Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 21

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20    

Spanien
2008-21 s 3-4
"Kyrkan mister sina privilegier"
En gång i tiden styrde den katolska kyrkan livet i Spanien. Men Spanien liksom de flesta länder i Europa, ändrar sig och blir mer och mer sekulärt. Spanien har länge stöttat kyrkan med omkring 5 miljarder euro årligen. Nu börjar banden mellan kyrka och stat lösas upp. Premiärminister Zapatero har tagit bort kyrkans undantag för moms och fortsätter med distinkt sekulära projekt som sexualundervisning och införande av abortpiller. Han har legaliserat samkönade äktenskap, gett homosexuella rätten att adoptera barn och förenklat skilsmässor. I hela Västeuropa växer en kristen religiös apati samtidigt som islam tar allt större plats. Denna trend beror delvis på den ökade invandringen. I dag finns det 16 miljoner muslimer i EU.

Frankrike
2008-21 s 4
"Skam den som ger sig"  hela artikeln
Den f d presidentkandidaten Ségolène Royal har anmält att hon kandiderar till psoten som partiledare i det franska socialistpartiet. Precis som rivalen, borgmästaren i Paris, Bertrand delanoe, vill hon ha partiledarskapet som en språngbräda i presidentvalet om fyra år. Den interna maktstriden kommer sannolikt att försvaga socialistpartiet. Partiets nuvarande ledare, Francois Hollande, som förr var Royals livskamrat, har bemödat sig om att förhindra en intern maktstrid och ville själv kora sin kronprins.

2008-21 s 6-7
"35-timmarsveckan vållar bekymmer"
Ledaren för Frankrikes regeringsparti, UNP, Patrick Devedjian, föreslog häromdagen, ett definitivt slut på Frankrikes 35-timmars arbetsvecka, exakt på dagen 10 år sedan en socilistisk regerins beslut. Det dröjde bara ett par timmar innan hans förslag hade avfärdats av partikamrater och, inte minst, av president Nicolas Sarkozy. Frankrikes mest kontroversiella arbetsmarknadslag fortsätter att splittra höger-mittenregeringen. I valkampanjen lovade president Nicolas Sarkozy att avveckla reformen.

EU
2008-21 s 5-6
"Nu gäller det att hitta rätt person till presidentjobbet"
EU ska välja ny president. Blir det en pennvässare eller en global aktör? Nästa månad börjar de seriösa diskussionerna om vem som ska bli unionens presidnt i enlighet med det nya EU-fördraget. Först i kön står den kedjerökande livsnjutaren Jean-Claude Juncker, som är Luxemburgs president. Han talar flytande engels, franska och tyska och företräder den döende drömmen om ett Europas förenta stater. En annan som aspirerar är Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han håller på att lära franska. Frankrikes f d president, Valéry Giscard d'Estaing, har beskrivit nödvaändiga egenskaper och meriter för ämbetet. Dessa överensstämde föga överraskande med hans egna. I Bryssel talas det om att den nuvarande ordföranden för EU-kommissionen, José Manuel Barroso, skulle kunna bli en bra president. Europas ledare måste också hitta någon som vill vara EUs utrikesminister. Allt ska ordnas under Nicolas Sarkozys ordförandeskap som startar vid halvårsskiftet.

Ukraina
2008-21 s 7-8
"Allting är relativt, friheten också"
Ryssar och andra söker friheten i Ukraina, där språk och kultur inte är så främmande som i väst. Sedan den orangea revolutionen 2004 har Ukraina förvandlats till en ö av frihet och tolerans i det forna sovjetblocket som fortfarande domineras av auktoritära regimer. Journalister, politiska aktivister, konstnärer och affärsmän från andra regioner lockas till friheten i Ukraina, som numera är lättillgängligt, för de flesta visumfritt där det talas ryska och man får säga vad man vill. Människoaktivister håller med om att Ukraina är bra på att ta emot professionella och artister men det är dåligt på att välkomna outbildade flyktingar.

