Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 40

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39     

Polen
2007-40 s 3
"Dåliga vanor i Polen"
Det styrande Lag- och Rättvisepartiet (PiS) har oroväckande stark medvind i valkampanjen. Efter ett år i koalition med två motbjudande småpartier går det regerande PiS till val igen de 21 oktober. Och trots det föga framgångsrika regeringsinnehavet ser det ut som om partiet kommer att vinna igen. Partiets blandning av revisionistisk historia, bristande respekt för författningen och tendens att se oppositionen som förräderi för med sig en otäck stank av Vladimir Putins Kreml trots att partiets avgörande fråga är löftet om att utrota uklad alltså just det korrumperade nätverket av personer som lever kvar i välmåga sedan kommunisttiden.

Ryssland
2007-40 s 4
"Kasparov presidentkandidat"  Hela artikeln
den förre världsmästaren i schack, Garry Kasparov, valdes under veckoslutet till den ryska oppositionsalliansens presidentkandidat. Han har länge varit den drivande kraften bakom oppositionskoalitionen som förenar liberaler, vänsterinriktade och nationalister i motståndet mot president Vladimir Putin. Kasparov fick 379 av de 498 rösterna i koalitionen Ett annat Rysslands kongress som hölls i Moskva.

2007-40 s 4-5
"Putins planer orsakar spekulationer"  Hela artikeln
president Putin som enligt författningen inte kan ställa upp för omval i nästa års presidentval, antydde i början av veckan att han kanske blir premiärminister nästa år. Detta bekräftar något som många bedömare har anat länge nämligen att Putin vill behålla den makt som han har byggt upp under åtta år i Kreml. Inför Enade Rysslandspartiets kongress meddelade han att han kommer att toppa partiets kandidatlista i valet till duman i september. Han är mycket populär i Ryssland och under hans år i Kreml har den ryska ekonomin och Rysslands internationella inflytande markant expanderat och många ryssar har fått det materiellt bättre. Många tror därför att Putin nu när författningen hindrar honom från att åter kandidera som president vill "övervintra" som premiärminister för att åter försöka bli president för en andra period om fyra år!

Ukraina
2007-40 s 6
"Nästan dött lopp i Ukraina"
I Ukraina härskar som alltid kaos efter valet. Båda lägren gör anspråk på seger och beskyller motståndaren för valfusk. Det avgörande för utgången är huruvida det lilla socialistpartiet, som i fjol bytta sida från Jusjtjenko till Janukovitj och därmed drev fram ett nyval, lyckats ta sig över tröskeln på tre procent och detta är ännu ej klart. Rent räknemässigt finns det en majoritet för Timosjenkos och Jusjtjenkos partier tillsammans.

Belgien
2007-40 s 7
"Kungen manar politikerna att sluta fred"
Belgiens kung Albert uppmanade i söndags för andra gången de flamländska kristdemokraterna att bilda en mitten-högerregering i hopp om att de språkliga motståndarlägren med holländsk- respektive fransktalande politiker äntligen är redo att sätta punkt för fyra månaders politiskt dödläge. Nästan allting i Belgien från telefonbolag till brevduveklubbar är delat i flamländska respektive franska läger.

Terrorism, Österrike
2007-40 s 7
"Misstänkt man greps i amerikansk ambassad i Wien"
Österrikisk polis uppger sig ha gripit en man som försökte tränga in i USAs ambassad i Wien med en ryggsäck full av sprängmedel och spik. Den misstänkte mannen som har bosnisk bakgrund sprang sin väg när metalldetektorer i entrén larmade hans väska.

Terrorism, Holland
2007-40 s 7
"Hirsi Ali har flyttat hem"
Ayaan Hirsi Ali, som är av somalisk härkomst, blev ledamot av det holländska parlamentet och hotades med döden på grund av sina avslöjanden om islamismen har återvänt till Holland därför att den holländska regeringen inte vill fortsätta att betala för hennes livvakter i USA. I fjol flyttade hon till Washington för att arbeta vid det konservativa American Enterprise Institute.

Peru
2007-40 s 8
"Lika goda kålsupare"
Den chilenska högsta domstolens beslut att lämna ut Perus expresident, Alberto Fujimori, orsakar bekymmer för regeringen i Lima. Fujimoris anhängare hotar med att bryta alliansen med den nuvarande statschefen Alan Garcia om inte denne ser till att Fujimori garanteras privilegierade förhållanden i häktet.

Ryssland, Ukraina
2007-40 s 8
"Nytt energibråk"
Den ryska energijätten Gazprom meddelade i tisdags att den kommer att minska leveranserna av naturgas till Ukraina om inte grannlandet snarast reglerar en skuld på motsvarande 1,3 miljarder dollar för redan levererad gas. Ukraina är ett viktigt transitland för rysk gas till Västeuropa och Gazproms varning väcker farhågor om en upprepning av situationen i början av 2006 när det uppstod störningar i gasleveranserna till Europa vilket i sin tur ledde till anklagelser mot Ryssland att använda energin som ett politiskt utpressningsmedel.

