från Libyen, han är 41 år och tidigare en Gudskrigare. Han slogs i Afghanistan mot Sovjetunionens soldater. När kriget var slut återvände han till Libyen där han blev ledare för "Libysk-islamiska kampgruppen" vars mål var att störta Ghadaffis regim. 2001 var han en viktig person i terrorismens allt vidare nätverk. Nu har han lämnat detta, bor i London, och har som uppdrag för den libyska regimen att få sina före detta medlemmar i terrorgruppen att under teckna ett slags fredsavtal. Liknande verksamhet finns på annat håll. Några omvända från den islamistiska gruppen Hizb ut-Tahir som bildades i Jordanien 1953 har bildat en stiftelse vars syfte är att bekämpa islamisk fundamentalism i Europa. Stiftelsens vd är Maajid Nawaz. Han förlorade sin tro på radikal islamism i egyptiskt fängelse när han insåg att den var "Islams förbannelse".
Början på upproret inom al-Qaida kom i maj 2007. Dr Fadl som heter Sayyid Imam al-Sharif och var al-Qaidas chefsideolog har också bytt sida. Han har blivit omvänd och om detta skrivit en bok i fängelset.
Se också artikel i Expressen: Al-Qaida på reträtt.
Om Sayyid Imam al-Sharif.

2008-31 s 23
"Terrorismens vem är vem"
- Al-Jihad uppstod i Egypten på 60-talet
- Al-Qaida bildades sommaren 1988 av arabiska veteraner från kriget mot Sovjetunionen i Afghanistan
- Muslimska brödraskapet är en sunnitisk politisk organisation som föredrar en bokstavstolkning av Koranen. Det skapade Hamas i Gaza under 1980-talet.
- Islamiska gruppen uppstod på 1970-talet med målsättning att störta den egyptiska regimen.
- Hamas bildades 1987 och aktiverades i den första intifadan 1987-1993. Gruppens mål är att förstöra staten Israel.
- Talibanerna utgörs av medlemmar av pashtunska folket i Afghanistan och Pakistan. Har påverkats av mäktiga wahabitiska sponsorer som Usama bin Ladin. Talibanerna styrde Afghanistann mellan 1996 och 2001 då de införde en rigorös islamisk uppförandekod.

Originalartikel i The Guardian Who's who in the world of jihad eller läs mer här.

En annan artikel i the Guardian The heretic: How Al-Qaeda's mastermind turned his back on terror.

USA
2008-31 s 24
"USA öppnar dörren för 'Ondskans axelmakter'"
När Condoleezza Rice träffade sin nordkoreanska motsvarighet i Singapore i förra veckan var det första direkta mötet mellan USA och Nordkorea sedan Clinton administrationens sista månader. I Genève träffade en amerikansk topptjänsteman, William J Burns, en iransk statstjänsteman. Är det sista smörjelsen för uttrycket "ondskans axelmakter"? Dessutom har Bush nu accepterat idén om en tidtabell för ett tillbakadragande av trupperna från Irak. Vissa utrikespolitiska bedömare anser att sådana eftergifter är att vänta från vilken administration som helst under slutet av mandatperioden. Andra menar att det är en "intellektuell kollaps".

Porträtt
2008-31 s 25-27
"Mildhetens makt"
Nelson Mandela har fyllt 90 - en återblick på hur han omformade en nation. När han lämnade Verster-fängelset i Paarl den 11 februari 1990 var han lika mycket ett spöke som en legend. Redan innan han fängslades 1962 höll den sydafrikanska, vita minoritetsregeringen utanför offentlighetens ljus. I sitt tal efter frigivningen hävdade han att han inte var bitter över att ha tillbringat 27 år av sitt liv i fängelse. Journalisterna applåderade. När han väl valdes till president 1994 hade han blivit den första sant förenande nationella symbolen i ett land utan någon gemensam nationalsång eller flagga. Mandela gjorde det till en hederssak att rentvå några av sina bittraste fiender genom att besöka änkan till Hendrik Verwoerd, den premiärminister som utformade apartheidsystemet och genom att gå på artighetsvisit till P W Botha, den oförsonlige tidigare presidenten. Denna försonliga inställning uppskattades inte av alla, särskilt inte av vänsterorienterade svarta. Men i ett land där de vita fortfarande dominerade ekonomin var hans försonlighet ett föredöme som var både nödvändigt och framsynt.