Kuwait
2008-21 s 8-10
"Demokratins fördelar övertygar inte alltid"  hela artikeln
Kuwait är ett av de få arabländer som har ett någorlunda demokratiskt system. Det är efter Libanon arabvärldens mest demokratiska land. I Kuwait är motsättningarna mellan den sunnitiska majoriteten och den shiitiska minoriteten minimala. När landet halkar efter grannländerna skyller många på demokratin, som påstås bromsa utvecklingen. I en region där autokrati är regel är Kuwait ett anmärkningsvärt undantag med ett mäktigt och påstridigt parlament som bestämmer emirens lön och som är enda lagstiftande makten. Kvinnor fick rösträtt för två år sedan. Trots dessa framsteg har Kuwait överskuggats av dynamiska grannländer som Dubai, Abu Dhabi och Qatar, vars ekonomier blomstrar under absoluta monarkier. Därför är många kuwaitier djupt missnöjda med de 50 folkvalda. De misstänker att demokratin är en västerländsk import som inte lever upp till vad den lovar. En källa till irritation är det misslyckade försöket att reformera Kuwaits statskontrollerade ekonomi. Många kuwaitier klagar på att staten försummar skolor och sjukhus. Förra sommaren var det elransonering.

2008-21 s 9
"Konservativa vindar"
Islamistiska kandidater lade beslag på 24 av 50 platser i parlamentsvalen i Kuwait i lördags. Stammarnas kandidater som också tenderar att vara konservativa i samhällsfrågor gjorde också ett bra val. Liberala kandidater och deras allierade erövrade sju platser (minus en). Ingen av de 27 kvinnliga kandidaterna blev invald. Kandidater som företrädde landets shiamuslimska minoritet fick fem platser (plus en).

Libanon
2008-21 s 10-11
"Fred i Libanon"
Rivaliserande libanesiska ledare lyckades i onsdags sätta punkt för 18 månaders politisk konflikt som har fört landet till randen av ännu ett inbördeskrig. Uppgörelsen jämnar vägen för parlamentet att välja arméchefen, general Michel Suleiman, till president. Libanon har saknat president sedan november på grund av det politiska läget. Den nya uppgörelsen mellan regeringskoalitionen och Hizbollah innebär också att båda sidor lovar att inte använda våld för att lösa politiska dispyter.
Det var Libanons värsta inhemska konflikt sedan inbördeskriget 1975-1990 och den skärpte motsättningarna mellan shiiter, som är lojala med Hizbollah, och druser och sunniter som stöder regeringskoalitionen.

Arabvärlden, USA
2008-21 s 11-12
"Bush gav araberna en läxa"
President George Bush gav häromdagen arabvärlden en lektion i allt från politisk frihet till jämlikhet mellan könen. Han stod emellertid inte helt oemotsagd utan kritiserades för att vara partisk till förmån för Israel i fredsprocessen. "Frihet och fred finns inom räckhåll", hävdade Bush emellertid, trots att det inte finns några tecken på framsteg i den segdragna processen. Han talade inför 1500 inflytelserika beslutsfattare och affärsmän i turistorten Sharm el-Sheik vid Röda Havet i Egypten. Uttalandet var en tydlig referens till värdlandet Egypten där den ledande oppositionspolitikern, Ayman Nour, sitter fängslad och där president Hosni Mubarak haft makten sedan 1981. Bush avslutade sitt besök i Mellanöstern med ett anförande inför Världsekonomiskt forum för Mellanöstern, som är en utlöpare av det årliga Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.

USA
2008-21 s 12-13
"Obama tror sig ha segern inom räckhåll"  hela artikeln
Tre primärval återstår, men Barack Obama säger att han redan har majoriteten av partiets delegater på sin sida. Han aktar sig dock för att utropa sig till segrare i den demokratiska kampanjen, eftersom det skulle förarga Hillary Clintons anhängare. Senast vann primärvalet i Oregon men förlorade i Kentucky. Hillary Clinton fortsätter att hävda att hon har en rinmlig chans att vinna nomineringen och hoppar inte av kampanjen innan de sista primärvalen den 3 juni. Många demokrater fruktar att den utdragna kampen kommer att ge den republikanske motståndaren John McCain en ointaglig fördel i många delstater. Obamas svaga ställning är att han inte attraherar vita arbetarklassväljare. En styrka är att han har störst kampanjkassa. Taiwan

2008-21 s 14
"Ma sträcker ut handen till Beijing. Taiwans nye president föreslår en diplomatisk vapenvila med Kina, men han varnar också Kina för att omedgörligheten vad gäller Taiwans internationella ambitioner är ett hinder. Taiwans isolering på den internationella scenen måste brytas innan det finns förutsättningar för en positiv utvecklinga av "relationerna över sundet", menar Ma. Mas förtäckta varning balanserades av lovord till den store grannen Kina.