Israel, Palestina
2007-40 s 10
"Mellanösternkonferensen i farozonen"
Den amerikanska regeringen varnas av före detta diplomater för att den går mot ett stort misslyckande i den planerade Mellanösternkonferensen på grund av slarviga förberedelser inför mötet mellan amerikanska, israeliska och arabiska ledare. Diplomaterna beskyller utrikesminister Rice för att abdikera från USAs självskrivna ledarskap och överlåta åt Israels premiärminister, Ehud Olmert, och den palestinske ledaren, Mahmoud Abbas, att bestämma dagordningen. De varnar också för att isolera Syrien och Hamas.

Libyen
2007-40 s 10-11
"En Ghadaffi som har framtiden för sig"  Hela artikeln
Muammar Ghadaffis son Saif är sin fars raka motsats. Han är akademiker, munk, modell, politiker. Han ska försvara sik doktorsavhandling i statskunskap vid London School of Economics i år. Saif al-Islam el-Ghadaffi har blivit allt synligare i den libyska politiken och i landets inofficiella allians med västmakterna. Han hjälpte till med att får den utländska sjukvårdspersonal som Libyen dömt till döden, frisläppt. Den unga eliten i Libyen gillar honom, då de ser honom som en möjligheternas man men det politiska islam tycker ine alls om honom.

Egypten
2007-40 s 12-13
"Stabiliteten har ett högt pris i form av stagnation"
I Egypten har den politiska oppositionen mot president Mubaraks regim och den oberoende pressen ytterst snävt svängrum. Om det så bara gäller rykten om presidentens hälsotillstånd reagerar regimen med förtryck. De autokratiska tendenserna hos NDP-regimen (Nationaldemokratiska partiet) verkar bli starkare ju äldre Mubarak blir. NDP och familjen lyckas troligen få igenom sin önskan att placera sonen Gamal Mubarak på tronen. Den enda verkliga oppositionen är Muslimska brödraskapet som dock numera är förbjudet att bilda ett politiskt parti.

2007-40 s 14-15
"Det som gör munkar arga"  Hela artikeln
Militärjuntan i Burma har med sin våldsamma reaktion på munkarnas proteströrelse förspillt alla möjligheter att någonsin vinna ens en gnutta legitimitet. Buddismen är kärnan i den burmesiska kulturen. Det finns ungefär lika många munkar som det finns soldater. Militären styr med våld men munkarna har den moraliska auktoriteten. Under de senaste veckorna har munkrörelsen och militären konfronterat varandra. Genom att skjuta, misshandla och förödmjuka de rödklädda munkarna har militären alienerat det prästerskap vars stöd är militärens enda legitimitet. "Munkarna är källan till all makt".
Originalartikel i NyTimes eller här.

2007-40 s 16
"Finns det något som biter på juntan?"
FNs sändebud till Burma, Ibrahim Gambari, fick i söndags träffa den fängslade demokratiledaren Aung San Suu Kyi. Han samtalade även med flera av militärjuntans medlemmar. Många tvivlar dock på att besöket får någon effekt utan menar att påtryckningar från Kina är nödvändiga för att få militärjuntan att modifiera sitt uppträdande.

2007-40 s 18
"Regimen i Burma skyller på politiska opportunister"
FNs sändebud till Burma fick till stånd ett möte med juntaledaren Than Shwe den nya huvudstaden Nayipidaw.
Burmas utrikesminister, U Nyan Win, lade häromdagen inför FNs generalförsamling i New York skulden för oroligheterna i hans land på "politiska opportunister" som med hjälp av utländska krafter har försökt störta regimen och ta makten.

Kina
2007-40 s 17
"Med makt följer ansvar"
Kinas växande makt på den internationella scenen ställer krav på Kina att sluta upp bakom den förfördelade parten i kriser och konflikter. Att vara en välmående och framgångsrik stormakt nu för tiden kräver mer än bara handel, beröm och ömsesidiga tjänster härskarna emellan. Från Darfur till Burma tvingar skiftande kriser Kina att inse att den som är en seriös aktör på den internationella scenen har ett visst ansvar för att upprätthålla den internationella ordningen. Peking har inte råd att stödja fel sida - åtminstone inte om det vill bevara sin välvilliga image intakt.

Kina, Samhälle
2007-40 s 26
"Shanghai byter kostym"
En tuff och hård stad har gått på charmkurs. För fyra år sedan började Shanghai att bygga ett nätverk av "Solskenshem" för att erbjuda aktiviteter och yrkesutbildning till mentalt efterblivna studerande i åldern 16-35. Just nu, 2-11 oktober är Shanghai värd för Special-OS för idrottare med intellektuella handikapp från hela världen. Kina ställer upp med det största landslaget i Special-OS historia. Kampanjen för medkänsla i Shanghai står i skarp kontrast mot den pråliga ansiktslyftningen i Peking inför OS nästa sommar.