Burma
2008-21 s 14
"Hjälpbehovet går knappt att mäta"
Asean får tillstånd att leda det internationella hjälparbetet. Det är tveksamt om andra än asiatiska länder släpps in. Burmas militärregering anser sig behöva stora hjälpsändningar mat om risplanteringen i det ödelagda området Irrawaddydeltat inte fullbordas de kommande veckorna. Detta framgår av en rapport från Asean-länderna.
Cyklonen Nargis slog till 2-3 maj. Den officiella uppgiften om antalet döda är 78 000. Nästan 60 000 personer saknas fortfarande.

2008-21 s 15-16
"Ju fattigare desto sårbarare"  hela artikeln
Cyklonen som drabbade Burma avslöjade än en gång att invånarna i fattiga länder är extremt sårbara när naturkatastrofer slår till. I Burman fanns varken vallar, diken, tillflyktsorter eller en kompetent regering, som kunde skydda dem. Människors förstörande påverkan på miljön gör bara faran ännu mer överhängande. I Burma finns ingenting som kan betecknas som katastrofförebyggande system. Där finns inga skydd för befolkningen att ta sin tillflykt till för att undkomma stormar. Även förstörelsen av mangroveskogar i kustområden ökar landets känslighet. De skövlas ofta för att göra plats åt fisk- eller skaldjursodling eller hotell och semesteranläggningar.

Kina
2008-21 s 16-18
"Ekonomiska efterskalv"
Invånarna i Kinas jordbävningsdrabbade områden är rädda, många vågar sig inte tillbaka till sina bostäder och till sina arbetsplatser om inte statliga inspektörer först godkänner byggnaderna. I andra områden hamstrar befolkningen läkemedel och använder munskydd. Hotande brist på energi, vatten och mat oroar speciellt. Sichuanprovinsen producerar drygt 11 % av allt fläskkött i Kina och det är centrum för landets spannmålsodling. Skalvet var "det mest destruktiva" sedan Folkrepubliken Kina grundades 1949 enligt premiärminieter Wen Jiabao. Det har krävt minst 40000 människoliv och gjort 5 miljoner hemlösa. Byggnader värda 20 miljarder dollar har raserats. BNP tillväxten kommer att minska.

2008-21 s 18-19
"Rädda liv eller respektera suveräniteten?"
Den nya globala plikten att skydda utsatta, lidande folk har haft problem med att bli accepterad och det lär inte bli i Burma som plikten uppfylls. Kommer det någonsin att bli aktuellt att aktivera plikten att skydda enligt den resolution som antogs av drygt 150 stater på ett FN-toppmöte 2005. Den skulle användas i händelse av folkmord, krigsförbrytelse, etnisk rensning och brott mot mänskligheten. En aktiv företrädare är den franske utrikesministern Bernard Koucjner, grundaren av Läkare utan gränser.

Sri Lanka, Terrorism
2008-21 s 20-21
"Lösningen heter krig"
Sri Lankas ledare testar en farlig teori om att bästa sättet att sätta punkt för ett inbördeskrig är att vinna det. Teorin "fred genom seger" säger att inbördeskrig som avslutats med att ena sidan besegrar den andra leder till en hållbarare fred än krigsslut som kommit till stånd genom förhandlingslösningar. Armén harr under de senaste 18 månaderna lyckats ta kontroll över sju av landets distrikt som tidigare kontrollerades av de tamilska Tigrarna, som nu bara har två distrikt kvar. Sri Lankas flotta har besegrat LTTEs "Sjötigrar" och sänkt flera av deras flytande vapendepåer. Samtidigt har USAs, EUs, Indiens och Australiens strypning av LTTEs finansieringskanaler och vapennätverk gjort det svårare för Tigrarna att skaffa pengar och smuggla in vapen. Sri Lankas premiärminister Rajapaksi lånar upp stora summor pengar och satsar allt på att vinna kriget som varat i 25 år. Det främsta målet är att döda Tigerledaren Prabhakaran. Tigrarna antas vara bara 5000 män men är en av världens effektivaste terrorgrupper och utgör fortfarande ett allvarligt hot.