Nordkorea
2007-40 s 18-19
"Roh mötte Kim i Pyongyang"
det andra Koreamötet på drygt ett halvsekel har ägt rum denna vecka, Sydkoreas president håller fast vid solskenspolitiken men ledarna i Pyongyang uppträder ungefär som de alltid har gjort. President Roh vill utöka Sydkoreas investeringar i Nordkorea, och han förespråkar ett slags Marshallplan som han hoppas ska bredda vägen för formell fred på halvön.

2007-40 s 19-21
"Jesus är Kims farligaste rival"
Kristendomen konkurrerar med personkulten runt Kim Jong Il. Kristna i Nordkorea riskerar att avrättas som straff för sin tro. De betraktas som förrädare mot hela det politiska systemet, ett system som syftar till att förhärliga ledaren. "Du ska inga andra gudar hava jämte Ledaren!" Ändå växer de i antal. De flesta är protestanter. Kristendomens växande popularitet signalerar att alltfler koreaner söker andliga alternativ till den kommunistiska personkulten. Sydkorea är den mest kristna nationen i Asien näst det romersk-katolska Filippinerna.

Taiwan
2007-40 s 21-23
"Lilla Taiwan står upp mot stora Kina"
Intervju med Taiwans president Chen Shui-bian som kämpar för att hans land ska bli medlem i Förenta Nationerna, men kampanjen möter bitter motstånd från Peking. Chen understryker också i intervjun att Kina och Taiwan har mycket att lära av den tyska återföreningen. En kontroversiell fråga i Taiwan är planerna på att parallellt med presidentvalet hålla en folkomröstning om huruvida Taiwan ska söka medlemskap i FN under namnet Taiwan - ett förslag som president Chen står bakom.

2007-40 s 23
"Presidenten avstår frän att provocera"
Det taiwanesiska regeringspartiets årliga kongress i söndags avvisade ett förslag om ett radikalt manifest för självständighet i de kommande presidentvalen. Partiet antog i stället en kompromiss som hade formulerats av president Chen Shui-ban. Beslutet betyder att DPP inte förbinder sig att ändra landets officiella namn från Republiken Kina till Taiwan. En del hade befarat att Peking skulle tolka en sådan åtgärd som självständighetsförklaring.

FN, Nato
2007-40 s 24
"Demokratin retirerar"
En aktuell rapport från den amerikanska organisationen Freedom House konstaterar att "2000-talets auktoritära, kapitalistiska modell" med Kina i spetsen har visat sig märkbart livskraftig. Ryssland har slagit in på ungefär samma spår genom att exploatera den ekonomiska tillväxten för att minimera kravet på politiska reformer. I Iran har korruptionen brett ut sig Friheten för enskilda människor har inskränkts ännu mer sedan Ahmadinejad valdes till president 2005.

Vietnam, Samhälle
2007-40 s 24-25
"Kriget satte djupa spår i naturen"
Människor och djur utsätts än idag för gifter som spreds under "det amerikanska kriget". Det gift från Agent Orange som ligger kvar. Det syns inte, luktar inte och smakar inte vilket gör det svårt att övertyga lokalbefolkningen om att undvika "smittade" områden. Fattiga bönder tar all mark de kan få tag i. Dioxinet binds i animalt fett och molekylerna fäster sig också på jordpartiklar som kan komma in i kroppen med dåligt tvättade rotfrukter. Dålig hygien och en diet med mycket hönsfågel som pickar på den giftiga marken innebär att dioxinet är ett konstant hot.

Klimat & Miljö
2007-40 s 27-30
"Vattnet sinar oroväckande snabbt"  Hela artikeln
Under Kinas snabbt växande storstäder torkar framtiden in. Vattenförbrukningen i Kina har femfaldigats sedan 1949. Den omfattande spannmålsproduktionen konsumerar enorma mängder grundvatten på den kinesiska slätten. Om produktionen minskas skapas stor arbetslöshet och kraftigt höjda spannmålspriser. Vattenföroreningarna är så utbredda att det inträffar allvarliga incidenter nästan dagligen. Kinas ekonomi fortsätter trots allt att betona tillväxt inte hållbarhet.

2007-40 s 30-31
"Kallt rent vatten"
Forna tiders olika sätt att distribuera vatten tas till nåder igen. Idag blommar åter pistage- och fruktträden i Qara, en stad 10 mil norr om Damaskus i Syrien tack vare ett vattendistributionssystem som utvecklades samtidigt som järnåldern nådde Europa.
Mänskligheten står inför en allvarlig vattenkris och på många ställen tar man i bruk enkla och ibland sekelgamla tekniker för att samla upp och lagra monsunregnen.