Tchad, Sudan
2008-21 s 22-23
"Tchad ger svar på tal"
Soldaten står och letar i en hög med kläder på polisstationen i Omdurman nära Sudans huvudstad Khartoum, och till slut plockar han fram en sliten keps. "Tchad!", säger han triumferande och pekar på flaggan på kepsens framsida. Efter ytterligare sökande hittar han en handfull id-kort som utan tvivel har tillhört ntchadiska soldater. Den 10 maj kom en rebellgrupp med 1200 soldater i 200 jeepar från Darfur som kallar sig JEM till staden Omdurman som ligger strax väster om Sudans huvudstad Khartoum. Måltavlan var presidentpalatset på andra sidan Nilen. Sudanska regeringssoldater avvärjde anfallet men attacken visar att det finns risk för ett konventionellt krig mellan Sudan och Tchad. Attacken liknar mycket ett rebellanfall mot Tchads huvudstad, N'Djamena, för tre månader sedan. Tchads president Déby förnekar stöd till rebellerna.

Sydafrika, Zimbabwe
2008-21 s 23-24
"Främlingarna jagas bort"
Gäng som är beväpnade med skjutvapen, påkar och hot har den senaste veckan jagat bort tusentals zimbabwier och andra utlänningar från deras bostäder i Sydafrikas fattiga kåkstäder. Minst tolv människor har dödats och massor har skadats i den våldsamma jakten. Sydafrikanerna skyller zimbabwierna för att försämre löneläget, vara kriminella och inleda förhållanden med sydafrikanska kvinnor. De våldsamma, främlingsfientliga attackerna känns pinsamma för många sydafrikaner, däribland ledande ANC-företrädare, vars ledarskap var beroende av grannländernas gästfrihet under många decennier i exil innan apartheidstyret föll 1994. Tre miljoner människor, varav de flesta zimbabwier har kommit till Sydafrika sedan dess. 14 år efter apartheid råder det stor fattigdom och arbetslöshet i många kåkstäder. Eländiga bostaäder och hög frekvens av aids och HIV och andra sjukdomar försämrar läget.
Originalartikel i The Washington Post eller här. Annan senare artikel.

Energi och miljö
2008-21 s 24-26
"Plötsligt satsar alla på kärnkraft"
Det nyvakade intresset för kärnkraft förebådar i värsta fall en ny kapprustning. Ett fyrtiotal utvecklingsländer, från Persiska viken till Latinamerika, har på senare tid kontaktat FN-anställda för att meddela intresse av att börja bygga kärnkraftverk. Orsaken är det snabbt ökande priset på fossila bränslen. Men för länder i Mellanöstern kan orsaken också vara en växande oro för Irans förmodade intresse av en kärnvapenarsenal. Två av Irans största rivaler i regionen, Turkiet och Egypten, har ambitiösa kärnkraftsprojekt på gång. Fyra kraftverk i Egypten och tre i Turkiet ska vara klara inom 10 år.

FN-Nato
2008-21 s 27-31
"Unesco finns överallt men varken syns eller hörs"
Förr var FN-organet Unesco ett forum som lockade ledande forskare och kulturpersonligheter och som på många sätt styrde debatten. Idag är organisationen större än någonsin, har fler projekt och program än någonsin, men den syns eller hörs knappast längre enligt kritikerna. Hur många lade märke till att det var kulturella mångfaldens dag i onsdags? Klämd mellan 193 länder och deras intressen tvingas organisationen för det mesta till tystnad. Unesco har, liksom andra internationella organisationer med många år på nacken blivit en otymlig koloss. Många människor på jorden kan fortfarande inte läsa och skriva, det är något för Unesco att ta tag i.